Påskepynt

Lekre interiørtips for et påskefint hjem

Gode ideer til hvordan du kan pynte kreativt til påske i år.

VÆR KREATIV: Du kan gjøre mye mer enn å pynte med gule lys og gule blomster til påske.
VÆR KREATIV: Du kan gjøre mye mer enn å pynte med gule lys og gule blomster til påske. Foto: Foto: Blomsterframjandet
Publisert Oppdatert

Allergivennlig påskepynt

  • Pollenallergikere bør ikke pynte med gåsunger (selje) bør unngås av pollenallergikere.
  • Også kvister av bjørk, or og hassel som vil kunne blomstre dersom de tas inn nå. Rogn og lerk gode alternativ.
  • Påskeliljer og tulipaner kan gi overfølsomhetsreaksjoner. Gule roser et godt alternativ.

Kilde: Norges astma og allergiforbund

Tiden er inne for å pynte huset med påskefine blomster og lys, påskekyllinger og påskeegg i alle regnbuens farger.

Du har sikkert noen gamle, tradisjonelle pyntegjenstander som skal frem i år igjen, men det er også gøy å finne på noe nytt. Tenker du først litt «ut av boksen», er det mange muligheter for å være kreativ med påskepyntingen.

Slipp fantasien løs og prøv deg på noen av de spennende ideene i listen under.

Alle forslagene er enkle å lage og noen er til og med helt gratis.

 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Dekk et morsomt påskebord

Hva med fargede egg til frokost?

PÅSKEHAREN: Den søte påskeharen blir stadig mer fremtredende blant påskepynten. Dette koselige kruset er fra Kremmerhuset.
PÅSKEHAREN: Den søte påskeharen blir stadig mer fremtredende blant påskepynten. Dette koselige kruset er fra Kremmerhuset. Foto: Foto: Kremmerhuset

Hva er vel hyggeligere enn å spise frokost ved et nydelig dekket påskebord?

I butikkene bugner det av påskepynt, og det finnes både lys, servietter, figurer og ikke minst blomster som kan gjøre påskebordet til en fryd for øyet.

Om du vil, kan du farge frokosteggene ved å ha grønn eller rød konditorfarge i vannet når du koker eggene. Det vil trolig få påskegjestene til å trekke på smilebåndet.

- Det er alltid fint å pynte påskebordet med malte egg, enten de er hjemmelaget eller kjøpt i butikk, sier Christine Syvertsen, daglig leder ved butikken Tilbords på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad.

Hun påpeker at bordet blir ekstra stilig dersom du pynter med kvister i vaser eller har kvister liggende på bordet, eventuelt under tallerkenen som et lite rede.

Annette Stuen, kategorisjef småinteriør og sesong hos Nille, forteller at trendbildet de siste årene går mer mot pastellfarget påske.

- Det er design i vakker, nostalgisk og myk stil. Påskeharen er mye mer fremtredende enn den har vært tidligere år. Jeg vil si den snart kan sidestilles med den tradisjonelle og sjarmerende påskekyllingen, sier hun.

Stuen forteller også at dekoregg som trendfigur brukes i alle størrelser både på lysfat og hengende på grener.

- Dekoreggene ser vi blir brukt hyppig som inspirasjon i sosiale medier og vi får tilbakemeldinger om at folk bruker dem til pynt hele året.

Style et Norgesglass til påske

Norgesglasset er til for mer enn syltetøy.

PÅSKEKOS: Alt ligger til rette for en koselig påskefrokost med et bord som dette. Du kan pynte med gåsunger eller en stor kvist på bordet. Store "egglys" i pastellfarger gjør seg godt sammen med påskekyllinger og tulipaner.
PÅSKEKOS: Alt ligger til rette for en koselig påskefrokost med et bord som dette. Du kan pynte med gåsunger eller en stor kvist på bordet. Store "egglys" i pastellfarger gjør seg godt sammen med påskekyllinger og tulipaner. Foto: Foto: Nille
INSPIRASJON: Til venstre viser Tilbords hvordan du kan gjøre det enkelt og stilig. Til høyre har Nille bundet bestikket sammen med et grønnrutet bånd og selveste påskeharen har fått plass ved bordet.
INSPIRASJON: Til venstre viser Tilbords hvordan du kan gjøre det enkelt og stilig. Til høyre har Nille bundet bestikket sammen med et grønnrutet bånd og selveste påskeharen har fått plass ved bordet.
FARGEDE EGG: Ha konditorfarge i vannet når du koker egg til frokost. da får eggene en morsom påskefarge.
FARGEDE EGG: Ha konditorfarge i vannet når du koker egg til frokost. da får eggene en morsom påskefarge. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Norgesglassene har opplevd en aldri så liten renessanse de siste årene. I dag finnes det ikke den ting som det populære glasset ikke kan brukes til.

Filip Jorde Lunde jobber som sosiale medier-ansvarlig for Norgesglasset. Han forteller at Norgesglasset kan brukes på mange ulike måter i påsken.

- De minste Norgesglassene egner seg godt som lysestaker. Til påske kan du for eksempel binde en gul sløyfe rundt og putte gule telys oppi, sier han.

De større Norgesglassene egner seg godt som blomstervase til for eksempel gåsunger og bjørkeris. Du kan henge på noen gule egg eller gule fjær og du har en morsom vri på blomsteroppsatsen.

En annen ting du kan bruke Norgesglasset til, er å putte godteri i glassene. Eller hva med å fylle glassene med gåsunger?

Du kan også så karse i glasset.

- Dekorere glasset med en gul sløyfe og plasser for eksempel en liten kanin og et lite påskeegg i midten. Legg deretter ned bomull og karsefrø, tipser Jorde Lunde.

Har du ikke egne Norgesglass, er det stor sannsynlighet for at du har en bestemor som kanskje har et par til overs. Sjansen er også stor for at du finner ett og annet Norgesglass på et bruktmarked nær deg. Foretrekker du nytt, selges Norgesglassene hos Christiania Glassmagasin og da med mye godt oppi.

Pynt huset med gåsunger

Gåsunger kan brukes på mange ulike måter.

Gåsunger er veldig dekorativt til påske. Ta deg en tur i skogen og plukk med deg greiner hjem, eller stans bilen i grøftekanten dersom du får øye på gåsunger langs veien.

NORGESGLASS: Finn frem de gamle Norgesglassene og bruk dem til noe nyttig eller kreativt.
NORGESGLASS: Finn frem de gamle Norgesglassene og bruk dem til noe nyttig eller kreativt. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
LYKT OG VASE: Til venstre har instagrammer @mallema brukt tre Norgesglass som blomstervaser, mens Nancy Håbesland har brukt Norgesglasset som lyslykt.
LYKT OG VASE: Til venstre har instagrammer @mallema brukt tre Norgesglass som blomstervaser, mens Nancy Håbesland har brukt Norgesglasset som lyslykt. Foto: Foto: @Mallema og Nancy Håbesland

Du kan for eksempel skjære av store kvister som du plasserer i en høy vase på gulvet, som i bildeeksempelet over.

Gro Becher, butikkleder hos Mester grønn på Alna senter, forteller at gåsunger kan brukes på mange ulike måter.

- Gåsunger egner seg veldig fint i en vase sammen med tulipaner, men de kan også stå tørt i en vase. Da blir de evighetsblomster som holder veldig lenge. Setter du dem i vann vil de etter hvert springe ut og du får pollen på dem.

Gåsungene kan for eksempel legges på bordet, du kan bøye dem og lage en krans av dem eller du kan klype av knoppene og pynte med dem.

Påskeegg i utradisjonelle farger

Hvorfor ikke male eggene i sølv og champagne?

Gull, sølv og champagne er farger som er og har vært veldig trendy.

Hvorfor ikke omfavne trenden med å pynte med påskegg i tilsvarende farger?

DEKORATIVT: Klipp av greiner med gåsunger og ta de inn i stuen. Det blir veldig dekorativt med litt pynt og hjemmemalte påskeegg.
DEKORATIVT: Klipp av greiner med gåsunger og ta de inn i stuen. Det blir veldig dekorativt med litt pynt og hjemmemalte påskeegg. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Kjøp gull- eller sølvmaling og mal spennende og annerledes påskeegg. Du setter prikken over i-en ved å strø glitter på malingen før den tørker.

SØLVHARE: Påskeharen hadde sølvpels i år. I alle fall den vi fant hos Nille.
SØLVHARE: Påskeharen hadde sølvpels i år. I alle fall den vi fant hos Nille. Foto: Foto: Nille

Christine Syversen, daglig leder ved Tilbords på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad, tipser om at de populære Omaggio-vasene er superfine med kvister i, for eksempel gåsunger eller kvister fra frukttrærne i hagen.

- Gåsunger gir en fin kontrast mot de blanke sølv- og gullstripene, påpeker hun.

En annen ting du kan gjøre, er å plante påskelilje i en vase.

Vær kreativ med blomster

Påskeblomster kan være så mangt.

Et påskepyntet hus er ikke komplett uten vakre, fargerike vårblomster.

Det er veldig fint å kombinere avskårne blomster med for eksempel kirsebærkvister eller gåsunger.

- Kirsebærtreet har søte, små blomster og de gir en vårlig følelse i stuen. Gåsunger er også fint å ha i buketten eller i en vase på bordet, sier Gro Becher, butikkleder hos Mester grønn på Alna senter.

SØLVEGG: Det er populært med både sølv, gull og champagne-farger. Hvorfor ikke følge trenden når du maler påskeegg?
SØLVEGG: Det er populært med både sølv, gull og champagne-farger. Hvorfor ikke følge trenden når du maler påskeegg? Foto: Foto: Nille

Du kan også lage deg en egen påskekrans. Kjøp en halmring og dekk den med vanlig skogmose. Plukk gåsunger og fest de til mosekransen.

GULE TULIPANER: Gule tulipaner hører for mange påsken til. Du kan friske opp buketten med noen kvister fra hagen.
GULE TULIPANER: Gule tulipaner hører for mange påsken til. Du kan friske opp buketten med noen kvister fra hagen. Foto: Foto: Blomsterframjandet

Lekkert med løkblomster

Løkblomster som perleblomster og de små påskeliljene i potter er også veldig koselige til påske. Det selges også tulipanløk som du kan ha inne eller på trappen ved inngangspartiet.

- For å tenke litt utradisjonelt med løkblomstene kan du for eksempel ta de ut av pottene og dele de opp slik at du får en og en løk. Disse kan du igjen feste på en mosedekket halmkrans med lim eller vikletråd. Dersom du dusjer litt vann på dem innimellom vil løken springe ut, sier Becher.

Kransen kan du henge på døren, på veggen eller du kan ha den liggende på bordet, eventuelt med et kubbelys inni.

Miks avskårne blomster

En annen ting du kan gjøre er å samle ulike typer avskårne blomster, som for eksempel tulipaner, påskeliljer, gåsunger, perleblomster og kirsebærkvister i små glass eller vaser.

- Pene, gamle vinglass kan også brukes. Lag små grupper med fargerike blomster på bordet. Det skaper et veldig fint miljø uten av det blir så stort eller så dyrt, sier Becher.

Greiner fra frukttrærne

Dersom du har frukttrær i hagen, kan det være dekorativt å ta inn et par kvister.

- Du kan sette de sammen med en bukett tulipaner i en vase, eller ha kvistene i en vase for seg selv, sier Becher.

Er du så heldig å ha magnolia i hagen, bør du absolutt unne deg å ta inn en kvist eller to til påske. For stiligere og vakrere blomster enn disse skal du nemlig lete lenge etter.

- Et tips dersom du tar kvister inn fra hagen, er at du legger dem i bløt i lunket vann i badekaret, eller rett og slett dusjer dem i dusjen. På denne måten myker du opp barken slik at knoppene springer lettere ut, tipser Becher.

KJEMPEBUKETT: En enorm bukett med fargerike tulipaner kan lyse opp et helt rom.
KJEMPEBUKETT: En enorm bukett med fargerike tulipaner kan lyse opp et helt rom. Foto: Foto: Blomsterframjandet
SMÅVASER: Samle avskårne blomster som tulipaner, påskeliljer, gåsunger, perleblomster og kirsebærkvister i små glass eller vaser. Eller hva med å finne frem noen søte, gamle tekopper som du pynter med vårlige blomster?
SMÅVASER: Samle avskårne blomster som tulipaner, påskeliljer, gåsunger, perleblomster og kirsebærkvister i små glass eller vaser. Eller hva med å finne frem noen søte, gamle tekopper som du pynter med vårlige blomster? Foto: Foto: Blomsterframjandet
LØKBLOMSTER: Du kan gjøre mye spennende med løkblomster.
LØKBLOMSTER: Du kan gjøre mye spennende med løkblomster. Foto: Foto: Blomsterframjandet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning