Innrede hus

- Nå trenger vi hjelp!

Det sa beboerne da det nybygde huset sto klart til å bli fylt med materialer, møbler og farger.

NYBYGD HUS PÅ NORDSTRAND: Utsikten er unik også fra tv-stuen i tårnets andre etasje, og fargepaletten er lik den i stuen over. Modulsofaen er fra Minotti, bordet fra Slettvoll, lampen fra Stefane Davidts og teppet fra Intag Interiøragenturer. Legg merke til kontrastene i overflatene, sånn som tekstilet i sofaen mot det blanke teppet og det grovere tregulvet.
NYBYGD HUS PÅ NORDSTRAND: Utsikten er unik også fra tv-stuen i tårnets andre etasje, og fargepaletten er lik den i stuen over. Modulsofaen er fra Minotti, bordet fra Slettvoll, lampen fra Stefane Davidts og teppet fra Intag Interiøragenturer. Legg merke til kontrastene i overflatene, sånn som tekstilet i sofaen mot det blanke teppet og det grovere tregulvet. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert

Enebolig på Nordstrand

Hvem? En familie med to barn.

Hva? Enebolig fra 2013 over tre plan. Huset på  ligger på en bratt tomt og har inngang fra gateplan til den øverste etasjen, og fra underetasjen der garasjen er plassert. Ferdighusløsningen er tilpasset, blant annet med et tårnlignende tilbygg. Arealet er på 500 kvadratmeter.

Hvor? Nordstrand i Oslo.

Det å sette prikken over i-en i et hjem kan være vanskelig. Å vite hva du skal fylle et nybygg med krever også sitt, det er ikke få valg som skal tas.

Familien på Nordstrand i Oslo bestemte seg for å få eksperthjelp for å få et hjem de ville trives i.

- Opprinnelig hadde eierne bestemt seg for å gjøre alt sammen selv, men når du både bygger og innreder et hus skal du ta veldig mange valg, ganske kjapt. Det kan fort bli overveldende, sier interiørarkitekt Ane Bernthon i Metropolis arkitektur & design til Bonytt.

Hun ble kontaktet da huset var ferdig bygd, det var plassert i en bratt skråning på Nordstrand i Oslo, med stjerneutsikt over fjorden. Planløsningen var lagt og veggene reist, så interiørarkitekten hadde en tydelig ramme å jobbe etter.

Så hvor starter man, når målet er å skape et hyggelig hjem for andre? Ane startet med en grundig utspørring av eierne: Hvem er dere, hvordan er hverdagene – fra dere står opp til dere legger dere? Hvilken følelse ønsker dere å ha i de ulike rommene? Hva drømmer dere om?

- Vi ønsker en klassisk stil, og vi vil ha det lunt og hyggelig. Kom med forslag, var beboernes rause svar.

Det første interiørarkitekten satte seg ned med var møbleringsplanen. Det var en liten utfordring, siden beboerne hadde valgt å utvide ferdighuset med et tårn på den ene siden. 

- Det er viktig å kna plan- og møbleringsløsningen så tidlig som mulig i en byggeprosess. Fargepaletten og materialvalgene kan man alltid få på plass i etterkant, sier Bernthon.

Kom med forslag

Interiørarkitekten foreslo å snu litt om på stueløsningen, gjøre kjøkkenet litt strammere i stilen og endre utseendet på peisen som står midt i tredje etasje. Det første sa eierne nei til, det andre var de åpne for.

- Det viktigste er at de som skal bo her er fornøyde, men av erfaring vet jeg at folk som velger en litt tyngre innredning gjerne går over til en litt strammere stil etter hvert. Dessuten følte jeg at det passet husets stil bedre, sier Bernthon til Bonytt.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Familien fikk hjelp av en egen lysdesigner, og det var allerede lagt en belysningsplan. Men siden taket ikke var lukket, fikk interiørarkitekten mulighet til å leke med lys både på soverommet og badet.

- Belysningsplanen må lages tidlig, fordi mye må legges i himlingen som lukkes tidlig. Det ikke alle tenker på er at belysningen må henge sammen med møbleringsplanen for at resultatet skal bli optimalt. Har du for eksempel valgt en dyp farge på veggen bør du finne brytere i en annen farge enn hvit. Det trenger ikke å være så mye dyrere, men man må tenke på det tidlig i prosessen.

Da de overordnede planene var lagt, møtte hun eierne og presenterte det hun kaller et interiørkonsept. Det inneholder material- og fargeprøver på alt fra gulv og fliser til tepper og møbler, og der og da bestemte beboerne seg for hvilke overflater og farger de ville ha i de ulike rommene.

- Paret hadde noen møbler fra før, og ville kjøpe noe nytt. I tillegg ønsket de å investere i kunst.

Bernthon jobbet et drøyt år med prosjektet og familien fikk et hjem slik de ønsket det. De verdsatte også å få være delaktige i prosessen. Eksperten selv tar imidlertid selvkritikk på ett punkt:

- I og med at familien har et lite barn ser jeg at vi kunne valgt mer barnevennlige tepper og tekstiler. Det løste vi med å impregnere møblene på stedet. Det er et tips som alle småbarnsfamilier kan ha glede av, sier Ane Bernthon.

Fire smarte investeringer

Interiørarkitekt Ane Bernthon mener at alle vil profittere på å legge ekstra tid og penger i planleggingsfasen av husbyggingen eller oppussingen – uavhengig av budsjett og prisnivå.

- Det handler mye om at man må starte så tidlig som mulig i prosessen, og at man bør være bevisst på hva man bruker pengene på.

Interiørarkitekten ville prioritert følgende:

Et pent gulv: Gulvet har mye å si for helhetsinntrykket. Velger du et enstavs tregulv fremfor trestavsparkett blir standarden med en gang en annen.

Tepper: Et pent teppe samler interiøret, men det er veldig viktig at det er stort nok. Mitt tips er at du skal kunne dra stolen ut fra spisebordet og fortsatt ha stolbena innenfor teppekanten. Noe annet vil fort se snaut ut.

En fin lampe over spisebordet: En flott lysekrone eller pendel over bordet gjør mye.

En sofa i riktig størrelse: Styr unna alle impulskjøp når det gjelder store møbler. Sofaen kan være fin i seg selv, men det hjelper ikke hvis den ikke passer til rommet. Ta mål på forhånd og bruk tid på å finne den.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også