Sjekk hvilken interiørtype du er

Drømmer du om å arve en retro ørelappstol?

Landlig, retro eller minimalistisk? Se kjennetegnene.

SHABBY CHIC: Liker du disse detaljene befinner du deg mest sannsynlig innenfor det romantiske og landlige. Interiørstilen er også kjent som shabby chic.
SHABBY CHIC: Liker du disse detaljene befinner du deg mest sannsynlig innenfor det romantiske og landlige. Interiørstilen er også kjent som shabby chic. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Hvilken interiørtype er du?

Er du romantisk, minimalistisk, tradisjonell, landlig, retro eller shabby chic?

Mens noen sverger til etnisk inspirasjon, klamrer andre seg til typisk norsk stil med treverk, lune tekstiler som ull og farger.

Andre igjen lever på 50 eller 60-tallet og kjører retrostilen helt ut. Eller kjører den minimalistiske linjen med et stramt og kjølig uttrykk.

Om du synes det er vanskelig å skille mellom de ulike interiørstilene, hjelper vi deg med å rydde opp i begrepsjungelen.

Dilter eller innovatør?

Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye i Eye;watch oppfordrer til å finne ut om du er en dilter som følger den sosiale gruppa og vennene dine eller om du er en innovatør som sprenger grenser og gjør opprør mot trendene. Eller er du kanskje en strateg som befinner deg midt mellom disse? Strategene er gjerne nyrike som bevisst bruker smaken til å vise klassetilhørighet. Ifølge Gunn-Helen Øye velger de etter hjernevalg og ikke hjertevalg.

- Å bli bevisst din egen smak er en morsom lek. De som sier de ikke bryr seg, de gjør jo det. Spørsmålet er om du tør å bryte med gruppa og følge din egen smak?

Om alle venninnene dine elsker shabby chic-stilen, tør du da bryte med dem?

Hun anbefaler å prøve å finne seg selv midt i alt mylderet av trender. Sjekk om du er der du vil være. Still spørsmålet "Er dette meg?"

- Sjekk om du er tilfreds der du er eller om du er på vei ut av den sosiale gruppa. Sjekk også om det ligger en frykt der, en frykt for å være på vei ut av gruppa. De fleste er ikke redd for hva svigermor mener om stilen deres, men hva vennene derimot mener, betyr mye, forteller Gunn-Helen Øye.

Analyser deg selv

Gjør en selvanalyse av dette først. Finn dine verdier. Hvem er du?

Mye handler om verdier og ideologi. Er du for eksempel opptatt av gjenbruk og ønsker å bevege deg bort fra storkonsumentet? Gir det glede å gi bort ting du ikke bruker og ønsker du egentlig et år med shoppestopp? Eller vil du betegne deg selv som en samler eller gnager?

- Ta også en virkelighetssjekk. Har du tre barn og et hjem med hvite vegger og hvit sofa, er det ikke et hjem med raushet, kun et hus. Barna har behov for et levende hjem, understreker sosialantropologen.

Inspirasjon fra andre kulturer

- Jeg synes det blir vanskelig å kategorisere folk inn i interiørtyper, men jeg tror mye handler om individet, om man ønsker å ta med sine "erfaringer" fra barndomshjemmet, tradisjoner, eller om man søker ut og henter inspirasjon fra reiser og andre kulturer. Folk reiser mer enn tidligere og blir påvirket av ulike kulturer og tar med seg ideer og inspirasjon hjem fra blant annet Afrika, Asia og Sør-Amerika, sier Nina Haeg, interiørarkitekt og daglig leder av firmaet Haeg Holm.

Hun tror imidlertid det alltid er viktig for folk å ha noe som føles som "sitt eget" i et hjem, at hjemmet ikke blir en kopi fra et interiørmagasin. Hjemmet skal gjerne avspeile menneskene som bor der.

- Dette tror jeg blir mer og mer viktig etterhvert som stadig nye interiørmagasiner kommer på markedet. Det blir en slags motvekt, folk prøver virkelig å sette sitt personlige preg på hjemmet sitt, mener interiørarkitekten.

Interiør og mote henger ofte sammen med både hensyn til farger, stil og uttrykk.

Mange blir tydelig mer og mer opptatt av gjenbruk og bærekraftig design.

- Dette tror jeg det kommer mer i fokus på i fremtiden. I tillegg er dagens trend at "alt er lov" og farger er forfriskende. Dette er vel en kontrast og motvekt til minimalismen, som i sitt rene og kliniske uttrykk kanskje er på vei ut, forklarer Nina Haeg.

Les mer:

Her får du kjøpt den industrielle stilen på nett

Interiøret alle drømmer om

Test deg selv: Hvilke farger bør du innrede med?

Shabby chic

EKSPERTENE: Interiørarkitekt Nina Haeg til venstre. Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye til høyre.
EKSPERTENE: Interiørarkitekt Nina Haeg til venstre. Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye til høyre. Foto: FOTO: Privat og Juritzen Forlag.

Lyse farger, slitte møbler og nostalgiske elementer.

BLONDEDRØMMER: Dueblått, slitt skap og blafrende blondegardiner understreker den romantiske stilen som er en del av Shabby Chic.
BLONDEDRØMMER: Dueblått, slitt skap og blafrende blondegardiner understreker den romantiske stilen som er en del av Shabby Chic. Foto: Helge Eek

Dette kjennetegner stilen:

- Interiørstilen er inspirert av landsbygda, og startet i Storbritannia. Begrepet ble definert på midten av 1980-tallet, og ble populært utover 90-tallet. Stilen står for det ikke-perfekte, og ble en motbevegelse da moderne designmøbler ble populære. Nå ser vi at stilen er på vei ut.

- Et Shabby Chic-interiør er frodig, feminint, romantisk og nostalgisk. Stilen bringer inn det personlige, og skaper en lun naturlig atmosfære.

- Et stort, slitt skap som inneholder duker i lin og bomull. Pinnestoler rundt kjøkkenbordet. I vinduet skal helst romantiske blondegardiner blafre mildt. Stikkordet er landlig.

- Møblene skal se gamle og slitte ut. Formene er ofte myke, og materialene er en blanding av nostalgiske elementer. Veggene er lyse og eldre/antikke møbler er malt i hvitt eller pastellfarger.

- Møblene skal helst ha en kunstig slitasje. Tekstilene er helst i grov bomull, lin og romantiske blonder.

- Stilleben med madonnabilder, gamle melkeflasker og porselensfigurer er andre kjennetegn. Familiefotografier og speil hengt på lys vegg, er også viktige innslag. Dekk sofaer og stoler med sauefeller og reinsdyrskinn

Skandinavisk

Enkelt og upretensiøst med lyse tresorter.

Dette kjennetegner stilen:

KJØLIG ELEGANSE: Lutede nåletregulv, hvite vegger og moderne danske klassikere i palisander er typiske trekk. Stolen "Harpen" er deisnget av Jørgen Høvelskov.
KJØLIG ELEGANSE: Lutede nåletregulv, hvite vegger og moderne danske klassikere i palisander er typiske trekk. Stolen "Harpen" er deisnget av Jørgen Høvelskov. Foto: Foto: Bonytt

- Lyst interiør med sterkt innslag av lyse tresorter, som gran og furu. Møbleringen er enkel og upretensiøs, og preges av ærlig materialbruk: Tingene gir seg ikke ut for å være noe annet enn det de faktisk er. Overveiende bruk av naturmaterialer som tre, ull, stein og skinn. Kunstige materialer har ikke innpass, heller ikke glitter, glam og fluoriserende farger.-

- Møbler og belysning fra gullalderen innen Scandinavian Design på 50- og 60-tallet: skallstoler av Arne Jacobsen og lamper ved Poul Henningsen. Men i motsetning til retrostilen kombineres disse med moderne skandinavisk design, for eksempel en pendellampe fra Cecilie Manz, en ullsofa fra Norway Says og en raus porsjon Ikea.-

- Stilen er nokså kjønnsnøytral, og man kan finne både landlige og urbane uttrykk innen denne sjangeren. Uttrykket kan være både kjølig og lunt avhengig av bruk at tekstiler og farger. - -

Eklektisk stil

Bevisst stilblanding. Her hører alt hjemme.

Dette kjennetegner stilen:

- Du velger det beste fra ulike stilarter, og setter disse sammen på sin egen måte.

GJENNOMFØRT STILBLANDING. Interiøret er satt sammen av elementer fra ulike stilepoker, som et nasjonalromantisk landskapsmaleri og et skandinavisk femtitallsbord.
GJENNOMFØRT STILBLANDING. Interiøret er satt sammen av elementer fra ulike stilepoker, som et nasjonalromantisk landskapsmaleri og et skandinavisk femtitallsbord. Foto: Foto: Bonytt

- Uttrykket kjennetegnes altså av sin konsekvente blanding av elementer fra ulike stilarter og interiørtrender. For ikke å ende i kaos, gjelder det å holde seg til én fargepalett og å begrense antall materialer.

- Her hører alt hjemme. Betingelsen er at tingene er satt sammen på en bevisst måte. Det kan være en nøytral sofa kjøpt på nærmeste møbelkjede, en treskulptur fra siste eksotiske reisemål, en arvet ørelappstol og et loppekupp.

- Et eklektisk interiør kan være feminint eller maskulint, kjølig eller lunt, minimalistisk eller frodig. Men det er alltid personlig, og derfor et godt utgangspunkt for en positiv atmosfære.

Industriell stil

Upolert metall. Urbant og grovt uttrykk.

Dette kjennetegner stilen:

- Røffe kanter, grove dimensjoner og uferdige eller velbrukte materialer er typiske trekk. Møblene er solide og sammenføyningene er eksponerte.

- Stål, jern og sink med patina er gjengangere. Ingen polerte eller høyglansede flater. Vegger holdes i gråtoner, gjerne av murstein eller betong. Sterke aksentfarger innimellom gjør stilen energisk. -

INDUSTRIELL STIL: Røft og upolert er blant kjennetegnene på den industrielle stilen.
INDUSTRIELL STIL: Røft og upolert er blant kjennetegnene på den industrielle stilen. Foto: Foto: Bonytt

- Grovskårent treverk forekommer, ellers få organiske elementer. Stilen bredte om seg i takt med at gamle fabrikker og industrilokaler ble omregulert til boliger - ikke bare i New York og London, men også i norske byer.

- Pendellamper og gulvlamper i korrodert metall. Gamle arkivskap, møbler i metall eller med betongdetaljer.

- Kjølig og maskulint uttrykk og på grunn av utstrakt brukt av patinert metall og betong. Samtidig uformelt og avslappende.

- Ligner på stilen Rock chic, der industri blandes med naturmaterialer. Inspirert av urbane London og Berlin - renere industri samtidig som det er avslappet og gir varme.

Retro

Stilen preges av loppisfunn og møbler fra bruktbutikker.

Dette kjennetegner stilen:

- Stilen er tilbakeskuende, og interiøret er i hovedsak fra 1950-, 60- og 70-tallet. Den preges av loppisfunn og møbler fra bruktbutikker.

- LP-plater og familiebilder fra tidsepoken er aktuelt. Pyntetingene står gjerne fremme plassert på en teakskjenk.

- Støvete pastellfarger med friske kontraster (50-tallet) eller duse farger med mattet uttrykk i sennepsgult og gusjegrønt (60-tallet) er typisk. Riktige farger i et retrohjem er 70-tallsbrunt, oransje, rødt og solgult.

RETRO: 50-tallsstil med sjakkmønstret kjøkkengulv, rødt Coca-Cola-skap. Den turkise fondveggen er typisk for epoken.
RETRO: 50-tallsstil med sjakkmønstret kjøkkengulv, rødt Coca-Cola-skap. Den turkise fondveggen er typisk for epoken. Foto: Foto: Bonytt

- Møbler i palisander, spesielt salongbord, skjenker, speil og trillebord. Nostalgiske bilder og retromønstrede tapeter. På kjøkkenet finner du gjerne skeive kjøkkenskap, kjøleskap fra SMEG og polstrede skaistoler.

- Lampene har plastskjermer, emaljeboller og negerdamer er også blant tingene som står fremme. Kitschmalerier med sigøynerdame, gråtende barn og elg i solnedgang som motiver, er andre stilrepresentanter.

- Nostalgisk tilbakeskuende. Satser man bare på brukte møbler fra tiårene, kan dette resultere i at boligen ser ut som et loppemarked.

Minimalistisk

Stilrent og moderne med spesielle detaljer.

Dette kjennetegner stilen:

- Hvitt kombinert med naturfarger og industrielle detaljer.

- Interiøret er preget av enkle, men spesielle detaljer.

- Enkel innredning som gir et stramt, kjølig og minimalistisk inntrykk.

- Rette linjer

GALLERI: I kjelleren på huset er det et underjordisk kunstgalleri
GALLERI: I kjelleren på huset er det et underjordisk kunstgalleri Foto: FOTO: John Gollings

- Lyse overflater

Cheap chic

Dette kjennetegner stilen:

- Stikkord er gjenbruk og miljøfokus

- En arvet skjenk etter mormor kan males. Kutter du beina på et gammelt spisestuebord, har du raskt et annerledes sofabord. Og gamle tekstiler kan bli til spennende puter, duker - eller kanskje et nytt trekk på en lampeskjerm.

- Interiør med personlig touch.

- Gammelt og brukt - antimodernistisk.

- Vekk med moderne designermøbler og sirlig orden.

STILIG MED ENKLE GREP: Gjenbruk er et viktig stikkord for familien i Eidfjord. Boligen deres er stilfullt innredet i god Cheap chic-ånd. Det gamle bordet og benken er malt hvitt. Det samme er det hvite skapet fra Fretex, som var oransje da de kjøpte det. Lampeskjermen i grønt er et bruktfunn.
STILIG MED ENKLE GREP: Gjenbruk er et viktig stikkord for familien i Eidfjord. Boligen deres er stilfullt innredet i god Cheap chic-ånd. Det gamle bordet og benken er malt hvitt. Det samme er det hvite skapet fra Fretex, som var oransje da de kjøpte det. Lampeskjermen i grønt er et bruktfunn. Foto: Foto: Frode Larsen

- Stress ned og lær deg å elske et liv med bare det nødvendigste, er budskapet for trenden.

Etnisk chic

Dette kjennetegner stilen:

- Inspirasjon fra Midtøsten, Asia og Afrika i form av kelimtepper, mønstrede tekstiler, marokkanske fliser og håndlagde produkter.

- Røkelse setter stemningen.

- Orientalske lykter og lotuslykter. Sett mange sammen på et stort brett i metall.

- Mot en lys, nordisk bakgrunn er det fint å supplere med noen sjøgrønne nyanser, brente jordtoner og rødt. En fondvegg i en morsom grafisk tapet er også flott. Ikke glem marokkanske fliser, i gangen, på kjøkkenet eller bare løse som underlag til lysene dine. Vil du ikke bruke en hel vegg, er et skjermbrett i tre (gjerne hvitmalt) en enklere løsning.

- En stor urne i keramikk eller tre er et must. Gjerne antikk om du har råd og anledning.

- Pynt og lysestaker i metaller, særlig er gull og bronse hot.

Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

- Masker og dyr, særlig fra Afrika.

- Sort og hvitt i kombinasjon med utskåret treverk.

- Naturmaterialer: grovt tre, skinn og keramikk - både ubehandlet og glasert.

- Dusker, pomponger og frynser.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning