Pusset opp hytta med tradisjonelle farger

Lot døra med rosemaling være utgangspunktet

Ga blaffen i trendene og pusset opp med tradisjonelle farger.

Foto: Privat og Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Lena og Edvard var på utkikk etter egen hytte. Da den røde hytta dukket opp på Sjusjøen, var Lena og  ikke tvil. Avstanden til Oslo var tilfredsstillende, ønsket om gode skiløyper ble innvilget og snøsikre vinter­sesonger var sikret.

- Det var høyt under taket, god planløsning, og ikke minst riktig prisklasse med tanke på et begrenset budsjett. Og de gamle, rosemalte dørene i tradisjonelle farger var nok noe av det jeg falt mest for, sier Lena. Men det manglet et helhetlig interiør.

Peisen var litt for ruvende, det var furu overalt og den lakkede eikeparketten ble feil. - Det var litt mye hummer og kanari. Mange elementer og farger gjorde det vanskelig å se helheten. Vi innså etter hvert at vi trengte hjelp til å se de gode løsningene.

Uten all verden å rutte med var en rimelig oppussing viktig for dem. De ville unngå store og tunge investeringer, og heller ha et fokus på gjenbruk. Lykkebu, som hytta heter, skulle være et sted for å slappe av, senke skuldrene og ha tid til hverandre. Med to små barn og en hektisk hverdag, skulle dette bli deres fristed.

PEISKOS: Peisen var et viktig element for Lena og Edvard, så den ville de beholde. Men de syntes den ruvet for mye og ønsket forslag til forbedring. Den fikk ny innsats og ble slemmet med Leca Slemmemørtel. Nå kan de se flammene fra alle kanter i hytta. Muren rundt peisen ble også malt, noe som gir et helhetlig uttrykk.
PEISKOS: Peisen var et viktig element for Lena og Edvard, så den ville de beholde. Men de syntes den ruvet for mye og ønsket forslag til forbedring. Den fikk ny innsats og ble slemmet med Leca Slemmemørtel. Nå kan de se flammene fra alle kanter i hytta. Muren rundt peisen ble også malt, noe som gir et helhetlig uttrykk. Foto: Privat og Per Erik Jæger
ÅPENT: Det høye taket kommer til sin rett nå som hytteeierne har malt det i en dempet gulbeige farge. Gulvet har fått samme farge men i en noe mørkere utgave.
ÅPENT: Det høye taket kommer til sin rett nå som hytteeierne har malt det i en dempet gulbeige farge. Gulvet har fått samme farge men i en noe mørkere utgave. Foto: Privat og Per Erik Jæger
NØYTRAL BALANSE: Den grå sofaen kjøpte hytteeierne på Møbelringen. De ble rådet av interiørdesigner Siv til å velge en nøytral gråfarge, slik at det ikke skulle bli rotete med for mange sterke farger. Det myldrer av sauer der om sommeren, så veggen ble pyntet med et bilde med sauemotiv fra Palma. Gulv er malt med Nordsjö Original Gulvmaling (kun 2 timers tørketid) Illuminated Roubaix, glans 50.
NØYTRAL BALANSE: Den grå sofaen kjøpte hytteeierne på Møbelringen. De ble rådet av interiørdesigner Siv til å velge en nøytral gråfarge, slik at det ikke skulle bli rotete med for mange sterke farger. Det myldrer av sauer der om sommeren, så veggen ble pyntet med et bilde med sauemotiv fra Palma. Gulv er malt med Nordsjö Original Gulvmaling (kun 2 timers tørketid) Illuminated Roubaix, glans 50. Foto: Per Erik Jæger
LUNE FARGER: Veggen er behandlet med Nordsjö Original Panellakk. Panel Dark Oak, glans 10 matt.
LUNE FARGER: Veggen er behandlet med Nordsjö Original Panellakk. Panel Dark Oak, glans 10 matt. Foto: Per Erik Jæger

Hytteliv hjelper med oppussingen

I samarbeid med Hytteliv, interiørdesigner Siv Brenne og malingsprodusenten Nordsjö satte hytteeierne i gang med en grundig og tidkrevende oppussing. De rosemalte dørene ble utgangspunktet for fargepaletten til interiørdesigneren De strågule og røde tonene ga henne en provençalsk følelse som hun ønsket å trekke inn i resten av hytta.

- Den sennepsgule fargen minner litt om havre. Utrolig lekker, og ikke en farge som blir brukt i mange hytter i dag. Jeg synes det var tøft at de valgte å trosse trendene og gå en litt annen vei. Det gir personlighet og sjel, og den gode hyttefølelsen som Lena og Edvard var ute etter.

De hadde allerede malt køyesengen på det ene rommet, kommoden i gangen og spisestuemøblene i rødt, så det ble naturlig å la det røde gå igjen i resten av hytta. Men det var mange farger som sloss om oppmerksomheten, så det ble viktig for Siv å dempe tonene litt og la naturens egne farger få spillerom. Grått ble derfor valgt som en nøytral motvekt, som også kunne gi et yngre preg. På den måten kunne de rosemalte dørene komme til sin rett.

SPISESTUEN: Alle møblene i spisestuen sto på hytta fra før. Lena og Edvard hadde malt spisestuestolene røde, og de ønsket at det skulle gå en rød tråd gjennom interiøret. Vitrineskapet og understellet på spisebordet ble malt grått med Nordsjö Professional dør, list, panel 15. Merle, glans 15.
På gardinene lappet de på et linstoff slik at gardinene er todelt i fargen. Lampen over spisebordet er fra Lama.
SPISESTUEN: Alle møblene i spisestuen sto på hytta fra før. Lena og Edvard hadde malt spisestuestolene røde, og de ønsket at det skulle gå en rød tråd gjennom interiøret. Vitrineskapet og understellet på spisebordet ble malt grått med Nordsjö Professional dør, list, panel 15. Merle, glans 15. På gardinene lappet de på et linstoff slik at gardinene er todelt i fargen. Lampen over spisebordet er fra Lama. Foto: Per Erik Jæger
ROLIGE RAMMER: Listene rundt dørene er nå mellomgrå, en mer nøytral farge som ikke kjemper mot de andre fargene i interiøret. Den bondeblå fargen ble fjernet helt fra fargepaletten. Listene er malt med Nordsjö Professional dør, list, panel 15. Thunder Storm, glans 15.
ROLIGE RAMMER: Listene rundt dørene er nå mellomgrå, en mer nøytral farge som ikke kjemper mot de andre fargene i interiøret. Den bondeblå fargen ble fjernet helt fra fargepaletten. Listene er malt med Nordsjö Professional dør, list, panel 15. Thunder Storm, glans 15. Foto: Per Erik Jæger
BEHOLDT KJØKKENET: 
Det landlige Ikea-kjøkkenet sto der fra før. Hytteeierne ønsket 
ikke å male det, men malte derimot flisene over benken. De ble først grunnet med Nordsjö Original Heftgrunn og deretter malt med Bengalack. Glans 90.
BEHOLDT KJØKKENET: Det landlige Ikea-kjøkkenet sto der fra før. Hytteeierne ønsket ikke å male det, men malte derimot flisene over benken. De ble først grunnet med Nordsjö Original Heftgrunn og deretter malt med Bengalack. Glans 90. Foto: Privat og Per Erik Jæger
LYKKEBOLLER: Med disse bollene har familien det ekstra godt på hytta.
LYKKEBOLLER: Med disse bollene har familien det ekstra godt på hytta. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Lønn for strevet

Paret satte i gang, spente på hvor lang tid det ville ta, men med et sterkt ønske om å bli ferdig til sommeren. 160 timer og en god del vannblemmer etter, var de i mål. Hele mai og halve juni gikk med, og de jobbet skift med annenhver helg som barnepasser og annenhver helg som hobbysnekker. Gulv, tak, vinduer, vegger og møbler ble beiset og malt. Ja, selv flisene på kjøkkenet fikk seg en runde med malerkosten.

- Vi jobbet til vi stupte. Dagen startet syv og sluttet ved midnatt, da vi kollapset i seng. Vi er utrolig fornøyd med både prosessen og sluttresultatet, forteller Lena.

Skal hun peke på en ting hun er ekstra fornøyd med, må det bli den nye peisinnsatsen. Peisen er en viktig del av hyttekosen deres, og nå kan den nytes fullt ut med synlige flammer på alle kanter. Det som var ment å være en vinterhytte er nå blitt en helårshytte. 

NYE TEKSTILER: Nye gardiner gir et lettere preg og slipper inn godt med lys på soverommet. Grunnbeis. Veggene på soverommet var beiset fra før. Det var denne fargen som ble utgangspunktet da Siv skulle blande til beisfargen til resten av hytta.
NYE TEKSTILER: Nye gardiner gir et lettere preg og slipper inn godt med lys på soverommet. Grunnbeis. Veggene på soverommet var beiset fra før. Det var denne fargen som ble utgangspunktet da Siv skulle blande til beisfargen til resten av hytta. Foto: Privat og Per Erik Jæger
RØD TRÅD: Hytteeierne valgte tidlig rødt som en gjennomgående farge i hytta. De malte blant annet sengen på det ene soverommet rødt.
RØD TRÅD: Hytteeierne valgte tidlig rødt som en gjennomgående farge i hytta. De malte blant annet sengen på det ene soverommet rødt. Foto: Privat og Per Erik Jæger
GANGEN: Veggene i entreen er beiset likt som de andre rommene. Den gamle kommoden sto der fra før, og den hadde hytteeierne malt rød. Skibilde på veggen er fra Palma. Kommoden ble malt med Nordsjö Professional dør, list, panel 15. Bauer, glans 15.
GANGEN: Veggene i entreen er beiset likt som de andre rommene. Den gamle kommoden sto der fra før, og den hadde hytteeierne malt rød. Skibilde på veggen er fra Palma. Kommoden ble malt med Nordsjö Professional dør, list, panel 15. Bauer, glans 15. Foto: Privat og Per Erik Jæger
SNØRIKT: Om vinteren er hytta et godt utgangspunkt for skiturer.
SNØRIKT: Om vinteren er hytta et godt utgangspunkt for skiturer. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning