Han har denne utsikten fra kjøkkenet
Arkitekten dekket huset i irrgrønn kobber for at det skulle gå i ett med åsen.


For huseiere er valg av fasade viktig. Det bestemmer hvor mye tid du må bruke på vedlikehold i fremtiden.
I tillegg gir det huset sin karakter.
Teglstein er både holdbart og egner seg godt på boliger som skal passe inn i terrenget.
Bonytt har besøkt en bygning som er dekket av grå tegl - og kobber.
Kanskje du kan plukke opp noen tips her?
Kobber på veggen
- Kvalitet og varighet, utbryter Hans Christan Birkeland idet vi møter ham utenfor den grønn kobberkledde bygningen.
Han kjøpte huset som ligger høyt i åsryggen i Oslo for et par år siden. Ved siden av ligger et tvillinghus, og begge skiller seg ut med grønn oksidert kobber i front og gråsvarte teglstein rundt.
Huset trapper seg bakover i det skrånede terrenget, og bekledningen tar opp fargene fra omgivelsene.
Noen stopper nok opp nedenfor og undrer seg over den utradisjonelle materialbruken. Og det var nettopp materialene som overbeviste Birkeland.
- Selve tomten har en unik kvalitet, og varighet er gjennomgående for hele ideen med huset. Det har vedlikeholdsfri kobber mot vest, der solen skinner rett på og vinden tærer som mest. Huset kan stå urørt i hundre år, om ikke mer.
Flott utsikt
Fra terrassene kan Birkeland skue vidstrakt, fra innerst i Bunnefjorden, ut over Oslo sentrum og langt forbi Holmenkollen.
Åpne romløsninger og store vindusflater gjør utsikten lett tilgjengelig fra de fleste rommene.
- Uteplassene er noe av det jeg setter mest pris på. Det er to nivåer med rommelige terrasser og de er i hovedsak er vestvendte. Det usynlige glasset i front gjør at både utsikten og lyset slipper fritt inn på begge terrassene.
Kjøkkenet har fått en hel vegg av glass som kan skyves til side på fortreffelige dager. På denne kanten er det også mulig å nyte solen til frokost eller lunsj.
Utsikt fra soverommet
De bevegelige glassveggene bidrar til at uterommene er en integrert del av bruksområdene inne. Birkeland forteller at det er nesten sømløse overganger vår, sommer og høst.
- Arkitekten har tenkt velvære og funksjonalitet hele veien. I tredje etasje er det glassflater med skyvedører rett ut fra soverommet og oppholdsrommet. Terrassen i tredje er mindre, men samtidig mer privat enn den store åpne utenfor stuen og kjøkkenet. Tenk å våkne hver dag til vidstrakt utsikt over hele byen, jeg synes bare det er helt rått!
Kobber varer lenge
R21 Arkitekter tegnet huset i Nordstrandsskråningen.

Sivilarkitekt Thomas Thorsnes sier at reguleringsplanen i området er laget for å bevare den grønne åsen.
- Vi valgte å gjenspeile dette med en grønn vegg og grå teglstein som tar opp fargene i omgivelsene. Kobber er et varig og vedlikeholdsfritt materiale som kan gjenvinnes.
Vannbåren varme
Videre har boligen slipte betonggulv, glass og rustfritt stål i utvendige rekkverk og trapper.

Arkitekten forteller at betongen i etasjeskillene holder på varmen og bidrar til stabil innetemperatur. Huset har gjennomgående vannbåren varme.
- Uteplassene er en viktig del av boligen, og differensierte oppholdsrom gir anledning for mange parallelle aktiviteter.
