Randis eventyrhus:

Randi (66) bodde i en helt vanlig firkantet bolig – så tok hun et drastisk valg

Randi (66) bodde i en helt vanlig firkantet bolig i Askim sammen med familien sin. Inni seg drømte hun om noe helt annet. 

<b>EVENTYRSTUEN:</b> I stuen er det lavt under taket, for ingen store tanker skal tenkes. Her skal de bare kose seg. Gulvet er steinheller fra den opprinnelige terrassen på hytta. 
EVENTYRSTUEN: I stuen er det lavt under taket, for ingen store tanker skal tenkes. Her skal de bare kose seg. Gulvet er steinheller fra den opprinnelige terrassen på hytta.  Foto: Bjørg Hexeberg
Sist oppdatert

– Velkommen inn! Jeg har så masse å fortelle dere om huset vårt!

Randi Røst Kile (66) er en liten dame med stort hjerte og kanskje enda større fantasi. Hun bobler av glede og fortellertrang der hun står i inngangsdøren til det brune huset i Agnesveien 2 på Saltnes i Råde i Østfold. Det ser ut som en blanding av et tyrolerhus og et Mummi-hus.

Tre verandaer titter skrått ut hver sin vei, og ingen er helt sikre på hvor mange rom huset egentlig har.

Hver krinkel og krok er utnyttet til mini-hemser eller hemmelige rom og luker.

Ble firkantet i hodet

Den uføretrygdede spesialpedagogen vokste selv opp i blokk med utsikt fra 6. etasje på Lambertseter i Oslo.

<b>FORNØYD:</b> Randi er stolt av huset deres. Det er et hus for hele familien.
FORNØYD: Randi er stolt av huset deres. Det er et hus for hele familien. Foto: Bjørg Hexeberg

Den store kjærligheten fant hun i Gorm Kile (66) fra Bøler, da de som 17-åringer begynte i samme klasse på gymnaset. Siden har det vært dem og etter hvert tre døtre. Familien bosatte seg i Askim, i en ganske normal og firkantet enebolig.

Inni seg drømte Randi om å bo helt annerledes og mer kreativt, og hun tegnet stadig forslag til drømmehuset. Det hadde få rette hjørner, Tornerose-tårn, hemmelige rom og vindel­trapper.

– Å bo i et firkantet hus gjorde meg firkantet i hodet! Jeg tegnet sikkert 100 forslag til hus før Gorm, som er en del mer konservativ enn meg, godkjente tegningen. Da hadde den siste datteren vår flyttet ut – og huset ble så fryktelig tomt, forteller hun.

<b>FØR:</b> Sommerhytta slik den var på 1970-tallet. 50 kvadratmeter og utedo.
FØR: Sommerhytta slik den var på 1970-tallet. 50 kvadratmeter og utedo. Foto: Bjørg Hexeberg

Da Randis svigerfar døde i 1999, ble familiens sommerhytte på Saltnes overført til Gorm og broren Vegard, som har Downs syndrom. Hytta hadde vært deres barndoms­paradis siden 1963.

Les også: Byjenta Julie ble gårdskjerring på heltid – da falt alle brikkene på plass

Flyttet inn på hytta

Randi og Gorm solgte huset i Askim og flyttet inn på hytta i 2000. Det viste seg fort at den ble for liten for familien som ofte kom på besøk. Julaften måtte de gå rundt juletreet ute på terrassen for å få plass til alle.

Skulle de rive hytta og bygge drømmehuset hun hadde tegnet? Nei, de kunne ikke rive stedet hvor brødrene hadde hatt store deler av sin barndom. De ville beholde minnene, ikke minst for Vegards skyld.

<b>NÅ:</b> Huset på Saltnes er bygget over den gamle familiehytta. Om fasaden er utradisjonell, er det mye mer innvendig som ikke er helt A4.
NÅ: Huset på Saltnes er bygget over den gamle familiehytta. Om fasaden er utradisjonell, er det mye mer innvendig som ikke er helt A4. Foto: Bjørg Hexeberg

Løsningen ble i tråd med Randis hode svært kreativ: De bygget huset sitt rundt hytta!

Det meste av arbeidet har de gjort selv, og snekkerne de leide inn, fikk beskjed om ikke å lage noen rette vinkler. Og Randi elsker naturen, særlig tre og stein.

<b>SELVGJORT:</b> Peisen har Randi murt selv.
SELVGJORT: Peisen har Randi murt selv. Foto: Privat

De fikk tak i svære tømmerstokker som de barket og spylte glatte selv. Steiner plukket de fra bunnen av Krogstad­fjorden, som de har flott utsikt til.

Sammen med skjell og stener fra hele verden, selvplukket og tatt med hjem i kofferter med overvekt, dekorerte og «sydde» de sammen hele huset. Alle de fire peisene i huset har Randi murt selv.

Hun har også klart å mure stein sammen med tre, noe alle sa var «umulig». Men Randi fikk det til, og hun fyller bare på med flere småstein hvor det blir sprekker når treet krymper.

Les også: Familien ante ikke noe om bygda – kjøpte småbruket usett

<b>HØYT UNDER TAKET:</b> På kjøkkenet synes Randi at man godt kan la tankene fly høyt, derfor er det laget slik. Nesten hele vegger av vinduer drar naturen og utsikten inn.
HØYT UNDER TAKET: På kjøkkenet synes Randi at man godt kan la tankene fly høyt, derfor er det laget slik. Nesten hele vegger av vinduer drar naturen og utsikten inn. Foto: Bjørg Hexeberg

Kjøper ikke noe nytt

– Jeg ville ha det mest mulig vilt! Og så ville jeg ha med historiene våre inn i huset. Alt du ser her, er minner. Vi har ikke kjøpt noe nytt. Alt er arvet, til og med plantene.

– Noen ganger tenker jeg at det hadde vært hyggelig med en ny salong, vår begynner jo å bli slitt. Men så synes vi det er mye hyggeligere å bruke pengene på opplevelser sammen med barnebarna våre, så da venter vi til møblene detter sammen, sier hun og ler.

<b>STUEN:</b>
STUEN:

Det eneste de har kjøpt nytt, er sengen.

– Den har vi faktisk kjøpt på Ikea, forteller Randi.

Vi forstår hvorfor, da hun viser oss den runde dobbeltsengen.

Les også: Får ikke solgt Jahn Teigens gigantiske million-eiendom

<b>SENG FRA IKEA:</b> Den runde sengen måtte bare Randi ha. Alle husets vegger er dekorert med familiebilder og alt som barn og barnebarn har laget gjennom årene.
SENG FRA IKEA: Den runde sengen måtte bare Randi ha. Alle husets vegger er dekorert med familiebilder og alt som barn og barnebarn har laget gjennom årene. Foto: Bjørg Hexeberg

Nektet tårn

Huset er blitt akkurat det familiehuset og eventyrhuset Randi drømte om. Alle døtrene, og Vegard, har egne rom.

Barnebarna har hvert sitt lille «hemmelige» krypinn i form av små hemser mellom det opprinnelige taket og overbygget. Fra fjerde etasje med arbeidsrom og boblebad kan man se ned på husets hjerte: Kjøkkenet. Her står spisestue-møblementet til Gorms foreldre, og hele storfamilien får plass rundt bordet når det trekkes ut.

<b>HEMMELIGE ROM:</b> Huset er fullt av små rom til både store og små. 
HEMMELIGE ROM: Huset er fullt av små rom til både store og små.  Foto: Bjørg Hexeberg

– Er ektemannen like begeistret for huset som deg?

– Det er blitt et kompromiss. Da jeg ville ha en glasskuppel over boblebadet, samt noen tårn og spir, satte han foten ned, innrømmer den fantasifulle husfruen, som bruker mye av tiden sin på å skrive fantasybøker hun gir ut på eget forlag.

<b>SELVSNEKRET:</b> Denne trappen har Randi og Gorm laget sammen. Da får de det slik de vil, og det er noe fint symbolsk over det.
SELVSNEKRET: Denne trappen har Randi og Gorm laget sammen. Da får de det slik de vil, og det er noe fint symbolsk over det. Foto: Bjørg Hexeberg
<b>SKJELL: Naturen er hentet inn overalt i huset.</b>
SKJELL: Naturen er hentet inn overalt i huset. Foto: Bjørg Hexeberg

Hun har planlagt en serie på 24 bøker, og den fjerde boken av Libe Mundi (latin = verdensboka) er ute nå. Den har en fremtidshandling der verden må bygges opp på nytt, og penger ikke lenger har verdi.

Ganske i tråd med Randis egen måte å bygge livet og hjemmet sitt på.

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2021, og sist oppdatert 01/02 2021.

Les også