ARKITEKTHJELP:

Vi vil bygge ut hytta med fem meter – hva gjør vi?

Ved å endre en god del av planløsningen får dere utnyttet arealet på en mye bedre måte, skriver Hyttelivs arkitekt. Sjekk hennes forslag til løsning.

Pluss ikon
<b>UTGANGSPUNKTET: </b>Hytta slik den ser ut i dag. Med den nye løsningen får hytteierne en mye bedre planløsning og far i huset får eget jaktrom.
UTGANGSPUNKTET: Hytta slik den ser ut i dag. Med den nye løsningen får hytteierne en mye bedre planløsning og far i huset får eget jaktrom. Foto: Privat
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har ei hytte som er bygget i 1972, vi kjøpte den høsten 2020. Den ligger midt i skogen, ikke langt fra Norefjell. Hytta trenger etterisolering, nye vinduer, dører og ny kledning.

Vi vil bygge på ca. 5–6 meter i hyttas lengde mot nord. I tillegg ønsker vi forslag til terrasse med nedgang til en plass hvor vi kan ha bålpanne. Vi ønsker også terrassedør ut fra stuen.

I tilbygget vil vi ha 2–3 soverom, bod og bad. Det eksisterende badet tenkte vi å bruke til jaktrom/tørkerom da hytta også blir brukt til dette hele høsten.

Kledningen (villmarkspanel av furu) har vi skåret og barket selv, så den ligger klar til å komme opp. Når vi får tilbygget på plass, har vi planer om å innlemme de to små soverommene i stuedelen, og muligens flytte veggen på kjøkkenet, eller ta den vekk og få en åpen løsning.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

<b>FØR: </b>Slik er hyttas planløsning i dag.
FØR: Slik er hyttas planløsning i dag.

Vennlig hilsen Dagfinn og Linda

Arkitekt Christina Knoff svarer:

Jeg foreslår å utvide hytta med 6 meter mot nord. En terrasse er lagt på utsiden av stuedelen med terrassedør inn mot stue/spisestuedel.

Det gamle badet blir omgjort til jaktrom/tørkerom, her er det byttet ut vinduer for å få inn mer lys. Gangen er utvidet opp mot det gamle soverommet, slik at det nå er god plass til garderobeskap. Det gamle soverommet som lå mellom badet og kjøkkenet er nå en bod, slik at det er lett tilgang fra inngangspartiet og inn via yttergangen. Soverommet er nå flyttet til der hvor kjøkkenet tidligere var.

Ved å utvide hytta ble det bedre plass til et stort kjøkken, som nå har tatt plassen til de to soverommene som tidligere hadde tilgang via stuen. Pipen står på original plass, og blir brukt som romdeler og senter i oppholdsrommet hvor man har innsyn til den fra kjøkken, stue og spisestuedel. En større sofa, lenger spisebord og mye bedre kjøkkenløsning har nå fått plass, og det er satt inn større vinduer slik at oppholdsrommet blir lyst og åpent.

I den nye delen er det satt inn et stort bad med dobbel vask og plass til mye oppbevaring. Det er tre soverom i tilbygget, to med god plass til familiekøyer og garderobeskap, samt et hovedsoverom med stor seng, garderobeskap og utsikt ut store vinduer. Det er ikke store utvidelsen som er gjort, men ved å endre en god del av planløsningen får dere utnyttet arealet på en mye bedre måte.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

ETTER: Slik foreslår Hyttelivs arkitekt at den nye planløsningen skal-tegning med tekst
ETTER: Slik foreslår Hyttelivs arkitekt at den nye planløsningen skal-tegning med tekst
<b>FØR: </b>Original hytte. Sørøst retning.
FØR: Original hytte. Sørøst retning.
<b>FØR:</b> Original hytte. Nordøst retning.
FØR: Original hytte. Nordøst retning.
<b>ETTER: </b>Forslag, nordvest. Nye vinduer på soveromsdelen.
ETTER: Forslag, nordvest. Nye vinduer på soveromsdelen.
<b>ETTER: </b>Forslag, sørøst. Utvidelsen, med terrasse. Nye vinduer i stue, utvidelsen med soverom og i jaktrom.
ETTER: Forslag, sørøst. Utvidelsen, med terrasse. Nye vinduer i stue, utvidelsen med soverom og i jaktrom.
<b>ETTER:</b> Forslag, nordøst. Terrasse, utvidelse med soverom 1 og stuedel.
ETTER: Forslag, nordøst. Terrasse, utvidelse med soverom 1 og stuedel.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også