Hus i betong

Holmenkollens kuleste villa er en tomannsbolig

Arkitekt Hans Chr. Høegh innredet sin del av betongvillaen i en frodig miks av splitter nytt og godt og gammelt.

HELSTØPT ARKITEKTUR: Fronten på de to boenhetene, den høyre og den venstre er helt like. Garasje, gang og diverse boder i første etasje.
HELSTØPT ARKITEKTUR: Fronten på de to boenhetene, den høyre og den venstre er helt like. Garasje, gang og diverse boder i første etasje. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Dette er oppsiktsvekkende arkitektur, slik som det rehabilterte funkishuset med stålkuppel og den futuristiske Villa 1 i Holland.

Frontene på de to boenhetene høyt oppe i Holmenkollens solside er helt like med med blant en rommelig garasje, bod, og teknisk rom-etasje i første nivå.

Ellers er det ikke mye som likner, verken i planløsning eller innredning inne hos de to familiene.

To alternative, arkitekttegente innredninger

Her viser vi boenheten designet av arkitekt Hans CHr. Høegh. Enheten til høyre, som er signert arkitekt MNAL Tim Resen, er vist tidligere på bonytt.no.

STRAM STRUKTUR. Her ser du sideprofilen til det kompromissløst renlinjete betonghuset på Holmenkollens solside. Dette er en villa med to boenheter signert Puls Arkitekter i Oslo.
STRAM STRUKTUR. Her ser du sideprofilen til det kompromissløst renlinjete betonghuset på Holmenkollens solside. Dette er en villa med to boenheter signert Puls Arkitekter i Oslo. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
RÅ DESIGN: Sett litt nedenfra ser du hvordan arkitekt MNAL Tim Resen i Puls Arkitekter har bygget opp betongvolumene i første og andre etasje.
RÅ DESIGN: Sett litt nedenfra ser du hvordan arkitekt MNAL Tim Resen i Puls Arkitekter har bygget opp betongvolumene i første og andre etasje. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Besparende løsning

- Det er mye postivt å si om tomannsboliger. Det beste er kanskje at dersom du deler bolig med noen, sparer du halvparten av tomtekostnadene, sier Høegh.

Kvalitet i høysetet

Utgangspunktet for dette prosjektet var for øvrig at Høegh er kollega med Tim Resen i Puls Arkitekter på Vinderen, og at de har en felles plattform i synet på hva som er god samtidsarkitektur.

Sammefallende forventninger

FASCINERENDE STRAMT: Spisegruppen plassert helt i front av stuen er i høy grad med på å sette utsikten fra huset i høysetet. Springbook møbler kjøpt hos House of Oslo, heltre eikegulv fra Svenneby sag.
FASCINERENDE STRAMT: Spisegruppen plassert helt i front av stuen er i høy grad med på å sette utsikten fra huset i høysetet. Springbook møbler kjøpt hos House of Oslo, heltre eikegulv fra Svenneby sag. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SPISESTUE SOM SVEVER: De smekre møblene ble bevisst valgt for at de ikke skulle stjele noe av utsikten over Bogstad-vannet og Bærumsmarka. Legg merke til at glassrekkverket ute på terrassen ikke synes.
SPISESTUE SOM SVEVER: De smekre møblene ble bevisst valgt for at de ikke skulle stjele noe av utsikten over Bogstad-vannet og Bærumsmarka. Legg merke til at glassrekkverket ute på terrassen ikke synes. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Det er ellers selvfølgelig trivelig å ha gode naboer, og de to familienes ønsker for boligenes innhold var fra starten av ganske sammenfallende, utdyper Høegh.

To varianter over samme tema

Selv om det to enhetene er like i størrelse og utseende, er de like vel ganske forskjellige. Den ene enheten vender mot nord og den andre mot øst.

Begge boliger preges av et stort, dominerende allrom med stue-sone, kjøkken og salong i andre etasje.

Men nettopp disse romsonene er organisert på svært ulike måter hos de to arkitektfamiliene.

Bærumsmarka rett forut

Hos Høegh er blant annet spisestuen plassert helt i front av allrommet. Herfra har eierne har gedigen utsikt over både Bogstadvannet og Bærumsmarka.

Ut i det fri

De opplever det faktisk som om de sitter ute i det fri og spiser. Og åpnes skyvedørene til den tilstøtende terrassen med glassrekkverk hele veien rundt, forsterkes denne dramatiske, visuelle effekten ytterligere.

Perfekt for festlig lag

Da byggherren feiret runde år for en tid siden, var det ikke noe problem for jubilanten på by femti personer til fest i dette totalt åpne stue/salong/kjøkken-rommet.

Fleksibel kjøkkeninnredning

Den fleksible kjøkkeninnredningen er god å ha i slike anledninger. Den er organisert med en lang kjøkkenøy formet omtrent som en bardisk. Den er kjøkkensonens suverene sentrum.

LETT I STEGET: Trappen i stål og glass åpner husets to etasjer mot hverandre - og mot naturen rett utenfor huset.
LETT I STEGET: Trappen i stål og glass åpner husets to etasjer mot hverandre - og mot naturen rett utenfor huset. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SKREDDERSØM: Her ser du hvordan det 7,2 meter lange, smale vinduet over salongen åpner allromet  for en flom av dagslys. Lamellgardinene kan vinkles, og de kan sende lyset inn i passende porsjoner.
SKREDDERSØM: Her ser du hvordan det 7,2 meter lange, smale vinduet over salongen åpner allromet for en flom av dagslys. Lamellgardinene kan vinkles, og de kan sende lyset inn i passende porsjoner. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN DESIGN DELIKATESSE: Det stramme Poggenpohl-kjøkkenet mykes opp med en rustikk bakvegg i parkettmaterialer. Thin barstoler fra Lapalma. Kaffemaskin vinklet nitti grader.
EN DESIGN DELIKATESSE: Det stramme Poggenpohl-kjøkkenet mykes opp med en rustikk bakvegg i parkettmaterialer. Thin barstoler fra Lapalma. Kaffemaskin vinklet nitti grader. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
KULE KONTRASTER: De lilla møblene, salongbordet Shanghai Tip fra Moroso og stolene Box fra Living Divani er fra Robert Tandberg Møbler.
KULE KONTRASTER: De lilla møblene, salongbordet Shanghai Tip fra Moroso og stolene Box fra Living Divani er fra Robert Tandberg Møbler. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SAMSPILL: Matsjende, moderne møbler og tekstiler fra Robert Tandberg Møbler.
SAMSPILL: Matsjende, moderne møbler og tekstiler fra Robert Tandberg Møbler. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Pakket bort media og hvitevarer

LYSGLIMT: Når mørket faller på sender denne diskre armaturen over trappen lyset rett ned på trappetrinnene. De er dekorative i all sin enkelhet.
LYSGLIMT: Når mørket faller på sender denne diskre armaturen over trappen lyset rett ned på trappetrinnene. De er dekorative i all sin enkelhet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- I denne øya er også blant annet tv-en pakket bort, opplyser interiørdesigner Mette Novak i Poggenpohl. Hvitevarene er også omhyggelig organisert og utvalgt for ikke å skape visuell støy i det stramme og renlinjete miljøet legger eksperten til.

Snudde kaffemaskinen nitti grader

Sammen med arkitekten klekket hun også ut løsningen med å snu kaffemaskin og mikrobølgeovn slik at de tok minimalt med plass helt inne ved den mørkpanelte bakveggen.

Å plassere stekeovnen slik at den ble nesten gjemt bak kjøkkenøya var også et heldig designgrep.

Trappegang

Den superminimalistiske trappegangen flankert av glassvegger prydes av flere skinnende, kinesiske skjermbrett montert rett på bakveggen.

Antikviteter i en ny og uvant sammenheng

ROLIG SONE: Tv-stuen er et eget rom i god avstand fra resten av oppholdrommene i boligen.
ROLIG SONE: Tv-stuen er et eget rom i god avstand fra resten av oppholdrommene i boligen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Antikvitetene kjøpte arkitekt Hans Chr. Høeghs far i Kina for mange år siden.

Til tross for at disse lakkdørene er gamle, synes eierne de passer utmerket i deres hypermoderne innredning.

- Et helhvitt interiør som vårt tåler godt noen fargeklatter, avslutter de.

Les også:

Ikke mye A4 ved dette trekanthuset

Norsk villa i verdenstoppen

Se over 1000 inspirende interiørbilder

SKINNENDE VEGG: Bakveggen i gangen er kledd med kinesiske skjermbrett. Dette er vakre lakkarbeider som pryder.
SKINNENDE VEGG: Bakveggen i gangen er kledd med kinesiske skjermbrett. Dette er vakre lakkarbeider som pryder. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
FORBILLEDLIG: Måten gangen i første etasje er organisert på viser hvor viktig og uttrykksfull god arkitektur er.
FORBILLEDLIG: Måten gangen i første etasje er organisert på viser hvor viktig og uttrykksfull god arkitektur er. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Villa Høegh  Villa Høegh Puls Arkitekter
Villa Høegh Villa Høegh Puls Arkitekter Foto: TEGNING: Puls Arkitekter TEGNING: Plus Arkitekter
Villa Høegh Puls Arkitekter
Villa Høegh Puls Arkitekter Foto: TEGNING: Plus Arkitekter
Villa Høegh Puls Arkitekter
Villa Høegh Puls Arkitekter Foto: TEGNING: Plus Arkitekter

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning