bygge lekestue

Bygde den spektakulære lekestuen selv

Hytta på 4,8 kvm har både rørosvinduer og egen terrasse.

BYGGE LEKESTUE: Minihytta er laget av restmaterialer. Vinduene er doble rørosvinduer. Terrassedøren snekret Jan Erik selv. Foran inngangspartiet er det steinheller fra gamle Tynset meieri. Den gamle dodøren er blitt inngangsdør. Det eneste som er nytt er takpappen.
BYGGE LEKESTUE: Minihytta er laget av restmaterialer. Vinduene er doble rørosvinduer. Terrassedøren snekret Jan Erik selv. Foran inngangspartiet er det steinheller fra gamle Tynset meieri. Den gamle dodøren er blitt inngangsdør. Det eneste som er nytt er takpappen.
Publisert Oppdatert

Ideen til dukkestua kom da Berit Gjellan og Jan Erik Zurcher sto igjen med mange flotte restmaterialer etter oppussing av hytta på fjellet. – Vi tenkte «skal vi virkelig hive alt dette?», forteller Berit. De bestemte seg for å ta panel og gamle vinduer med til hytta i Drøbak og lage et eget bygg til barna. De var enige om at de skulle bygge noe som var litt mer enn en standard dukkestue.

Den lille, men smarte hytta skulle være slik at barna kunne overnatte der med venner. Den skulle kunne brukes hardt, og tåle vann og søl.

Les også: Må du søke om å bygge?

Populær lekestue

At dukkestua er populær, er det ikke tvil om. Datteren viser frem huset sitt med et smil om munnen, og setter vant i gang med å rydde på det lille kjøkkenet sammen med venninnen.

– Største utfordring er kanskje når det skal lages blåbærsmoothie inne, kommenterer Berit. Den rødmalte hytta brukes flittig av både datteren og sønnen, også til sosiale samlinger. Datteren har feiret bursdagen sin der med venninnene. Første bursdagsfeiring var det snorklipping og gardinene ble sydd av svigerinnen natten før.

– Det eneste de ikke har gjort her ennå, er å overnatte, forteller Berit. Da er hovedhytta fremdeles tryggest.

Les også: Tips til hvordan innrede et anneks

SOLIDE VINDUER: Dukkestua har doble vinduer og panel som er rester etter oppussing av familiens hytte.
SOLIDE VINDUER: Dukkestua har doble vinduer og panel som er rester etter oppussing av familiens hytte. Foto: Per Erik Jæger
GJENBRUK FRA A TIL Å: Bordet ble snekret av barnas morfar da han gikk i 7. klasse, og det er 76 år siden. Nå er det malt og passer fint til hyttas kjøkken. Kjøkkenbenken er laget av et ombygget gammelt servantskap, en hylle, og en benkeplate fra en gammel kommode. Veggene er malt i fargen Lys antikk, mens vinduer og tak er malt i Eggehvit. Gardinene er sydd av små løpere fra Nille. Kurvene er fra Ikea.
GJENBRUK FRA A TIL Å: Bordet ble snekret av barnas morfar da han gikk i 7. klasse, og det er 76 år siden. Nå er det malt og passer fint til hyttas kjøkken. Kjøkkenbenken er laget av et ombygget gammelt servantskap, en hylle, og en benkeplate fra en gammel kommode. Veggene er malt i fargen Lys antikk, mens vinduer og tak er malt i Eggehvit. Gardinene er sydd av små løpere fra Nille. Kurvene er fra Ikea. Foto: Per Erik Jæger
PLASS TIL BESØK: Sittebenken er laget av en og en halv stereobenk som ble kjøpt i Ikeas billigkrok for 50 kroner. Her er det plass til overnatting, den dagen de tør det.
PLASS TIL BESØK: Sittebenken er laget av en og en halv stereobenk som ble kjøpt i Ikeas billigkrok for 50 kroner. Her er det plass til overnatting, den dagen de tør det. Foto: Per Erik Jæger

Bygde lekestuen selv

Berit har alltid likt å planlegge bygg og tegne skisser. Hun er vokst opp med diverse byggeprosjekter, med en mor som er arkitekt og en far som har laget og bygget små og store prosjekter.

Og er det noe Berit har lært, er det at om du bare setter i gang, så kan du få til det meste. Det er noe hun ønsker å formidle til andre hytteeiere som kanskje nøler med å sette i gang sitt eget prosjekt.

KJØKKENKROKEN: Her er det plass til både bestikk og servise. Benken er malt hvit, og nye knotter er satt på dørene. Hele hytta er konstruert så det skal være solid, og lett å rengjøre. Sokkelen under kjøkkenbenken er laget av terrassebord og beiset som gulvet. Her skal man nesten kunne spyle gulvet.
KJØKKENKROKEN: Her er det plass til både bestikk og servise. Benken er malt hvit, og nye knotter er satt på dørene. Hele hytta er konstruert så det skal være solid, og lett å rengjøre. Sokkelen under kjøkkenbenken er laget av terrassebord og beiset som gulvet. Her skal man nesten kunne spyle gulvet. Foto: Per Erik Jæger
BILLIG SITTEPLASS: Benken er laget av en og en halv stereobenk som ble kjøpt i Ikeas billigkrok for 50 kroner. Sitteputen er laget av skumgummi kledd med voksduk for å tåle vann og søl, tapet under med ducktape. Ryggputene er fra Jysk.
BILLIG SITTEPLASS: Benken er laget av en og en halv stereobenk som ble kjøpt i Ikeas billigkrok for 50 kroner. Sitteputen er laget av skumgummi kledd med voksduk for å tåle vann og søl, tapet under med ducktape. Ryggputene er fra Jysk. Foto: Per Erik Jæger

Alt gjort med håndsag

Hytta er plassert på grensen mot naboen, på langs mot tomtegrensen, der det er kveldssol og naturlig med lek på gressplenen. Barndommens ferier tilbrakte Berit på en rødmalt gammel sæter. Derfor ble barnas hytte også Rørosrød, som hovedhytta.

Utgangspunktet var fem fine rørosvinduer, som hadde vært på fjellhytta. Fordi de var dype, endte det med at de måtte legge innvendig panel også, og de stappet gammel isolasjon i fôringer og mellomrom. Det gamle panelet var ikke alltid lett å tilpasse. Jan Erik var nøye med at panelet inne og ute skulle flukte i hjørnene. Det ble krevende når dimensjonene varierte.

Det gikk sport i å benytte håndsag, men de siste vinduslistene ble skåret til med den nye elektriske saga.

– Hadde vi brukt den, hadde det nok spart oss mye tid, understreker Berit.

SOLPLASSEN: Hytta ligger godt til rette for sola, og på plenen foran er det ballspill og lek. Terrassen har overbygg, så de kan sitte ute også når det regner.
SOLPLASSEN: Hytta ligger godt til rette for sola, og på plenen foran er det ballspill og lek. Terrassen har overbygg, så de kan sitte ute også når det regner. Foto: Per Erik Jæger
BYGDE LEKESTUE: Det finnes byggesett til lekestuer, slik at du enkelt kan bygge din egen lekestue. Foto: Per Erik Jæger
BYGDE LEKESTUE: Det finnes byggesett til lekestuer, slik at du enkelt kan bygge din egen lekestue. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning