Gamle materialer

KOMMODE: Denne tøffe kommoden er laget av materialer fra den samme rødmalte låven. Fra Nævdal snekkeri © FOTO: Per Erik Jæger

Gjenbruk er i vinden som aldri før, og skal man tro trendanalytiker Jakob Søndergård fra PEJ gruppen, og Lisbeth Larsen fra Jotun, er dette en trend som skal vare.

Det er ut med prangende design, og vi skal tilbake til det enkle og ærlige uttrykket. Gjenbruk sørger for at produkter får et lengre livsløp, og det gir deg unike produkter med historie og sjel.

Trendy med treverk

Møbler av drivved og gammelt treverk er supertrendy, og tøft å kombinere med moderne elementer. Det beste av alt, dette er ting du kan lage selv .

- Det som gjør det enkelt å snekre med brukte materialer er at det du lager gjerne tåler å være lit røft. Det betyr at du kan bruke enkle sammenføyningsmetoder som ikke fordrer at du har avanserte maskiner, forteller Klikks gjør det selv-ekspert Øivind Lie.

- Det du må passe på er at du fjerner gamle spiker og beslag i bordene. Ellers ødelegger du verktøyet, og så må du huske på at du ikke kan lime en behandlet overflate, kun rent treverk.

- Det beste tipset før du begynner på et prosjekt er å finne et enkelt, gammelt møbel som ligner, og se hvordan det er satt sammen, avslutter han. - Det ble trolig gjort med mye enklere verktøy enn det du har.

Gamle materialer

BRISK: Ny brisk i gamle materialer © FOTO: Per Erik Jæger

Gammel låvekledning

Denne brisken er laget av en ubehandlet og værbitt låvekledning. Vær og vind har gitt treverket en slitt og røff patina.

- Konseptet vårt er å ta vare på gamle ting, og samtidig sørge for gjenbruk av trevirke som ellers ville havnet på bålet, forteller Jannike Nævdal fra Nævdal snekkeri i Bergen, som har bygget sengene.

Koselig køye

Denne sengen er også laget fra en gammel låve, som en gang i tiden var rødmalt. De utlevde veggene har Jannike Nævdal kun pusset forsiktig.

- Tanken er også at folk kan komme til oss med gamle materialer fra hjemstedet sitt, så kan vi bygge noe nytt av det, forklarer Jannike Nævdal.

Gamle materialer

© FOTO: Per Erik Jæger

Rustikt bad

Denne servantbenken med speil er laget av gammelt treverk fra en låve bygd i 1890. Låven ble revet i 1989 og lagret pent av en fremsynt bonde i 20 år. Materialet er ubehandlet furu preget av tidens tann.

Kombinasjonen mellom den moderne servanten og det røffe treverket er stilfult, og gir interiøret et helt karakteristisk preg. Fra Drivved.no.

Gamle materialer

SJARMERENDE GJENBRUK: Sjarmerende baderomsinnredning i gamle materialer © FOTO: Produsent

Stilig kjøkken

Et kjøkken i i gammelt treverk er både originalt og stilig.

Materialene er kuttet direkte ut fra en del av en låve som ble bygget fra1823. Den har stått ubehandlet i vær og vind de siste 187 år som har resultert i en slitt og lekker patina. Skapfrontene er laget, og skrogene er kledd inn. Fra Drivved.no

Drivved.no lager møbler på bestilling, og har du gamle materialer til overs, kan du gå til ulike møbelsnekkere for å få laget opp det man ønsker.

Er du av den selvlærte typen kan du lage et slik kjøkken selv av det gamle Ikea kjøkkenet ditt.

Gamle materialer

KJØKKENINNREDNING: Røff kjøkkeninnredning av gamle låvevegger © FOTO: Produsent

Utlevd urverk

Gammel klokke med nytt urverk. Denne kan du enkelt lage selv, med rester av treverk og et urverk fra Clas Ohlson. Klokke fra Madam Stoltz

Gamle materialer

KLOKKE: Tøff klokke av gammelt treverk © FOTO: Produsent

Pinnestol

Plukk pinner i skogen eller finn drivved i fjæra. Denne stolen fra Bleu nature kan være en flott inspirasjon til egensnekring av møbler.

Gamle materialer

STLIG STOL: Rustikk stol i av drivved fra Bleu nature © FOTO: Produsent

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!