Bo på liten plass

Fire kompakte leiligheter under 46 kvadrat

Sjekk de geniale løsningene.

BO SMART: Bor du på liten plass bør du bruke ekstra tid på å planlegge hvordan du innreder de kvadratmeterne du har.
BO SMART: Bor du på liten plass bør du bruke ekstra tid på å planlegge hvordan du innreder de kvadratmeterne du har. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger
Sist oppdatert

Flere og flere av oss bor kompakt, spesielt om man vil bo urbant  og i by. Dette er tilfellet for byboere verden over, og å kunne bo og leve både praktisk, komfortabelt OG kompakt kan i beste fall være en utfordring - og i verste fall et mareritt.

Og jo mindre plass du har, jo viktigere er det å utnytte plassen effektivt.

Her viser vi deg fire kompakte leiligheter med, alle med forskjellige kreative løsninger. Gjør deg klar til å bli inspirert!

Komplett hjem på 40 kvm

På dette bildet finnes både soverom og hjemmekontor. Ser du hvor?

FONDMALERI: Den veggmalte blomsten ved Jonas Wickman/
Arcanum Swedish Design fanger blikket. Hjemmekontoret er ute av syne. Sofaen er fra Cor. Vegglampen er fra Jieldé, mens takskinnen er fra Aero Design.
FONDMALERI: Den veggmalte blomsten ved Jonas Wickman/ Arcanum Swedish Design fanger blikket. Hjemmekontoret er ute av syne. Sofaen er fra Cor. Vegglampen er fra Jieldé, mens takskinnen er fra Aero Design. Foto: Foto: Patrick Miller/House of Pictures

Denne leiligheten er bare 40 kvadratmeter. Likevel virker den som en gymsal. Hemmeligheten ligger ikke først og fremst i å lure øyet til å tro at det rommene er større enn de er.

Denne gang består trikset av noen usedvanlig fleksible og kompakte løsninger.

Arbeidskroken er et fullverdig hjemmekontor. Her finnes datakraft, printer, permer og masse kontorrekvisita. Pluss en papirkurv. Alt dette du helst ikke vil ha i stuen når du er ferdig med arbeidet.

Målet om å utnytte plassen smart og fleksibelt er universelt.

Men denne løsningen er unik.

I snedig Reodor Felgen-stil har beboeren nemlig klekket ut et system av lodd, wire og taljer som får alt kontorrasket til å forsvinne inn under sengen med en enkel manøver.

Når arbeidspulten er skjøvet inn, bildetavlen heist ned og bokhyllene rullet vekk er det lettere å gyve løs på fritiden.

Sover på jobben

Sengen rager 1,45 meter over parketten. Slik har eieren skapt et stort volum som kan brukes til oppbevaring. Selve sovevolumet er ikke stort, men med 1,25 meter opp til himlingen risikerer man i hvert fall ikke å stange hodet i taket om man bråvåkner.

De svevende trappetrinnene består av massive planker som er bygget inn under sengen. Plankene er løse, og kan skyves helt inn ved behov.

Ett stort rom

Ettersom flesteparten av de 40 kvadratmeterne er samlet i ett rom, blir bomiljøet både lyst og luftig. Planløsningen gir nå anledning til å arrangere store sammenkomster med over 20 til bords.

Premisset for å lykkes med en slik romfordeling er at oppbevaringsløsningene er effektive og fleksible. Er de det, kan man til og med koste på seg litt hyllepynt uten at inntrykket blir rotete.

Skjult skjerm

Den røde garderoben rommer mer enn klær. Den ene skapdøren skjuler blant annet en flatskjerm.

Sengen er derfor det beste stedet for tv-titting. Men ettersom skjermen er montert på en svingarm, kan den også trekkes ut i rommet slik at man også kan se på tv fra sofaen.

Halvåpen entré

Beboeren har tydeligvis også vært bevisst på at førsteinntrykket av en bolig dannes allerede i entreen.

Veggen som møter en i gangen er malt svart, som en kontrast mot leiligheten for øvrig. Dessuten er det montert et stort speil på den ene veggen for å unngå følelsen av å komme inn i et trangt rom.

Beboeren har bygget en smal hylle der han kan slenge fra seg løsøre som nøkler og solbriller og der utvalgte bilder får sirkulere. Dermed er det heller ingen grunn til å stenge av gangen fra resten av den 40 kvm store leiligheten.

Arkitekten og sønnen bor på 45 kvadrat

Midt i Oslo

HARDT MØBLERT: Spisemøblene er i metall, og underbygger den røffe, urbane estetikken. Det hvitlakkerte spisebordet Ferro er fra Porro, mens Chair One er fra Magis. Den gamle globusen gjør en brukbar jobb som pendellampe.
HARDT MØBLERT: Spisemøblene er i metall, og underbygger den røffe, urbane estetikken. Det hvitlakkerte spisebordet Ferro er fra Porro, mens Chair One er fra Magis. Den gamle globusen gjør en brukbar jobb som pendellampe. Foto: Foto: Patrick Miller/House of Pictures
HJEMMEMEKKET: Den fiffige heisekonstruksjonen som tillater at
kontoret kan skyves inn i volumet under sengen er tegnet av Thilo
Beeker sammen med Ronnie Byström fra Forma smide & design.
Gymvekter fyller rollen som lodd.
HJEMMEMEKKET: Den fiffige heisekonstruksjonen som tillater at kontoret kan skyves inn i volumet under sengen er tegnet av Thilo Beeker sammen med Ronnie Byström fra Forma smide & design. Gymvekter fyller rollen som lodd. Foto: Foto: Patrick Miller/House of Pictures
KJEMPEBLOMST OG KNALLFARGER: Selv om hvite vegger reflekterer lyset best, trenger ikke alle boligens flater være hvite. Blomsten som dekker hele den ene kortveggen er malt rett på muren, og tilfører både liv og dybde.  Det digre speilet på gulvet forsterker lysinnfallet og utvider romfølelsen.
KJEMPEBLOMST OG KNALLFARGER: Selv om hvite vegger reflekterer lyset best, trenger ikke alle boligens flater være hvite. Blomsten som dekker hele den ene kortveggen er malt rett på muren, og tilfører både liv og dybde. Det digre speilet på gulvet forsterker lysinnfallet og utvider romfølelsen. Foto: Foto: Patrick Miller/House of Pictures
SKREDDERSØM OG LØSØRE: Den røde garderoben er et av boligens mange plassbygde elementer. Sofabordet fra Artemide er fra 70-tallet.
SKREDDERSØM OG LØSØRE: Den røde garderoben er et av boligens mange plassbygde elementer. Sofabordet fra Artemide er fra 70-tallet. Foto: Foto: Patrick Miller/House of Pictures
GJEMMEKONTOR: Dette er et hjemmekontor på dagtid. Men når arbeidsdagen er over, kan eieren skyve vekk både arbeidspult og hyller i en håndvending.
GJEMMEKONTOR: Dette er et hjemmekontor på dagtid. Men når arbeidsdagen er over, kan eieren skyve vekk både arbeidspult og hyller i en håndvending. Foto: Foto: Patrick Miller/House of Pictures

God utnyttelse av plassen og maksimalt med gode oppbevaringsmuligheter var hovedfokuset til arkitekt Jørgen Tycho, fra arkitektkontoret Massiv Lust, da han renoverte den vesle 2 roms leiligheten sin i Oslo. Her bor arkitekten med sin 6 år gamle sønn.

- Jeg har reist en del i Asia og Sør-Amerika og har sett hva de får til der på et minimum av plass, forteller Tycho til bonytt.no. Dette blandet med et ønske om å leve med et minimum av eiendeler gjorde at vi solgte leiligheten hvor vi bodde på 90 kvadratmeter, og flyttet inn på 46 kvadratmeter midt i byen. Terrassen på 24 kvadratmeter hjelper selvfølgelig mye på plassmangel i sommerhalvåret.

Leiligheten ligger i Welhavens gate i Oslo, i et betongbygg fra 1992, med bakgård mot lorrykvartalet. Han omtaler det selv som en liten, solfylt oase midt i byen.

Tilpassede løsninger

Leiligheten var opprinnelig en 2 roms med gang, bod, et lite kjøkken, lite bad, stue og soverom.

- Hovedtanken bak løsningene var at den opprinnelige 2 roms leiligheten måtte kunne inneholde 2 soverom, som delte et vindu, forklarer Tycho. Det var likevel et ønske om å ha et stort åpent rom med mye luft og fri gulvplass til å bevege seg. Den opprinnelige leiligheten var på 44 kvadratmeter så det virket fornuftig å sette inn en skyvevegg for å beholde rommeligheten og fremheve takhøyden som er på 3 meter. Små rom virker større om takhøyde og lyset får lov til å definere rommet.

- Jeg rev alle de gamle lettveggene i gips som delte opp leiligheten, og gjorde badet større for å få plass til en badstu.

Spennende fargevalg

Fargevalgene i leiligheten er heller ikke tilfeldige. Her har beboeren tatt utgangspunkt i Montessoris fargepedagogikk om barns utvikling og fargesensitive perioder.

- Tankene bak fargevalgene er løst basert på at mange og sterke farger gir glade barn, sier han.

Sofaen er en hyllest til Arne Korsmo sin sofa fra 60 tallet, men størrelsene på putene er forandret i forhold til dagens krav til en sofa med større og bredere puter.

- Sofaen kan også legges ut på gulvet når vi har overnattingsgjester eller det kan bygges slott, borger og broer. Rommet er dermed ikke satt, men er i stadig forandring, avslutter han. Kjøkkenstolene er 50-talls gardintrappstoler og er ganske praktiske med hensyn til den store takhøyden.

La vekt på oppbevaring

På grunn av størrelsen til leiligheten er det lagt stor vekt på gode oppbevaringsmuligheter. Hver krik og krok er godt utnyttet og leiligheten er spekket med smarte løsninger.

- Det som opprinnelig var en utebod, ble integrert i leiligheten og ga plass til et nytt stort og høyt klesskap på 1.5 kvadratmeter.

- Langt smalt skap for ski og brett i taket over badet

- Sengeklær i rom under seng + mye skapplass/hylleplass på og i vegger.

- Barnerommet er med en opphøyd seng for å få plass til barneklær samt en hemmelig hule under.

- Skapene og hyllene over kjøkken og stue er lyssatt over for å lyse opp taket og gjøre rommet lettere

Fullverdig bolig på 36 kvadratmeter

Jonas Wagell bor på 36 kvadrat, uten å bo trangt.

Den svenske arkitekten og designeren Jonas Wagell kan ikke tillate seg å sløse med kvadratmetrene i Stockholm-leiligheten sin. Da han flyttet inn, rev han derfor det som var, og bygde den opp på nytt.

FLEKSIBEL STUE: I den lille leiligheten til arkitekten er plassen svært godt utnyttet. Veggene er brukt til oppbevaring og en fleksibel skyvedør som skiller soverommet fra stuen gir et luftig og åpent preg.
FLEKSIBEL STUE: I den lille leiligheten til arkitekten er plassen svært godt utnyttet. Veggene er brukt til oppbevaring og en fleksibel skyvedør som skiller soverommet fra stuen gir et luftig og åpent preg. Foto: FOTO: Ørnelund AS Lasse Lerdahl
BENKEPLATE: Den tøffe benkeplaten er støpt i betong. Direkte på den kan arkitekten plassere varme kjeler og panner.
BENKEPLATE: Den tøffe benkeplaten er støpt i betong. Direkte på den kan arkitekten plassere varme kjeler og panner. Foto: FOTO: Ørnelund AS Lasse Lerdahl
SOVEROM: Soverommet har også gjennomgående bruk av kryssfiner. Veggene er brukt til oppbevaring. På baksiden av skilleveggen ligger soverommet til sønnen.
SOVEROM: Soverommet har også gjennomgående bruk av kryssfiner. Veggene er brukt til oppbevaring. På baksiden av skilleveggen ligger soverommet til sønnen. Foto: FOTO: Ørnelund AS Lasse Lerdahl
FARGEGLAD SENG: Arkitekten har vært opptatt av å innrede med sterke farger basert på Montessoris fargepedagogikk om barns utvikling.
FARGEGLAD SENG: Arkitekten har vært opptatt av å innrede med sterke farger basert på Montessoris fargepedagogikk om barns utvikling. Foto: FOTO: Ørnelund AS Lasse Lerdahl
UTVIDET: Badet ble utvidet slik at det ble plass til en badstu.
UTVIDET: Badet ble utvidet slik at det ble plass til en badstu. Foto: FOTO: Ørnelund AS Lasse Lerdahl

Resultatet er en supereffektiv leilighet med stramme linjer og masser av oppbevaringsplass.

Til tross for sine få kvadratmeter fremstår leiligheten som romslig. Mye av grunnen ligger i at beboeren ikke ser behovet for et separat drømmesoverom.

- Dersom jeg hadde hatt ti kvadratmeter ekstra, vill jeg fremdeles forsaket eget soverom til fordel for et enda større hverdagsrom, påstår Wagell.

Stue med alkove

En innebygget, 120 cm bred sovealkove med innfelt belysning utgjør et lite rom i rommet. Under sengen er det plass til mer oppbevaring.

Åpne rom løper rundt boksen; kjøkkenet langs den ene siden, entreen langs den andre, og stuen langs den tredje.

Innebygd oppbevaring

Den ene veggen er i sin helhet enn skapvegg som rommer alt det Jonas trenger av lagringsplass.

Fremfor å plassere en serie oppbevaringsmøbler på rad langs veggen, har han heller valgt å bygge inn nisjer i skapveggen. Det gir et ryddig og sammenhengende preg.

- Dette er en funkisleilighet, og da er det mer relevant å jobbe med rene, lange linjer, utdyper Wagell.

De konsekvente linjene skaper unektelig ro og orden. Det kan være særlig viktig i mindre boliger der plassmangel kan medføre at ting hoper seg opp og skaper et uryddig inntrykk.

Merk hvordan den øverste linjen i nisjen i entreen er på høyde med åpningen inn til kjøkkenet og døren inn til badet.

Arbeidsnisje

Lenger inn i boligen finnes nok en nisje, en arbeidsnisje, men her er den øverste linjen trukket ned for å gi rom for mer oppbevaring.

Datakraft og annen hjemmeteknologi ligger gjemt bak lukkede fronter. De store hullene i frontene sørger for utlufting slik at ikke elektronikken overopphetes. Slik har den unge designeren fått plass til et fullverdig hjemmekontor i stuen.

Konstraster

Foruten lange, rene linjer, kjennetegnes boligen av kontraster mellom lyst og mørkt, med innslag av knallfarger.

- Jeg har valgt hvite vegger for å reflektere lys og svart gulv for å skape en kontrast - denne leiligheten tåler det. Et mørkt gulv skaper tyngde og gjør at man ikke mister orienteringen i rommet. Men hadde boligen hatt mindre lys, ville jeg nok heller valgt hvitpigmentert, lysegrått gulv.

Svart bad

Svarte flater reflekterer mindre lys enn hvite, og virker derfor ikke romforstørrende. Det vet Wagell, men heller enn å prioritere romfølelse, har han valgt å skape variasjon i den lille leiligheten.

Det svarte badet blir som et helt annet sted, og skaper et kjærkomment avbrekk fra hvite vegger.

Kompakt lykke

Rannveig Landrø og samboeren har fått maks ut av den minimale leiligheten.

Å bo på liten plass kan by på noen utfordringer.

Men med noen smarte grep og lure løsninger kan du faktisk skape et hjem der du kan bo over tid.

KOMPAKT STUE MED ALKOVE: En innebygget, 120 cm bred sovealkove medinnfelt belysning utgjør et lite rom i rommet.
KOMPAKT STUE MED ALKOVE: En innebygget, 120 cm bred sovealkove medinnfelt belysning utgjør et lite rom i rommet. Foto: Foto: Stellan Herner
Stockholm
Stockholm Foto: Mattias Förnell
HJEMMELAGD: Wagell har selv innredet leiligheten, og mesteparten av møbler og belysning har han designet selv.
HJEMMELAGD: Wagell har selv innredet leiligheten, og mesteparten av møbler og belysning har han designet selv. Foto: Foto: Stellan Herner
Stockholm
Stockholm Foto: Mattias Förnell

Det erfarte Rannveig Landrø, som jobber som arkitekt.

- Så lenge du ikke tenker at du skal bo der midlertidig, mener jeg at du kan leve et fullkomment voksenliv i en liten leilighet. Vi valgte lite og komprimert for å kunne bo sentralt, sier Rannveig.

-Tenk på leiligheten som en båt

Hun og samboeren Johan har bodd i den knapt 40 kvadratmeter store leiligheten siden sommeren 2011.

Paret har jobbet for å utnytte hver eneste krik og krok av leiligheten.

- Selv om du bor kompakt, er det mulig å skape god flyt sånn at du beveger deg behagelig rundt møblene og mellom rommene, sier hun.

Et av arkitektens innsidetips er å tenke på leiligheten som en båt.

- Da er det lettere å se de små nisjene som kan utnyttes.

Smart kjøkken

Det første du ser når du kommer inn den grønne ytterdøra er kjøkkenpassasjen. Den er smal, men utnyttet med langstrakte benkeplater med ulik dybde på begge sider. En liten vaskemaskin på størrelse med en mikrobølgeovn er jekket på plass i et hjørne, under et kjøkkenskap.

- Kjøkkenet er lite, men det er blitt overraskende praktisk. Det er så oversiktlig, og alt er nært. Koppene går fra vasken og rett ned i oppvaskmaskinen, deretter over i skuffene vis-à-vis. Vi kan omtrent stå i ro og nå alt sammen.

At et så lite kjøkken skal fungere, krever at du ikke eier mer enn det du faktisk bruker.

- Og kjøleskapet må være lite. Men vi bor jo midt i byen, med tilgang på varer på hvert hjørne, omtrent til enhver tid, sier Rannveig.

Smarte, funksjonelle løsninger

Mens hun jobber med hus og tegninger til daglig, er Johan logistiker. Leiligheten er blitt til ved å forene to ulike måter å tenke på.

- Sofaen har Johan tegnet. Jeg ville nok ha forholdt meg til en enkel strek og tegnet en lang benk, sier Rannveig.

Hans løsning består av en sofabenk i vinkel, og begge er fornøyd med resultatet. Barn som kommer på besøk tar gjerne fart og hopper oppi.

- Her oppbevarer vi alt fra klær til støvsuger og motorsag. Det er mer plass enn man skulle tro under her.

Rannveig liker små prosjekter der det er en utfordring å sette sammen alle de nødvendige funksjonene. Det blir som et puslespill. Hennes egen stue er blitt et multirom med arbeidsplass, stor sofa, spisebord og arbeidsstasjon - alt innenfor fire ganger fem meter.

Gleder seg til å komme hjem

I sommerhalvåret utvides leiligheten med uteliv på balkongen. Mellom blokkene ligger et grøntområde som blir hyppig brukt til piknik. Paret har dessuten mane spisesteder i umiddelbar nærhet.

- Det er mange kreative mennesker på Tøyen, og så er det så grønt her. Vi er ofte på kafé i området, og det påvirker nok matvanene våre. Det er så enkelt å ta med seg mat hjem.

Når de kokkelerer hjemme, spenner menyen fra tøm-kjøleskapet-suppe til Hellstrøm-inspirerte retter.

- Et godt liv er å ha et sted man gleder seg til å komme hjem til, etter jobb og reiser. Her er vi tilfreds, med løsninger som er gode for oss.

BO SMART: Bor du på liten plass bør du bruke ekstra tid på å planlegge hvordan du innreder de kvadratmeterne du har.
BO SMART: Bor du på liten plass bør du bruke ekstra tid på å planlegge hvordan du innreder de kvadratmeterne du har. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger
SELVGJORT ER VELGJORT: Den hjemmesnekrede sofaen 
har lagringsplass for blant annet motorsag, støvsuger og klær. Teppet er fra Lauritz, bordet er fra Ett To Design.
SELVGJORT ER VELGJORT: Den hjemmesnekrede sofaen har lagringsplass for blant annet motorsag, støvsuger og klær. Teppet er fra Lauritz, bordet er fra Ett To Design. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ÅPENT: Åpne løsninger uten listverk gjør at lyset slipper inn, og romfølelsen blir bedre. Skapet på veggen har Rannveig laget selv. Gulvet i heltre er fra Dinesen.
ÅPENT: Åpne løsninger uten listverk gjør at lyset slipper inn, og romfølelsen blir bedre. Skapet på veggen har Rannveig laget selv. Gulvet i heltre er fra Dinesen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ENKELT: På kjøkkenet får familien enkelt tak i alt de trenger å få fatt på.
ENKELT: På kjøkkenet får familien enkelt tak i alt de trenger å få fatt på. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
GOD PLANLEGGING: Den lille leiligheten er utnyttet på en god måte.
GOD PLANLEGGING: Den lille leiligheten er utnyttet på en god måte. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SPESIALTILPASSET: Hyllene på soverommet er bygd rundt et rør. Teppet og putene er fra Hay.
SPESIALTILPASSET: Hyllene på soverommet er bygd rundt et rør. Teppet og putene er fra Hay. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
STORTRIVES: Beboerne stortrives i den lille, fuksjonelle leiligheten.
STORTRIVES: Beboerne stortrives i den lille, fuksjonelle leiligheten. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
TENK LYS: Leiligheten ligger i femte etasje, og har masse dagslys. Det forsterker den gode romfølelsen i stuen. Bildene av Anne Grefstad ser du helt fra entreen.
TENK LYS: Leiligheten ligger i femte etasje, og har masse dagslys. Det forsterker den gode romfølelsen i stuen. Bildene av Anne Grefstad ser du helt fra entreen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også