VEIRETT:

Vi har gitt naboen veirett over vår tomt – nå skal han selge. Følger veiretten hytta?

Hytteeier lurer på om de kan nekte de som kjøper nabohytta å kjøre over deres tomt. Hyttelivs advokat Haald Ramm svarer.

Pluss ikon
Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Naboen har en veirett over vår tomt som er formulert slik: «NN har rett til veiadkomst over gnr. 7, bnr. 4 så lenge han er eier av hytta.» Innehaver av veiretten er bror av vår far, og retten ble nok etablert grunnet det nære familieforholdet.

Nå skal nabohytta selges, og han krever at veiretten skal følge med. Vi ønsker ikke at personer som vi ikke har et tilsvarende familieforhold til skal kjøre rett forbi hytte­veggen vår. Kan vi nekte?

K.W.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Når det gjelder denne typen rettigheter, skiller vi mellom reelle og personlige servitutter. Reelle servitutter er rettigheter som følger eiendommen, uavhengig av hvem som til enhver tid er eier. Det kan f.eks. stå i avtalen at «gnr. …, bnr. … har veirett over gnr. …, bnr. …»

En personlig servitutt er rettet mot en navngitt person, og opphører når vedkommende ikke har behov for rettigheten ved for eksempel salg. Jeg tolker veiretten over deres eiendom som en personlig servitutt for nåværende eier, og som opphører nå han selger.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2021, og sist oppdatert 09/03 2022.

Les også