Trapp i stein

Lag en trapp i stein

Den er garantert helt vedlikeholdsfri.

STEINTRAPP: En slik trapp glir godt inn i terrenget, og den er helt vedlikeholdsfri. Stein 
i opptrinnet og skifer på toppen gjør det enkelt å bygge.
STEINTRAPP: En slik trapp glir godt inn i terrenget, og den er helt vedlikeholdsfri. Stein i opptrinnet og skifer på toppen gjør det enkelt å bygge. Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Teknisk informasjon

Opptrinn: Høydeforskjellen mellom trinnene kalles opptrinn. Maksimalt opptrinn er 21 cm. Et godt opptrinn ligger mellom 12 cm og 16 cm.

Inntrinn: Den horisontale flaten på trinnet heter trinndybde eller inntrinn. Den minimale trinndybden er 25 cm inklusiv utheng, trappenese, over det underliggende trinnet. En god trinndybde ligger mellom 30 cm og 40 cm.

Trappenese: Dette er kanten som stikker utenfor trinnet. Den bør ikke være mer enn 3 cm, for at du ikke skal snuble i utstikket.

Helning: Ved å bestemme maksimum høyde og minimum dybde, definerer man også en maksimal helning for trappen.

Bredde: Bredden på en trapp er også vesentlig. Riktig bredde gir god tilgjengelighet og en utendørs trapp bør ha en bredde på 110 cm.

Uteplassen er viktig på hytta på hytta, og for mange det stedet man tilbringer mest tid. Noen ønsker en enkel platting utenfor hytta, mens andre vil ha flere områder som forenes med for eksempel en trapp. Er du en handyman som liker å bygge ting selv, men som ønsker å ha det vedlikeholdsfritt? Da kan en trapp i stein være en god løsning. Skal du lage en trapp i stein finnes det faktisk en enkel metode.

Nøkkelen til suksess er selve fundamenteringen. Organisk masse, altså jord, holder på vannet og skaper teleproblemer. Det betyr at du må kvitte deg med jorden og bytte den ut med det som kalles drenerende masser. Det er ikke-organisk materiale, fra stein til sand. Her renner vannet rett igjennom og trappen blir stabil.

Denne trappen er laget med en kombinasjon av stein og skifer. Steinen lager selve opptrinnet, og skiferen legges på toppen og lager inntrinnet. Når du skal finne skifer som passer, er det en stor fordel om hvert trinn består av kun en helle. Den bør være rett i forkant og minst 10 cm dypere enn selve trinnet.

Planlegg

Bruk litt tid på planleggingen. Regn deg frem til høyde og dybde på trinnene, slik at det ender riktig med det øverste trinnet. Ta mål av steinene, og ha plasseringen klar før du begynner å stable.

Trappeformelen

En tommelfingerregel på en god trapp er å følge 2 x opptrinn + 1 x inntrinn = 62 cm ±2 cm. Hvis det er en trinnhøyde på 18,5 cm, må trinndybde være 25 cm. Trappeformelen er avledet av gjennomsnittlig skrittlengde. I en slak terrengtrapp med lave opptrinn og lange inntrinn går du litt raskere, derfor bør du øke totalen noe, opp mot 66 cm.

FØRSTE SKRITT: Bruk litt tid på planleggingen, og regn deg frem til høyde og dybde på trinnene,
FØRSTE SKRITT: Bruk litt tid på planleggingen, og regn deg frem til høyde og dybde på trinnene, Foto: Øivind Lie
GRAV UT OMRÅDET: Stikk ut området der trappa skal være, og fjern jorden. Grav deg ned minst 30 cm og grav godt ut på sidene. Fyll sand eller grus i den nederste delen. Legg ned steiner med litt god høyde, slik at bunnen ligger litt under bakkeplan. Steinene skal danne en rett og fin fremside. Dunk dem godt ned med en klubbe eller slegge. Er det mye vann, kan du legge et dreneringsrør i bunnen. Det leder vannet bort.
GRAV UT OMRÅDET: Stikk ut området der trappa skal være, og fjern jorden. Grav deg ned minst 30 cm og grav godt ut på sidene. Fyll sand eller grus i den nederste delen. Legg ned steiner med litt god høyde, slik at bunnen ligger litt under bakkeplan. Steinene skal danne en rett og fin fremside. Dunk dem godt ned med en klubbe eller slegge. Er det mye vann, kan du legge et dreneringsrør i bunnen. Det leder vannet bort. Foto: Øivind Lie
FYLL OPP: Fyll opp på baksiden. Rett av og sjekk med vateret begge veier. Trinnet skal være i vater sideveis, samtidig som det heller litt utover slik at vannet renner av. Stampe godt, og rett av en gang til om nødvendig. Legg på skiferhellen. Bruker du grus, bør du legge sand eller subus på toppen for å binde grusen.
FYLL OPP: Fyll opp på baksiden. Rett av og sjekk med vateret begge veier. Trinnet skal være i vater sideveis, samtidig som det heller litt utover slik at vannet renner av. Stampe godt, og rett av en gang til om nødvendig. Legg på skiferhellen. Bruker du grus, bør du legge sand eller subus på toppen for å binde grusen. Foto: Øivind Lie
LA STEINEN HVILE: Når du starter et nytt trinn, er det en fordel om steinene hviler helt eller delvis på skiferen på trinnet under, så er det bare å fortsette på samme måte. Når du bygger trinnene oppover, skal du sjekke at trappenesene er på linje. Det betyr at kanten på alle trinnene skal være på linje når du legger et rett bord 
på kanten av trinnene.
LA STEINEN HVILE: Når du starter et nytt trinn, er det en fordel om steinene hviler helt eller delvis på skiferen på trinnet under, så er det bare å fortsette på samme måte. Når du bygger trinnene oppover, skal du sjekke at trappenesene er på linje. Det betyr at kanten på alle trinnene skal være på linje når du legger et rett bord på kanten av trinnene. Foto: Øivind Lie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning