Ikke gjør dette som gjest

Ikke gjør dette som gjest

De uskrevne reglene du bør ta stilling til.

IKKE OVERDRIV DUSJINGEN: Joda, digg å dusje, men ikke overdriv når du er på besøk hos andre! Tenk på alle de andre i boligen som også vil dusje om morgenen.
IKKE OVERDRIV DUSJINGEN: Joda, digg å dusje, men ikke overdriv når du er på besøk hos andre! Tenk på alle de andre i boligen som også vil dusje om morgenen. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Å dra på besøk til venner, familie og bekjente en langhelg er som regel veldig hyggelig, men for at det skal bli det for begge parter er der noen uskrevne regler du bør forholde seg til som gjest.

Du er tross alt på besøk hos noen, og selv om det er mennesker du kjenner godt, er det viktig å huske på at du ikke føler deg for hjemme og tar deg altfor godt til rette.

- En bekjent av meg hadde besøk av en gjest en gang som tømte en 300 liters varmtvannstank på én dusj, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Kanskje ikke det mest heldige å gjøre?

Under får du flere forbud og påbud som kanskje mange av oss lurer på når vi er gjester hos noen.

- Hva skal jeg kjøpe i vertskapsgave?

Det aller første du som gjest bør tenke på før du entrer vertskapets hus, er vertskapsgave.

Det er alltid hyggelig å gi noe, og det er fint å vise omtanke. Det trenger ikke å være store greiene heller.

- Ta gjerne med noe du er klar over at vertskapet liker, men vær oppmerksom på for eksempel farger. Kjøper du alkohol, må du ta hensyn til om deler av vertskapet er avholds. Da bør du kjøpe en presang til hver av dem, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Livsstilblogger Tine Monsen, som blogger på Tinemonsen.no, forventer aldri å få vertinnegave, men blir alltid utrolig glad når noen tar med en liten oppmerksomhet.

- Jeg synes jo at dette er en utrolig fin skikk. Med årene har jeg lært meg noen små triks som gjør det å kunne ta med seg en vertinnegave selv litt lettere også – vi har jo ofte dårlig tid i hverdagen og da er det veldig fint å ha noe i bakhånd.

Både et duftlys, en pakke fine servietter, en boks med god te, litt hjemmelaget müsli eller bananbrød eller en liten neglelakk er fine tips til vertinnegave, ifølge Monsen.

- Det er tanken som teller, og det spiller ikke så stor rolle hva det er du gir. Skal du overnatte, kan det jo være hyggelig å ta med en flaske vin eller noe ekstra godt til frokost dagen etterpå, sier hun.

- Skal jeg tilby meg å hjelpe til med måltidene?

Du vil slappe av, men det er jo hyggelig å hjelpe til!

HUSK GAVE: Vertskapsgave er alltid hyggelig å gi når man kommer på besøk til noen, og veldig hyggelig å få!
HUSK GAVE: Vertskapsgave er alltid hyggelig å gi når man kommer på besøk til noen, og veldig hyggelig å få! Foto: FOTO: Thinkstock
TIPS TIL VERTSKAPSGAVER: Øverst fra venstre: Brew Tea løsvekt, Earl Grey, kr 119. Lys fra H&M, kr 99. Honning med sitron fra Nicolas Vahé, kr 99. Duftlys fra H&M, kr 79,50. Servietter Funkis fra House Doctor, kr 39. My Vampire Is Buff neglelakk fra OPI, kr 155.
TIPS TIL VERTSKAPSGAVER: Øverst fra venstre: Brew Tea løsvekt, Earl Grey, kr 119. Lys fra H&M, kr 99. Honning med sitron fra Nicolas Vahé, kr 99. Duftlys fra H&M, kr 79,50. Servietter Funkis fra House Doctor, kr 39. My Vampire Is Buff neglelakk fra OPI, kr 155. Foto: FOTO: Produsenten

Noe av det som er herlig når du har fri og er borte noen dager, er maten. Du gleder deg til gode måltider, enten det er ute på restaurant eller hjemme hos dem du bor med.

Er det snakk om sistnevnte, bør du helt klart tilby deg å hjelpe vertskapet med matlagingen.

- Hovedregelen er å hjelpe til. Er du på besøk på hytta til noen, er det en selvfølge at du hjelper til – på alle plan, samme hvis du har invitert deg selv på besøk, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen og legger til:

- Når du tilbyr deg å hjelpe, gjør det genuint og ekte. Vis ekte iver for å hjelpe. Pass også på hva vertskapet ønsker, og ikke trå over grensen.

Livsstilblogger Tine Monsen mener at om du skal hjelpe til med å lage selve middagen, bør det være avklart på forhånd. Også å være med på innkjøp av matvarer er en fin ting å gjøre.

- Måltider er samtidig veldig hyggelig å lage sammen, så det er jo fint å tilby seg både for å hjelpe å lage maten – og også handle inn råvarer til diverse måltider dere skal ha sammen, sier hun og legger til:

- Det blir fort dyrt å ha gjester på besøk, og det tror jeg mange ikke tenker på.

- Hvor lenge kan jeg være på besøk?

Nei, det er ikke greit å invitere seg selv på besøk hos noen og forvente at du kan bo der «så lenge du vil».

Hvor lenge som er akseptert å besøke noen varierer, men noen tommelfingerregler kan være greit å ha i bakhodet.

HUSK Å HJELPE: Det er både høflig og viktig å tilby seg å hjelpe til på kjøkkenet når man er på besøk hos noen. - Når du tilbyr deg å hjelpe, gjør det genuint og ekte. Vis ekte iver for å hjelpe. Pass også på hva vertskapet ønsker, og ikke trø over grensen, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.
HUSK Å HJELPE: Det er både høflig og viktig å tilby seg å hjelpe til på kjøkkenet når man er på besøk hos noen. - Når du tilbyr deg å hjelpe, gjør det genuint og ekte. Vis ekte iver for å hjelpe. Pass også på hva vertskapet ønsker, og ikke trø over grensen, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Noen sier at du kan være gjest så lenge fisken er fersk – altså i tre dager. Det er en gylden regel, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen og legger til:

- Er du på besøk hos gode venner i for eksempel Syden, er en uke bra. Men, du må nesten se det litt an og spørre vertskapet selv, sier han.

- Når bør jeg legge meg?

- Her er det lurt å skjønne vertskapets vaner.

Når du har fri og ferie, er det herlig å kunne være lenger oppe om kvelden, siden du som regel ikke må opp like tidlig som ellers i hverdagen. Men, er du på besøk hos noen er det kanskje ikke helt innafor og sitte oppe til langt på natt bare fordi du kan.

- Her synes jeg vi skal bruke sunn fornuft. Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det. Her er det lurt å skjønne vertskapets vaner, og huske på at det er forskjell på hverdag og helg, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

IKKE BLI FOR LENGE: Som gjest kan du ikke ta deg friheten til å bli for lenge på besøk, i alle fall ikke når du har "invitert" deg selv.
IKKE BLI FOR LENGE: Som gjest kan du ikke ta deg friheten til å bli for lenge på besøk, i alle fall ikke når du har "invitert" deg selv. Foto: FOTO: Thinkstock

Livsstilblogger Tine Monsen er enig, og synes godt vertskapet kan legge seg først om de vil det.

- Nå er vi vel blitt så voksne at vi går og legger oss når vi føler for det, småbarnsforeldre holder gjerne ikke ut like lenge, sier hun og fortsetter:

- Det er absolutt ikke frekt av vertskapet å gå og legge seg først, da er det jo fint å si det på den måten at de andre er hjertelig velkommen til å sitte igjen, men at denne trøtte kroppen må finne sengen. Det tror jeg de aller fleste vil ha forståelse for. Det er jo også en fin måte å spørre når gjestene ønsker frokost dagen etter.

- Når bør jeg stå opp?

Nei, det er ikke ok å sove så lenge du vil.

Det er ikke særlig høflig å sove til langt utpå dagen når du er gjest hos noen, så avtal gjerne med vertskapet kvelden før når det er tid for å starte dagen og spise frokost.

- Skal dere tidlig opp med barn dagen etterpå, gir gjerne frokosttidspunktet seg selv, ellers kan det være veldig fint å avtale et cirka-tidspunkt kvelden før, sier livsstilblogger Tine Monsen og fortsetter:

- Da slipper dere å gå og vente på at gjestene eller vertskapet skal stå opp, og dere vet noenlunde når dere kan forvente at folk er oppe.

IKKE HOLD OPPE VERTSKAPET: Her synes jeg vi skal bruke sunn fornuft. Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.
IKKE HOLD OPPE VERTSKAPET: Her synes jeg vi skal bruke sunn fornuft. Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen. Foto: FOTO: Thinkstock

Skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen minner også om at det er viktig å ikke bruke altfor lang tid på badet om morgenen.

- Om det ikke er flere enn 1-2 bad i huset, må du også ta hensyn til dette med tanke på hvor lang tid du bruker der.

- Er der andre uskrevne regler jeg bør forholde meg til?

Ikke oppfør deg som om du er på hotell.

Som gjest får du ofte mye «servert», men det er ingen grunn til å ligge langflat og late som om dere bor på hotell.

- Vær hjelpsom, råder livsstilblogger Tine Monsen.

- Hjelp til å rydde av frokost- og middagsbordet, og hold rommet ditt ryddig. Re opp sengen – vertskapet må kanskje inn på rommet ditt for å hente noe i løpet av oppholdet, og da er det veldig fint å bli møtt av en oppredd seng (eller sofa!), sier hun og fortsetter:

- Det viser at dere setter pris på at dere får komme på besøk og anstrenger seg litt for å vise det.

IKKE SOV FOR LENGE: Er du gjest, skal du ikke ligge å dra deg i flere timer. Avtal med vertskapet når dere skal spise frokost, og stå opp i tide til det.
IKKE SOV FOR LENGE: Er du gjest, skal du ikke ligge å dra deg i flere timer. Avtal med vertskapet når dere skal spise frokost, og stå opp i tide til det. Foto: FOTO: Thinkstock

Og for all del – ikke oppfør deg helt som hjemme.

- Ikke gå naken fra badet til rommet ditt etter at du har vært i dusjen, sier Monsen.

Ekspertenes verste erfaringer med gjester på besøk

- Du må huske på at du fortsatt bare er på besøk.

- At de ikke har hjulpet til og ikke takket for seg. Der er ganger vi har disket opp med det ene og det andre, og ikke fått takk tilbake. Som på hytten, hvor vi i noen tilfeller ikke har fått noe hjelp av gjestene våre, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen og fortsetter:

- De låner vannski og båt, men tilbyr seg ikke å betale drivstoff til båten. Som regel takker vertskapet nei til det, men man skal alltid tilby seg.

- Det verste du kan gjøre når du er gjest er vel å ta seg for godt til rette – du må huske på at du fortsatt bare er på besøk og ikke har flyttet inn på hotell med butler og kokk, sier livsstilblogger Tine Monsen.

IKKE GLEM DETTE: Å re opp sengen når du er gjest hos noen er både høflig og hyggelig å gjøre. - Re opp sengen – vertskapet må kanskje inn på rommet ditt for å hente noe i løpet av oppholdet, sier livsstilblogger Tine Monsen.
IKKE GLEM DETTE: Å re opp sengen når du er gjest hos noen er både høflig og hyggelig å gjøre. - Re opp sengen – vertskapet må kanskje inn på rommet ditt for å hente noe i løpet av oppholdet, sier livsstilblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Thinkstock
IKKE TA DEG FOR GODT TIL RETTE: - Du må huske på at du fortsatt bare er på besøk og ikke har flyttet inn på hotell med butler og kokk, sier livsstilblogger Tine Monsen.
IKKE TA DEG FOR GODT TIL RETTE: - Du må huske på at du fortsatt bare er på besøk og ikke har flyttet inn på hotell med butler og kokk, sier livsstilblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning