Interiørtrender

- Å male vegger er raskt, enkelt og rimelig

Her er vårens interiørtrender og de beste tipsene for en oppgradering i hjemmet.

ENKELT OG GREIT: Å male veggene hjemme er en enkel og rimelig måte å oppgradere hjemmet på, men hva med bare én vegg? Den alene kan gjøre store endringer og fremheve andre ting du har. - Farger, og spesielt mørke farger, egner seg fint til å fremheve detaljer, sier koordiantor og interiørdesigner Mia Kjeldstad Hansen hos Intro Interiørdesign.
ENKELT OG GREIT: Å male veggene hjemme er en enkel og rimelig måte å oppgradere hjemmet på, men hva med bare én vegg? Den alene kan gjøre store endringer og fremheve andre ting du har. - Farger, og spesielt mørke farger, egner seg fint til å fremheve detaljer, sier koordiantor og interiørdesigner Mia Kjeldstad Hansen hos Intro Interiørdesign. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Om halvannen måned er første del av våren allerede i gang. Snøen blir erstattet med grønne trær, solen titter oftere frem og antall timer dagslys øker hver dag.

Lysere tider og en ny sesong får oss ofte lyst til å fornye litt i hjemmet – gjøre oss klare for en ny vår, bokstavelig talt.

Vi har snakket med et knippe interiørelskere- og eksperter om hvilke interiørtrender som vil gjøre sitt inntog i månedene fremover, og de deler også sine beste tips for hvordan man blir trendy på budsjett i vår.

Grønt både inne og ute

Når våren sniker seg på, er vi nordmenn raske med å benytte terrassen og utemøblene så mye som mulig frem til høstkulda tar oss. Trendene fremover viser at det nå skal være utestemning inne også – vi tar rett og slett med oss hagen inn.

- Den botaniske trenden med store, grønne planter som kaktus og palmer er stor i vår. Dette er enkle planter som man ikke må vanne hver dag, sier Linda Elmin, interiørstylist og eier interiørbutikken Hviit.

- Å skape et spenn mellom ute- og innemiljøer, at ute og inne enkelt smelter mer sammen, er en stor interiørtrend fremover, sier Pernille Kirstine Møller, trendredaktør og koordinator hos trendbyrået Pej-gruppen i København.

Det grønne vil ikke bare bli sett på plantene i vår, men også generelt i hjemmet.

- Grønt både på dekor, vegger og møbler vil vi se mer av i 2015, spesielt i den naturinspirerte, skandinaviske stilen, sier Mia Kjeldstad Hansen, koordinator og interiørdesigner hos Intro Interiørdesign.

Ellers vil fargepaletten bestå av både kakigrønn, blå, pastellfarger, beige/kamel og oransje.

- Beige/kamel er en av de store fargene innenfor mote, og interiørverdenen henger som regel litt etter motebransjen. Oransje i ulike nyanser kommer for fullt i tillegg til mønster og mønstermiks, sier Kjeldstad Hansen og legger til:

- Et hovedtrekk er at alt er lov.

Hun har også stor tro på at marmortrenden fortsetter, men i andre farger enn det vi har sett nå – som har vært den enkle, hvite.

- Vi ser mer og mer av grønt, sort og til dels grå marmor. Det er også viktig med overflater i vår. Når du ser en gjenstand eller et møbel, skal du ha lyst til å gå bort og ta på det, sier Kjeldstad Hansen.

Miks av metaller

Også en miks av metaller blir poppis i vår. Til nå har man mest sett metaller mye hver for seg, men nå skal de blandes – alle som en.

- Nå er det mer en miks av kobber, sølv og gull sammen, og jeg tror nordmenn blir modigere og flinkere til å mikse. Gun metal kommer også mye fremover – da har man plutselig fire metaller å bruke, sier Elmin.

Man ser metaller både på dekorasjoner i hjemmet, men også på for eksempel lamper og bordben. Elmin mener derimot at kjøper du en metallampe – som ofte kan koste litt – må det være fordi du genuint elsker den.

- Kjøper du for eksempel en Tom Dixon-lampe til 5000 kr må det være fordi du liker den og vil ha den i flere år, alt fra fire til ti år, og ikke fordi den er in. Jeg synes Shade-lampene fra Dixon er klassikere, og vi selger like mye av alle fargene, sier hun.

Trendekspert og gallerist Stefan Nilsson mener den rustikke, hipsterlignende trenden vil få en kompis i marineblått.

- Det blir mye blått, innslag av korallrødt og mye marine detaljer. Ikke New England-aktig, men mer slitne detaljer, lerret, skjell og tau.

VÅRTRENDER: Øverst fra venstre: Bell Table Light fra Tom Dixon, kr 5199. Marble Wall Clock Grønn fra Menu kr 1999. Lens box Marble Black fra HAY, kr 479. Keramikkvase fra H&M, kr 79,50. Putetrekk i lin fra H&M, kr 99. Yucca-palme fra Mester Grønn, kr 350.
VÅRTRENDER: Øverst fra venstre: Bell Table Light fra Tom Dixon, kr 5199. Marble Wall Clock Grønn fra Menu kr 1999. Lens box Marble Black fra HAY, kr 479. Keramikkvase fra H&M, kr 79,50. Putetrekk i lin fra H&M, kr 99. Yucca-palme fra Mester Grønn, kr 350. Foto: FOTO: Produsenten

Slik får du det trendy på budsjett

De aller fleste av oss har verken penger eller lyst til å skifte ut alt i heimen når en ny sesong er på trappene. Så, hvis du vil ha et trendy hjem uten å svi av hele lommeboka, har interiørekspertene nok av triks å dele.

- Puter og pledd i sofaen kan gjøre store endringer, og en ny lampe over spisebordet fremfor åtte nye spisestoler er et mye mer rimelig valg for et trendy hjem, for eksempel, sier Elmin og fortsetter:

- Et gammelt kjøkken kan bli kjempefint med nymalte skapdører og nye knotter.

Investerer du i små ting til boligen som ikke koster skjorta, får du likevel frisket opp ganske bra i hjemmet. Det er detaljene som er blikkfanget og som legges merke til.

- Kjøp inn for eksempel et marmorfat, en ny vase eller en lysestake. Det koster ikke så mye, men gjør en endring likevel. Disse tingene er perfekt til å prøve seg frem på nye trender man er usikker på, sier Elmin.

- Har du lite farger er det fint å tilføre grønne planter, men har du mange fra før, og i tillegg en del farger, kan det fort bli litt overkill, sier Kjeldstad Hansen.

Hennes andre tips et trendy hjem på budsjett er å male – enten det er en vegg, flere vegger eller bare en dør.

- Å male vegger er raskt, enkelt og rimelig. Eller kanskje man ikke behøver å male et helt rom eller én vegg – hva med å bare ta vinduslistene, en bjelke eller en dør? Skal du være skikkelig crazy, kan du male eller tapetsere taket; den glemte flaten i et rom, foreslår Kjelstad Hansen.

Videre minner hun om at farger, spesielt mørke farger, egner seg fint til å fremheve detaljer.

- Husk bare at matte farger skjuler litt mer enn blanke flater, men at matte flater til gjengjeld er mer vrient å vaske der det er nødvendig, sier Kjelstad Hansen.

Et annet supertriks for et rimelig, trendy hjem er å trekke om setet på stolene og bytt ut noen av de få, store detaljene dine i hjemmet.

- Kast ut IKEA-bildene og heng opp en tøff poster i sort/hvitt i stedet. Og rydd! Ta bort alt unødvendig – alt bør ha en funksjon. Se om noe bør gjøres med belysningen, god/dårlig belysning kan totalforandre et rom, sier Kjeldstad Hansen hos Intro Interiørdesign.

Er du litt mer vågal på interiørfronten og vil ta «ut skal inn og omvendt»-trenden bokstavelig, foreslår Møller i Pej-gruppen og rett og slett ta utemøblene inn.

- Hiv møblene du har inne ut – på den måten får du utnyttet møblene dine på andre måter, sier Møller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning