Dekke bord til 17. mai

Tenk bredere enn lys og servietter

Slik dekker du 17. mai-bordet.

FESTBORD: Rødt, hvitt og blått er obligatoriske farger når man dekker et festbord til 17. mai. Bordet er dekket med serviset Ministrå fra Christiania Glasmagasin, champagneglass fra Ritzenhoff og servietter fra Kremmerhuset. Det er pyntet med roser i den populære Omaggio-vasen fra Kähler og Cobra lysestakene er fra Georg Jensen og selges blant annet hos Tilbords. I skålene på bordet godter i det norske flaggets farger - jordbær, blåbær, norgesdrops og makroner.
FESTBORD: Rødt, hvitt og blått er obligatoriske farger når man dekker et festbord til 17. mai. Bordet er dekket med serviset Ministrå fra Christiania Glasmagasin, champagneglass fra Ritzenhoff og servietter fra Kremmerhuset. Det er pyntet med roser i den populære Omaggio-vasen fra Kähler og Cobra lysestakene er fra Georg Jensen og selges blant annet hos Tilbords. I skålene på bordet godter i det norske flaggets farger - jordbær, blåbær, norgesdrops og makroner. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
Publisert Oppdatert

Dette er fint å pynte med:

 • Små vaser med hvitveis/liljekonvall
 • Hvite syrinkvister
 • Bjørkekvister og norske flagg i vase
 • Kvister fra frukttrær i hagen
 • Magnoliakvister i høy vase
 • Norgesglass med telys og bånd
 • Hvite og røde roser + brudeslør
 • Bånd i rødt, hvitt og blått
 • Servietter i nasjonaldag-tema
 • Skåler med jordbær og blåbær
 • Pompoms i taket eller på bordet
 • Margeritter i potter på bordet
 • Løpere i rødt, hvitt og blått
 • Festballonger med helium

Enten du har invitert venner til 17. mai-frokost eller du skal ha festmiddag på kvelden, er det ekstra hyggelig å gjøre stas på gjestene med et nydelig dekket bord på nasjonaldagen.

Festbordet kan dekkes på mange ulike måter, og ifølge ekspertene Klikk Bolig ha snakket med, er det fullt mulig å dekke et fint bord - uten å måtte svi av veldig mye penger på pynt og blomster.

- Det enkle er ofte det beste. Jeg synes maten bør være i fokus på nasjonaldagen. Pynten blir bare det lille ekstra for å skape stemningen, og du trenger ikke mange elementer for å klare det. Blomster, lys og servietter holder lenge, mener Stine Rydningen, visuell merchendiser hos Christiania glassmagasin.

Rydningen trekker frem Norgesglasset som et flott og annerledes produkt du kan bruke som pynt på 17. mai-bordet.

- Norgesglassene er i vinden som aldri før og bruksområdene er mange. Du kan for eksempel sette blomster i dem, bruke dem som lyslykter med telys i, eller du kan servere mat eller godterier i dem.

- I tillegg kan du få kjøpt røde og blå norgesdrops, noe som er er veldig koselig å pynte med på en dag som 17. mai, legger Rydningen til.

Norgesglasset har også drikkedispenser med tappekran som passer perfekt til punch eller vann med frukt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORGESGLASS: Du har kanskje noen gamle Norgesglass på lur? Hvis ikke er de å få kjøpt i moderne varianter hos Christiania Glasmagasin. De morsomme norgesdropsene egner seg også godt på festbordet.
NORGESGLASS: Du har kanskje noen gamle Norgesglass på lur? Hvis ikke er de å få kjøpt i moderne varianter hos Christiania Glasmagasin. De morsomme norgesdropsene egner seg også godt på festbordet. Foto: FOTO: Yvonne Ringnes Nilsen/Christiania glasmagasin

Rødt, hvitt og blått

Marianne de Bourg er interiørstylist og personen bak interiør-, mat- og livsstilsbloggen mariannededourg.no. Der deler hun blant annet tips og bilder av bord hun har dekket til ulike anledninger.

- På handlerunden til 17. mai, tenker jeg rødt, hvitt og blått, men jeg er alltid åpen for nye ideer til hva jeg kan pynte med. De aller fleste har hvit duk og et hvitt servise. Da er det fint å tilføre det røde og blå i pynten på bordet, påpeker hun.

Kanskje kommer du over noen små, røde vaser eller telysholdere i blått? Hva med en løper i det norske flagget over den hvite duken? Det er lov å tenke litt bredere enn lys og servietter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Du kan få kjøpt løpere i det norske flaggets farger. Disse er fra Princess. To margeritter i potter på bordet og to søte buketter med hvitveis gir skikkelig 17. mai-stemning. Lys og servietter fra Tilbords. Omaggio-vase fra Kahler og lysestakene Cobra fra Georg Jensen.
RØDT, HVITT OG BLÅTT: Du kan få kjøpt løpere i det norske flaggets farger. Disse er fra Princess. To margeritter i potter på bordet og to søte buketter med hvitveis gir skikkelig 17. mai-stemning. Lys og servietter fra Tilbords. Omaggio-vase fra Kahler og lysestakene Cobra fra Georg Jensen. Foto: FOTO: Yvonne Ringnes Nilsen

Ballonger, lego, godteri og brus

- Jeg leter etter røde og blå drops, eller godteri som kan være morsomt å pynte med i søte skåler. Ellers synes jeg det er veldig fint med jordbær og blåbær i skåler på bordet, avslører de Bourg.

RØD BRUS: Glass med rød brus og et par blåbær oppi er både artig og annerledes. Her har interiørblogger Marianne de Bourg dekket et bord på en vakker, heklet duk.
RØD BRUS: Glass med rød brus og et par blåbær oppi er både artig og annerledes. Her har interiørblogger Marianne de Bourg dekket et bord på en vakker, heklet duk. Foto: FOTO: Marianne de Bourg
HVITVEIS: Det er ikke sikkert hvitveisen blomstrer der du er på 17. mai, men kanskje liljekonvallen har vist seg? Dersom ingen av delene er tilgjengelig - hvorfor ikke ta inn noen bjørkekvister? Norgesglass og skåler fra Christiania Glasmagasin
HVITVEIS: Det er ikke sikkert hvitveisen blomstrer der du er på 17. mai, men kanskje liljekonvallen har vist seg? Dersom ingen av delene er tilgjengelig - hvorfor ikke ta inn noen bjørkekvister? Norgesglass og skåler fra Christiania Glasmagasin Foto: FOTO: Christiania glasmagasin
DELIKAT: Et lekkert 17. mai-festbord med løper over hvit duk. Her er det pyntet med løkblomster fra hagen og flaggservietter og lys fra Tilbords.
DELIKAT: Et lekkert 17. mai-festbord med løper over hvit duk. Her er det pyntet med løkblomster fra hagen og flaggservietter og lys fra Tilbords. Foto: FOTO: Tilbords

Hun tipser også om å kjøpe små flasker med rød brus.

- Barna kan drikke rett fra flasken med røde og blå sugerør. Dette får du blant annet tak i hos Søstrene grene. Rød brus får du kjøpt på TGR, forteller hun.

Rydningen i Christiania glassmagasin tipser om heliumballonger til de som vil skape skikkelig feststemning.

- For å gjøre bordet litt annerledes, er det også mulig å dekorere med lego. Leker og små plastfigurer som en del av pynten gir bordet et humoristisk preg. Barna vil elske det!

Ta villblomstene inn

Det som virkelig setter prikken over i-en på 17. mai-festbordet, er blomster.

Hvor du bor i landet vil avgjøre hva du har tilgjengelig av ville blomster og vekster. Hva er vel vakrere enn en søt bukett med hvitveis på bordet? Bor du på Øst- eller Sørlandet, er trolig hvitveisens blomstringstid over, men lenger nord er det sikkert mulig å finne hvitveis fremdeles. Mai er dessuten måneden der liljekonvallen blomstrer dersom det har vært mildt og fint vær i ukene før 17. mai.

Må ha margeritter

- Blomsten som er aller mest populær til 17. mai, er uten tvil margeritter, fastslår Ida Gustavsson, butikkleder og blomsterdekoratør ved Finn Schjølls blomsterforretning i Rosenkrantzgate i Oslo.

Det blir veldig fint dersom du plasserer mange små vaser på bordet og setter margerittene i ulike høyder oppi vasene.

- Det gir et levende utrykk og blir rausere enn en enslig bukett på bordet, mener Gustavsson.

Du kan også feste små margeritter på bordkortene eller å legge de på tallerkenen sammen med bestikket. For blå blomster på bordet anbefaler Gustavsson hortensia eller primula, som kommer i både røde, hvite og blå.

- Ellers slår det aldri feil med røde eller hvite roser, brudeslør eller blomsten ved navn germini gerbera i en vase på bordet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PYNT MED BLOMSTER: Til venstre er det pyntet med hvite syriner, i midten har instagrammer Trine Korneliussen pyntet vakkert med roser og en kvist fra frukttreet i hagen. Til høyre en enkel margeritt på tallerkenen.
PYNT MED BLOMSTER: Til venstre er det pyntet med hvite syriner, i midten har instagrammer Trine Korneliussen pyntet vakkert med roser og en kvist fra frukttreet i hagen. Til høyre en enkel margeritt på tallerkenen. Foto: FOTO: Tilbords/Trine Korneliussen/Yvonne Ringnes Nilsen

Rimeligere med potteplanter

- Det kan fort bli dyrt å kjøpe avskårne blomster dersom du skal ha mange blomster på bordet. Jeg kjøper ofte potteplanter som jeg deler opp og bruker som pynt på servietten eller tallerkenen, avslører de Bourg, og nevner også margeritten i denne sammenheng.

POMPOMS: - Jeg pyntet bordet med blomster i rødt, hvitt og blått og flagg på hver ende av langbordet. I taket hang jeg opp pomponger i Norges nasjonalfarger, noen fra Kremmerhuset og noen fra Søstrene Grene for å få de i flere forskjellige størrelser, forteller instagrammer Linn Merete Skaare.
POMPOMS: - Jeg pyntet bordet med blomster i rødt, hvitt og blått og flagg på hver ende av langbordet. I taket hang jeg opp pomponger i Norges nasjonalfarger, noen fra Kremmerhuset og noen fra Søstrene Grene for å få de i flere forskjellige størrelser, forteller instagrammer Linn Merete Skaare. Foto: FOTO: Linn Merete Skaare

Potteplanter får du kjøpt til mellom 29 og 49 kroner. Et tips er å legge en liten blomst oppe på servietten. Du kan også knyte en blomst sammen med bestikket eller lage personlige bordkort.

Det er også et enkelt og pent alternativ å plassere to margeritter i potter på bordet. Det pynter opp uten at du behøver bruke mye penger eller tid på blomster.

Kvister fra trær

Bjørkekvister og kvister fra frukttrær i hagen, gjør seg veldig fint i en høy vase på bordet. Kanskje sammen med to norske flagg?

- Men tenkt litt på de som er pollenallergikere og som vil reagere på bjørkepollen, råder de Bourg.

Nettopp av denne grunn anbefaler hun i stedet å satse på greiner fra frukttrær i hagen, på magnoliakvister eller syrin dersom den blomstrer der du bor.

- Greiner med hvite blomster er veldig fint på 17. mai. Du kan ha noen i en vase og kanskje også legger noen greiner utover bordet, tipser hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KVISTER: Det er lekkert å hente inn kvister fra frukttrærne i hagen. Du kan ha disse i en vase sammen med for eksempel norske glagg, eller hva med å legge kvistene rett på bordet?
KVISTER: Det er lekkert å hente inn kvister fra frukttrærne i hagen. Du kan ha disse i en vase sammen med for eksempel norske glagg, eller hva med å legge kvistene rett på bordet? Foto: FOTO: Tilbords

Her finner du inspirasjon

Interiørstylist de Bourg tipser om å sjekke ut nettstedene Pinterest og Instagram for inspirasjon til 17. mai-bordet.

PAPPTALLERKENER: Det behøver ikke være kjedelig selv om du bruker papptallerkener på 17. mai. Her viser Nille hvordan du kan få et lekkert bord med pappkrus og papptallerkener.
PAPPTALLERKENER: Det behøver ikke være kjedelig selv om du bruker papptallerkener på 17. mai. Her viser Nille hvordan du kan få et lekkert bord med pappkrus og papptallerkener. Foto: FOTO: Nille

- Det kan også være en idé å søke på «4th of July», nasjonaldagen i USA. De pynter også med rødt, hvitt og blått, og det er mange spennende ideer du kan hente fra amerikanerne, understreker de Bourg.

Du kan få kjøpt 17. mai-pynt og effekter i de aller fleste dagligvareforretninger. Hos glassmagasinene får tak i den mer eksklusive pynten, som flotte vaser og serviser.

Ønsker du litt rimeligere pynt, kan disse butikkene være et godt alternativ:

- Jeg bruker ofte å ta turen innom butikker som Ikea, Nille, TGR, Søstrene grene, Panduro hobby, Clas ohlson og Europris for å få tak i morsomme og kreative ting til festlige anledninger, forteller hun.

KOLDTBORD: - Maten skal stå i sentrum på 17. mai, fastslår Stine Rydningen, visual merchendiser hos Christiania Glassmagasin. Dette lekre koldtbordet er dekket med bjørkekvister og flagg i en vase, en søt bukett hvitveis og sløyfebånd i det norske flaggets farger. Produkter fra Christiania Glasmagasin.
KOLDTBORD: - Maten skal stå i sentrum på 17. mai, fastslår Stine Rydningen, visual merchendiser hos Christiania Glassmagasin. Dette lekre koldtbordet er dekket med bjørkekvister og flagg i en vase, en søt bukett hvitveis og sløyfebånd i det norske flaggets farger. Produkter fra Christiania Glasmagasin. Foto: FOTO: Christiania Glasmagasin

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning