Norges beste interiør 2011

Her er et av Norges beste interiører

Halden fengsel er ett av ti nominerte til Designers Saturday Award

CELLE TEGNET AV INTERIØRARKITEKT: Boenhetene i Halden fengsel er utarbeidet av Beate Ellingsen AS.
CELLE TEGNET AV INTERIØRARKITEKT: Boenhetene i Halden fengsel er utarbeidet av Beate Ellingsen AS. Foto: Foto: Trond A. Isaksen og Beate Ellingsen AS
Publisert Oppdatert
FENGSELSTUE: Gulvet er belagt med linoleum, paletten er i dempet grønn og grå, lysinnslippet er raust.
FENGSELSTUE: Gulvet er belagt med linoleum, paletten er i dempet grønn og grå, lysinnslippet er raust. Foto: Trond A. Isaksen og Beate Ellingsen AS

Blant de ti nominerte til prisen for Norges beste interiør finner vi en restaurant, en dagligvarebutikk og et fengsel.

Designers Saturday Awards arrangeres annethvert år. Prisen "Best interior" går til landets beste nye interiørprosjekt.

De nominerte er valgt ut fra årbøkene til Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres Landsforening (NIL) i 2010 eller 2011, der profesjonens ypperste utøvere får vist sine fremste arbeider.

Problemstillingene knyttet til innredning av institusjoner, som et fengsel eller en høyskole, er mer komplekse enn utfordringer som kjennetegner private hjem.

Like fullt vil enkelte av løsningene, materialvalgene og holdningene som kan spores i offentlige rom, også ha relevans for innredning av private hjem.

I kraft av sin faglige ekspertise har interiørarkitetene andre forutsetninger for å finne frem til annerledes løsninger enn meningmann - som for eksempel å trekke badekaret ut av badet eller å bringe en femte vegg inn på soverommet.

Vinneren offentliggjøres fredag 26. august 2011. Her er de nominerte:

Halden fengsel, Berg i Østfold

For første gang i Norden er det benyttet interiørarkitekter i arbeid med innredning av et fengsel, i pressen ofte omtalt som "Luksusfengselet".

Magasinet Time omtaler imidlertid institusjonen som "verdens mest humane fengsel", noe som er mer i tråd med arkitektenes og interiørarkitektenes mål.

Valget av møbler, tekstiler og materialer har vært vurdert særlig i forhold til slitestyrke og sikkerhet.

I cellene og i fellesrommene er det brukt dempede farger, mens det i aktivitetsrommene er friskere og mer energigivende toner.

Innredningene er tegnet av IARK og produsert av snekkerverkstedet ved Ringerike fengsel.

Interiørarkitekt: Beate Ellingsen AS

CELLE ANNO 2011: Sikkerhet, soliditet og færres mulig gjemmesteder for visitering har hatt særlig prioritet.
CELLE ANNO 2011: Sikkerhet, soliditet og færres mulig gjemmesteder for visitering har hatt særlig prioritet. Foto: Foto: Trond A. Isaksen og Beate Ellingsen AS

Bergen Kino KP 1, Bergen

Opprustningen av offentlige kinoer er nødvendig for å møte trusselen fra hjemmekinotilbudet. Kinosalen KP 1 befinner seg i Konsertpaleet, som ble bygget i 1913.

Her er himlingen besatt med over 2000 funklende lysdioder, og de klassiske søylene langs langveggene er fremhevet med fargesatt spesialbelysning.

Interiørarkitekter: Fuggibaggi

Strand Restaurant i Bærum

RESTAURERT KINOSAL: Den snart hundre år gamle arkitekturen fremheves av nøye plassert effektbelysning.
RESTAURERT KINOSAL: Den snart hundre år gamle arkitekturen fremheves av nøye plassert effektbelysning. Foto: Foto: Daniel Clements

Restauranthuset ved sjøkanten på innsiden av Fornebulandet består av bakeri, matbar, restaurant, ballsal, festsal og chambres séparées.

Bygningens historie kan spores tilbake til 1771, men det var først i 1924 restauranten ble åpnet. Derfor har interiørarkitektene vært inspirert av 20-tallets estetikk da huset skulle overhales.

Interiørarkitketer: Inne design

Boston Consulting Group, Oslo

At fasaden og trapperommet i bygningen fra slutten av 1800-tallet er fredet, forhindret ikke interiørarkitektene i å skape spennende, moderne jobblokaler.

ÅPENT KJØKKEN: Gjestene kan se rett inn på kjøkkenet der maten tilberedes. Uttrykket er nåtidig, men stemningene bygger på tiden da restauranten ble åpnet på 20-tallet.
ÅPENT KJØKKEN: Gjestene kan se rett inn på kjøkkenet der maten tilberedes. Uttrykket er nåtidig, men stemningene bygger på tiden da restauranten ble åpnet på 20-tallet. Foto: Foto: Mona Gundersen

Hovedgrepet ble å rive dekket over resepsjonen og etablere et stort og lyst volum.

LUFTIG RESEPSJON: En fredet fasade stod ikke i veien for å skape et stort, moderne volum i BCG's nye lokaler
LUFTIG RESEPSJON: En fredet fasade stod ikke i veien for å skape et stort, moderne volum i BCG's nye lokaler Foto: Foto: Espen Grønli og Irene Sandved Lunde

Bakbelyste glassprismer i fondveggen og resepsjonsdisken er gitt fargearrangementer som ved hjelp av led-teknologi kan varieres med årstidene.

Interiørarkitekter: Kristin Jarmund Arkitekter

Flytoget Hovedkontor, Oslo

Flytogets ansatte er lokalisert i Postgirobygget, med utsikt over byen, fjorden - og togsporene.

Lokalene omfatter både pauseareal og kontorareal i et miljø som tok sikte på å kombinere hjemmefølelse med et uttrykk som avspeiler fart og teknologi.

Interiørarkitekter: Scenario

Advokatfirmaet Kluge, Stavanger

Den snegleformede bygningen er innredet med systemvegger i glass for å gi åpne siktlinjer og slippe naturen inn. Hensikten var også å gi følelsen av lange korridorer.

Spesialdesignede hyller til faglitteratur tilfører seriøsitet, troverdighet og farger.

FLYTOGETS PAUSEAREALER: Utsikten er blant de beste i byen. Pendellamper i ulike farger og former fra Muuto, Andtradition og Verpan.
FLYTOGETS PAUSEAREALER: Utsikten er blant de beste i byen. Pendellamper i ulike farger og former fra Muuto, Andtradition og Verpan. Foto: Foto: Gatis Rozenfelds/F64

Interiørarkitekter: Gudbjørg Simonsen

Quality Spa & Resort Norefjell

Interiørarkitektene bak nytelsestempelet rett nedenfor tregrensen på Norefjell har forsøkt å lage et stemningsfullt og jordnært miljø med dempet sjarm. Det grafiske uttrykket er inspirert av den norske lusekofta, og den omkringliggende naturen kan gjenfinnes i møbler, speil, tekstiler og andre innredningsdetaljer.

Interiørarkitekter: Inne design

Reitangruppen, Oslo

GLASSDØRER OG BOKHYLLER: Materialbruken bidrar til å skape et lyst og åpent uttrykk og minimere korridorfølelsen.
GLASSDØRER OG BOKHYLLER: Materialbruken bidrar til å skape et lyst og åpent uttrykk og minimere korridorfølelsen. Foto: Foto: Bitmap AS

Reitangruppens nye kontorbygg på Ensjø ble opprinnelig planlagt med tradisjonelle cellekontorer. En konsekvensanalyse konkluderte imidlertid med at planen måtte forlates til fordel for er et fargerikt, åpent landskap med stillerom og frittstående bokser for uforstyrret arbeid og samtale.

Interiørarkitekter: Berentsen interiørarkitekter og interiørarkitektene MNIL Kathinka Dalseg og Ellen Gullerud.

Zappa dagligvarebutikker i Knarvik og Bergen

Zappa-kjedens søndagsåpne matbutikker er på maks 100 kvm. For å veie opp for den tette plassutnyttelsen er det lagt stor vekt på friske farger og rocka effekter. Paletten består av gul, grønn og sjokkrosa og skal gi positiv energi til handleturen.

SPA TIL FJELLS: Dekoren og materialbruken som er benyttet til interiøret i Quality Spa & Resort Norefjell er inspirert av naturen rett utenfor.
SPA TIL FJELLS: Dekoren og materialbruken som er benyttet til interiøret i Quality Spa & Resort Norefjell er inspirert av naturen rett utenfor. Foto: Foto: Mona Gundersen og Ole Walter Jacobsen

Interiørarkitekt: Fuggibaggidesign

IKKE REMA-FARGER: Det ble benyttet elleve farger i Reitangruppens lokaler, fordelt utover i ulike sammensetninger.
IKKE REMA-FARGER: Det ble benyttet elleve farger i Reitangruppens lokaler, fordelt utover i ulike sammensetninger. Foto: Foto: Jan Richard Hansen

Kunsthøgskolen i Oslo

Christiania Seildugsfabrik ble oppført i 1856 og senere ombygd. Bygget huser i dag Den nye Kunsthøgskolen i Oslo. De rå industrilokalene preger fortsatt interiøret. Interiørarkitektene har valgt bort mønster og ornamentikk ettersom skolen skal fungere som et laboratorium for stadig skiftende uttrykk.

Interiørarkitekt: Kaels Studio

FARGESTERKT MØTEPLASS: Det er etablert flere små, fargesterke møteplasser i Reitangruppens lokaler.
FARGESTERKT MØTEPLASS: Det er etablert flere små, fargesterke møteplasser i Reitangruppens lokaler. Foto: Foto: Jan Richard Hansen

Les også:

Her er de beste designhotellene

Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev

Stadig flere interiørbilder i inspirasjonsguiden

TREND PÅ KJØPET: Matbutikken Zappa bruker flere farger og grafiske effekter for å pimpe opp uttrykket.
TREND PÅ KJØPET: Matbutikken Zappa bruker flere farger og grafiske effekter for å pimpe opp uttrykket. Foto: Foto: Daniel Clements

Dette er verdens raskeste bil

LESEPLASS FOR KUNSTFAG: Den nye Kunsthøgskolen i Oslo samler Teaterhøyskolen, Operahøyskolen, Balletthøyskolen, Kunstakademiet og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under samme tak.
LESEPLASS FOR KUNSTFAG: Den nye Kunsthøgskolen i Oslo samler Teaterhøyskolen, Operahøyskolen, Balletthøyskolen, Kunstakademiet og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under samme tak. Foto: Foto: Fin Serck-Hanssen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning