Utsikt

Han har denne utsikten fra kjøkkenet

Arkitekten dekket huset i irrgrønn kobber for at det skulle gå i ett med åsen.

USYNLIG REKKVERK: – De to terrassene er gull verdt, sier Hans Christian. Fra høyden har han vid utsikt over Oslofjorden. Rekkverket i front er så å si usynlig.
USYNLIG REKKVERK: – De to terrassene er gull verdt, sier Hans Christian. Fra høyden har han vid utsikt over Oslofjorden. Rekkverket i front er så å si usynlig. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
KOBBERKLEDD: Arkitektene jobbet med ulike materialer, men endte på grønn kobber i front på grunn av varighet og hensyn til omgivelsene. Kobberfasaden er trukket ut slik at solavskjerming ligger integrert i fasaden.
KOBBERKLEDD: Arkitektene jobbet med ulike materialer, men endte på grønn kobber i front på grunn av varighet og hensyn til omgivelsene. Kobberfasaden er trukket ut slik at solavskjerming ligger integrert i fasaden. Foto: FOTO: Espen Grønli

Kobber på veggen

Enebolig i Oslo på 333 kvm tegnet av R21 Arkitekter, r21.no. Huset består av tre etasjer, deler av underetasjen leies ut.

En original bolig med uvant materialmiks samtidig som den er tidløs og varig. Det er lagt stor vekt på forholdet mellom ute- og innerom.

For huseiere er valg av fasade viktig. Det bestemmer hvor mye tid du må bruke på vedlikehold i fremtiden.

I tillegg gir det huset sin karakter.

Teglstein er både holdbart og egner seg godt på boliger som skal passe inn i terrenget.

Bonytt har besøkt en bygning som er dekket av grå tegl - og kobber.

Kanskje du kan plukke opp noen tips her?

Kobber på veggen

- Kvalitet og varighet, utbryter Hans Christan Birkeland idet vi møter ham utenfor den grønn kobberkledde bygningen.

Han kjøpte huset som ligger høyt i åsryggen i Oslo for et par år siden. Ved siden av ligger et tvillinghus, og begge skiller seg ut med grønn oksidert kobber i front og gråsvarte teglstein rundt.

Huset trapper seg bakover i det skrånede terrenget, og bekledningen tar opp fargene fra omgivelsene.

Noen stopper nok opp nedenfor og undrer seg over den utradisjonelle materialbruken. Og det var nettopp materialene som overbeviste Birkeland.

- Selve tomten har en unik kvalitet, og varighet er gjennomgående for hele ideen med huset. Det har vedlikeholdsfri kobber mot vest, der solen skinner rett på og vinden tærer som mest. Huset kan stå urørt i hundre år, om ikke mer.

Flott utsikt

Fra terrassene kan Birkeland skue vidstrakt, fra innerst i Bunnefjorden, ut over Oslo sentrum og langt forbi Holmenkollen.

Åpne romløsninger og store vindusflater gjør utsikten lett tilgjengelig fra de fleste rommene.

- Uteplassene er noe av det jeg setter mest pris på. Det er to nivåer med rommelige terrasser og de er i hovedsak er vestvendte. Det usynlige glasset i front gjør at både utsikten og lyset slipper fritt inn på begge terrassene.

Kjøkkenet har fått en hel vegg av glass som kan skyves til side på fortreffelige dager. På denne kanten er det også mulig å nyte solen til frokost eller lunsj.

Utsikt fra soverommet

De bevegelige glassveggene bidrar til at uterommene er en integrert del av bruksområdene inne. Birkeland forteller at det er nesten sømløse overganger vår, sommer og høst.

- Arkitekten har tenkt velvære og funksjonalitet hele veien. I tredje etasje er det glassflater med skyvedører rett ut fra soverommet og oppholdsrommet. Terrassen i tredje er mindre, men samtidig mer privat enn den store åpne utenfor stuen og kjøkkenet. Tenk å våkne hver dag til vidstrakt utsikt over hele byen, jeg synes bare det er helt rått!

Kobber varer lenge

R21 Arkitekter tegnet huset i Nordstrandsskråningen.

UTSIKT FRA SOVEROMMET: Det er komfortabelt å våkne til en sånn utsikt. Sengetøy og sengeteppe i lin fra eskeinterior.no Eviggrønt oliventre fra bolina.no
UTSIKT FRA SOVEROMMET: Det er komfortabelt å våkne til en sånn utsikt. Sengetøy og sengeteppe i lin fra eskeinterior.no Eviggrønt oliventre fra bolina.no Foto: FOTO: Espen Grønli

Sivilarkitekt Thomas Thorsnes sier at reguleringsplanen i området er laget for å bevare den grønne åsen.

- Vi valgte å gjenspeile dette med en grønn vegg og grå teglstein som tar opp fargene i omgivelsene. Kobber er et varig og vedlikeholdsfritt materiale som kan gjenvinnes.

Vannbåren varme

Videre har boligen slipte betonggulv, glass og rustfritt stål i utvendige rekkverk og trapper.

SKYVEDØR I GLASS: Fra kjøkkenet er det skyvedører i glass rett ut på den nederste verandaen som følger hele fasaden i front. Acapulco utestol og pledd fra eskeinterior.no
SKYVEDØR I GLASS: Fra kjøkkenet er det skyvedører i glass rett ut på den nederste verandaen som følger hele fasaden i front. Acapulco utestol og pledd fra eskeinterior.no Foto: FOTO: Espen Grønli

Arkitekten forteller at betongen i etasjeskillene holder på varmen og bidrar til stabil innetemperatur. Huset har gjennomgående vannbåren varme.

- Uteplassene er en viktig del av boligen, og differensierte oppholdsrom gir anledning for mange parallelle aktiviteter.

KJØKKENØY: Kjøkkeninnredningen er fra Poggenpohl. Alle hvitevarer er innebygget, og Hans Christian har god arbeidsplass på kjøkkenøya. Hvitevarene i edelstål er fra Gaggenau. Skapene fra gulv til tak utnytter plassen. Morter i marmor og gull er fra Tom Dixon. Det samme er gullskålene på benken.
KJØKKENØY: Kjøkkeninnredningen er fra Poggenpohl. Alle hvitevarer er innebygget, og Hans Christian har god arbeidsplass på kjøkkenøya. Hvitevarene i edelstål er fra Gaggenau. Skapene fra gulv til tak utnytter plassen. Morter i marmor og gull er fra Tom Dixon. Det samme er gullskålene på benken. Foto: FOTO: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning