Innrede på liten plass

45 kvadratmeter fulle av lure løsninger

- Kommer noe nytt inn, må noe gammelt ut.

FLERBRUK. – Jeg tenker ofte på leiligheten som ett rom, fordi alt er så integrert, sier Flavia. Kjøkkenbenken går over i spise- og arbeidsbord, og pallen foran sofaen brukes både som bord, stol og fotskammel. Hyllen er bygget inn i veggen og kan skyves helt inn for å frigjøre plass. Sofaen er fra Bolia, barstolene fra Sintesi og puffen fra Lille Medina.
FLERBRUK. – Jeg tenker ofte på leiligheten som ett rom, fordi alt er så integrert, sier Flavia. Kjøkkenbenken går over i spise- og arbeidsbord, og pallen foran sofaen brukes både som bord, stol og fotskammel. Hyllen er bygget inn i veggen og kan skyves helt inn for å frigjøre plass. Sofaen er fra Bolia, barstolene fra Sintesi og puffen fra Lille Medina. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Her bor

Hvem?

Flavia Forster (37), nordisk sjef for reisebyrået Kilroy.

Hva?

En 45 kvm stor leilighet i andre etasje i en funkisgård fra 1960 på Nordpolen på Sandaker i Oslo.

Hvorfor?

Den lille, urbane leiligheten har smarte og gjennomtenkte løsninger, og det at den er innredet så sobert, gir ro.

Selv om jeg bor lite, trenger jeg ikke å fylle opp leiligheten med ting. Den blir ikke mer hjemmekoselig av det.

Flavia Forster står midt i allrommet som gjør beslag på brorparten av de 45 kvadratmeterne hun eier. Rommene er ikke store, men føles likevel lette og luftige.

- Jeg leste en arkitekturartikkel som handlet om å elske tomrommet, og den beskrev så fint det jeg føler. Jeg har en hektisk jobb hvor jeg reiser mye, så jeg liker roen hjemme. Det må være en balanse i tingene, sier Flavia Forster til magasinet Bonytt.

Langs den ene veggen løper en nesten seks meter lang skjenk. På toppen av hyllen står noen få, utvalgte ting, men veggen bak er naken.

- Jeg vet at det burde hengt to bilder her, men jeg klarer bare ikke å dekke den til, sier hun og smiler.

HAVLENGSEL: Flavia Forster har få, men store bilder i leiligheten. Dette kjøpte hun på et galleri i Salzburg i 35-årsgave til seg selv. – Det passer med tankene mine om støyfrie omgivelser, og så elsker jeg havet og seiling. Jeg kjøpte det fordi jeg gjerne vil bo et sted med blikk mot sjøen, sier hun. Bildet er tatt av Wolfgang Uhlig og har tittelen Ocean. 2. Den skreddersydde skjenken er nesten seks meter lang og rommer alt fra servise og vaser til sammenleggbare møbler. – Jeg liker at jeg bare kan skyve igjen dørene, så er det ryddig, sier Flavia. Hun har bevisst latt være å henge bilder på veggen for å skape ro. Maleriet er malt av kunstnervenninnen Bente Helenesdatter Pettersen.
HAVLENGSEL: Flavia Forster har få, men store bilder i leiligheten. Dette kjøpte hun på et galleri i Salzburg i 35-årsgave til seg selv. – Det passer med tankene mine om støyfrie omgivelser, og så elsker jeg havet og seiling. Jeg kjøpte det fordi jeg gjerne vil bo et sted med blikk mot sjøen, sier hun. Bildet er tatt av Wolfgang Uhlig og har tittelen Ocean. 2. Den skreddersydde skjenken er nesten seks meter lang og rommer alt fra servise og vaser til sammenleggbare møbler. – Jeg liker at jeg bare kan skyve igjen dørene, så er det ryddig, sier Flavia. Hun har bevisst latt være å henge bilder på veggen for å skape ro. Maleriet er malt av kunstnervenninnen Bente Helenesdatter Pettersen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Flyttet fra funkishus

Et samlivsbrudd for tre år siden sendte 37-åringen på boligjakt. Hun flyttet fra et funkishus og hadde egentlig planlagt å kjøpe en større leilighet enn denne, men en venninne overtalte henne til å gå på visningen.

- Jeg visste før jeg hadde tatt av meg skoene at jeg ville ha leiligheten.

Den var så enkel og clean.

Og definitivt forskjellig fra barndomshjemmet på Rena, ifølge Flavia selv.

- Jeg kommer ikke fra et møblert hjem, men fra et ommøblert hjem – et rosa, høyt Pippi-hus med 32 rom og flere hybelboere.

Moren min møblerte og ommøblerte hele tiden, ingen krok sto tom. Selv om jeg er blitt helt motsatt selv, gleder meg veldig til hver gang jeg skal hjem.

«Less is more», sier Flavia når hun skal beskrive sin egen stil.

- Jeg har ikke så mye av alt. Det holder jo med ett servise, og jeg eier ikke noe sausenebb, for å si det sånn. Jeg har uansett bare plass til én middagsgjest av gangen, og det synes jeg er hyggelig. Da får vi pratet skikkelig.

FLERFUNKSJONELT: Flavia prøvde å erstatte benken, som er forlenget, med et vanlig spisebord, men endret det tilbake. Hun syntes leiligheten mistet særpreget. 2. Det spesialtilpassede kjøkkenet står som en boks midt i leiligheten. På baksiden skjuler det seg et bad og garderobeskap. Teppet har Flavia på livstidslån fra moren sin.
FLERFUNKSJONELT: Flavia prøvde å erstatte benken, som er forlenget, med et vanlig spisebord, men endret det tilbake. Hun syntes leiligheten mistet særpreget. 2. Det spesialtilpassede kjøkkenet står som en boks midt i leiligheten. På baksiden skjuler det seg et bad og garderobeskap. Teppet har Flavia på livstidslån fra moren sin. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Kunne flytte rett inn

Flavia kunne flytte rett inn i leiligheten, som var nyoppusset med skreddersydde løsninger og gjennomført materialvalg.

Bellini

Her er oppskriften:

Prosecco

2 ferskener

1 sitron

1 liten teskje sukker

Noen bringebær

Skrell ferskenene og ta ut steinene. Skjær dem i biter og legg dem i kaldt vann sammen med saften fra sitronen. Sett blandingen i kjøleskapet en times tid. Hell av nesten alt vannet, tilsett sukker og mos med en hurtigmikser.  Bland i noen bringebær for å få en lett, rosa farge.  La pureen stå i kjøleskapet en stund. Bland den deretter med like deler prosecco.

- Lenge innredet jeg i svart, grått og hvitt fordi jeg ville være tro mot leiligheten slik den er designet. Nå har jeg tilført flere farger, det passer personligheten min bedre.

Jeg liker spansk design med hvite vegger og noen få, fargerike ting som blir ekstra tydelige mot det hvite.

Tingene som får stå fremme i Flavias hjem, har to fellestrekk. De er fine, i tillegg til at de kan brukes til noe.

Selv om hun godt kan spise kneip en hel uke for å få råd til en vakker gjenstand, har hun et ambivalent forhold til eget forbruk.

- Jeg er kommet i den alderen hvor jeg ikke kjøper ting fordi jeg trenger dem, men fordi jeg ønsker å fornye. Samtidig har jeg litt problemer med at vi nordmenn skal ha det beste av alt. Det holder ikke å ha en tannbørste, vi googler «verdens beste tannbørste».

Flavias triks for å holde det ryddig er relativt enkle. Kommer noe nytt inn, må noe gammelt ut. Det som ikke blir brukt blir gitt bort, enten til venner eller Fretex. Ting som brukes sjelden havner i en av de to svært velorganiserte bodene. Der er alle eiendelene sortert i bokser med navn. Esken som er merket med «ski» inneholder absolutt alt hun trenger til en skitur, klærne inkludert.

- Jobben er fokuset i mitt liv, og ofte må jeg reise bort på kort varsel. Leiligheten er ankerfestet mitt, så når jeg lukker døren bak meg, forlater jeg den ryddig sånn at det blir godt å komme hjem igjen.

Når Flavia først er hjemme trenger det ikke å skje så mye.

- Å være lat er undervurdert, men det tok meg lang tid før jeg skjønte det. Lørdag morgen liker jeg å ligge lenge i sengen, og se på det fine lyset som kommer inn både fra vinduet på soverommet, stuen og badet. Så lager jeg en kaffe og legger meg igjen. Da er jeg lykkelig i leiligheten min.

PRIVAT SONE: Det er Ingen tvil om hva som er blikkfanget på soverommet. Bildet har tittelen The Italian Wedding og er tatt av David Burton. – Det er litt frekt og kult med damene som røyker og dyrker kvinnefellesskapet samtidig som de gjør seg griselekre for mennene sine, sier Flavia. Det mønstrete teppet er fra House of Rym/Røst. 2. Knaggene DOTS fra Muuto er dekorative og gjør jobben med å bidra til orden i den lille leiligheten.
PRIVAT SONE: Det er Ingen tvil om hva som er blikkfanget på soverommet. Bildet har tittelen The Italian Wedding og er tatt av David Burton. – Det er litt frekt og kult med damene som røyker og dyrker kvinnefellesskapet samtidig som de gjør seg griselekre for mennene sine, sier Flavia. Det mønstrete teppet er fra House of Rym/Røst. 2. Knaggene DOTS fra Muuto er dekorative og gjør jobben med å bidra til orden i den lille leiligheten. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Seks smarte løsninger

I Flavia Forsters leilighet er plassen utnyttet maksimalt.

Skreddersydde skap: Den spesialbygde skjenken er smal og løper mellom fem og seks meter langs den ene veggen. Skyvedørene gjør at ting både kan vises frem og skjules på en-to-tre.

Uttrekkbar hylle: På vindusveggen er det slisset inn en bokhylle i veggen. Hyllen kan både trekkes ut og skyves helt inn – og dermed skjules helt.

Glassvegg: Veggen mellom stuen og badet er erstattet med frostet glass sånn at lyset fra stuevinduene når de innerste rommene også. På det lille toalettet er det montert samme type glass i bakveggen, men med lampe bak. Det øker romfølelsen.

Flerbruksmøbler: Sofapallen er stor og kan brukes både til å forlenge sofaen, som fotskammel, bord og ekstra stol.

Kombibenk: Kjøkkenbenken er forlenget, og med barkrakker under gir den sitteplass til to. Benken brukes både som spisebord og arbeidsplass.

Effektiv bodbruk: Alt som ikke er i bruk, blir lagret i en av leilighetens to boder. Det gjelder både interiør, klær og sko. Alt blir lagret i plastbokser med navn.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning