Smart og funksjonell loftsleilighet

Her er det kun skyvedører som skiller rommene

Arkitekten har pusset opp den smale leiligheten med smarte løsninger, en rustikk mursteinsvegg og gjennomgående bruk av betong og tre.

Publisert Oppdatert

I en gammel bygning i hjertet av et tradisjonelt nabolag i Barcelona har YLAB arkitekter renovert en loftsleilighet med praktiske løsninger og et stilrent uttrykk.

Arkitektene hadde to mål med oppussingen: å utnytte belysningen og ventilasjonen fra fasadene, og fornye planløsningen slik at den passet til den unge eieren av leiligheten. Eieren ønsket selv et soverom, et gjesteværelse, et bad, et gjestebad, et studio/kontor, et kjøkken og en spisestue.

Den 100m2 store leiligheten har en smal og lang planløsning, med kun to fasader, en i hver ende.

Optimal bruk av lys

- For å få mest mulig ut av lyset ble vi nødt til å omstrukturere hele leiligheten ved å fjerne alle innvendige vegger, samt veggen bak den bakre fasaden. Det var dette som ble nøkkelen til et optimalt lys, forklarer Yolanda Yuste fra YLAB arkitekter.

PLANTEGNING: Den lange og smale leiligheten har fått en annerledes, men funksjonell løsning.
PLANTEGNING: Den lange og smale leiligheten har fått en annerledes, men funksjonell løsning. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara

Fleksible og funksjonelle løsninger

- På bakgrunn av leilighetens utfordrende form måtte de ulike funksjonene installeres på en fleksibel og uvanlig måte, fortsetter arkitekten. - Ved å gjøre det kan beboeren binde sammen og skille av de ulike områdene i leiligheten, samt endre de forskjellige funksjonene etter ønske.

Den nye løsningen består av et stort og åpent fellesområde som strekker seg fra den ene fasaden til den andre, og en privat og delvis lukket kube, som er formet av soverommet og de to badene.

Mursteinsvegg

SENTRAL KUBE: Kuben midt i leiligheten er delvis åpen og delvis lukket. På hver side av kuben er det skyvedører i glass som kan stenge igjen baderommene fra resten. Badene har også en skyvedør i glass mellom seg. Fra hyllen på ytterveggen av kuben går det skyvedører ut til hver side. Dette gjør det mulig å stenge av både soverommet på den ene siden av kuben og stuen/gjesterommet på den andre siden.
SENTRAL KUBE: Kuben midt i leiligheten er delvis åpen og delvis lukket. På hver side av kuben er det skyvedører i glass som kan stenge igjen baderommene fra resten. Badene har også en skyvedør i glass mellom seg. Fra hyllen på ytterveggen av kuben går det skyvedører ut til hver side. Dette gjør det mulig å stenge av både soverommet på den ene siden av kuben og stuen/gjesterommet på den andre siden. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara
FLEKSIBEL VEGG: Soverommet kan med letthet stenges av med hjelp av den integrerte skyvedøren i kuben. De fleksible løsningene gir beboeren muligheten til å ha en åpen og luftig leilighet, samt være privat etter behov.
FLEKSIBEL VEGG: Soverommet kan med letthet stenges av med hjelp av den integrerte skyvedøren i kuben. De fleksible løsningene gir beboeren muligheten til å ha en åpen og luftig leilighet, samt være privat etter behov. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara

Fellesarealet er formet av en entré, spisestue, et studio og en stue ved den bakre fasaden, mens kjøkkenet ligger i den andre enden.

LUFTIG FORMSPRÅK: De stilrene møblene i tre og hvitt gir en letthet til rommet. Sammen med murveggen og betonggulvet blir det en kul miks av materialbruk.
LUFTIG FORMSPRÅK: De stilrene møblene i tre og hvitt gir en letthet til rommet. Sammen med murveggen og betonggulvet blir det en kul miks av materialbruk. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara

Alle disse områdene er plassert langs en langsgående vegg laget av håndlaget og solid murstein.

Mursteinesveggen kombinert med betonggulv, og stilrene møbler i tre og plast, gir leiligheten et urbant men også rustikt uttrykk. Det lune treverket gir varme til interiøret.

Flerfunksjonelt

Leiligheten er full av smarte og plassbesparende løsninger.

Soverommet er plassert mellom et høyt skap, og en stor trekube som rommer de to badene.

Det høye skapet fungerer både som garderobe til gangen og klesskap på soverommet. Eksteriøret av kuben har også en funksjon.

- Kuben i tre tjenestegjør som hylle i studioet, forklarer Yolanda Yuste . - Møbelet skjuler også to skyvedører i tre som tillater beboeren å dele av to ulike områder: soverommet, som er separert fra fellesområde, og en del av stuen. Stuen har også en sovesofa slik at rommet kan brukes som gjesteværelse.

Delvis adskilt bad og soverom

Den sentrale kuben i tre fungerer som en ramme rundt badene, med gjennomskinnelige skyvedører i glass mellom soverommet og badene.

MURSTEIN: Den røffe veggen i murstein, kombinert med gulvet i betong, gir leiligheten et tøft og rustikt preg.
MURSTEIN: Den røffe veggen i murstein, kombinert med gulvet i betong, gir leiligheten et tøft og rustikt preg. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara
FLERFUNKSJONELL VEGG: : Den ene ytterveggen av trekuben fungerer som en hylle i stuen. Her har beboeren innstalert en skrivepult og hyllene gir godt med lagringsplass.
FLERFUNKSJONELL VEGG: : Den ene ytterveggen av trekuben fungerer som en hylle i stuen. Her har beboeren innstalert en skrivepult og hyllene gir godt med lagringsplass. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara

Arkitekten valgte dører i glass for å utnytte lyset og ventilasjonen, samt skape en visuell forbindelse mellom rommene.

SPEIL: Den ene veggen på badet er dekket av et speil som gir en forstørrende illusjon.
SPEIL: Den ene veggen på badet er dekket av et speil som gir en forstørrende illusjon. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara

- Alle indre flater, inkludert taket og gulvet, er dekket med lyse mosaikkfliser og speil, forteller Yolanda Yuste. - Toalettet og andre baderomsmøbler er enten hengt opp eller frittstående.

Dette er for å gi en åpen og luftig følelse.

Resultatet er et spill av skinn og refleksjoner som gjør badet til et lyst og blankt rom, i kontrast til det varme og rustikke uttrykket i resten av leiligheten.

Kilde: Ideas to steal

Les også:

På jakt etetr nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Arkitektens smarte kompaktleilighet

LYSE FLATER: Arkitekten har bevisst valgt lyse fliser på alle flatene på badet.
LYSE FLATER: Arkitekten har bevisst valgt lyse fliser på alle flatene på badet. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara
SKYVEDØR: En skyvedør i glass skiller gjestebadet av fra stuen, som også kan fungere som et gjesteværelse.
SKYVEDØR: En skyvedør i glass skiller gjestebadet av fra stuen, som også kan fungere som et gjesteværelse. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara
TO BAD: Skyvedører i glass skiller de to badene fra hverandre, beboeren sitt bad og gjestebadet.
TO BAD: Skyvedører i glass skiller de to badene fra hverandre, beboeren sitt bad og gjestebadet. Foto: FOTO: Raúl Candales og Esther Algara

Skuffer og skjulte rom overalt

Navnet bestemmer barnets personlighet

Slik avslører du barn som mobber

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning