Juledekorasjon

Inspirasjon til julepynten

Snøhvitt, varmt eller retro? Få inspirasjon av interiøreksperter som pynter til jul på hver sin måte.

JULEDEKOR: Jul er tradisjoner, men det er gøy å finne på noe nytt også.
JULEDEKOR: Jul er tradisjoner, men det er gøy å finne på noe nytt også. Foto: Foto: Siri Møller
Publisert Oppdatert

Jul er tradisjoner, men det er gøy å finne på noe nytt også. Her får du inspirasjon til hvordan du kan pynte julehuset!

Se de tre forskjellige stilene nedenfor.

Les også:

H&M inntar interiørmarkedet!

Innred med humor

Nytt rom på fem minutter

Festsko du får kjøpt på nettet!

Snøhvit stemning

Interiørarkitekt Boris Praskac fra Simon James Design.
Interiørarkitekt Boris Praskac fra Simon James Design. Foto: Foto: Siri Møller
KUBBELYS: Kubbelys i forskjellige størrelser samlet i gruppe gjør susen.
KUBBELYS: Kubbelys i forskjellige størrelser samlet i gruppe gjør susen. Foto: Foto: Siri Møller

I stedet for å henge julepynt på treet, velger Boris Praskac å henge hvite kuler i taket i julen. Med dobbeltsidig tape, rett og slett.

- Hvorfor ikke gjøre en liten vri? Kulene i taket blir et litt overraskende element, nesten som snø som faller fra himmelen, smiler interiørarkitekten.

Grønne plastbusker

I stedet for å ha et stort juletre i år, bruker han flere små, grønne plastbusker.

- På disse henger jeg lys og småpynt i porselen, sier Boris.

Han elsker dessuten å bruke lys i innredningen, spesielt i juletiden.

- Jeg synes lys gir en magisk stemning. I dag finnes det mange flotte lysslinger på markedet, som man kan bruke der man ønsker. Jeg pynter for eksempel planter og glasspotter med lys. Du kan også bruke lysslynger i plantejord, i vinduskarmer, under lenestolen - hvor som helst! Tenk utradisjonelt, så får du en lekker vri på stemningen, sier han.

Helt enkle kubbelys gjør susen, de også.

- Dem må jeg ha mange av. Jeg synes det er flott å ha flere av dem i forskjellige størrelser samlet i grupper, i stedet for litt her og der, legger han til.

Retro med Bambi

RØDT OG HVITT: Plastbusken er pyntet med små julelys fra Nille, og hvite porselenspistoler og biler fra Eske. Hunden Valdemar sitter i stolen fra Eske. Bordene er fra Living. Korset på veggen er en CD-hylle fra Eske. De hvite kulene i taket er fra Åhléns og er festet med dobbeltsidig teip. Skapet er kjøpt på Sinsen Brukthall og malt med sølvfarge.
RØDT OG HVITT: Plastbusken er pyntet med små julelys fra Nille, og hvite porselenspistoler og biler fra Eske. Hunden Valdemar sitter i stolen fra Eske. Bordene er fra Living. Korset på veggen er en CD-hylle fra Eske. De hvite kulene i taket er fra Åhléns og er festet med dobbeltsidig teip. Skapet er kjøpt på Sinsen Brukthall og malt med sølvfarge. Foto: Foto: Siri Møller

Noen gjenstander må være på plass når Ingvild Hemma feirer jul hos foreldrene på Lillehammer.

FASCINASJON FOR DYR: Ingvild Hemma er interiørstylist i Drillpikene.
FASCINASJON FOR DYR: Ingvild Hemma er interiørstylist i Drillpikene. Foto: Foto: Siri Møller
KLART FOR KOS: Hvite blomster og en fin, gammel skål med sjokolade gjør det hjemmekoselig.
KLART FOR KOS: Hvite blomster og en fin, gammel skål med sjokolade gjør det hjemmekoselig. Foto: Foto: Siri Møller

- Det er blant annet en engel med bustete hvitt hår, som egentlig er temmelig stygg. Men jeg må bare ha den på bordet under julemiddagen, for den minner meg så veldig om julen i barndommen, forteller interiørstylisten.

Ingen jul uten Bambi

Moren hennes har dessuten alltid hatt en liten utstilling med nisser, rådyr, sopp og noen små hus på peishylla.

- Selv om Bambi har mistet et øye og taket på huset holder på å gå i oppløsning, så blir det ikke jul uten dem. Det er vel derfor jeg har en fascinasjon for rådyr. Selv om de fleste av mine står fremme året rundt, smiler hun.

I leiligheten sin i Oslo lager Ingvild et alternativt tre av trollhassel som hun pynter med julekuler.

- Treet er lagd av trollhasselkvister, som du blant annet får kjøpt på Mester Grønn. Jeg har dem i en vase. De fargede kulene på treet er fra Bolina, og de hvite konglene er fra Shishi.

Ellers er levende lys og adventsstake obligatorisk.

- Adventsstaken lager jeg selv, av kubbelys og det som faller meg inn å pynte med. I år er temaet grønt med innslag av frosk og en glitrehjort, forteller hun.

Varmt og velduftende

Et av Alexandra Villefrances hyggeligste minner fra barndommen er adventslysene som var tent hver dag i førjulstiden.

ANNERLEDES: Ingvild lager et alternativt juletre av trollhassel. Fire kubbelys i ulike grønnfarger utgjør adventsstaken. Noen frosker og en sjarmerende hjort er andre elementer som lager en litt annerledes jul. De fargede kulene på treet er fra Bolina, de hvite konglene er fra Shishi. Tapetet er fra Jocelyn Warner, og skjenken er et kupp fra Fretex.
ANNERLEDES: Ingvild lager et alternativt juletre av trollhassel. Fire kubbelys i ulike grønnfarger utgjør adventsstaken. Noen frosker og en sjarmerende hjort er andre elementer som lager en litt annerledes jul. De fargede kulene på treet er fra Bolina, de hvite konglene er fra Shishi. Tapetet er fra Jocelyn Warner, og skjenken er et kupp fra Fretex. Foto: Foto: Siri Møller

- Jeg elsker å tenne lys om morgenen, både i julen og ellers i året. Sammen med frokost og en varm kopp te blir det et fint øyeblikk og en spesiell stemning som følger meg resten av dagen, forteller innehaveren av butikken Shabby.

VARM STEMNING: Alexandra Villefrance er innehaver av interiørbutikken Shabby.
VARM STEMNING: Alexandra Villefrance er innehaver av interiørbutikken Shabby. Foto: Foto: Siri Møller
LEKRE BÅND: Bånd gjør gavene ekstra fine. Alexandra har brukt et gammelt indisk saribånd på pakken, og som dekor på kulene.
LEKRE BÅND: Bånd gjør gavene ekstra fine. Alexandra har brukt et gammelt indisk saribånd på pakken, og som dekor på kulene. Foto: Foto: Siri Møller

Pynter med bånd

Alexandra pleier ikke å ha noe juletre eller mye julepynt, men legger sølvkuler, gamle som nye, rundt omkring i huset som dekor.

- Jeg har en fascinasjon for bånd i ulike former, så jeg liker å pynte kulene med alt fra gamle bånd til nye fløyelsbånd. Jeg fester dem til kroken eller opphenget på kulene, og synes det gir en fin effekt, forteller hun.

I år skal Alexandra lage egne julekurver, slik hun gjorde på skolen som barn.

- Jeg har tenkt å bruke gamle tapeter! Det tror jeg kan bli fint, sier hun.

Gran og blomster

- Intet er som duften av granbar før jul. Det er helt herlig, det gir meg lyst til å gå tur i skogen. Jeg har planer om å lage meg noen kranser av gran, det gir skikkelig julestemning. Og lille blomster må jeg ha. Både fordi jeg ikke liker rødt, og fordi lilla er en adventsfarge, sier hun.

Hvert år pakker hun inn gavene på en ny måte.

- Jeg synes det er veldig gøy å overraske venner og familie. Omtanken i dette er viktig for meg. Det er halve gleden ved julen!

Les mer på klikk.no:

Slik kjører du på glatta

Ser du forskjell på en mandarin og en klementin?

Her er den beste juleakevitten

MINNERIK JUL: Den gamle sølvplettstaken og lysestaken er fra et marked i Belgia. Lassikruset fra Shabby liker hun å bruke både med og uten blomster i. Det gamle, svarte brettet fra Kina gir adventslysene et fint miljø. Adventslys, fattigmannskuler og gavepapir er fra Shabby.
MINNERIK JUL: Den gamle sølvplettstaken og lysestaken er fra et marked i Belgia. Lassikruset fra Shabby liker hun å bruke både med og uten blomster i. Det gamle, svarte brettet fra Kina gir adventslysene et fint miljø. Adventslys, fattigmannskuler og gavepapir er fra Shabby. Foto: Foto: Siri Møller

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning