Interiørtrender våren 2014

Her er interiøret vi elsker nå

Inspirasjon fra Brasil. Pasteller som smeller. Og møbler som enkelt kan flyttes rundt så du kan ommøblere og skape nye miljøer. Se frem til sesongens interiørtrender.

SYDLANDSK STEMNING: Fremover vil Brasil og det sydlandske være på alles lepper. Det påvirker også interiøret.
SYDLANDSK STEMNING: Fremover vil Brasil og det sydlandske være på alles lepper. Det påvirker også interiøret. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Det går definitivt mot lysere tider, og parallelt med det melder ofte lysten til å fornye interiøret seg.

Men hva er det som gjelder på interiørfronten våren og sommeren 2014?

Flere av interiørmessene finner sted nettopp i disse tider. Stockholm Furniture & Light Fair er nettopp over. Der var vi - og i tillegg har vi gjort et dypdykk i trendene som rører seg.

I tillegg har noen av de dyktigste trendekspertene i Skandinavia gitt oss noen hint.

PERSONLIG PREG: Nå har vi sett oss lei av upersonlige hjem som blir helt likt det alle andre har. Dette hjemmet har frodige tapeter og et helt eget preg.
PERSONLIG PREG: Nå har vi sett oss lei av upersonlige hjem som blir helt likt det alle andre har. Dette hjemmet har frodige tapeter og et helt eget preg. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger

Personlige hjem

En ting som er helt sikkert er at vi går en leken sesong i møte. Nå sier vi takk og farvel til det upersonlige, møbelkatalogpregede hjemmet.

Nå vil vi ha hjem hvor det synes at det lever mennesker - og hvor det er rom for personlighet og originale innslag.

Brasil ruler

Fotball-VM i Brasil starter i juni, OL venter i Rio i 2016, og tro det eller ei, men det skal visst påvirke interiørtrendene også.

Skal vi tro trendekspertene vil nemlig alle ha et snev av Brasil og Søramerikanske rytmer, stil og stemning fremover. Stefan Nilsson, en av Sveriges mest brukte trendeksperter, og som står bak bloggen Trendstefan, har klokkertro på Brasil fremover.

Ananasen i forskjellige materialer er på vei inn i norske hjem. Sydlandske parasoller og mønstre likeså.

Vi vil rett og slett leve som brasilianerne, til tross for at vi mangler noe så essensielt som klimaet.

Fleksible møbler

Det danske trendinstituttet Pej Gruppen trekker frem fleksible møbler, møbler som enkelt kan endres, som et viktig stikkord.

Så hva ligger egentlig i det? Det handler om hyller som kan rulles rundt, så du kan skape nye miljøer og ommøblere, om puffer med håndtak, så det er enkelt å flytte rundt på dem. Eller en seng som kan vippes ned, og hvor det er mulig å lage kontor med enkle grep, som fra Italienske Clei.

Trenden handler selvfølgelig om at mange bor på lite plass og trenger smarte løsninger. Men det handler også om behovet for enkel fornyelse.

De som ommøblerte til den store gullmedalje i barndomsårene, kan altså børste støv av den gamle lidenskapen igjen.

Papir som materiale

FLEKSIBEL: Møbler du enkelt kan ta med deg rundt omkring er en klar trend. Med dem kan du skape spennende miljøer. Puffen Carry on er fra Offecct.
FLEKSIBEL: Møbler du enkelt kan ta med deg rundt omkring er en klar trend. Med dem kan du skape spennende miljøer. Puffen Carry on er fra Offecct. Foto: FOTO: Ingrid Wærp
MULTIFUNKSJONELT: Fleksible møbler, møbler som enkelt kan endres, er et viktig stikkord. Det  skaper fleksibilitet. Denne sengen kan slås opp og ned. Og man kan lage en kontorplass med enkle grep. Møbelet er fra italienske Clei.
MULTIFUNKSJONELT: Fleksible møbler, møbler som enkelt kan endres, er et viktig stikkord. Det skaper fleksibilitet. Denne sengen kan slås opp og ned. Og man kan lage en kontorplass med enkle grep. Møbelet er fra italienske Clei. Foto: FOTO: Produsenten

Det høres kanskje vilt ut å innrede med papir, men den svenske designeren og interiøreksperten Jan Rundgren trekker frem nettopp papiret som et av de heteste materialene fremover.

Lamper i resirkulert papir er et eksempel. Pendelene fra Designtorget setter raskt preg på hjemmet ditt.

Grønn bølge

I mange år fikk tanken på grønne vekster og planter innendørs oss nærmest til å grøsse. Vi følte oss mer enn ferdige med 90-tallets yuccapalme, den som støvet ned i et hjørne. Men nå er planter og grønne vekster her igjen - og det til de grader.

Se om du kan innrede med vekstene på nye måter.

Hva med å ha et kult tre innendørs? Kanskje et tøft plantebord, eller et minidrivhus?

Også i uterommet herjer den grønne bølgen. Urban gardening er et begrep som etter hvert vil være på alles lepper, ifølge Stefan Nilsson. I det ligger ideen om at storbylivet ikke skal stoppe drømmen om å leve tett på naturen og vekster. Nå innreder vi på den lille plassen vi måtte ha utendørs. Kanskje blir det en bitte liten kjøkkenhage på balkongen. Eller store hyller spekket med frodige vekster.

Personlige løsninger

Personlige løsninger er i vinden. For å få det, kan du gjøre noen ørsmå endringer på for eksempel nyere møbler. Det fins egne firmaer som har spesialisert seg på å pimpe opp blant annet Ikea-møbler, sånn som prettypegs, superfront, studioin og panyl.

MATERIALE I TIDEN: Papir er et materiale vi vil se mye av fremover. Disse lampene er fra Designtorget.
MATERIALE I TIDEN: Papir er et materiale vi vil se mye av fremover. Disse lampene er fra Designtorget. Foto: FOTO: Studio Badini Createam Snc
BEGREP I TIDEN: Urban gardening blir et begrep som blir på alles lepper fremover. Nå vil vi ha det grønt rundt oss - også i byen. Hyllen er fra Ikea.
BEGREP I TIDEN: Urban gardening blir et begrep som blir på alles lepper fremover. Nå vil vi ha det grønt rundt oss - også i byen. Hyllen er fra Ikea. Foto: FOTO: Produsentene

Gjør-det-selv (Do it yourself)-bølgen skyller videre inn over norske hjem. Det ser ikke ut til å ta noen ende, og tingene vi har laget viser vi mer enn gjerne frem i sosiale medier. Det handler om å skape en unik stil. Og kanskje om å finne roen i eget hjem, mens verden raser forbi utenfor stuevinduene. Og hva er vel morsommere enn å si: «Hvor den er fra? Laget den selv, vel».

Vi vil også at hjemmene våre skal se arkitekttegnet ut. Møbler og innredninger som gir inntrykk av å være bygget på stedet av dyktige håndverkere, gir det tidløse og luksuriøse uttrykket vi er på jakt etter.

Belysning stadig viktigere

Sjelden har vi sett så mye spennende på lampefronten som akkurat nå.

Folk har fått øynene opp for hva lys kan gjøre med et hjem, spesielt her i Skandinavia - og designerne er definitivt på hugget.

Candy summer

Det er bare å forberede seg på et pastellfarget univers i tiden fremover.

Flere av produsentene vi har vært i kontakt med spår en candy summer. En sesong fylt med søte sukkertøyfarger.

BELYSNING: Belysning får mye oppmerksomhet for tiden og det kommer stadig spennende lampenyheter.
BELYSNING: Belysning får mye oppmerksomhet for tiden og det kommer stadig spennende lampenyheter. Foto: FOTO: Ingrid Wærp
SKREDDERSYDDE LØSNINGER: En spesialtilpasset skohylle/benk er prikken over i-en i denne gangen. Nå vil vi ha unike løsninger.
SKREDDERSYDDE LØSNINGER: En spesialtilpasset skohylle/benk er prikken over i-en i denne gangen. Nå vil vi ha unike løsninger. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Marmor og gull

Marmoren fortsetter sitt inntog, og noe av det nye er at marmoren ikke trenger være gråhvit. Nå kommer den også i farget utgave.

Marmoren er brukt på alt fra bordplater, lamper, skjærefjøler, benkeplater og bad.

Vi vil også ha en dose gull og glamour i hjemmet vårt fremover.

Her er Tom Dixons produkter kroneksempler på hvordan en får hjemmet til å skinne.

Les også:

Brannstasjonen ble bygget om til designerbolig

Bygget om garasjen til moderne hjemmekontor

600 år gammel låve ble familiehjem

GULL: Med denne lampen fra Bolia vil interiøret gløde.
GULL: Med denne lampen fra Bolia vil interiøret gløde. Foto: FOTO: Produsentene
FOTO: Tom Dixons produkter gir en følelse av luksus.
FOTO: Tom Dixons produkter gir en følelse av luksus. Foto: FOTO: Ingrid Wærp
KLAR TREND: Det blir mye pasteller fremover. Produktene er fra House Doctor.
KLAR TREND: Det blir mye pasteller fremover. Produktene er fra House Doctor. Foto: FOTO: Produsenten

Advarer barn mot tøfler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning