Norske designtalenter

Brannslukkingsapparat og salongbord vant priser

Barnnslukkingsapparatet varsler brannen i tillegg til at det slukker den.

BRANNSLUKKER: Vinneren av designkonkurransen Unge Talenter har designet et brannslukkingsapparat som både lyser og gir lyd fra seg når det skal brukes.
BRANNSLUKKER: Vinneren av designkonkurransen Unge Talenter har designet et brannslukkingsapparat som både lyser og gir lyd fra seg når det skal brukes. Foto: Foto: Sigrun Vik
Sist oppdatert
BRANNSLUKNING: Brannslukningsapparatet Act er designet både med hensyn på det funksjonelle og det estetiske.
BRANNSLUKNING: Brannslukningsapparatet Act er designet både med hensyn på det funksjonelle og det estetiske. Foto: Foto: Sigrun Vik

Norsk design er mer og mer populært også utenfor landets grenser.

Unge talenter er den årlige designkonkurransen som arrangeres av Norsk Designråd. Her deltar unge designere, enten de fortsatt er studenter eller har arbeidet i maksimum tre år etter avsluttede studier. For 19. året på rad er vinnerne kåret, og to av dem har designet produkter for boligen.

- Disse produktene utmerker seg ved at de hver på sin måte tar et samfunnsansvar, sier prosjektleder for Unge talenter, Eline Strøm.

Brannslukkingsapparat

Tradisjonelt har brannslukkingsapparatene vært røde, runde og ikke noe du ville valgt å ha fremme i stuen. Det blir annerledes med Acta.

- Tanken bak brannslukkingsapparatet var at det skulle være funksjonelt samtidig som det ikke skulle behøve å skjules, sier Sigrun Vik, som vant førstepremien i klassen Design for alle i Unge talenter.

Universell utforming

En grunnleggende tanke med apparatet var at det skulle kunne brukes av alle, uavhengig av alder, tekniske kunnskaper og funksjonsevne.

- Act er designet for enkel og intuitiv bruk, forteller Strøm, som understreker at universell utforming er en av premissene for å kunne nå opp i klassen Design for alle.

Varsler selv

Men selv om den røde runde formen er borte, skal det likevel ikke være noen tvil om at det dreier seg om et brannslukkingsapparat.

- I mange hjem finnes det trådløse brannvarslingsanlegg. Act er designet for å tilknyttes et slikt anlegg, utdyper Vik.

Så når alarmen går, begynner det også låte i apparatet, og i tillegg lyser det opp.

Apparatet blir derfor lett å finne selv om det er mørkt, og kanskje også røykfylt.

Vedlikehold

Et tredje moment som Vik var opptatt av, var vedlikeholdsproblematikken.

- Folk er ikke like bevisste på at et brannslukkingsapparat krever jevnlig ettersyn, derfor er tanken at man skal melde seg opp på en nettside som hvert halvår sender en tekstmelding til din mobil og varsler om vedlikehold.

Apparatet er foreløpig ikke satt i produksjon, men Vik jobber med å knytte til seg en produsent.

Salongbord

Erik Matzow vant tredjeprisen i Åpen klasse for salongbordet Vend. Han studerer ved Arkitektur- og designhøgskolen.

Tanken var å lage et bord som lett kunne stables vekk, samt at den vendbare bordplaten gir mulighet for å sette et ekstra personlig preg på bordet.

- Vend har en tydelig miljøtanke bak seg. Det består av to materialer, metall og tre, og er satt sammen uten bruk av verken lim eller skruer. På den måten kan det enkelt kildesorteres, forteller Eline Strøm.

Vendbar bordplate

En av Matzows tanker med bordet var at man ikke skulle være låst i utforming.

- Folk kan sette sitt individuelle preg på bordet, fordi man selv kan velge hvordan det skal se ut ved at bordplaten kan vendes.

Stabling

Bordet er også tenkt brukt i større lokaler med flere bord.

- Bordbena er designet slik at de står skrått ut fra bordplaten, og på den måten kan bordene enkelt stables oppå hverandre, forklarer Matzow.

Les også:

Slik slukker du kjøkkenbrannen

Slik sikrer du mot brann

Nytt bord av restmaterialer

Slik blir brokkoli godt

VENDBART SALONGBORD: Salongbordet Vend har en vendbar bordplate, og i tillegg er bena konstruert slik at det lett kan stables sammen.
VENDBART SALONGBORD: Salongbordet Vend har en vendbar bordplate, og i tillegg er bena konstruert slik at det lett kan stables sammen. Foto: Foto: Erik Matzow

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også