Den vesle sjøhytta på 35 kvadratmeter i Kent i England har flere praktiske, plassbesparende og funksjonelle løsninger. Hytta tilhører en familie på fire, og den ene beboeren er designeren selv.

Nina Tolstrup jobber som designer ved byrået Studiomama. Hun ønsket seg et praktisk feriested ved sjøen for familien sin og seg selv.

Resultatet ble et egendesignet sommerhus rett på stranden. Hun ønsket et funksjonelt og kompakt sted, med kun de mest nødvendige fasiliteter. Huset er 35 kvadratmeter og rommer alt beboerne synes de trenger. Beliggenheten og naturen rundt var en viktig faktor for Tolstrup.

Hytta er et godt eksempel på at det enkle er ofte det beste. Her er ingenting overflødig, og alt har en funksjon.

Forstørrende effekter

- Selv om hytta er liten, gir det høye taket en romslig og forstørrende effekt, forklarer designeren Nina Tolstrup fra Studiomama til bonytt.no.

Mye lys og store flater er også en forstørrende effekt i sommerhuset.

Liten strandhytte

RETT PÅ STRANDEN: Den vesle hytta ligger plassert rett i vannkanten, til glede for familiens to barn. © FOTO: Ben Anders

Liten strandhytte

GJENNOMGÅENDE: Fra baksiden av hytta ser man rett gjennom til sjøen på andre siden. Det er terrasse på begge sider av hytta. © FOTO: Ben Anders

Smart interiør

Selve hytta er bygget på galvaniserte stylter for å beskytte mot flom. Eksteriøret er dekket med sedertre mens interiøret består av furu. Siden landskapet skråner bort fra stranden ble det konstruert interne og eksterne tiltak for å skape en jevn overflate på innsiden. Dette resulterte i nok plass til en hems som fungerer som en sovealkove.

Fra det avlange vinduet over sovedelen er det en flott utsikt over landskapet. Bak kjøkkenet er barnas køyesenger og badet. I motsatt ende av hytta er hele ytterveggen et stort glassvindu som kan åpnes opp mot stranden og sjøen.

Deler av kjøkkenet har elementer i rustfritt stål, mens overskapene er i furu og integreres med veggene. Kjøkkenet fungerer også som en romdeler mellom stuen og sovedelen.

- Skapene beskytter sovealkoven og gir privatliv til dem som er der, forklarer designeren.

For å komme til mesaninen bruker familien en metallstige som trekkes opp ved behov.

Liten strandhytte

GJENNOMGÅENDE MATERIALER: Interiøret i hytta består hovedsakelig av furu. Det lyse, gjennomgående treverket har en forstørrende effekt. © FOTO: Ben Anders

Liten strandhytte

PEISKOS: En peis gir varme og hyttekos på kalde kvelder. © FOTO: Ben Anders

Liten strandhytte

ROMDELER: Overskapene på kjøkkenet fungerer som en romdeler mellom stue og sovedel. © FOTO: Ben Anders

Liten strandhytte

PANORAMAUTSIKT: Gjennom glassveggen i den ene enden av hytta kan hytteeierne nyte en fantastisk panoramautsikt over sjøen. © FOTO: Ben Anders

Utnytter uteplassen

Terrassen foran huset har ulike funksjoner. Avhengig av vinden blir plassen brukt til soling, leking og matlaging.

Siden hytta står på stolper er det godt med plass under. Dette området blir brukt til oppbevaring, verktøy, redskaper, strandleker og fiskeutstyr.

Liten strandhytte

PÅ PÅLER: Hytta er bygget på påler for å unngå flom. Rommet under hytta bruker familien til oppbevaring. © FOTO: Ben Anders

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!