strømforbruk:

Hytteeiere fortviler over sjokkregninger – her er grepene du kan ta

Med rekordhøye strømpriser blir hyttekosen fort unormalt dyr. Her er sparegrepene som kan holde strømregningen nede.

<b>INGENTING ER SOM EN VARM OG GOD HYTTE: </b>Det er godt å komme inn i en koselig, varm hytte en kald vinterkveld. Vi har tipsene til hvordan du kan få ned strømforbruket, uten at det går utover den opplevelsen.
INGENTING ER SOM EN VARM OG GOD HYTTE: Det er godt å komme inn i en koselig, varm hytte en kald vinterkveld. Vi har tipsene til hvordan du kan få ned strømforbruket, uten at det går utover den opplevelsen. Foto: Illustrasjonsfoto: Inger Mette Meling
Publisert

Mange hytteeiere fortviler over de høye strømprisene, og over at den statlige strømstøtten ikke omfatter fritidsboliger.

Tall fra det digitale strømselskapet Tibber viser at hytter i disse dager bruker mer strøm enn leiligheter.

Hytter er ikke innlemmet i regjeringens strømstøtteordning, og gjennomsnittlig forbruker en hytte 10 229 kWh per år, som tilsvarer en snittpris på 14 525 kroner i strømutgifter.

Det vil si at hytteeiere har et høyere gjennomsnittlig strømforbruk på hytta enn de som bor i leilighet, heter det i en pressemelding fra Tibber.

Sjokkregninger

Trond Hagen, leder av Norges Hytte­forbund.
Trond Hagen, leder av Norges Hytte­forbund. Foto: Privat

En av dem som har fått merke dette på lommeboka er leder i Norges Hytteforbund Trond Hagen.

– På hytta mi har strømutgiftene firedoblet seg i vinter – uten at jeg har vært der. Jeg har aldri opplevd maken, sier Hagen.

Rekordhøye strømpriser har ført til sjokkregninger. Og siden statens kriseinnførte strømstøtte ikke har inkludert fritidsboliger, har både Hagen og andre hytteeiere måtte tåle skyhøye strømpriser.

Hagens hytte ligger på Kvitfjell. Den er på 59 kvadratmeter og ble godt isolert da den ble bygd på midten av 1990-tallet. Dermed skulle man tro at den ikke ville bli et strømsluk.

– Men med dagens strømprisnivå må jeg regne med å betale bortimot 20 000-30 000 kroner i strøm i år, og det bare på hytta. Hjemme blir det sikkert dobbelt så mye, sier lederen i Norges Hytteforbund.

Har droppet hytteturer

Hans beste tips for å spare strøm, er å senke innetemperaturen til et minimum før han drar fra hytta, men ikke så lavt at man risikerer at rør fryser og sprekker.

Hagen hevder også at han nesten ikke har tatt seg råd til å dra på hytta denne vinteren, på grunn av strømprisene.

– Det er jo kanskje litt trist, for hytta er et herlig fristed. Men ekstreme strømpriser kombinert med at jeg har hatt mye å gjøre de siste månedene, har gjort at jeg ikke har vært på hytta siden august-september. Jeg har riktignok vært innom en gang eller to for å se at alt er i orden der, men ikke mer enn det. Det har vært nok å skulle holde det varmt og godt et sted, og det har blitt hjemme, sier han.

Sendt brev til regjeringen

I slutten av mars sendte Norges Hytteforbund og Hagen et brev til finansminister Trygve Slagsvold Vedum der de spør om landets 500 000 hytteeiere er oversett eller bare glemt.

De mener alle hytteiere bør få strømstøtte på lik linje med privatboliger, med tilbakevirkende kraft til desember 2021. Hytteforbundet sendte brevet etter å ha gjennomført en undersøkelse blant sine 2000 medlemmer.

Rett før jul ble innføringen av den nye nettleiemodellen utsatt i flere av landets strømnettselskap. Enn så lenge gjelder tidligere modell, der man baserer nettleien på hvor mye strøm man bruker, og ikke på den omstridte, nye måten hvor man beregner nettleien på den timen i måneden man bruker mest strøm.

Norges Hytteforbund er glade for utsettelsen, de mener nemlig den nye modellen vil være svært uheldig for hytteeiere.

– Hvis du er på hytta en gang i måneden, og da bruker både panelovn, komfyr, lys og kanskje til og med lader elbilen på en gang, vil det bli den dagen med høyest forbruk. Det vil bestemme prisen for resten av hele måneden – selv om du ikke er på hytta noe mer. Det gir ikke mening og vi mener loven aldri bør innføres, sier Hagen.

Les også: Doblet verdien på ett år: Slik øker du verdien på hytta

Grepene man kan ta

Trond Paasche, energifaglig rådgiver hos Enova Svarer, får drøssevis av henvendelser fra hyttefolk som lurer på hva de kan gjøre for å få ned strømforbruket.

Den gode nyheten er at det finnes mange grep som kan få ned energibruken på hytta.

– Det kan være alt fra små, enkle tiltak til større, mer omfattende. Hvilke sparevalg du bør ta, avhenger av hva slags hytte du har, hvilken standard den er i og på hvilken måte du bruker den, sier han.

Les også: Reagerer på hyttebygging: – Uten omtanke for gamle hytter

OVN: En vedfyrt ovn gir mye varme og kan være en god varmekilde som avlaster panelovnene på hytta. Illustrasjonsfoto: Jeanette Bækkevold
OVN: En vedfyrt ovn gir mye varme og kan være en god varmekilde som avlaster panelovnene på hytta. Illustrasjonsfoto: Jeanette Bækkevold Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Kutt dyr oppvarming

Har du en moderne hytte med innlagt vann og strøm, og bruker panelovner som hovedvarmekilde, er det smart å starte med tiltak som retter seg direkte mot oppvarmingen. For den største posten på strømregningen er som regel forbruk knyttet til oppvarming. Dermed er det også her det er mest å spare, mener Paasche.

– Et viktig grep er å styre oppvarmingen etter de faktiske behovene du har, sier han. Du trenger for eksempel ikke ha det like varmt i alle hyttas rom eller la varmekablene på badet eller i gangen stå på maks. Det kan også være lønnsomt å investere i et smart, fjernstyrt varmestyringssystem som hjelper deg til å varme opp hytta på en energi­effektiv måte.

– Dessuten er det lurt å se etter tiltak som kan redusere varmetapet i hytta, slik at du trenger mindre strøm for å holde den varm, forklarer han.

Det kan være alt fra etterisolering til vindtetting av vegger, tak og gulv og bytte til nye, energieffektive vinduer og ytter­dører. Men dette er grep som koster tid og penger, og som helst bør koordineres med større vedlikeholdsprosjekter.

– Skal du for eksempel bytte utvendig kledning på hytta i sommer, bør du tenke på etterisolering samtidig. Det vil være vesentlig dyrere å utføre etterisolering i ettertid, tipser energirådgiveren.

Les også: Kan bli en dødsfelle: Nei, det er ikke bare å sette opp gjerde rundt hytta

Anbefaler solcelleanlegg

Paasche anbefaler også hytteeiere å sjekke ut alternative løsninger basert på fornybar energi, som for eksempel solvarme, varmepumpe eller bioenergi. Han har også stor tro på eget solcelleanlegg.

– Et enkelt solcelleanlegg kan levere mye av den strømmen du trenger når hytta er i bruk, og det er et tiltak vi kan anbefale, understreker han.

Et solcelleanlegg kan forsyne deg med din egen strøm.
Et solcelleanlegg kan forsyne deg med din egen strøm. Foto: Produsentbilde, Sunwind

Ulempen med de øvrige fornybare tiltakene er at de kan være kostbare å gjennomføre, og det til tross for at noen av dem kvalifiserer til støtte fra Enovatilskuddet. Fordelen, ifølge Paasche, er at de kan sees på som langsiktige investeringer du garantert får igjen for.

– For i tillegg til å redusere energiforbruket ditt, vil de forbedre komforten i hytta, øke markedsverdien av den og forbedre energiattesten, sier han.

Les også: (+) Kan vi nekte de som kjøper nabohytta å kjøre over vår tomt?

Hold energiforbruket på en minimum når du ikke er på hytta, men pass på at du aldri lar innetemperaturen bli for lav, advarer forskningsleder.

Se mer

De billige sparetiltakene

Er du på jakt etter enklere og billigere strakstiltak som hjelper deg å få ned strømregningen her og nå, finnes det også råd.

Tetningslister, som stopper trekk og varmetap fra vinduer eller dører, er en enkel og effektiv løsning du fikser helt selv, ifølge Paasche. Dette får du som regel for under hundrelappen hos jernvareforhandlere, byggevarehus eller alt-mulig-butikker.

Et annet tips er å være litt mer tilbakeholden med strømfyringen på hytta.

– Det koster å varme opp hytta med strøm, så et godt råd er å finne frem ullsokker og ullpledd, slik at du kan klare deg med litt lavere innetemperatur inntil du har fått fart på vedfyringen, sier Rita Lund Thune i NorgesEnergi.

Hun påpeker at du sparer rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen.

Varmtvann er også dyrt å varme opp. Klarer du å redusere forbruket av dette, vil du merke det på strømregningen, påpeker hun.

– Et triks er å sette på favorittsangen på vei inn i dusjen. Når den er ferdig, er også dusjen det, sier hun og legger til at dersom du ikke har sparedusj på hytta, kan det være et poeng å bytte til det.

Les også: Hytteeier Gry Elisabeth jubler over nye byggeregler

Frykter svindyr strømspare-tabbe

Det er ingen tvil om at du kan spare mange kroner på senke temp­eraturen på panelovner og varmekabler når du forlater hytta etter endt helg eller ferie.

Men Lars-Erik Fiskum, forsknings­leder i SINTEF Community, frykter likevel mange kan dra dette litt for langt.

– For kronene du sparer på å senke innetemperaturen litt ekstra, kan fort bli ubetydelige sammenlignet med kostnaden for å fikse frosne, sprengte rør, påpeker han.

Rådet er derfor å ikke la seg friste til å la hyttas innetemperatur falle til under ti grader, selv når den står ubrukt i kortere og lengre perioder.

– Mange tenker at ti grader er veldig mye, siden vann først fryser ved 0 grader. Men dersom man ikke vet helt nøyaktig hvor rørene går, kan det være at rørene ligger i en yttervegg eller på andre kuldeutsatte steder langt fra varmekilden – og der temperaturen ikke er ti grader, sier han.

Tanken bak anbefalingen er at en grunnvarme på ti grader er akkurat nok til å forhindre at et rør i yttervegg fryser.

Samtidig presiserer forskningslederen at dette ikke er et absolutt råd. For dersom du vet akkurat hvor rørene går, og at de ligger trygt og godt isolert, kan det kanskje holde med en innetemperatur på fem grader.

– Poenget er at man alltid bør holde hytta varm nok til å unngå frostskader, sier han, og minner om at det er like viktig å huske å skru av hovedvannkranen når du slukker og lukker hytta for en lengre periode.

Gjør du ikke det, og det oppstår vannskader, risikerer du omfattende vannskader og forkortet forsikringsutbetaling.

Les også: (+) Hyttenabo anla plen og sperret gangsti vi har brukt for å komme oss til hytta – er det lov?

18 tips til å spare strøm på hytta

1. Senk innetemperaturen på hytta. For hver grad du senker, sparer du ca. 5 prosent av oppvarmingskostnadene.

2. Alle rom trenger ikke være like varme. Skru av panelovnen i rom du ikke oppholder deg i.

3. En vedovn er både hyggelig og gir god varme.

4. Bruk ullsokker eller et pledd fremfor å skru opp temperaturen.

5. Har du gamle halogenpærer i lampene? Bytt til ledpærer inne og ute.

6. Skru av lys i rom du ikke er i.

7. Sett inn sparedusj, og ta korte dusjer.

8. Bytt den gamle varmtvannstanken med en ny, godt isolert tank, eller etterisoler den gamle.

9. Tørk klær ved ovn eller peis fremfor å bruke tørketrommel.

10. Har du vedovn med kokeplate? Utnytt varmen til å varme opp vann og mat.

11. Badstue eller boblebad på hytta? Unngå å bruke disse når strømpriseneer som høyest.

12. Trekker det fra vinduer eller dører? Sett på nye tetningslister. Hvis du åpner et vindu eller en dør og legger et stykke papir i sprekken og lukker igjen, og du klarer å trekke papiret enkelt ut fra sprekken, er det ikke tett nok.

13. Skru ned varmen på varmekabler og panelovner når du drar fra hytta.

14. Skaff deg smarte ovner du kan fjernstyre via app. Da kan du skru av varme med appen når du drar ut på tur eller reiser fra hytta, samt skru den på noen timer før du kommer tilbake.

15. Installer varmepumpe som kan styres via app.

16. Etterisoler tak, vegger og gulv.

17. Bytt gamle, trekkfulle vinduer og ytter­dører.

18. Sjekk hvilke muligheter som finnes for å kunne styre og fordele strømforbruket. Med ny nettleiemodell, hvis den innføres, vil det bli dyrt å sette på varme, lage mat og sette elbilen på lading samtidig når du kommer til hytta fredag ettermiddag.

Kilder til listen: Enova, NorgesEnergi, Fjordkraft, Energi Norge

Les også: (+) Alt virket perfekt hjemme hos oss. Folk skulle bare visst

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2022.

Les også