HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Veien til hytta trenger vedlikehold, men én av naboene vil ikke betale

Hvilken mulighet finnes for å inndrive den økonomiske forpliktelsen til den parten som ikke vil bidra? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
VEI TIL BESVÆR: Hva gjør man hvis en av naboene ikke vil betale for vedlikehold av veien til hytteområdet? Advokat Harald Ramm har et forslag.
VEI TIL BESVÆR: Hva gjør man hvis en av naboene ikke vil betale for vedlikehold av veien til hytteområdet? Advokat Harald Ramm har et forslag. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Fordeling av veiutgifter

Vi er tre brukere, to fastboende og en med fritidsbolig, av en privat vei som går over min samboers eiendom. Min samboer eier fritidsboligen.

Veien trenger vedlikehold, men den ene fastboende vil ikke delta økonomisk. Regler om fordelingen av felleskostnader mellom brukere av private veier finner en i Vegloven §54.

Hvilken mulighet finnes for å inndrive den økonomiske forpliktelsen til den parten som ikke vil bidra?

T.L.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Bestemmelsen i Vegloven §54 lyder slik: «Når privat veg blir brukt som sams tilkomst for fleire eigedomar, pliktar kvar eigar, brukar eller den som har bruksrett, kvar etter same høvetal som gjeld for den bruk han gjer av vegen, å halde vegen i forsvarlig og brukande stand.»

Det vil si at fordeling av kostnadene skal skje «forholdsmessig» dvs. ut fra hvor mye den enkelte benytter veien. Det er vel grunn til å tro at en som bruker veien til og fra helårsbolig bruker denne mer enn en hytteeier, og skal således betale mer.

Ved uenighet om fastsettelse av hvor mye den enkelte skal betale sier loven: «Blir dei interesserte ikkje samde om korleis plikta til vedlikehald eller utbetring skal fordelast, kan kvar av dei krevje at desse spørsmåla skal avgjerast av jordskifteretten.»

Avgjørelsen fra jordskifteretten vil ha såkalt tvangskraft dvs. at du kan få inndrevet kostnadene rettslig ved hjelp av Namsmannen.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også