Fransk interiør

Leiligheten var knapt rørt siden 70-tallet

Men to balkonger og massive, originale tregulv fristet for mye til å la den gå.

FRANSK INTERIØR: I denne perlen av en bolig fylles vi av franske fornemmelser straks vi kommer innenfor døren.
FRANSK INTERIØR: I denne perlen av en bolig fylles vi av franske fornemmelser straks vi kommer innenfor døren. Foto: FOTO: Sturla Bakken
Publisert Oppdatert

HER BOR:

Sylvie Laborde-Castagnet Røren, mannen Atle og tre små gutter i alderen 2-6 år. Boligen er en 190 m² stor leilighet på Frogner i Oslo og ligger i et funkisbygg fra 1933.

Med fransk far og norsk mor har Sylvie Laborde-Castagnet Røren tilbrakt alle sine barndoms somre i Frankrike. Hun har også bodd der i flere år, og fransk språk og kultur har hatt stor innflytelse på identiteten hennes.

Like i nærheten av boligen på Frogner i Oslo, driver to frankofile damer interiørbutikken Balzac. Eierne deler så absolutt Rørens begeistring for deler av Frankrike generelt, og franske møbler spesielt. Lykken var derfor stor da hun oppdaget denne perlen midt i oppussingsperioden.

- Fransk interiør med patina får hjertet til å banke litt raskere, sier hun til magasinet Maison.

Urban tilværelse

Leiligheten ligger i et funkisbygg fra 1933 og var knapt rørt siden 70-tallet da familien overtok i 2010. Mange velger å flytte ut av sentrum når barna kommer, men denne familien er godt fornøyd med sin urbane tilværelse. Selv om leiligheten måtte totalrenoveres, likte de planløsningen godt. Den består av tre store stuer, et romslig kjøkken med spiseplass, to bad og tre soverom. Bonusen var to balkonger, hvorav én med kveldssol og utsikt mot Holmenkollen; den andre vender ut mot bakgården og har tilknytning til soverommet.

To ildsteder og originale, massive eikegulv var også en klar bonus. Røren og ektemannen Atle falt begge to for leilighetens åpne, luftige romfølelse, med store vinduer og ekstra takhøyde.

Fransk stil

Med Rørens lidenskapelige interesse for interiør og ektemannens kunnskap om det tekniske, har de tatt oppussingen i etapper – og stortrives med det. Det viktigste for Røren har vært å få frem en fransk «ambience»; en rustikk stemning hun har oppnådd gjennom en miks av mur, betong og smijern.

Hun er også sjenerøs med tekstiler og bruker raust med både lin og velur. Kombinert med rolige, nøytrale farger har uttrykket blitt akkurat så harmonisk og avslappende som hun ønsket seg. Ektemannen har sørget for at alle tekniske finesser, som lyd, bilde og data, er godt skjult og integrert i leiligheten.

- Vi er en aktiv og veldig sosial familie, så det har vært viktig å skape et behagelig hjem med god plass til å samles ved sosiale anledninger, forteller hun.

Røren påpeker viktigheten av at gjestene skal føle seg «chez soi» – som hjemme.

Legg spesielt merke til:

  • Det vakre mønstrede originalgulvet på kjøkkenet. Nå er det igjen veldig aktuelt å legge parkett i klassiske mønstre og flere leverandører tilbyr dette.
  • Sitteplassen bygget inn i nisjen på kjøkkenet.
  • Hvordan bruker av sort både i møbler og maling understreker den klassiske følelsen uten å bli for tungt.
  • De florlette lingardinene i stuen som sveiper gulvet.
  • Takpendelen i hallen som får henge lavt ned mot gulvet.
  • Den gjennomførte bruken av velur og fløyel – som igjen er i trendbildet.
  • Hvordan møtet mellom ulike materialer som betong, tre, smiljern og tekstiler som lin og velur blir harmonisk og elegant.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning