innrede anneks

Seks måter å innrede annekset på

Tilpasset ulike behov.

INNREDE ANNEKS: Et anneks på hytta kan sørge for flere sengeplasser og oppholdsrom for både familien og gjester. Men det gjelder å utnytte den lille plassen på best mulig måte.
INNREDE ANNEKS: Et anneks på hytta kan sørge for flere sengeplasser og oppholdsrom for både familien og gjester. Men det gjelder å utnytte den lille plassen på best mulig måte. Foto: FOTO: Enkelrum.se
Publisert Oppdatert

Et anneks eller tilbygg kan være en fornuftig løsning for mange. At man får gjester på eksempelvis hytten i løpet av sommeren hører jo med, og da gjelder det å finne nok plass til alle sammen.

Her viser vi hvordan du kan innrede seks smarte anneks til ulike behov.

Anneks til gjestene

Ofte er det soveplasser som savnes mest når man får besøk. Alt annet finnes jo i hovedhytta. Skal gjestene bli mer enn en natt, trengs mer komfort enn det en luftmadrass gir. Et anneks med soveplasser er da en god løsning. Denne minner om et minihotell med to dobbeltrom. Her kan fire personer sove bekvemt uten å måtte klatre opp i en køyeseng. Den ene sengen kan med noen gode puter være sofa på dagtid. Den andre er noe høyere, og nås via et fottrinn eller en hylle. Under begge sengene er det plass til oppbevaring. Et flyttbart bord kompletterer møblementet.

Størrelse: 6,2 m x 2,4 m, totalt 14,9 m²

Les også: Slik bygger du en støpefri platting

MINIHOTELL: To små "hotellrom" med plass til totalt fire personer er et godt tilskudd til hovedhytta når gjestene banker på. Sengen er sofa om dagen og sengen har oppbevaring under.
MINIHOTELL: To små "hotellrom" med plass til totalt fire personer er et godt tilskudd til hovedhytta når gjestene banker på. Sengen er sofa om dagen og sengen har oppbevaring under. Foto: FOTO: Maria Blom

Anneks blir badstue med velværerom

Råd til innredning av anneks:

- Plassbygd innredning sparer plass og øker brukervennligheten.

- La campingvognenes skreddersydde estetikk råde. Med for eksempel sovealkover og faste skapinnredninger kan du få inn mye mer enn du tror på liten plass.

- Dropp dører. Et lite anneks inneholder ikke mange rom. Men skal du ha flere enn ett, er det bedre å droppe døren, og heller henge et forheng i døråpningen. Alternativt kan du bygge en skyvedør.

En herlig sitteplass, halvveis inne og halvveis ute, gjør det om mulig enda hyggeligere med badstue. Her kan man sitte sammen, samtidig som man kjøler seg ned etter badstuen. Det er plass til et lite kjøleskap til kalde drikker der. Veggfaste benker krever ikke noe spesielt vedlikehold, og oppå kjøleskapet er det en benkeplate som fungerer som bord.

BADSTUE: Den vedfyrte badstuen har et åpent, men vind- og regnbeskyttet velværerom, der man kan sitte og kjøle seg ned mellom badstubadene. Det er plass til ved under sittebenkene og benken har et innebygd kjøleskap.
BADSTUE: Den vedfyrte badstuen har et åpent, men vind- og regnbeskyttet velværerom, der man kan sitte og kjøle seg ned mellom badstubadene. Det er plass til ved under sittebenkene og benken har et innebygd kjøleskap. Foto: FOTO: Maria Blom

Det går raskere å varme opp en liten badstue, så det er lurt å lage den i så små dimensjoner som mulig. Det lille vinduet blir duggete når man bruker badstuen, men er uansett viktig for komforten. Om ikke annet, blir det enklere å gjøre rent når det er dagslys inn i rommet. Den vedfyrte badstuovnen stiller spesielle krav til bygningen. For å minske brannfaren, kan man enten støpe en betongsokkel til å sette ovnen på, eller dekke gulvet med en plate. Veggen bak ovnen og taket må også beskyttes med en plate, og skorsteinen skal være isolert der den går gjennom taket.

Størrelse: 2,85 m x 3,95 m, totalt 11,25 m²

Les også: Slik bygger du din egen levegg

Anneks som snekkerbod

Når man skal bygge en hylle, plante om en potteplante eller mekke med sykkelen, trengs det en røff plass å utfolde seg på. Hvorfor ikke et helt lite hus, der man kan hamre så mye man vil uten å forstyrre noen? En snekker- eller arbeidsbod med arbeidsbenk og oppbevaringshyller gir rom for de fleste hobbyer. Innredningen kan tilpasses ulike behov. Materialer til gulv og vegger må passe til bruksområdet. Ved å legge inn strøm, er det mulig å bruke både symaskin og vinkelsliper. På baksiden er det separate områder for ved og hageredskaper.

SNEKKERBOD: Vinduene gir arbeidslys. På motsatt side er det hyller fra gulv til tak. Arbeidsbenken er bygd av underskap til kjøkken og det er laget rom for både hageredskaper og ved.
SNEKKERBOD: Vinduene gir arbeidslys. På motsatt side er det hyller fra gulv til tak. Arbeidsbenken er bygd av underskap til kjøkken og det er laget rom for både hageredskaper og ved. Foto: FOTO: Maria Blom

Størrelse: 3,40 m x 3,75 m, totalt 12,17 m²

Les også: Disse utemøblene snekrer du selv

Anneks som en liten sommerhytte

Dette annekset er et fint tilskudd til en eksisterende sommerhytte. Her er det plass til venner eller familie, og det går an å bo i annekset mer enn bare en helg. Barna får en innebygd køyeseng, mens de voksne sover i en sovesofa. Sofabordene stues inn under sofaens høyre kortende. Kjøkkendelen er bygd med Ikeas minikjøkken

MINIHYTTE: Dette annekset har plass til både kjøkken, toalett, soverom og dagligstue på bare 15 kvadratmeter. Kjøkkenet er ferdigkjøpt fra Ikea og småbordene kan flyttes enkelt bort slik at sovesofaen kan trekkes ut. Det store vinduspartiet gir annekset et luftig uttrykk.
MINIHYTTE: Dette annekset har plass til både kjøkken, toalett, soverom og dagligstue på bare 15 kvadratmeter. Kjøkkenet er ferdigkjøpt fra Ikea og småbordene kan flyttes enkelt bort slik at sovesofaen kan trekkes ut. Det store vinduspartiet gir annekset et luftig uttrykk. Foto: FOTO: Maria Blom
FRISTED: Sofa, TV og seng er alt som trengs for å gjøre tenåringen fornøyd. Skyvedører sparer plass og forheng foran soveplassen skaper et koselig sovehjørne.
FRISTED: Sofa, TV og seng er alt som trengs for å gjøre tenåringen fornøyd. Skyvedører sparer plass og forheng foran soveplassen skaper et koselig sovehjørne. Foto: FOTO: Maria Blom

Attityd, som rommer kjøleskap, komfyr og vask på bare 1,2 meters bredde. Om sommeren spiser man som regel utendørs, så det gjør ikke så mye at det ikke er plass til et spisebord. Regner det, så er det mulig å bruke sofaen, kurvstolen og de små bordene inne.

Størrelse: 4,8 m x 3,1 m, totalt 14,9 m²

Fristed for tenåringen

Anneks oppleves som større, og man får inn flere funksjoner om sengeplassen er adskilt fra det øvrige rommet. Her blir det et oppholdsrom for tenåringen med venner, der de kan oppholde seg uten å forstyrre resten av familien. En hjørnesofa rommer mange, og den store tv-en kan brukes til filmer og spill. Sovehjørnet har en 120 cm bred seng, som skjules bak et forheng. Så mye mer innredning er det ikke plass til, men her er de viktigste funksjonene en tenåring trenger. Dette kan også være en gjestehytte.

Størrelse: 4,6 m x 3,8 m, totalt 15 m²

Les også: Slik maler du huset utvendig

Anneks som sykkelbod og søppelrom

I en sykkelbod er det ikke nødvendig med gulv, men velg tak og vegger som beskytter mot været. Du kan bygge dører for å kunne låse syklene inne, men tilgjengeligheten blir bedre uten dører. Bygningen har inngang fra to steder. Søppelsorteringen har fått godt med plass. Her kan du fylle på med hyller til batterier og tomflasker, og samle all gjenvinning under ett tak. Taket dekkes med korrugerte plater.

Størrelse: 4 m x 2,3 m, totalt 9,2 m².

To i en: Sykkelboden og søppelrommet har full tilgjengelighet fra to sider. Syklene står beskyttet men er lette å komme til.
To i en: Sykkelboden og søppelrommet har full tilgjengelighet fra to sider. Syklene står beskyttet men er lette å komme til. Foto: FOTO: Maria Blom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning