påske på hytta

Påskelabyrinten på NRK er tradisjon for hyttefolk

Viggo Valle er tilbake med ny påskelabyrint.

POPULÆR: Programleder. 
Viggo Valle har i nærmere 
30 påsker gledet det norske folk med sine geografiske rebuser i Påskelabyrinten 
på radio.
POPULÆR: Programleder. Viggo Valle har i nærmere 30 påsker gledet det norske folk med sine geografiske rebuser i Påskelabyrinten på radio. Foto: NRK/Jon-Annar Fordal
Publisert Oppdatert

For mange hyttefolk er Påskelabyrinten en kjent og kjær påsketradisjon.

I år som i fjor, og nesten 30 år før det, sendes Påskelabyrinten på NRK Radio. Programmet er et av Norges mest populære radioprogram med sine mellom 800- og 900000 lyttere. Programleder Viggo Valle forteller om hemmeligheten bak suksessen.

– Jeg tror det har sammenheng med flere faktorer. Men jeg håper en av dem er at programmet er ekte vare. Dette er et program laget av nordmenn for nordmenn, som kombinerer folkeopplysning med underholdning. Det er ikke et lettbent underholdningstilbud, sier programleder Viggo Valle.

Ledet alle sendingene

Valle har ledet hver eneste sending siden den første gikk på lufta i 1987.

I bokform. I 2017 kom boka Påskelabyrinten - Kor skal vi reise hen? ut. Boka er basert på samme konsept som radioprogrammet og inneholder syv labyrinter med 50 spørsmål, som skal lede frem til syv endelige destinasjoner. Pris kr 349, Kagge Forlag.
I bokform. I 2017 kom boka Påskelabyrinten - Kor skal vi reise hen? ut. Boka er basert på samme konsept som radioprogrammet og inneholder syv labyrinter med 50 spørsmål, som skal lede frem til syv endelige destinasjoner. Pris kr 349, Kagge Forlag. Foto: Kagge Forlag

Det vil si, det aller første programmet var opprinnelig en julelabyrint med premiere i 1986, som tok utgangspunkt i det samme rebuskonseptet.

– Påsken er jo en veldig god lyttetid, og mange har lange tradisjoner for å høre radio på hytta. Den yngre generasjonen er oppvokst med Påskelabyrinten, og disse tar nå med seg sine barn igjen, slik at en tredje generasjon får med seg tradisjonen. Mange hører på programmet til hyttefrokosten, og så tar de seg kanskje en skitur etterpå, fortsetter han.

Gjør alt selv

Alle oppgavene har Valle laget selv, og det var også han som i sin tid hadde ideen til selve konseptet.

– Det begynner å nærme seg 2100 oppgaver, og det sier seg selv at det blir stadig mer vrient å finne på nye, geniale steder. Utfordringen er å lage oppgaver man ikke kan google seg frem til svaret på, for det blir det ikke så sjarmerende radio av. Samtidig må ikke oppgavene bli så vanskelige at ingen klarer å løse dem, eller at folk føler seg ekskludert, understreker Valle.

I starten laget han oppgavene på frilansbasis, men da han i 1996 fikk jobb som teknisk sjef hos NRK, avdeling Tyholt, mente hans daværende sjef det ville bli for mye å lage Påskelabyrinten i tillegg.

Dermed forsvant programmet fra radioen i både -96 og året etter, noe som ikke ble forbigått i stillhet.

– Etter to år lurte sjefen på om jeg kunne lage programmet igjen, fordi så mange lyttere hadde etterlyst det. Siden har det vært et fast innslag hver påske.

Reiseglade Valle forteller at han ofte får spørsmål om han har vært alle stedene som dukker opp i oppgavene.

Nord-Norge er sterkt representert

Over 50 prosent av dem som har vunnet Påskelabyrinten gjennom tidene kommer fra eller er bosatt i fylkene Nordland, Troms og Finnmark. – Jeg pleier å spøke med at intellektet stiger jo lenger nord man kommer, sier Viggo Valle, som selv er født i Lofoten.

Liker å reise

– Jeg er veldig glad i å reise, ikke minst liker jeg å oppdage nye steder og kulturer. Men NRK har ikke budsjetter til å sende meg rundt. Dessuten er noen av stedene fiktive, slik som Andeby, så det kunne også blitt litt vanskelig, humrer programlederen.

De senere årene har han blitt mer opptatt av å utforske Norge som reisemål på fritisen, og til sommeren planlegger han og samboeren en bilferie til Buskerud og Telemark.

– I fjor reiste vi gjennom hele Sogn til Luster og Sogndal. Jeg har nemlig funnet ut at mine forfedre på morssiden kom fra Luster, og det var veldig fint å se både naturen og møte de flotte menneskene der.

I et tidligere liv, som han omtaler det selv, har han også hatt en hytte. Men etter et samlivsbrudd ble denne solgt.

Påskelabyrinten på NRK 2019

Programmet sendes hver dag i påskeuken, fra mandag til lørdag, kl. 10–11 på NRK P1 og NRK P1+.

Påskelabyrinten After Ski, som er en oppsummering og utdypning av Påskelabyrinten, sendes kl. 16 hver dag i påskeuken på NRK P1+.

– Det nærmeste jeg kommer hytte i dag, er en campingvogn med spikertelt i Selbu. Dit tar det bare 40 minutter å kjøre, noe som er veldig praktisk. Den er i bruk fra 1. mai til 1. oktober, og det går fint an å pendle til jobb derfra. Selve plassen er veldig fin og har utsikt over Selbusjøen. Ofte har vi også med oss barnebarna på tur dit.

Fordi Valle hver påske er på jobb selv, er det begrenset hva han får tid til av egne tradisjoner, men når Påskelabyrinten er over, har han likevel én.

– De siste årene er det blitt en hyggelig tradisjon at så snart finalen er ferdig påskeaften, kjører jeg og samboeren til et vennepar som har hytte på fjellet, rett innenfor svenskegrensen. Der koser vi oss skikkelig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning