Regler for Gris

Slik spiller du Gris

Enkel moro for hele familien.

HVEM BLIR GRIS: Slik er reglene for kortspillet Gris.
HVEM BLIR GRIS: Slik er reglene for kortspillet Gris. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Gris er gjerne et av de aller første kortspillene barn lærer, men det betyr ikke at det ikke kan være moro for voksne også.

En omgang med Gris kan ha alt fra 3-8 spillere, og hele kortstokken (alle 52 kort) skal benyttes. Hver spiller skal ha 6 kort, og resten av kortene legges i en bunke midt på bordet.

Målet med spillet

Målet med Gris er å samle på kort til du har en hånd (alle 6 kortene dine) med samme farge (kløver, spar, ruter eller hjerter), for eksempel alle kortene i spar.

Slik spiller man

I Gris er alle spillerne med i spillet samtidig. Spillet foregår - og begynner - slik at alle spillerne skal velge ut ett av kortene sine som de ikke lengre vil ha på hånden.

Dette kortet legges da ned på bordet med bildesiden ned. Når aller spillerne har lagt ned et kort, sender alle sitt kort til spilleren som sitter til venstre. Spillerne plukker så opp sitt nye kort, og velger i samme vending et nytt kort som dere vil sende videre.

NB: Husk på at kortene som sendes videre ikke skal vises til andre enn spilleren som faktisk får dette kortet.

SAMME FARGE: I Gris samler du på kort av samme farge.
SAMME FARGE: I Gris samler du på kort av samme farge. Foto: FOTO: Trine Jensen

Spillet fortsetter slik helt til en av deltakerne først har fått 6 kort av samme farge.

Når én spiller har vunnet, fortsetter spillet blant de gjenværende spillerne helt til én spiller til slutt taper, og sitter igjen som "gris".

Gått runden

I noen tilfeller kan det skje at du får tilbake igjen et kort som du har hatt på hånda og sendt videre før. Dette betyr at kortet har vært innom alle spillerne, men at det er ingen som vil ha det (altså at ingen samler på den fargen).

Når dette skjer, tilsier reglene at man får lov til å bytte dette kortet bort, altså legge det tilbake i bunken på bordet. Vis i så fall kortet frem til de andre spillerne før du legger det vekk, og trekk så et nytt kort fra bunken.

Gjøre tegn

Den spilleren som først oppdager at han har samlet sammen alle 6 kort i samme farge, skal gjøre et tegn (som man på forhånd har avtalt).

Eksempel på tegn kan være følgende:

  • Klø seg på kinnet
  • Ta seg til hodet
  • Dra seg forsiktig i øret
  • Legge tommelen på kanten av bordet
  • Lage trutmunn
  • Ta seg til hjertet

Her er det i det store og det hele bare fantasien som setter grenser.

Når de andre spillerne ser at noen gjør tegnet, gjelder det for dem å også gjøre samme tegn så raskt som mulig. Taperen er den siste som oppdager hva som foregår og gjør tegnet. Den som taper runden får en bokstav (man begynner med "G" og går videre med bokstavene "R", "I" og "S".)

Første gang noen taper en runde, får han eller hun tildelt bokstaven "G", neste gang "R", så "I" og til slutt "S". Den første som har fått "GRIS", blir gris og har tapt spillet. Dersom ingen har blitt gris enda, så deler man bare ut kortene på nytt og setter i gang med en ny runde.

Dersom noen gjør tegnet (ofte uten å tenke seg om) uten å ha fått alle kort i samme farge, så får han eller hun også en bokstav.

Variasjoner av spillet

Gris kan også spilles ved at man fordeler alle kortene jevnt til spillerne. Ved gjensidig bytting rundt bordet prøver man å samle fire kort av samme verdi. Den første som oppnår dette, skal mest mulig ubemerket legge kortene ned. De andre spillerne må raskt følge etter, da sistemann taper (blir gris).

(Kilder: Spillby.com, Store Norske Leksikon)

Les også:

Slik vinner du i Ludo

Slik spiller du Domino

Vet du egentlig hvordan du skal bruke en serviett?

ENKEL MORO: Dette kortspillet kan også barn være med på.
ENKEL MORO: Dette kortspillet kan også barn være med på. Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning