Ferie og gjester

Ikke gjør dette som gjest

Her er de uskrevne reglene.

IKKE OVERDRIV DUSJINGEN: Joda, digg å dusje, men ikke overdriv når du er på besøk hos andre! Tenk på alle de andre i boligen som også vil dusje.
IKKE OVERDRIV DUSJINGEN: Joda, digg å dusje, men ikke overdriv når du er på besøk hos andre! Tenk på alle de andre i boligen som også vil dusje. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Å besøke venner, familie og bekjente er hyggelig, men for at det skal bli like hyggelig for vertskapet er det noen uskrevne regler du bør forholde deg til.

Du er tross alt på besøk hos noen, og selv om det er mennesker du kjenner godt, er det viktig å huske på at du ikke føler deg for hjemme og tar deg altfor godt til rette.

- En bekjent av meg hadde besøk av en gjest en gang som tømte en 300-liters varmtvannstank på én dusj, forteller skikk- og brukekspert Reidar Helliesen.

Her er gode råd fra ekspertene:

1. Gave til vertskapet

En vertskapsgave kan være en god idé, og en god start på oppholdet.

HUSK GAVE: Vertskapsgave er alltid hyggelig å gi når man kommer på besøk til noen, og veldig hyggelig å få!
HUSK GAVE: Vertskapsgave er alltid hyggelig å gi når man kommer på besøk til noen, og veldig hyggelig å få! Foto: Thinkstock

- Ta gjerne med noe du vet at vertskapet liker, men vær oppmerksom på for eksempel farger. Kjøper du alkohol må du ta hensyn til om deler av vertskapet er avholds, da bør du kjøpe en presang til hver av dem, forteller Helliesen.

Livsstilblogger Tine Monsen forventer aldri å få vertinnegave. Hun blir likevel glad om noen tar med seg en liten oppmerksomhet.

- Jeg syns at dette er en veldig fin skikk. Med årene har jeg lært meg noen små triks som gjør vertinnegaver litt enklere også. Vi har jo ofte dårlig tid i hverdagen og da er det fint å ha noe i bakhånd, forteller hun.

Hun nevner duftlys, en pakke fine servietter, en boks med god te, hjemmelaget müsli eller bananbrød, eller en liten neglelakk.

- Det er tanken som teller og det spiller ikke så stor rolle hva du gir. Om du skal overnatte kan det jo være hyggelig å ta med en flaske vin eller noe ekstra godt til frokosten dagen etter, tipser hun.

Les også: Dette kan hjelpe mot søvnproblemer

HUSK Å HJELPE: Det er både høflig og viktig å tilby seg å hjelpe til på kjøkkenet når man er på besøk hos noen
HUSK Å HJELPE: Det er både høflig og viktig å tilby seg å hjelpe til på kjøkkenet når man er på besøk hos noen Foto: Thinkstock

2. Hjelp til med middagen – og oppvasken etterpå

- Hovedregelen er å hjelpe til, det er en selvfølge, forteller Helliesen.

Han legger til at dette også gjelder andre områder enn selve matlagingen:

- Når du tilbyr deg å hjelpe, gjør det genuint og ekte. Vis ekte iver til å hjelpe. Pass også på hva vertskapet selv ønsker og ikke trå over grensen, sier han.

Det kan også bli et sosialt og hyggelig innspill.

- Måltider er hyggelig å lage sammen, så det er jo fint å tilby seg å både hjelpe til med matlagingen, men også å handle inn råvarer til diverse måltider dere skal ha sammen. Det blir fort dyrt å ha gjester på besøk, det tror jeg det er mange som ikke tenker på, sier Monsen.

Les også: Lag egen coleslaw til grillmaten

IKKE HOLD VERTSKAPET VÅKNE: Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det.
IKKE HOLD VERTSKAPET VÅKNE: Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det. Foto: Thinkstock

3. Hvor lenge kan du bli og hvor lenge kan du sove?

Selvsagt vil det mest fornuftige være å avtale varigheten av besøket på forhånd, men dersom turen er spontan eller dere av andre grunner ikke har avtalt noe spesifikt, kan det være greit å holde seg til «den gylne regel»:

- Noen sier at du kan være gjest så lenge fisken er fersk; altså i tre dager. Det er en gylden regel, sier Helliesen.

Han legger til at dersom du er på besøk hos gode venner langt borte, vil det bli annerledes enn å bare stikke innom hjemmet.

- Om det er i Syden eller lignende er en uke bra. Men, du må nesten se det litt an og selv spørre vertskapet.

Også døgnrytmen kan bli et problem og irritasjonsmoment for vertskapet.

- Her gjør du lurt i å forstå vertskapets egne vaner og bruke sunn fornuft. Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det, forteller Helliesen.

Tiden for når du bør stå opp kan det være greit å ha avklart på forhånd, ut ifra hvilke planer dere har for dagen som kommer. Helliesen sier det også er viktig å ikke bruke så lang tid på badet om morgenen, særlig dersom andre er avhengig av å få brukt det etter deg.

Les også: Dette hjelper om du er solbrent

4. Når bør du legge deg?

- Her er det lurt å skjønne vertskapets vaner, sier Helliesen.

Når du har fri og ferie, er det herlig å kunne være lenger oppe om kvelden, siden du som regel ikke må opp like tidlig som ellers i hverdagen. Men, er du på besøk hos noen er det kanskje ikke helt innafor og sitte oppe til langt på natt bare fordi du kan.

- Her synes jeg vi skal bruke sunn fornuft. Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det, sier han.

IKKE GLEM DETTE: Å re opp sengen når du er gjest hos noen er både høflig og hyggelig å gjøre.
IKKE GLEM DETTE: Å re opp sengen når du er gjest hos noen er både høflig og hyggelig å gjøre. Foto: Thinkstock

5. - Når bør du stå opp?

Avtal gjerne med vertskapet kvelden før når det er tid for å starte dagen og spise frokost.

- Da slipper dere å gå og vente på at gjestene eller vertskapet skal stå opp, og dere vet noenlunde når dere kan forvente at folk er oppe, sier Helliesen.

Og ikke bruk altfor lang tid på badet.

6. Du er hverken hjemme eller på hotell

- Vær hjelpsom, rydd av frokost- og middagsbordet og hold rommet du disponerer ryddig. Det viser at du setter pris på at du får komme på besøk og at du anstrenger deg litt for å vise det, sier Monsen.

Og for all del; husk at du ikke er helt hjemme, selv om du er hos gode venner.

-Ikke gå naken fra badet til rommer ditt etter at du har vært i dusjen, sier hun.

Ekspertenes verste erfaringer med gjester på besøk

- Når de ikke har hjulpet til eller takket for seg. Det er ganger vi har disket opp med både det ene og det andre, og ikke fått et takk tilbake, eller som på hytten hvor vi i noen tilfeller ikke har fått noe hjelp av gjestene våre. De låner vannski og båt, men tilbyr seg ikke å betale for drivstoff. Som regel takker jo vertskapet nei til det, men du skal alltid tilby det, sier Helliesen.

- Det verste du kan gjøre når du er gjest er nok å ta seg for godt til rette. Du må huske på at du fortsatt bare er på besøk og at du ikke har flyttet inn på hotell med butler og egen kokk, sier Monsen.

Les også: Du kan ha diabetes uten å vite det

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning