Hvordan vinne budrunden ved boligkjøp

Slik vinner du budrunden

- Ikke by for lavt. Det blir fort oppfattet som useriøst.

FINN MAKS BUD: Er dere et par er det lurt å bli enige om en makspris på forhånd - før budrunden.
FINN MAKS BUD: Er dere et par er det lurt å bli enige om en makspris på forhånd - før budrunden. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Tips før budrunden

  • Ha finansieringen klar. Avklar hvor mye du kan låne før du går inn i budrunder.
  • Før du setter i gang med å by, sett en grense for hvor høyt du har råd til å gå, og hold deg til det. Husk: Du skal ikke bare ha råd til å kjøpe boligen, du skal ha råd til å leve i den også.
  • Ikke ha det for travelt. Da kan du bli sittende med en leilighet du ikke skulle ha kjøpt.
  • Vær kritisk og still mange spørsmål til selger og megler under visningen.
  • Har du funnet boligen du alltid har drømt om? Husk på at den neppe er så unik at du ikke vil finne flere. Det er sjelden et smart utgangspunkt for en budrunde at du vil ha boligen for enhver pris, om ikke lommeboka tillater det.

Kilde: Slik vinner du budrunden

img Del på FacebookDu har funnet drømmeleiligheten og har finansieringen i orden. Men hvordan gå fram i selve budrunden?

Siden budgivningen ofte går fort, kan det være avgjørende å ha lagt opp en strategi på forhånd.

Budfristen er kort, så du er nødt til å gjøre en skikkelig hjemmelekse.

Og ikke minst bestemt deg for en øvre prisgrense.

Budrunden lever sitt eget liv

- Det er fryktelig vanskelig å definere hva som er lurt i forhold til å være taktisk i en budrunde. Hver budrunde lever nemlig sitt eget liv, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Men selv om hver budrunde er situasjonsbetinget er det allikevel noen forholdsregler du bør ta før du kaster deg inn i budrunden. Det er lurt å gjøre grundig forarbeid og bli kjent med området du har tenkt til å kjøpe bolig i.

Sjekk interessen

- Sjekk hvor stor interesse det har vært for visningen i forkant. Stort sett vil du klare å finne tilsvarende priser i samme nabolag. Dra på flere visninger før dere legger inn bud og bli kjent med prisene i nabolaget. Ta en telefon til megler etter salget og sjekk hva de ulike boligene gikk for, forklarer eksperten.

Når du skal kjøpe en bolig, kan du egentlig ikke være for nøye. På denne måten unngår du å komme i en vanskelig situasjon etter boligkjøpet.

Hvis du vinner budrunden og senere oppdager feil eller mangler ved overtakelse, har du rett til å holde tilbake det beløpet du eller fagperson anser må til for å utbedre skaden eller mangelen.

Et godt råd til boligkjøpere er å prøve å skaffe seg et inntrykk av interessen for boligen når du er på visning.

- Hvor mange visninger har det vært? Hvor lenge har boligen vært ute for salg? Hvor stor er interessen? Hvor mange har skrevet seg opp på visningslisten, tipser Marianne Dåsnes, eiendomsmegler i Krogsveen.

Sjekk om selger er presset på tid

EKSPERT PÅ BOLIGSALG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
EKSPERT PÅ BOLIGSALG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: FOTO: Eiendom Norge.

Hun tipser også om å forhøre seg om når overtagelse er.

Kan det være at selger allerede har kjøpt seg bolig og kan være presset på tid?

Så må du bestemme deg for om du vil starte med første bud eller ikke. Det er lurt å sette en kort frist, men det anbefales samtidig minimum én time.

- Begynner du alt for lavt kan det fort bli oppfattet som useriøst. Du kan også risikere å få med deg andre interessenter som ikke hadde tenkt til å by, men på grunn av nivået budet begynner på henger seg på allikevel. Andre har som taktikk å legge seg høyt for å skremme vekk de andre som er interessert.

Vet du at tilsvarende boliger har gått for gode priser og et høyere prisnivå enn den boligen du skal by på så kan dette være et smart triks, råder eiendomsmegleren.

Vær tro mot budsjettet

I tillegg til et grundig forarbeid der du sjekker priser og nabolag, er det svært viktig å være tro mot budsjettet du har satt.

EIENDOMSMEGLER: Marianne Dåsnes i Krogsveen.
EIENDOMSMEGLER: Marianne Dåsnes i Krogsveen. Foto: FOTO: Krogsveen.

- Minn deg på at det var en grunn til at du "satte taket" der du gjorde. Du gjorde en rasjonell vurdering. Når du så blir full av entusiasme på visning er det nemlig ikke uvanlig å la seg rive med å ønske å følge budrunden videre. Er dere et par er det derfor også lurt å bli enige om en makspris på forhånd. Slik unngår dere en potensiell konflikt, sier Christian Vammervold Dreyer.

Les mer:

Dette skal følge med når du kjøper bolig

Du må klage innen to måneder

Selg boligen selv - spar penger

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning