sjøhytte ved bunnefjorden

Feirer jul i hytta ved fjorden

Familien hadde hytte på fjellet og elsket vinteren med garantert snø til jul. Så dukket det opp et sted ved sjøen, bare 20 minutter hjemmefra.

SJØHYTTE VED BUNNEFJORDEN: Den gamle hytta hadde en etasje på 35 m². I dag er den på 80 m² fordelt på 1,5 etasje. Huset er påbygget over tid og i etapper. Spisestuen var første etappe. Så kom stuen som siste etappe. Overgangen til stuen sees på drageren i taket. I stuen valgte familien en åpen takløsning og store vinduer ut mot fjorden.
SJØHYTTE VED BUNNEFJORDEN: Den gamle hytta hadde en etasje på 35 m². I dag er den på 80 m² fordelt på 1,5 etasje. Huset er påbygget over tid og i etapper. Spisestuen var første etappe. Så kom stuen som siste etappe. Overgangen til stuen sees på drageren i taket. I stuen valgte familien en åpen takløsning og store vinduer ut mot fjorden. Foto: Per Erik Jæger
Publisert

Hytta helt nede ved sjøkanten innerst i Bunnefjorden var både idyllisk og lett tilgjengelig for den stadig voksende familien. Men den var også svært enkel.

Med 35 m² uisolert tømmerskrog, sommervann og utedo var den definitivt ikke en hytte for vinteren, og absolutt ikke klar for en tradisjonell julefeiring som familien var vant med. Likevel hoppet de i det og kjøpte den.

– Mine foreldre har hatt hytte i dette området før, men ikke så nær sjøen, forteller Tone Næss til Hytteliv.

Gradvis oppgradering

Den enkle sommerhytta ble raskt et populært møtested for hele tre generasjoner. Kort avstand for alle gjorde at det heller ikke trengtes noe særlig planlegging før hvert besøk. Men den hyppige bruken gjorde også at behovet for mer plass meldte seg ganske raskt.

Kjærnes

  • Fylke: Akershus
  • Kommune: Ås
  • Høyeste temp. siste år: 25,9
  • Laveste temp. siste år: -14,7
  • Mest nedbør/døgn: 50,2 mm

Fakta om hytta

  • Hyttetype: Sjøhytte
  • Byggeår: Opprinnelig 1936
  • Påbygget og utvidet: 2001–2016
  • Størrelse: 80 m²
  • Utvendig kledning: Panel
  • Tak: Glasert takstein
  • Rominndeling: Stue med spiseplass, kjøkken, tre soverom, bad og tv-stue
  • Fasiliteter: Vann, strøm, kloakk og hyttevei
Den gang da. Slik så hytta ut da familien kjøpte den.
Den gang da. Slik så hytta ut da familien kjøpte den. Foto: Privat

Heldigvis klarer ikke mannen i huset å sitte stille for lenge av gangen. Så han begynte å oppgradere sommerhytta, litt etter litt, og etter tid og lommebok. Det ble etter hvert en fullverdig hobby for den snekkerglade Leo. Og for hver lille oppgradering og utvidelse begynte hytta å skifte karakter. Når familien endelig bestemte seg for å selge hytta på fjellet, begynte de også å se på sommerhytta med nye øyne. Det mest naturlige ble å utvide mer – ikke bare hytta, men også sesongen.

Hytta ligger på et sommerhyttefelt. Men etter hvert fikk alle hytteeierne i området tilbud om å koble seg på det kommunale vann- og kloakknettet. Det gjorde bruken lettere, også om vinteren.

Les også: Inni denne hytta har eierne pusset opp i syv år

Tilpasset etter behov

Den lille tømmerhytta vokste i takt med familien, sakte, men sikkert, fra 35 til 80 m². Det er blitt plass til tre små soverom, ett bad, en romslig stue og en bitte liten tv-stue i mellomgangen på soveloftet. Under takmønet har Tone også fått plass til en ekstra seng.

Hytta er ikke større enn de små, sjarmerende, men kompakte husene fiskerne i sin tid hadde på Sørlandet. Med en blanding av gammelt og nytt, og aksept av de begrensninger arealet gir, har familien fått en hytte som rommer alt det de trenger.

– Man kan ikke bygge på i det uendelige, så da måtte vi se på hele logistikken rundt bruken av hytta. Og det var det vi løste med et sted såpass nære hjemmet vårt. Vi får ikke alltid snø til jul, men vi har fått så mye annet. Og så kan jeg passe barnebarna her ute når det er behov for det, forteller bestemor Tone.

Les også: Store vindusflater kjennetegner denne arkitekttegnede hytta

Sommerhytte i ny kledning. Det er ikke alltid så mye snø på Østlandet, men kaldt blir det uansett. Hytta til familien Kopperstad/Næss har fått utvidet sesongen etter at den ble vinterisolert.
Sommerhytte i ny kledning. Det er ikke alltid så mye snø på Østlandet, men kaldt blir det uansett. Hytta til familien Kopperstad/Næss har fått utvidet sesongen etter at den ble vinterisolert. Foto: Per Erik Jæger

En fredelig jul

– Ikke alle hyttene rundt oss er vinterisolert, så det er om sommeren det virkelig er liv her. Da samles alle til dugnad og sommerfester og vi møter hyttenaboer på vei ned til sjøen for å bade eller fiske. Om vinteren er det en helt annen stemning. Og vi liker det. Når isen legger seg på fjorden, er dette et lite vinterparadis, mener Tone.

Jul i Bunnefjorden. Tone kjøper gjerne ting i interiørbutikker men aller best liker hun å finne brukte skatter i bruktbutikker, gamle glass og flasker, kurver, potter og lykter. Hver jul samler hun dette i lysthuset og så er det bare å slippe løs kreativiteten.
Jul i Bunnefjorden. Tone kjøper gjerne ting i interiørbutikker men aller best liker hun å finne brukte skatter i bruktbutikker, gamle glass og flasker, kurver, potter og lykter. Hver jul samler hun dette i lysthuset og så er det bare å slippe løs kreativiteten. Foto: Per Erik Jæger

Noen isfisker, andre går turer i området. Familien Næss/Kopperstad liker å gå på ski og skøyter på isen. De er ikke garantert snø til jul, men med isen på fjorden oppstår likevel et vintereventyr for store og små.

– Høytiden er litt annerledes ved sjøen, men absolutt ikke mindre hyggelig. Siden barn og barnebarn bor i nærheten, så møtes vi oftere. Før frosten kommer går vi tur og samler inn kongler, mose og kvister. Og av og til finner vi noen skatter i fjæra. Nærmere jul baker vi kaker og lager juledekorasjoner sammen, forteller Tone fornøyd.

Klassisk og rommelig. Kjøkkenet er innredet med klassiske profilerte skapdører fra Ikea, glaserte metrofliser og moderne hvitevarer.
Klassisk og rommelig. Kjøkkenet er innredet med klassiske profilerte skapdører fra Ikea, glaserte metrofliser og moderne hvitevarer. Foto: Per Erik Jæger
Gammelt og godt. Veggen som skiller spisestuen og stuen ble kledd med tømmer fra familien gamle hus i Oslo. Tømmeret fra 1886 er med på å videreføre tømmerpreget som var på den opprinnelige hytta. Nye gulv knytter sammen hele lengden på hytta.
Gammelt og godt. Veggen som skiller spisestuen og stuen ble kledd med tømmer fra familien gamle hus i Oslo. Tømmeret fra 1886 er med på å videreføre tømmerpreget som var på den opprinnelige hytta. Nye gulv knytter sammen hele lengden på hytta. Foto: Per Erik Jæger
Et skipperhus verdig. Vakre, duse tapeter, gir hytta en stilfull atmosfære. Siden familien har nydelig utsikt og ingen reelt innsyn, så velger de gardinløse vinduer. I vinduskarmene er det satt forskjellige hvite og grønne juleblomster. Det eneste som bryter med fargen er den lille heklede julenissen i sjeselongen.
Et skipperhus verdig. Vakre, duse tapeter, gir hytta en stilfull atmosfære. Siden familien har nydelig utsikt og ingen reelt innsyn, så velger de gardinløse vinduer. I vinduskarmene er det satt forskjellige hvite og grønne juleblomster. Det eneste som bryter med fargen er den lille heklede julenissen i sjeselongen. Foto: Per Erik Jæger

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2018.

Les også