Pinterest

Dyrk boligdrømmen på Pinterest

Den nye netthiten er perfekt for deling av bilder og inspirasjon.

BITT AV BASILLEN: Millioner av brukere verden over pinner til digitale tavler på Pinterest.
BITT AV BASILLEN: Millioner av brukere verden over pinner til digitale tavler på Pinterest. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest.com
Publisert Oppdatert

Du knipser helt sikkert bilder med smart-telefonen din. Kanskje deler du bilder på Flickr eller Tumblr. Det er mye mulig du twitrer. Og en Facebook-profil har du nok helt sikkert.

Men om du virkelig skal henge med, bør du skynde deg å opprette en profil på Pinterest.

På Pinterest kan du vise frem og dele bilder av ting du synes er vakre, enten det nå er bygninger, interiør, møbler, klær eller mennesker.

Ifølge tall fra Google DoubleClick har Pinteresert, som ble beta-lansert først i mai 2010, nå 21 millioner unike brukere hver måned.

Hva er Pinterest?

Pinterest er kort forklart en slags digital scrapbook, eller korktavle om du vil, der du kan samle bilder og dele dem med andre.

Bildene fester du ("pinner") på digitale "korktavler", slik du ville festet et bilde til en tavle på veggen med en tegnestift eller knappenål - derav navnet "Pin."

- Konseptet med Pinterest, og grunnen til at jeg tror det har blitt så ekstremt populært, er rett og slett at det er så fantastisk enkelt å bruke og skjønne seg på, sier Lilach Bullock , britisk ekspert på sosiale medier, til Bonytt.no.

DEL DET DU LIKER: Følg andres tavler og se hvem som følger deg.
DEL DET DU LIKER: Følg andres tavler og se hvem som følger deg. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest.com

Både brukere på nettsiden selv og eksperter innen sosiale medier hyller Pinterest rett og slett fordi det er så brukervennlig.

Pinterest er altså akkurat like enkelt som navnet tilsier; man "limer opp" opp bilder man synes er fine. Punktum.

Bildene kan du hente direkte fra nettsteder der du kommer over dem, eller du kan re-pinne, altså dele et bilde noen andre har pinnet før deg, på ett av dine boards.

- Pinterest er enkelt å bruke og kombinerer to av de mest tiltrekkende elementene ved sosiale medier - visuelt innhold og muligheten til å dele hvem du er og hva du liker med andre, forklarer Tori Cushing, analytiker i sosiale medier hos det amerikanske markedsføringsbyrået Blue Glass til Bonytt.no.

Digital korktavle

- Mange som har drevet med scrapbooking eller rett og slett bare har klippet ut og og samlet på bilder fra kataloger og blader av ting man synes var pene og inspirerende, finner nå den akkurat samme følelsen med å kunne gjøre dette digitalt på Pinterest, forklarer Lilach Bullock til Bonytt.no.

- Derfor er det kanskje ikke så merkelig at hovedtyngden av brukere på nettstedet, iallefall per i dag, er kvinner.

Selve fremgangsmåten er enkel. Selv den mest data-inkompetente kan klare å bli en super-pinner på Pintetrest:

På dine oppslagstavler limer du opp, eller "pinner", bilder som du liker/synes er vakre/inspirerer deg. Det er egentlig det.

Dette betyr Pinterest språket

Pin: En "Pin" er et bilde eller en video, enten hentet fra en nettside eller som er lastet opp av brukeren selv.

Å Pinne: Å "pinne" et bilde betyr å feste det opp på en av dine egne tavler.

Re-pin: Ved å holde musen over et bilde har man muligheten til å kommentere, like eller å «repinne» bildet. Å re-pinne et bilde noen andre har "pinnet" vil si at man legger bilde på en av sine egne boards.

Boards: Korktavler, eller oppslagstavler. Dine "Pins" kan organiseres i kategorier som kalles boards. Når du klikker deg inn på din side på PInterest, får du se alle dine boards, og kan klikke deg videre inn på hvert enkelt.

Follow: Å følge en annen brukers tavler. Du kan velge å følge alle tavlene (boards) til én Pinterest-bruker, eller bare tavler du synes er inspirerende.

Share: Du kan dele bilder enten du har pinnet eller som andre har pinnet på både Facebook og Twitter.

Like: I likhet med Facebook kan du også på PInterest like andres bilder og tavler.

Notes: I likhet med Facebook kan du også på Pinterest legge igjen kommentarer. Disse kalles her "notes", og dukker opp under bildet du har pinnet.

Du kan enten pinne innhold du finner på nettet, og deretter legge inn en egen "Pin It" knapp direkte i nettleseren, eller du kan pinne bilder fra andres boards.

Og slik bygger du dine digitale korktavler, sortert etter tema eller sjanger.

Følg venner

I tillegg vil du, likhet med hvordan Twitter og Facebook fungerer, ha venner eller følgere - og følge boards (tavler) og brukere selv.

På denne måten vil noen som følger hverandre, kunne se hver gang man fester et nytt bilde til en av sine tavler. En live-stream oppdatering vil gjøre at du hele tiden kan følge med på hva andre liker og pinner.

Slik kommer du i gang

Foreløpig trenger du en invitasjon for å kunne opprette en profil på Pinterest. Invitasjonen skaffer ved å gå inn på Pinterest og trykke "Request an invitatation". Da havner du i en kø og får en invitasjon så fort Pinterest finner det beleilig.

Du kan også få noen som allerede bruker Pinterest til å sende deg en en invitasjon. Når du har fått en invitasjon kan du logge deg inn med Facebook-kontoen din og sette igang.

Hva kan jeg pinne?

Pinterest handler mye om bilder av vakre ting. Brukerne deler bilder av produkter, møbler, klær, bygninger, reisemål, matretter og interiører de synes er flotte og som inspirerer.

Det er lett å skille mellom tema på de forskjellige tavlene (boards) man har, så her er det bare fantasien - og tilgjengelig tid - som setter grenser for hva du kan finne og lime opp på de digitale oppslagstavlene dine.

- Pinterest er et sted for å samle og dele inspirasjon, forklarer Lilach Bullock.

- Så det er kanskje naturlig at hovedtyngden av materialet man finner her er i sjangrene design, interiør, mat og mote.

Så slik du før kanskje klippet ut og tok vare på bilder fra aviser og magsiner, kan du nå raskt og enkelt samle alle disse på ett sted.

Før oppussingen

For eksempel, om du skal til å pusse opp kjøkkenet, kan du raskt og enkelt lage deg en inspirajsonstavle på PiInterest.

SLIK GJØR DU: Pinterest hylles for å være brukervennlig.
SLIK GJØR DU: Pinterest hylles for å være brukervennlig. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest.com

Finn bilder av lassevis av kjøkken du synes er fine og som du kanskje kan tenke deg å benytte elementer eller ideer fra.

Og vips; nå har du plutselig alle disse samlet på ett sted, og kan attpåtil vise frem ideene dine umiddelbart til venninnegjengen - og få vite hva de synes på et blunk, før du så mye som løfter en hammer eller pensel på kjøkkenet.

Perfekt for interiør-elskere

Tall fra amerikanske RJ Metrics, et analysebyrå, at hele 17.2% av alle boards på Pinterest faller innenfor kategorien "Home" (hjem).

Det som gjør Pinterest til en kilde for stadig inspirasjon, er jo at boards fra andre blir også lagret under kategorier. De gjør det enkelt å finne akkurat det temaet eller den stilen man leter etter.

På denne måten vil du finne andre pinnere som deler din smak og stil, slik at dere vil kunne følge hverandre og hverandres boards.

- Det er nok absolutt her Pinterest har sin største styrke, mener Lilach Bullock.

Når du pinner, må du lage en beskrivelse av alle bilder som blir pinnet. Dette bidrar til å skape et svært omfattende bildebibliotek med gode søkeresultater, spesielt om du søker innenfor kategorier rundt design og mote.

- Jeg tror også at noe av Pinterests popularitet kommer av at det i all hovedsak dreier seg om fine, positive ting, forklarer Bullock.

- Vakre bilder og deilig inspirasjon, det minner om måten man blogger om design og interiør på, og gir den samme gode følelsen, bare mye mer interaktivt.

Hvem eier bildene?

Dave Wieneke, konsulent og ekspert på hvordan et kommersielt foretak kan dra nytte av sosiale medier, er skeptisk til hvordan Pinterest oppfordrer brukere til å låne og dele bilder:

- Å "dele det du liker" blir raskt en krenkelse av både opphavsretten og åndsverksloven, forklarer Wieneke til nettstedet Econsultancy.

- Pinterest har med sin "Pin It" knapp gjort det til en lek å samle bilder fra all verdens nettsider. Men det virker som Pinterest bare lukker øynene for at brukerene deler bilder som ikke er deres egne og som de ikke har eierrettigheter til, sier Wieneke som venter massive søksmål mot nettstedet i nær framtid.

- I vilkårene for bruk er det lagt opp til at du skal si deg enig i at bildene du deler tilhører deg selv. Pinterest er selvfølgelig fullstendig klar over at det ikke er slik, og nettstedet egen beskrivelse av hva Pinterest er, oppfordrer nærmest til å dele bilder du finner på nettet fritt.

Det vil si at når du klikker "Accept" til disse villkårene, sier du deg enig i at du har rett til å vise frem disse bildene.

Husk å kreditere

Men ikke alle er bekymret for søksmål.

- Det kan nok hende at man vil se et søksmål eller to. Men jeg har vanskelig å se for meg hvilken vei dette vil gå, og eventuelt det firmaet som ville prøve seg på dette. , mener Lilach Bullock.

Pinterest selv oppfordrer til alltid å kreditere kilden der du har funnet bildet.

PLANLEGGER BRYLLUP: Der hvor du før klippet ut fra bladet og rev ut sider fra aviser for å lage en scrapbook av inspirasjon, kan du nå samle alt på tavlen din på Pinterest.
PLANLEGGER BRYLLUP: Der hvor du før klippet ut fra bladet og rev ut sider fra aviser for å lage en scrapbook av inspirasjon, kan du nå samle alt på tavlen din på Pinterest. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest.com

"Pins er mest hjelpsomme for alle om du har en direkte lenke tilbake til nettstedet du pinnet fra. Om du kommer over en pin som ikke er kreditert på riktig måte, legg igjen en kommentar og oppfordre brukeren til å kreditere kilden sin", står det på nettstedet.

Internettfirmaer som benytter seg av bruker-opplastet innhold, opplyser vanligvis i sine villkår om at bare innhold som brukerne selv har eiendomsrett over, kan postes på siden.

På den måten beskytter de seg mot strenge opphavsrettslover. Om noen da kommer over et eget bilde som er postet av noen andre til en slik side, kan man ikke automatisk saksøke selve nettstedet.

"Så lenge nettsiden ikke direkte oppfordrer deg til å dele inhold som det er opphavsrett på, og som du må ha tillatelse fra en tredjepart for å kunne bruke, kan de operere i relativ trygghet", rapporterer nyhetskanalen CBS News.

Inspirasjon og glede

Lilach Bulloch mener at man først og fremt burde nye Pinterest for det det er, og ikke minst dra nytte av de mulighetene det gir om du forsøker å drive trafikk til din bedrift.

- De siste 3-6 månedene har bruken og populariteten av Pinterest eksplodert, røper Bulloch.

- Og jeg mener bestemt at Pinterest kan være del av en veldig effektiv strategi for selskaper og foretninger.

Men de aller fleste besøker og bruker fortsatt Pinterest ene og alene for inspirasjon og for å drømme seg bort i lekre bilder. Så mange regner seg faktisk som helt avhengige at Pinterest at en Facebook-gruppe for disse er opprettet.

DELER OPPSKRIFTER: Når man trykker på en "pin", blir du automatisk sendt tilbake til siden bildet er pinnet fra.
DELER OPPSKRIFTER: Når man trykker på en "pin", blir du automatisk sendt tilbake til siden bildet er pinnet fra. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest.com

Les også:

Her er Norges drømmebolig

De aller beste inspirasjonsbildene

Slik unngår du skjolder når du maler

Gjør et interiørkupp på BonyttBazar i dag

BEKYMRET FOR BILDERETTIGHETER: Noen mener Pinterest oppfordrer brukere til å "stjele" andres bilder, mens andre bare blåser av kritikken.
BEKYMRET FOR BILDERETTIGHETER: Noen mener Pinterest oppfordrer brukere til å "stjele" andres bilder, mens andre bare blåser av kritikken. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning