Regler for Ludo

Slik vinner du i Ludo

Her er reglene for det populære brettspillet Ludo.

LUDO: Husker du denne barndomsfavoritten? Her er reglene for Ludo.
LUDO: Husker du denne barndomsfavoritten? Her er reglene for Ludo. Foto: FOTO: Wikimedia Commons
Sist oppdatert

img Del på Facebook



Spillet med de herlige fargene - Ludo. Det er ikke til å nekte for - når spillet strammer seg inn mot slutten, så hender det det dukker opp en frisk debatt om hva som egentlig er reglene.

Slik ble Ludo til

Ludo, som på latin betyr "jeg spiller", er et brettspill beregnet på fra to til fire spillere. Spillet er en forenklet - og ikke minst banevennlig - utgave av et tradisjonelt indisk brettspill, Pachisi. Sterke farger og piler som viser retningen brikkene skal gå gjør Ludo spesielt egnet for barn. I 1896 ble spillet tatt patent på i England, og Ludo slik vi kjenner det i dag ble til.

Slik spiller du

I Ludo er det 16 brikker, i 4 forskjellige farger (rød, gul, blå og grønn), pluss én terning.

Hver spiller har 4 brikker, og målet er å flytte brikkene i fra egen base (også kalt ludolomme), rundt brettet i pilenes retning til de til slutt kommer frem til målet i midten.

Målet med spillet er å være den første til å få alle brikkene sine i mål (med samme farge som brikkene og båsen).

GAMMELT SPILL: Ludo slik vi spiller det i dag er en forenklet versjon av et gammelt Indisk spill.
GAMMELT SPILL: Ludo slik vi spiller det i dag er en forenklet versjon av et gammelt Indisk spill. Foto: FOTO: Smyths Toys

Ved at man kaster terningen flytter man seg (brikken sin) fra start mot mål. Brikkene settes i spill ved at de plasseres på spillernes frifelt, og flyttes deretter fremover på de hvite feltene med klokken i takt med hvor mange øyne man slå på terningen.

Når man har flyttet brikken sin rundt hele brettet og står ved den fargede midtrekken som leder opp til ens eget mål i midten, flyttes brikken oppover.

For å komme helt i mål, må man ha nøyaktig antall øyne på terningen. Ved for mange øyne blir brikken stående og man flytter ikke tilbake.

Slik settes spillet i gang

Rent regelmessig står det at de med røde brikker skal begynne spillet. Men det mest vanlige er likevel å kaste om hvem som skal få lov til å begynne.

Kun ved å kaste 6 kan en brikke settes i spill. En spiler som ikke har noen brikker i spill har normalt tre forsøk på å kaste 6. Denne regelen gjelder både dersom spilleren har alle fire brikker i startfeltet og når en eller flere er i mål.

Når en spiller kaster 6 kan enten en brikke settes i spill, eller en brikke som allerede er i spill flyttes seks felter. Å slå 6 på terningen gir "dobbelkast", slik at du etter å ha flyttet en brikke, kan kaste terningen på nytt.

Underveis i spillet

Når spillet pågår kan man, dersom din brikke lander på et felt der en motspillers brikke står fra før, slå motstanderens brikke tilbake til start. Obs: Dette gjelder ikke dersom motstanderens brikke står på et frifelt, eller dersom motstanderen har slått 6 på terningen, og er i gang med å kaste terningen igjen for å flytte videre.

Når en brikke har blitt slått tilbake til start, må spilleren slå 6 på terningen for å kunne flytte brikken ut av båsen igjen for å sette brikken i spill igjen.

Har én spiller flere brikker på samme felt, danner disse brikkene en sperre for motspilleres brikker slik at de ikke kan passere. To brikker på samme felt kan heller ikke slås inn. Men husk at brikkene etter terningkast må flyttes videre enkeltvis.

I den fargede stripen inn mot mål, er en brikke fri, da ingen andre brikker kan bevege seg på disse feltene.

Når du kommer i mål med første brikke, gjentas samme prosedyre med brikke nummer 2, 3 og 4 også. Den som først har alle brikkene sine i mål vinner spillet.

(Kilder: Wikipedia, Lørenskog Ludoklubb,)

Les også:

Dette driver ALLE med nå

Slik fornyer du kjøkkenfrontene

Her er interiøret vi elsker NÅ

img Del på Facebook



Denne saken ble første gang publisert 14/06 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også