Hytte ved sjøen i Ryfylke

Hytta er bare 3,8 meter bred – men den har alt du kan drømme om

Med en smal og langstrakt silhuett, kledd i den fineste gylne eik, ligger et lite smykke av en hytte inn mot skogen. Den arkitekttegnede hytta har også eget gjestehus – og fjordgløtt fra terrassen.

HYTTE MED GJESTEHUS: Ved å bygge et lite gjestehus, får gjestene litt privatliv når man er mange på hytta. Om gjestehuset ikke er i bruk, blir det mindre areal å varme opp.
HYTTE MED GJESTEHUS: Ved å bygge et lite gjestehus, får gjestene litt privatliv når man er mange på hytta. Om gjestehuset ikke er i bruk, blir det mindre areal å varme opp. Foto: Lise Bjelland
Publisert

En gammel hytte på en fin tomt er ofte det som skal til for at nye, praktfulle hytter dukker opp. Slik var det også i dette tilfellet.

Den tidligere hytta som sto på tomta, ble bygget sent på 70-tallet, med en løsning som var langt fra det denne fritidsboligen kan friste med.

Målet til hytteeierne Toril Kroken og Frode Ytre-Arne var ikke nødvendigvis å få så mye større plass, det var mer organiseringen av eksisterende hytte som ikke samsvarte helt med deres ønsker.

– Vi inviterte først Svein Inge Espevik hos Slyk & Espevik på befaring i den gamle hytta, som konkluderte med at for å få til ønsket organisering, ville et nybygg samsvare bedre med våre ønsker, sier Frode.

LUFTIG: God høyde under mønet gir god romfølelse til tross for smal bredde på hytta. I enden er vinduene lagt høyt for å sikre at stuen føles lun på mørke vinterdager – og for å gi plass til TV og ildsted.
LUFTIG: God høyde under mønet gir god romfølelse til tross for smal bredde på hytta. I enden er vinduene lagt høyt for å sikre at stuen føles lun på mørke vinterdager – og for å gi plass til TV og ildsted. Foto: Lise Bjelland

Deretter ble arkitektkontoret Haga & Grov koblet på prosjektet.

Døvikneset

Fylke: Rogaland

Kommune: Hjelmeland

Høyeste temp. siste år: 32,3

Laveste temp. siste år: – 5,2

Mest nedbør/døgn: 81,8 mm

Les også: Designer Halvor Bakkes kjøpte en gammel, sliten hytte – nå er den en hyttedrøm i skogen

Flott beliggenhet

Toril tilbrakte mange år av sin ungdomstid på hytta her på Døvikneset.

Hele området eies av en stor, lokal bedrift, og flere av de ansatte fikk kjøpe tomter, deriblant Torils far.

BLIKKFANG: De røde Peel-stolene fra Stokke svinger seg galant inn i omgivelsene og frisker opp med sin flotte farge. Gulvet består av slipt, røff betong, og taket har fått et varmt og flott ospepanel.Kjøkken og stue går i ett, og det er et effektivt og godt rom å være i, med fin kontakt mellom spisebord og sofakrok. Rommet måler hele 4,85 meter opp til mønet.
BLIKKFANG: De røde Peel-stolene fra Stokke svinger seg galant inn i omgivelsene og frisker opp med sin flotte farge. Gulvet består av slipt, røff betong, og taket har fått et varmt og flott ospepanel.Kjøkken og stue går i ett, og det er et effektivt og godt rom å være i, med fin kontakt mellom spisebord og sofakrok. Rommet måler hele 4,85 meter opp til mønet. Foto: Lise Bjelland

– Hyttetomta er stor, og hytta ble flittig brukt. Men når vi først bestemte oss for å gjøre noe nytt, måtte det bli noe helt annet. Det var vi veldig enige om, forteller hun.

Eierne hadde i utgangspunktet flere aktuelle plasser de kunne ha valgt å plassere den nye hytta, men her oppe, lengst inn mot den gamle bjørkeskogen, fristet mest.

Nå kan de starte dagen med kaffe på hvitskurte svaberg, og her er de skjermet fra vind og innsyn, samtidig som lyden av båter nede på fjorden høres godt.

– Nærhet til sjøen har vi hjemme også, men måten vi kobler av på her er noe helt annet, sier Frode.

Den store hyttetomta holder dem engasjert med vedlikehold, og i nærheten ligger det fine turområder som de kan benytte seg av.

Like nedenfor hytta ligger Ølesund, der eierne har brygge og båt, og hvor det er kort vei til nærmeste landhandel.

BÅTPLASS: Frode Ytre-Arne har brygge og båt og dermed det han trenger for å komme seg frem og tilbake mellom hjemme og hytta. Ølesundet munner ut i Fisterfjorden i Ryfylke.
BÅTPLASS: Frode Ytre-Arne har brygge og båt og dermed det han trenger for å komme seg frem og tilbake mellom hjemme og hytta. Ølesundet munner ut i Fisterfjorden i Ryfylke. Foto: Lise Bjelland

Fra hjemplassen på Hundvåg, utenfor Stavanger, tar det bare 40 minutter å kjøre til hytta, noe de gjør gjennom hele året.

Les også: Spleiset på hyttetun med svigerfar – da startet en ekstrem forvandling

Naturlige materialer

Det innbydende interiøret er innredet med skandinaviske møbelklassikere, et plassbygget kjøkken og diverse interiørelementer som Austvoll Tre & Design har stått for.

Fargene er holdt i sjøgrønt og blått, med friske innslag av rødt. På veggene er det lagt lyst panel av osp, og på gulvet er det glattslipt betong med innlagt varme.

Det gjør hytta lun om vinteren og avkjølende på varme sommerdager.

VEDLIKEHOLDSFRITT: Valget om tak falt på sinusbølgede aluminiumsplater, et materiale som både er vedlikeholdsfritt og som passet den lune hytta godt.
VEDLIKEHOLDSFRITT: Valget om tak falt på sinusbølgede aluminiumsplater, et materiale som både er vedlikeholdsfritt og som passet den lune hytta godt. Foto: Lise Bjelland

Det mest overraskende med hytta er nok det spenstige taket, som består av sinusbølget aluminiumsplater.

Det reflekterer lyset og gjør det levende, med både lys og skygger. Arkitektene jobbet for å få til et lett tak og en tung base.

Hytta er smal, bare 3,8 meter bred, men tar det igjen med å være lang og ha god høyde under taket. Samlet lengde på hytte og anneks er cirka 27 meter.

I utgangspunktet var planen å dekke hyttekroppen med cortenstål. Dette ble senere endret til eik, et materiale som ikke er så dyrt, men som krever mye kjærlig behandling om man vil ha den gyllen.

– Da blir den omtrent som en fin trebåt, sier arkitekt Rune Grov.

Slipper man derimot opp på vedlikeholdet, blir eiken naturlig grå, og smører man litt jernvitriol på, blir den svart.

– Et slikt treverk krever en del vedlikehold, noe vi var innforstått med. Gløden som treverket gir er betalingen, sier Frode.

Les også (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser

SKODDER: Skoddene kan lukkes igjen når hytta står tom, eller bare for å skape en litt annen type lys. En gammel tradisjon med en moderne vri. God isolering og god kontakt med uterommene gjør hytta attraktiv som helårshytte.
SKODDER: Skoddene kan lukkes igjen når hytta står tom, eller bare for å skape en litt annen type lys. En gammel tradisjon med en moderne vri. God isolering og god kontakt med uterommene gjør hytta attraktiv som helårshytte. Foto: Lise Bjelland

Tradisjoner og moderne tolkning

Og som om ikke den fine kledningen var utsmykning nok, så er hytta i tillegg utsmykket med fine skodder foran to av vinduene.

Ideen er riktignok tradisjonsrik, men mønsteret er moderne og kler omstendighetene godt.

– Skoddene er en idé fra arkitektene, hvor man skal kunne regulere lys og utsyn enda bedre. De kan lukkes igjen og likevel kommer det et fint lys gjennom, forklarer Grov.

For hytteeierne ble det å leie inn arkitekter en veldig positiv opplevelse.

TERRASSE: For arkitekt Rune Grov var det viktig å ikke bygge på de beste uteplassene. Fra terrassene r det nydelig utsikt til fjord og fjell og ingen innsyn fra hyttenaboer.
TERRASSE: For arkitekt Rune Grov var det viktig å ikke bygge på de beste uteplassene. Fra terrassene r det nydelig utsikt til fjord og fjell og ingen innsyn fra hyttenaboer. Foto: Lise Bjelland

– Vi er mer fornøyd med hytta enn vi noen gang hadde tort å håpe på. Utformingen er tidløs og elegant, og den gir oss den roen vi ønsker, sier Toril.

– Organisering av innerom og uterom var utgangspunktet for prosjektet, og dette har vi jobbet mye med i samarbeid med eierne. Alt i alt er vi svært godt fornøyd med dette skreddersydde prosjektet, konkluderer Grov.

REGLER: – Det var strenge reguleringsbestemmelser som krevde saltak, og dermed åpnet muligheten seg for hems og litt luftighet i rommet, sier arkitekt Rune Grov.
REGLER: – Det var strenge reguleringsbestemmelser som krevde saltak, og dermed åpnet muligheten seg for hems og litt luftighet i rommet, sier arkitekt Rune Grov. Foto: Lise Bjelland
INTEGRERT UTEPLASS: I uterommet mellom hovedhytta og annekset er det lunt og trivelig å sitte. Her er det laget integrerte sittebenker og skap til oppbevaring av ved, hageutstyr m.m.
INTEGRERT UTEPLASS: I uterommet mellom hovedhytta og annekset er det lunt og trivelig å sitte. Her er det laget integrerte sittebenker og skap til oppbevaring av ved, hageutstyr m.m. Foto: Lise Bjelland
SOVEROM OG HEMS: Det lille, effektive rommet på mini-hemsen har også plass til lagring. Solide og lystette gardiner skal bidra til at gjestene får seg en god natts søvn.
SOVEROM OG HEMS: Det lille, effektive rommet på mini-hemsen har også plass til lagring. Solide og lystette gardiner skal bidra til at gjestene får seg en god natts søvn. Foto: Lise Bjelland
SENGEPLASS: Takvinduene på hemsen sørger for mye lys inn i hytta. Og skulle det knipe med senger, er det plass til mange på gulvet her.
SENGEPLASS: Takvinduene på hemsen sørger for mye lys inn i hytta. Og skulle det knipe med senger, er det plass til mange på gulvet her. Foto: Lise Bjelland
BLÅTT: Hytte-eierne er glad i blått og holdt dette som en gjennomgangsfarge både i hovedhytta og i annekset. Dører ut på begge sider av annekset knytter inne med ute på en fin måte.
BLÅTT: Hytte-eierne er glad i blått og holdt dette som en gjennomgangsfarge både i hovedhytta og i annekset. Dører ut på begge sider av annekset knytter inne med ute på en fin måte. Foto: Lise Bjelland

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2020.

Les også