Regler for Domino

Slik vinner du i Domino

Alle kan stable og rive ned Domino-brikker, men vet du egentlig hvordan du spiller spillet?

DOMINO: Slik er reglene for brikke-spillet Domino.
DOMINO: Slik er reglene for brikke-spillet Domino. Foto: FOTO: Gammonsdaily.com
Sist oppdatert

Domino er et populært brikkespill som i sin opprinnelighet er flere tusen år gammelt og stammer mest sannsynlig fra Kina.

Spillet er inspirert av matematikken, hvor begrepet «domino» bli brukt om ethvert rektangel som har langsider med dobbel lengde av kortsidene, som altså, som dominobrikker for øvrig, er satt sammen av to kvadrater.

Dominobrikker

Brikkene i Domino har flere navn, og kan kalles bones, cards, tiles, stones, spinners eller bare dominobrikker.

Hver brikke er en rektangulær kloss med en linje som deler overflaten inn i to kvadrater. Hver ende av overflaten er markert med et antall fargede eller svarte prikker (også kalt pips), eller er eventuelt blanke.

Prikkene fra 1-6 er vanligvis plassert slik de vil være på en sekssiders terning.

Baksiden av en dominobrikke er vanligvis uten markering.

Dominobrikker finnes i mange prisklasser, og kan være laget i alt fra bein, elfenben, plast, metall og - mest vanlig - tre.

I tillegg til det vi kjenner som det populære spillet Domino i dag, er det mange ulike spill som kan spilles med et sett med Dominobrikker. Domino er heller ikke bare ett spill, men en hel spillfamilie. Det fins et utall forskjellige dominospill av ulik vanskelighetsgrad.

REGLER FOR DOMINO: Kan du egentlig reglene for dette spillet?
REGLER FOR DOMINO: Kan du egentlig reglene for dette spillet? Foto: FOTO: Thinkstock

Historie

Opprinnelig hadde dominobrikker sitt utspring i terninger, og var et spill som stammet fra Kina. De to endene på hver av de originale kinesiske dominobrikkene representerte en av de 21 kombinasjonene som kan oppstå ved kast av to terninger.

(Moderne vestlige dominobrikker kan imidlertid ha blanke sider, og antallet brikker i et sett er dermed 28.)

Frem til 1800-tallet var spillet ukjent i Europa, og man antar at den moderne formet av spillet kan ha blitt til i Den dominikanske republikk. De mørke prikkene på de lyse overflatene skal visstnok ha minnet folk om maskerademasker med øyehull (kalt dominoer), noe som dermed ga spillbrikkene navn.

Før du setter i gang

Domino kan spilles av 2-4 spillere, og i sin enkleste form passer spillet fra 7 år og oppover.

Målet med spillet er å være den første spilleren som oppnår 100 poeng. Den som først oppnår dette, vinner spillet.

Man kan eventuelt blir enige på forhånd om hvor langt man skal spille, noe spiller for eksempel. til man har fått 500 poeng, eller et fast antall runder.

Før spillet settes i gang, må alle dominobrikkene legges på bordet med billedsiden (siden med prikker) ned. Dersom dere er 2 spillere, trekker hver spiller 7 brikker, og dersom det er 3 eller 4 som skal spille, trekker hver spiller 5 brikker.

De gjenværende dominobrikkene forblir på bordet som reserve.

Spillerne må holde egne dominobrikker skjult, og oppnår dette ved å plassere brikkene på langsiden foran seg på bordet.

Brikkene er vendt mot spilleren, slik at bare du kan se prikkene på dem.

Slik settes spillet i gang

For å starte spillet, legger spilleren med den høyeste doble dominoen (altså samme antall prikker på hver side av midtstreken) denne brikken ned åpent på bordet.

For å finne ut hvem som har den høyeste doble brikken spør en av spillerne de andre: Har noen dobbel 6? Hvis noen har den, må spilleren legge ut denne. Hvis ingen har den, fortsetter denne spilleren å spørre etter doble brikker helt ned til dobbel 0.

Dersom ingen av spillerne har en dobbelbrikke, legger alle spillerne sine brikker tilbake på bordet, blander og trekker nye brikker.

Når spillet er i gang og første spiller har åpnet med høyeste doble brikke, går turen videre med klokken til neste spiller.

Slik spiller du domino

Dominobrikkene legges ut i en rekke på bordet.

Hver spiller legger når det er hans tur ned en brikke fra sin hånd til den ene eller andre enden av rekken, slik at de to brikkene som legges inntil hverandre matcher (altså har like mange prikker).

Når en spiller legger ut slik at summen av alle ender er delelig med 5, får vedkommende poeng. Alle doble brikker legges på tvers av spillet, og begge ender teller med ved summeringen. Spinneren kan bare brukes til forgrening når begge de normale endene er tettet.

Dersom en spiller ikke kan, eller vil, spille en brikke, må han eller hun trekke brikker fra reservebrikkene på bordet helt til man får en passende brikke. Denne legges da ned på bordet. Spilleren må legge de trekte brikkene til hånden sin. Disse skal ikke legges tilbake sammen med reservebrikkene på bordet.

Hvis det ikke er noen brikker igjen i reserven, må spilleren avstå sin tur.

Slik avsluttes spillet

En runde med Domino avsluttes når en spiller legger ut sin siste brikke. Denne spilleren scorer like mange poeng som antallet prikker på de gjenværende spillernes brikker.

Spillet avsluttes også om alle spillerne etter hverandre passer (altså ikke kan legge ut en brikke). I dette tilfelle får spilleren som totalt har færrest prikker igjen på sine brikker like mange poeng som det er antall prikker på de gjenværende brikkene hos de andre spillerne.

SPILL DOMINO: Dette spillet får fart på hoderegningskunnskapene.
SPILL DOMINO: Dette spillet får fart på hoderegningskunnskapene. Foto: FOTO: Thinkstock

Den spilleren som først har lagt alle sine brikker får 10 poeng pluss summen av motspillernes øyne, rundet til nærmeste femmer.

(Kilder: Wikipedia, Fédération Internationale de Domino (FIDO) og Gamedesire.com)

Les også:

Her er ordene du trenger i Wordfeud

Her bretter Christian ut rommene når han trenger dem

Skal du ha smalere hus må du sove oppreist

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også