Inneklima og grønne planter

Disse plantene gir best inneklima

De renser luften som den beste luftrenser.

GRØNT INNEMILJØ: Ikke bare skaper grønne planter liv innendørs, men de har også en positiv helseffekt ved at de renser inneluften.
GRØNT INNEMILJØ: Ikke bare skaper grønne planter liv innendørs, men de har også en positiv helseffekt ved at de renser inneluften. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Publisert Oppdatert

Inneklima er et område som opptar mange, og det er mange veier frem til å få en god inneluft. Blant annet handler det om å velge riktige gulvbelegg og å dusje med godt avtrekk.

Men også hva du velger av blomster og grønne planter har betydning. Dette kom rakettforskerne hos NASA frem til allerede på slutten av 80-tallet. Deres forskning ga tydelige konklusjoner på at grønne planter påvirker inneklimaet på en positiv måte.

"Reduksjonen i formaldehyd og benzen er meget signifikant", skriver de blant annet i sin rapport. Og i enkelte tilfeller viser forsøkene at enkelte planter fjernet nesten totalt fjernet e forurensende stoffene.

Stoffer i vår hverdag

Synes du formaldehyd og benzen høres fremmed ut? Vel, det er stoffer som finnes i din hverdag, og i størst grad formaldehyd.

- Det er først og fremst formaldehyd man vil finne i et innemiljø, fordi stoffet finnes i trematerialer, som det jo er en god del av i norske hjem, sier førsteamanuensis ved NTNU, Rikke Bramming Jørgensen, til klikk.no.

- Benzen vil man i svært liten grad støte på.

Formaldehyd kan gi irritasjon av øyeslimhinner og irritasjonen øker ved stigende luftkonsentrasjon. "Enkelte mennesker utvikler hudallergi, luftveisallergi og astmatiske reaksjoner", utdypes det på Store norske leksikon (Snl).

Stoffet finnes i flere bygningsmaterialer, blant annet inneholder bygningsplater og kryssfinér formaldehyd. Og dersom man bruker vannbasert på maling på slike plater, kan avgassingen tilta. "Bruk av fuktighet - for eksempel vannbasert maling - direkte på limholdige bygningsplater - kan gi økt avspaltning av formaldehyd", skriver Norges Astma- og Allergiforbund på sine nettsider.

- Generelt kan man si at formaldehyd finnes i små mengder i inneklimaet, men de som er spesilt følsomme vil kunne merke den, og formaldehyd finnes i Folkehelseinstituttets i normer for inneklimaet, utdyper Bramming Jørgensen.

Benzen er et løsemiddel som finnes i flere produkter, blant annet bensin, og kan således finnes som luftforurensning langs trafikkerte veier. Ifølge Folkehelseinstituttet kan langvarig eksponering for benzen resultere i blodkreft. "Benzen kan skade arvematerialet, og er kreftfremkallende både i mennesker og dyr. En økt forekomst/dødelighet av blodkreft (leukemi) er vist hos arbeidere eksponert for benzen i høye konsentrasjoner", fremhever de på sine sider.

I tillegg til formaldehyd og benzen ble også trikloretylen testet. Dette er imidlertid et stoff som ifølge Folkehelseinstituttet i liten grad finnes i inneklimaet. " Trikloretylen brukes også til lim og lignende produkter. Slike produkter kan være potensielle kilder til trikloretylen i inneluft, men bruken i Norge er sterkt redusert siden 1995", skriver de på sine nettsider.

Allergi og ubehag

Plantene som rakettforskerne testet skaper imidlertid ikke bare gull og grønne skoger i inneklimaet. Noen av plantene kan være allergifremkallende, og noen få av dem er også giftige om man kommer i direkte kontakt med dem gjennom svelging.

- De plantene som kan gi allergiske reaksjoner er fredslilje, dracena, bergeføy, krysantemum og gerbera, forteller senior pollenforsker Hallvard Ramfjord hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til klikk.no.

De som kan gi ubehag om deler av dem svelges er ifølge helsenorge.no og Ramfjord fredslilje, aglaonema, bergeføy, gullranke, stueasalea og grønnbajonett.

Filtrerer forurensningen

NASA-rapporten viser at det like meget er mikrober i jorda og på røttene til plantene som tar opp de forurensende stoffene som bladverket.

"Store blader i seg selv er ikke noe kjennemerke på at en plante er en god luftrenser. Luftrensing per enhet bladareal kan variere samt at mengde bladareal vil variere fra en planteart til en annen. En plante med stor evne til luftrensing per arealenhet pluss at den har mye bladareal, vil derfor være den som er det beste valget. I tillegg er det viktig at en plante er i god kondisjon for at den skal ta ut potensialet den måtte ha til luftrensing", utdyper Førsteamanuensis Grete Grindal Patil ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i en e-post til klikk.no.

Kilder: Mother Nature Network og helsenorge.no

Takk til Kari Boger som har hjulpet til med oversettelse av de engelske blomsternavnene.

Les også:

Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv

Muggsopp kan være årsak til hodepinen din

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Fredslilje

Dette var planten som toppet NASAs liste.

Fredslilje
Fredslilje Foto: FOTO: OBP

Offisielt heter denne planten fredshylster og bærer den latinske betegnelsen Spathiphyllum wallisii. Planten er imidlertid bedre kjent som fredslilje.

Dette er en dekorasjonsplante som kan blomstre fint.

Den toppet NASAs liste på grunn av sin evne til å fjerne både foraldehyd, benzen og trikloretylen. Den kan ifølge Mother Nature Network også bekjempe løsemidlene toluen og xylen.

Giftig?: Giftig plante med irriterende plantesaft

Aglaonema

Denne planten jobber bedre dess lenger den får stå.

På engelsk kalles den for Chinese evergreen og navnet brukes på flere av artene innenfor gruppen Aglaonema. På norsk går den under navnet sølvaglaonema, men lyder også bare navnet aglaonema.

Aglanoema.
Aglanoema. Foto: FOTO: Wikipedia Commons

Det er en dekorasjonsplante som er enkel å få til å trives. Selv i svakt lys vil den produsere blomster og bær.

Den filtrerer bort flere skadelige luftforurensere, og dess lenger den får stå jo bedre jobber den.

Giftig?: Ja, kan gi irriterende hudutslett

Bånddracaena

Klarer seg uten dagslys og fjerner særlig gasser fra lakk og gulvoljer.

Dette er en plante som særlig er dyktig til å fjerne gasser fra lakk og gulvoljer. Ifølge Mother Nature Network er den ikke kravstor og kan til og med klare seg uten sollys. Får den lov til å utfolde seg. kan den bli en flott plante på over tre meter.

Giftig?: Lite giftig

Bergeføy

Bånddracaena. Farvene på båndene kan variere.
Bånddracaena. Farvene på båndene kan variere. Foto: FOTO: Wikipedia Commons

En luftrenser som passer godt på badet.

Denne planten har ifølge MNN en litt ekkel egenskap; den fjerner partikler fra avføring, om man skulle ha slike svevende rundt i boligen. I så måte kunne det være en plante som passer på badet. Den har også vist at den er i stand til å filtrere ut formaldehyd.

Dette er en klatrende dekorasjonsplante som er lett å stelle, og den klarer seg gjerne på steder med dårlig lys. Man skal imidlertid være klar over at eføy kan være giftig. Den har ifølge nettstedet helsenorge.no en sterkt irriterende plantesaft, og særlig skal man være oppmerksom med barn i huset. "Dersom barnet ditt har smakt på eføy vil det gjerne svi i munnen. Hun/han kan få vondt i magen, bli kvalm, kaste opp og/eller få diaré. Det kan også danne seg blemmer i munnen, og i verste fall hevelse i svelget", skriver de.

Giftig?: Ja

Stueasalea

Eføy.
Eføy. Foto: FOTO: OBP

Særlig egnet til å fjerne formaldehyd.

Denne planten elsker formaldehyd og suger den gjerne til seg. Den er en blomstrende potteplante som liker seg best i kjølige rom. Har du kjellerrom med tilgang til dagslys vil den derfor passe ypperlig der.

Giftig?: Ja

Krysantemum

Denne er dyktig på å fjerne benzen.

Dette er en plante som ikke bare lyser opp et hjem med sine blomster, den filtrerer også benzen som du finner i lim, maling, plastikk og vaskemidler.

Asalea
Asalea Foto: FOTO: OBP

Krysantemum er både en snittplante og en blomstrende potteplante. Den liker seg best på lysrike plasser, og for å oppmuntre den til å blomstre skal man sette den ved siden av et åpent vindu med direkte sollys.

Giftig?: Ikke giftig

Gullranke

Er god på å fjerne formaldehyd.

Gullranken er en klatrende dekorasjonsplante som filtrerer formaldehyd. "Hengende ned fra en kurv vil denne hurtigvoksende planten skape en kaskade av grønt. Du kan blant annet vurdere å ha den i garasjen, fordi eksos inneholder formaldehyd", skriver MNN, som legger til at planten forblir grønn selv i et mørkt lokale.

Krysantemum
Krysantemum Foto: FOTO: OBP

Giftig?: Ikke giftig

Grønnbajonett

Den kalles svigemors spisse tunge, men bedre plante til å fjerne formaldehyd finnes ikke.

Offisielt heter den altså grønnbajonett og er en dekorasjonsplante, men i inneklimasammenheng gjør svigermors spisse tunge skam på sitt navn. Den er på ingen måte uvennlig, snarere tvert om. Den er en av de beste plantene til å fjerne formaldehyd, som blant annet finnes i rengjøringsmidler, toalettpapir og våtservietter. Rådet fra MNN er å sette den i baderommet. "Den vil klare seg på dårlig lys og stor luftfuktighet mens den renser luften for forurensning", skriver de.

Giftig?: Ja

Gerbera

Fjerner benzen.

Gullranke.
Gullranke. Foto: FOTO: Wikipedia Commons

Dette er en fargerik blomstrende potteplante (også snittblomst) som er dyktig på å fjerne benzen.

Plasser den gjerne i vaskerommet ditt eller på soverommet, forutsatt at den får godt med lys", beskriver MNN.

Giftig? Ikke gittig

Legealoa

Renser både luft og sår.

Svigermors tunge.
Svigermors tunge. Foto: FOTO: OBP

Dette er en plante mange kjenner igjen fra kremer og salver. Den er en solelskende dekorasjonsplante som bidrar til å rense luften for formaldhyd og benzen.

Mother Nature Network skriver at dette er en plante som er et smart valg i et solrikt kjøkkenvindu.

Og i tillegg til å ha en luftrensende egenskap, vil saften inne i planten ha lindrende effekt på brannsår og kunne lege vanlige sår.

Giftig?: Ikke giftig

Gerbera.
Gerbera. Foto: FOTO: OBP
Legealoa.
Legealoa. Foto: FOTO: OBP

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen