Arkitektur: Barsk bolig i betong

Her brukes betong for dekorens skyld

Betong er mer enn et byggematerial for denne familien. Her lovprises betongens dekorative kvaliteter.

RØFT VED HODEENDEN: Veggen ved hodeenden av sengen er i vokset betong. En skyvedør i sotet glass skiller soverommet fra arbeidsrommet rett utenfor.
RØFT VED HODEENDEN: Veggen ved hodeenden av sengen er i vokset betong. En skyvedør i sotet glass skiller soverommet fra arbeidsrommet rett utenfor. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo
Publisert Oppdatert
HALVÅPEN LØSNING: Halvveggen i betong skiller kjøkken og spiseplass fra stuen lenger inn.
HALVÅPEN LØSNING: Halvveggen i betong skiller kjøkken og spiseplass fra stuen lenger inn. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Brukte fagfolk

  • Huset er tegnet av arkitekt Asbjørn Sørensen
  • Innredningsløsningene er ved interiørarkitekt Torunn Tøllefsen

Ingen behøver å lure på om det langstrakte huset sør på Tromsøya er arkitekttegnet eller ikke.

Digre vinduer fra gulv til tak og en kledning i betong, aluminium og tre er typiske tegn på at en arkitekt har vært på ferde.

Særpreget fortsetter på innsiden.

Vegger av glattslipt, og vokset betong og pusset mur gjennomsyrer interiøret - fra kjøkkenet og stua og helt inn på soverommet.

Man skulle tro dette ville gi et bunkersaktig preg.

Slik er det ikke. Den åpne romløsningen og de store glassflatene sørger for at lys og luft kommer inn, og at blikket kan vandre ut.

Industrielt preg

Dessuten er materialbruken balansert: Flesteparten av veggene er kledd med eggehvitmalte gipsplater. Dermed står betongflatene fram som kontrastvegger.

Halvveggen som skiller stuen fra kjøkkenet er en slik vegg.

Kjøkkenets hjerte er en kokeøy med flere åpne hyller for oppbevaring av kjøkkenutstyr.

Benkeplaten er i rustfritt stål og spiller videre på det røffe, litt industrielle preget.

INDUSTRIELT: En benkeplate i stål forsterker industrilooken.
INDUSTRIELT: En benkeplate i stål forsterker industrilooken. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo
VELOPPLYST: Smale vinduer oppunder himlingen slipper inn dagslys, en lysskinne lyser opp den pussede murveggen, mens to taklamper sørger for allmennbelysning. Over bordet henger tre pendler fra Northern Lighting.
VELOPPLYST: Smale vinduer oppunder himlingen slipper inn dagslys, en lysskinne lyser opp den pussede murveggen, mens to taklamper sørger for allmennbelysning. Over bordet henger tre pendler fra Northern Lighting. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Spisegruppen er plassert i tilknytning til kjøkkenet - inntil betongveggen.

Brenner du for betong?

  • Betong er et effektfullt virkemiddel om du ønsker et røft interiør. Men du trenger ikke bo i et betonghus for å oppnå effekten; betong kan med hell anvendes som material til benkeplate, spisebord eller servant.
  • Betong kan fås i nesten hvilken som helst farge og form, med mange forskjellige overflatebehandlinger. Les mer på edorf.no, tungeting.no og betonginterør.no.
  • Har du lyst på en betongvegg hjemme, men synes det er litt drastisk å ta sementblanderen fatt? På concretewalls.com og betongvegg.no kan du kjøpe tapeter med realistiske trykk av betongvegger. Det gjør det litt enklere å kunne leke med uttrykket hjemme i stua.

Selve møblementet er satt sammen av moderne klassikere: Spisebordet er ved den franske konstruktivisten Jean Prouvé, og stolene er Arne Jacobsens udødelige «syvere».

De tre pendellampene «Dokka» fra 1954 er designet av den mindre kjente nordmannen Birger Dahl.

Det røffe, til dels kjølige uttrykket finner sin motvekt i valget av gulv. Eikebordenes organiske mønster og varme bruntoner utstråler liv og varme.

En skyvedør i sotet glass fører inn til sovesonen for de voksne, og en halvvegg i vokset betong deler soverommet fra arbeidsplassen. Her er også to plasseffektive garderober og et bad.

SPESIALTILPASSET OPPBEVARING: I andre etasje avsluttes trappen med et returgelender som har innfelte hyller i eik. Disse brukes til oppbevaringav kokebøker og er laget av møbelsnekker Peter West Hammer.
SPESIALTILPASSET OPPBEVARING: I andre etasje avsluttes trappen med et returgelender som har innfelte hyller i eik. Disse brukes til oppbevaringav kokebøker og er laget av møbelsnekker Peter West Hammer. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Gjennomsiktig intimsone

Privatlivets fred er bare delvis oppnåelig, ettersom skyvedørene til både soverom og bad er i glass.

SKILLER JOBB OG FRITID: De voksnes avdeling inneholder soverom, to innholdsrike garderober, bad og arbeidsrom. En vegg i betong skiller arbeidsplassen fra soverommet.
SKILLER JOBB OG FRITID: De voksnes avdeling inneholder soverom, to innholdsrike garderober, bad og arbeidsrom. En vegg i betong skiller arbeidsplassen fra soverommet. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo
Både soverom og baderom er utstyrt med skyvedører i sotet glass.
Både soverom og baderom er utstyrt med skyvedører i sotet glass. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Denne løsningen er tilpasset to voksne mennesker som er komfortable med å slippe hverandre tett innpå seg.

GLASSVEGG: Glassdørene går fra vegg til vegg slik at dusjen fremstår som et rom i rommet.
GLASSVEGG: Glassdørene går fra vegg til vegg slik at dusjen fremstår som et rom i rommet. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Men det beboerne måtte forsake av privat avskjerming, vinner de gjennom økt romfølelse og lysinnfall.

På baderommet er gulvet dekket av svarte mosaikkfliser med matt overflate, mens veggene er dekket med samme type fliser i hvit farge.

Rommet har også en fondvegg med de samme svarte flisene som gulvet. Innredningen er i amerikansk valnøttfiner, med en 10 cm tykk benkeplate, skuffeseksjon og håndkleholder. To lysarmaturer er integrert i speilene over vasken.

På motsatt side av rommet er det to dusjer som er adskilt fra resten av rommet med skyvedører i glass.

Også her er flatene glatte og linjene rene, men røft er det ikke.

Inne på badet er det nemlig helt fritt for betong.

Les også:

Guide til arkitektur og stilepoker

Sveitserhuset ble trendy bolig

KLASSISKE INNTRYKK: Bystene myker opp i de ellers så stramme linjene.
KLASSISKE INNTRYKK: Bystene myker opp i de ellers så stramme linjene. Foto: Foto: Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

De skulle bare bygge en garasje...

Alternativene til stasjonsvogn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning