Akevitt

AKEVITT: Hvilken akevitt skal man velge? Vi har testet 22 produkter og gir deg resultatene! © Petter Berg/HM Foto

Akevitt test

De beste akevittene til jul!

Vi har testet de 22 mest solgte akevittene på Vinmonopolet, og her er listen over dem du trygt kan bruke penger på!

Denne passer godt til både sildebord, medisterkaker eller svineribbe.
Denne passer godt til både sildebord, medisterkaker eller svineribbe. © Petter Berg/HM Foto
Denne akevitten kan du drikke til ribbe og pinnekjøtt, samt lutefisk med kraftig tilbehør (bacon, sennep og ertepuré).
Denne akevitten kan du drikke til ribbe og pinnekjøtt, samt lutefisk med kraftig tilbehør (bacon, sennep og ertepuré). © Petter Berg/HM Foto
Denne tåler den kraftigste julematen, men er også god på egenhånd.
Denne tåler den kraftigste julematen, men er også god på egenhånd. © Petter Berg/HM Foto

HER ER TEST AV AKEVITT 2012

For deg som foretrekker tradisjonell julemat og -drikke, er det akevitt som gjelder! Noe skarpt i glasset er utmerket følge til norske juleretter, det renser opp fettet og hjelper på fordøyelsen.

De 22 mest populære akevittene i 2007 solgte tilsammen utrolige 991 116 liter! Her har vi skilt akevitt på farve; blanke og brune.

Gode kjøp av akevitt

Vi vil trekke frem tre av de beste, to norske og en dansk.

I kategorien for de brune akevittene var det to stykker som utmerket seg spesielt. Den ene var Løiten Linie og den andre var Gilde Juleakevitt 2008. Av de blanke akevittene var det en danske som ble best, Aalborg Taffel Akvavit.

Løiten Linie, vnr 11, kr 319,900, 87 poeng.

Gyllenbrun på farve. Dufter av appelsin, karve, nellik og sitrus. Fruktig, syrlig og krydret. Rund på smak med svakt hint av karamell. Lang ettersmak.

Gilde Juleakevitt 2008, vnr 5, kr 309,90, 86 poeng.

Gyllenbrun på farve. Dufter av krydder, vanilje, anis og karamell. Noe medisinalt preg. Syrlig med svakt krydret preg og hint av karamell. Rik, rund og kraftig på smak. Noe krydret.

Aalborg Taffel Akvavit, vnr 13, kr 299,90, 86 poeng.

Blank på farve. Dufter av sitrus og krydder. Rik og kraftig på smak med sitrus og hint av anis. Fyldig og god karakter.

Se også: Slik åpner du champagnen

Testmetodikk for akevitt

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Akevittene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle akevittene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Av de 22 akevittene vi testet, var det tre blanke akevitter.
Blanke akevitter

Vi har testet tre blanke akevitter og har en vinner.

22 akevitter er testet og vi gir deg de beste kjøpene.
Brune akevitter

Vi har testet 19 brune akevitter, og her er de beste kjøpene!

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Drikke

Fem gode italienske viner.

Fem perfekte viner til pizzaen

Avhengig av sauser og tilbehør, kan du drikke både rødt, hvitt og rosé til pizza.

Rioja, Bordeaux, Rhône, Piemonte og Toscana.

Dette drikker du i helgen

Her er fem skikkelig gode rødviner fra de klassiske vindistriktene i Europa.

KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst.=

Brødet som ser ut som en kake

Du baker det lett. Kjempelett.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

artikkel bilde

Voksne med ADHD har fire kjennetegn

ADHD er ikke noe man nødvendigvis vokser av seg.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Drikke

Hva kan du om brennevin?

Her finner du spørsmål om cognac, whisky og mye mer.

Dette drikker du i helgen

Her er fem skikkelig gode rødviner fra de klassiske vindistriktene i Europa.

Hva kan du egentlig om norsk øl?

Både enkle og noen litt vanskeligere spørsmål her.