Alt du kan gjøre med skapet

Dette hadde du ikke trodd du kunne gjemme i skapet

Det kan hende du allerede har mer plass enn du tror.

NYTT LIV: Du kan få plass til mangt og meget om du har et innebygget klesskap eller en liten bod i huset ditt.
NYTT LIV: Du kan få plass til mangt og meget om du har et innebygget klesskap eller en liten bod i huset ditt. Foto: FOTO: Interiorholic og Älvhem Mäkleri
Publisert Oppdatert

Noen har mulighet til å bygge større hus, men for mange er ikke dette et alternativ, spesielt om man bor i leilighet. Da gjelder det å kunne utnytte hver krik og krok av de kvadratmetrene man allerede har.

Og selv om du bor trangt, fortvil ikke, for ifølge nettstedet Interior Holic kan det nemlig hende at du har små lommer av plass i hjemmet ditt som du aldri hadde forestilt deg kunne brukes til å gjøre hjemmet ditt både større og langt mer praktisk.

Sjekk boden og klesskapet

Det amerikanske nettstedet beskriver en trend innen innredning, nemlig å utnytte et innebygget skap og til noe annet enn det opprinnelig var bygget til.

SKJUL KONTORET: I denne boligen har man skjult et smart hjemmekontor bak store skyvedører.
SKJUL KONTORET: I denne boligen har man skjult et smart hjemmekontor bak store skyvedører. Foto: FOTO: Espen Grønli

Closet og office

I USA har mange fått opp øynene for hvordan man kan lage et smart, effektivt og kompakt kontor i det som før var et skap - eller kanskje en liten innvendig bod.

Fenomenet, som etterhvert blitt svært populært, har fått navnet Cloffice - en sammenslåing, passende nok, av ordene closet (skap) og office (kontor).

Det er mange måter å gå frem på for å få laget seg en effektivt lite hjemmekontor på denne måten. Har skapet ditt dører fra før, kan du kanskje bruke de slik de er. Andre foretrekker skyvedører, som er et smart valg for å kunne gjemme bort et lite hjemmekontor.

Skyvedører finnes i mange utførelser og prisklasser. Hos trevarehandler som Maxbo og Byggmakker kan du kjøpe ferdige skyvedører. Skapskredderen selger skyvedører i MDF, grunnet og malt, med aluminiumsrammer i matt sølv eller annen farge.

UTNYTT PLASSEN: Et innebygget klesskap eller en liten bod du ikke trenger, kan fint få nytt liv som lesekrok eller hjemmekontor.
UTNYTT PLASSEN: Et innebygget klesskap eller en liten bod du ikke trenger, kan fint få nytt liv som lesekrok eller hjemmekontor. Foto: FOTO: Produsenten, Coco Kelly

Gjør det selv vinkjeller

Det er de færreste av oss som har plass eller råd til å få laget en skikkelig vinkjeller. Med skapet kan du lage din egen variant. Et smart lite vinrom til dine edleste dråper, om du har en lite skap eller en liten bod å avse.

I USA finnes det mange selskaper som spesialiserer seg på nettopp å lage vinkjeller ut av små innebyggede skap eller for eksempel et hulrom under en trapp. Små kjølesystemer sørger for at vinen får modnes i et ideelt miljø.

Matbod og vaskerom

Andre eksempler på hvordan man kan utnytte innebyggede skap eller små boder florerer i den internasjonale interiørbloggverden. Noen lager seg praktiske matboder, om man har skap eller bod i nærhet av kjøkkenet.

TIL VINELSKEREN: Utnytt en liten bod og skaff deg din egen vin "kjeller".
TIL VINELSKEREN: Utnytt en liten bod og skaff deg din egen vin "kjeller". Foto: FOTO: Pinterest/Houzz
MATBOD ELLER BIBLIOTEK: Huset ditt kan romme mer enn du tror du har plass til.
MATBOD ELLER BIBLIOTEK: Huset ditt kan romme mer enn du tror du har plass til. Foto: FOTO: Produsenten og Pinterest

Andre igjen har laget et vaskerom i miniatyr. Praktisk i store byer, som for eksempel New York, hvor de færreste leiligheter er utstyrt med egne vaskerom, og man benytter seg av lokale renseri- og vaskeri for å få gjort klesvasken sin.

Nettstedet ehow forklarer hvordan man går frem for å lage seg en praktisk matbod av et ubenyttet skap:

  • Pass på at dørene er praktiske og funksjonelle, kanskje må du bytte dører eller fjerne helt for enda bedre tilgang til rommet.
  • Utnytt høyden på rommet eller skapet ved å montere hyller helt opp til taket. Ting du ikke benytter til daglig kan settes høyere opp.
  • Husk på å innstallere praktisk belysning inne i skapet.

Ekstra soveplass

Hos det eksklusive svenske meglerfirmaet Alvhem Mäkleri, som spesialiserer seg på å selge flotte leiligehter i de beste delene av Göteborg, fant vi eksempler på hvor man hadde laget en ekstra soveplass i stuen av det som opprinnelig var et stort innebygget skap.

En seng ble bygget inn i den lille nisjen etter at dørene ble fjernet, noe som ved behov gir overnattingsplass for gjester, og ellers fungerer som en lese/kosekrok i dagligstuen.

Sov i et skap

MINI VASKEROM: I denne lille boligen har man fått laget et smart og funksjonelt lite vaskerom bak to skapdører.
MINI VASKEROM: I denne lille boligen har man fått laget et smart og funksjonelt lite vaskerom bak to skapdører. Foto: FOTO: Produsenten/Fine Home Building
BARNEVENNLIG: Et ekstra lite soverom eller bare en liten lesekrok, det er mye som kan lages av et gammelt skap.
BARNEVENNLIG: Et ekstra lite soverom eller bare en liten lesekrok, det er mye som kan lages av et gammelt skap. Foto: FOTO: Pinterest

For mange blir plassproblemer forverret når det er familieforøkelse på gang. Bor man i en liten leilighet, hvor det kanskje i utgangspunktet bare er ett soverom, ser mange seg nødt til å flytte for å i det hele tatt ha soveplass til babyen.

Det trenger du ikke om du har et skap til overs ifølge både Interior Holic og bloggeren Oh Happy Day, hvor man foreslår at det er ikke noe problem å få plass til både ett og to barn i det som i realiteten er et skap.

Som vist på nettstedet Apartment Therapy har bloggeren Jordan Ferney med bloggen Oh Happy Day laget et fargerikt, funksjonelt og lekkert barnerom for sønnene Moses og Roman i et det som en gang var et skap i den lille leiligheten i San Fransisco familien bor i.

Først og fremst må man fjerne dører. Om man vil ha et skille både for å kunne sørge for dempet belysning og unngå å forstyrre de som sover kan man jo om man ønsker henge opp en gardin eller et annet forheng, som kan dras til siden på dagtid.

KOSEKROK: Denne kroken er en hyggelig lesekrok på dagtid, og ekstra sengeplass på nattestid ved behov.
KOSEKROK: Denne kroken er en hyggelig lesekrok på dagtid, og ekstra sengeplass på nattestid ved behov. Foto: FOTO: Alvhem Mäkleri

Få en snekker til å bygge spesialtilpassede senger, eller er du handy, gjør det selv. Hold pynt og rot til et minimum, tenk funksjon i alt som skal inn på rommet.

Bloggeren skriver: "Hver gang jeg har dårlig samvittighet for at sønnene mine har rom i et skap, minner jeg meg selv på at Harry Potter også bodde i et skap. Og han vokste jo opp til å bli en flott ung mann!"

Les også:

Gjem kontoret i skapet

Her finner du de feteste interiørbildene

BARNEROM: I denne kompakte leiligheten laget familien barnerom inne i det som en gang var et innebygget klesskap.
BARNEROM: I denne kompakte leiligheten laget familien barnerom inne i det som en gang var et innebygget klesskap. Foto: FOTO: Jordan Ferney/ohhappyday.com

Guide til smarte skoskap

Slik lyver du for barna

UTNYTT PLASSEN: Utrolig, men sant. To små gutter deler dette rommet, som en gang var et klesskap.
UTNYTT PLASSEN: Utrolig, men sant. To små gutter deler dette rommet, som en gang var et klesskap. Foto: FOTO: Jordan Ferney/ohhappyday.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning