Regler for Yatzy

Slik spiller du Yatzy

Yatzy er en klassiker, men vet du egentlig hvordan du spiller det?

YATZY: Visste du at dette terningspillet ble oppfunnet av et kanadisk ektepar på 1950-tallet?
YATZY: Visste du at dette terningspillet ble oppfunnet av et kanadisk ektepar på 1950-tallet? Foto: Gamesweb
Publisert Oppdatert

Spillet Yatzy er i seg selv enkelt og anbefalt for alle over åtte år. Yngre barn kan trenge noe hjelp, eller en «lagspiller».

Det finnes flere ulike måter å spille spillet på, men de tradisjonelle metodene krever to eller flere spillere. Målet med spillrundene, uansett hvilken variant du velger, er å oppnå høyest mulig poengsum totalt.

Den spilleren som til slutt sitter igjen med høyest sammenlagt poengsum, er vinneren av spillet.

Poeng i Yatzy tildeles for 15 forskjellige terningkombinasjoner. I hver runde får alle spillerne inntil tre kast, med fem terninger, for å oppnå én av disse typene. Du trenger ikke å bruke alle kastene dersom du oppnår ønsket kombinasjon etter første eller andre kast.

Bortsett fra i det første kastet, kan spilleren velge å legge til side et antall av terningene og kaste kun de resterende for å oppnå den summen eller den kombinasjonen man er på jakt etter. Yatzy spilles alltid, med unntak av versjonen Maxi-Yatzy, med fem terninger.

Husk: Dersom du allerede har registrert poeng på en kombinasjonstype, kan du ikke velge å gjøre dette på nytt dersom du senere i spillet skulle oppnå en bedre kombinasjon av samme type.

Poengfordeling i Yatzy

Poengene regnes etter det antall øyne som vises på terningene som inngår i de ulike kombinasjonene. Dersom en kombinasjonstype forekommer flere ganger i en kombinasjon, er alltid den mest verdifulle tellende.

For eksempel vil kombinasjonen 5-5-4-4-2 gi ti poeng som "ett par" eller 18 poeng som "to par".

Ulike kombinasjoner

Slik fungerer poengutregningen med de ulike kombinasjonstypene man kan oppnå og er på jakt etter i en runde Yatzy:

Enere - Gir samme antall poeng som antall øyne på enere.

Toere - Gir samme antall poeng som antall øyne på toere.

Treere - Gir samme antall poeng som antall øyne på treere.

Firere - Gir samme antall poeng som antall øyne på firere.

Femmere - Gir samme antall poeng som antall øyne på femmere.

Seksere - Gir samme antall poeng som antall øyne på seksere.

YATZY: Slik ser tabellen som man fyller ut under spillet ut.
YATZY: Slik ser tabellen som man fyller ut under spillet ut. Foto: Wikipedia

Bonus: Hvis du har en totalsum med 63 eller flere poeng fra 1,2,3,4,5,6 ("over streken"), får du 50 poeng i bonus. (63 poeng tilsvarer 3 enere, 3 toere, 3 treere, 3 firere, 3 femmere og 3 seksere.)

Les også: Dette er tegnene på en psykopat

Par og spesielle kombinasjoner

Ett par - To like terninger, gir samme antall poeng som øyne på terningene som inngår i (det mest verdifulle) paret. Her er for eksempel "12" høyeste mulige score, altså en kombinasjon av to terninger med seks øyne.

To par - Kombinasjon av to like terninger og to like terninger av en annen verdi, gir samme antall poeng som øyne på de fire terningene som inngår i parene.

Tre like - Tre like terninger, gir samme antall poeng som øyne på de tre like terningene.

Fire like - Fire like terninger, gir samme antall poeng som øyne på de fire like terningene.

Liten straight - Kombinasjonen 1-2-3-4-5, gir 15 poeng.

Stor straight - Kombinasjonen 2-3-4-5-6, gir 20 poeng.

Hus - Kombinasjon av tre like terninger og to like terninger av en annen verdi. Gir samme antall poeng som øyne.

Sjanse - Vilkårlig kombinasjon, gir samme antall poeng som øyne.

Yatzy - Fem like terninger, gir 50 poeng. For dette kastet får du alltid 50 poeng, uansett hvilke fem, slik at både 2-2-2-2-2 og 6-6-6-6-6 gir begge 50 poeng.

Med fem terninger er maksimal poengsum (uten bonus) 324 poeng, hvorav 105 over streken. Med bonus er altså maksimal poengsum enten 349 (bonus 25) eller 374 (bonus 50).

Stryk

Dersom du etter tre kast (det maksimale antallet kast per spiller per runde) ikke kan sette resultatet i noen av de kombinasjonene du har igjen, må en av kombinasjonene som ennå ikke er benyttet strykes ut. Det settes 0 (eller en strek) i feltet til den ofrede kombinasjonen.

Du kan selv velge hvilken kombinasjon du ønsker å stryke, det vanligste er å begynne med enten det som gir dårligst mulig resultat, eller det man anser som vanskeligst eller minst realistisk å oppnå.

Les også: Tips til leker med barna

Historien bak Yatzy:

Det yatzy-spillet vi kjenner i dag stammer fra 1956, da amerikaneren Edwin S. Lowe patentet på et spill han opprinnelig kalte "Yahtzee"

Historien skal ha det til at Lowe hadde fått ideen fra et kanadisk vennepar, som hadde oppfunnet et spill de pleide å spille ombord på yachten sin, som de hadde gitt det passende navnet "The Yacht Game".

Lowe kjøpte rettighetene til terningspillet som han etter hvert døpte om til det noe kortere "Yatzy" og fikk satt spillet i produksjon

Lowes firma, E.S. Lowe company, solgte Yatzy frem til 1973, da først Milton Bradley og så Hasbro kjøpte rettighetene til å selge spillet

I dag er det fortsatt Hasbro som eier og produserer Yatzy, og hvert år selges det over 50 millioner Yatzy-spill verden over

Fri eller tvungen Yatzy

Ved tvungen Yatzy må spillerne følge spillarket nedover, og altså begynne med en, deretter to, deretter tre – helt til hele arket er gjennomført.

Noen spiller da med bonuskrav på 42 (i gjennomsnitt to av hver valør), men dette er frivillig også i tvungen Yatzy.

Dersom du ikke oppnår poeng i den runden du er i, altså om du ikke får «Hytte» når det er «Hytte» det skal spilles om, må du sette stryk. Tvungen Yatzy er mer tilfeldig; Her er det om å gjøre å få det du skal når du skal, uten at du må tenke over hvor resultatet plasseres på best mulig måte, slik du må ved Fri Yatzy.

Ved fri Yatzy kan spilleren velge hvor han eller hun skal føre resultatet etter å ha sett resultatet av kastene. Det er da lettere å oppnå høyere poengsummer, samtidig som det blir mindre tilfeldig hvem som vinner – med fri Yatzy må du selv tenke strategisk over hvor det kan være mest lønnsomt å plassere scoren din.

Ulike varianter

Som med mange andre spill, finnes det flere ulike varianter av Yatzy. Én av disse er Maxi-Yatzy, som spilles med 6, og ikke 5, terninger. Noen spiller da med fire kast i hver runde, andre holder seg til tre, som er det samme som i "vanlig" Yatzy.

Antall kombinasjoner er økt til 20, og spillerne kan ta vare på ubenyttede kast til senere anledninger. Antall poeng som kreves for bonus økes til 84 - som oppnås dersom man har fire av hver på enere, toere, treere, firere, femmere og seksere - og verdien av Yatzy og bonus er økt til 100 poeng.

Ved tvungen Maxi-Yatzy opererer noen med 63 poeng for å få bonus. Atter andre operer med 50 poengs bonus for mellom 63 og 83 poeng, 100 poengs bonus ved 84 poeng eller mer.

Les også: Dette er tegnene på at du er høysensitiv

Dette skiller Maxi-Yatzy fra den opprinnelige versjonen:

Tre par - Kombinasjon av to like terninger, to like terninger av en annen verdi og to like terninger av en tredje verdi - Gir samme antall poeng som øynene på terningene.

Fem like - Kombinasjon av fem like terninger - Gir samme antall poeng som øyne på de fem terningene.

Full straight - Kombinasjonen 1-2-3-4-5-6, gir 21 poeng. Noen opererer med 30 poeng for full straight.

Hytte - Som hus i vanlig Yatzy

Hus - Tre like terninger og tre like terninger av annen verdi - Gir samme antall poeng som øyne på terningene.

Tårn - To like terninger og fire like terninger av annen verdi - Gir samme antall poeng som øyne på terningene.

Yatzy - Seks like. Uansett hvilke tall.

I Maxi-Yatzy er maksimal poengsum inkludert 100 poengs bonus 649 poeng. Dersom en opererer med 30 poeng for Full straight øker maksimal poengsum til 658 poeng.

(Kilder: Wikipedia, Gamesweb.com, Spelregler.org)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning