hytte på fjellet

Denne hytta kjøpte Heidi på impuls mens hun ventet på middagen

60-tallshytta har alt Heidi og datteren trenger.

KNATTEN: Hytta har fått navn etter knausen som ligger rett bak. Den gir ekstra le rundt hytteveggene, og Heidi og datteren Mariann tilbringer mye tid utendørs.
KNATTEN: Hytta har fått navn etter knausen som ligger rett bak. Den gir ekstra le rundt hytteveggene, og Heidi og datteren Mariann tilbringer mye tid utendørs. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert Oppdatert

Det endte med egen hytte da Heidi Sivertsen skulle få smake lokalt pinnekjøtt fra Oppdal.

Hun var på besøk på en hytte i nærheten i 2012, og hadde litt tid mens hun ventet på at delikatessene skulle godgjøre seg.

Hun fant en 60-tallshytte under «til salgs i nærheten», og bestemte seg for å ta den i nærmere øyesyn. Så gikk det omtrent like kjapt unna som når hun setter utfor fra Storhornet; fjellet som reiser seg bak hytta.

Området kjenner hun godt, siden foreldrene har hatt hytte der.

– Egentlig skulle jeg jo ikke ha hytte, sier Heidi, som aldri har angret på impulskjøpet.

– Det fine med å være på Oppdal er at vi er i nærheten av Sunndalsøra, hvor jeg vokste opp og har familie og venner. Hytta ligger perfekt til mellom Trondheim, der jeg bor, og barndomshjemmet.

Les også: Valgte enkel hytte uten innlagt vann

KOS: Heidi har det som best når hun kan krype opp i sofaen med en kopp kaffe og med godt lesestoff.
KOS: Heidi har det som best når hun kan krype opp i sofaen med en kopp kaffe og med godt lesestoff. Foto: Kathrine Sørgård
FURU + HVITT = SANT: Heidi ønsket å beholde den lune atmosfæren som furupanelet gir. For å gjøre rommet lysere, ble løsningen å male taket hvitt og møblere med en lys sofa. Sofa fra Skeidar. Når plassen er begrenset, kan det være smart med et bord som også er en kiste. Her har den lille familien samlet spill og snacks.
FURU + HVITT = SANT: Heidi ønsket å beholde den lune atmosfæren som furupanelet gir. For å gjøre rommet lysere, ble løsningen å male taket hvitt og møblere med en lys sofa. Sofa fra Skeidar. Når plassen er begrenset, kan det være smart med et bord som også er en kiste. Her har den lille familien samlet spill og snacks. Foto: Kathrine Sørgård
HELHET: Siden kjøkken og stue er ett rom, har Heidi valgt å holde sonene i de samme fargene. Det gir en fin helhet. Kurven ved ovnen er fra Nille.
HELHET: Siden kjøkken og stue er ett rom, har Heidi valgt å holde sonene i de samme fargene. Det gir en fin helhet. Kurven ved ovnen er fra Nille. Foto: Kathrine Sørgård
GJENBRUK: De sjarmerende tønnestolene som fulgte med hytta er Heidis favoritter. Turnringene brukes flittig, de fant hun i uthuset.
GJENBRUK: De sjarmerende tønnestolene som fulgte med hytta er Heidis favoritter. Turnringene brukes flittig, de fant hun i uthuset. Foto: Kathrine Sørgård

Fra den lille, sjarmerende vedovnen knitrer det i tørr ved som slukes av flammene. Når Heidi ankommer hytta, er noe av det første hun gjør å tenne opp.

– Så tenner jeg masse stearinlys. Når alt jeg har med er på plass, setter jeg meg foran ovnen og ser inn i de sprakende flammene. Da finner jeg virkelig roen.

Hytta er av det enkle slaget, men hun har hatt stor glede av innrede den.

– Jeg leste Hytteliv for harde livet for å finne inspirasjon fra andre hytteeiere. Med hytta fulgte det mange små skatter, som den gamle pulken og gammelt porselen. Det var mye fint å finne i uthuset. Spesielt tønnestolene er jeg glad i.

Heidi synes det er viktig at det er lunt og koselig inne. Da blir det ekstra godt å komme hjem etter en lang dag ute på ski.

– Skiløypene inn Gjevilvassdalen og Skardalen er som trikkeskinner! Her er det mange fine turmuligheter. Og så er det stas å ta seg en tur på randonee-ski til Storhornet eller Elghøa om vinteren. Det er deilig å suse rett ned til sin egen hytte. Tidvis farer også andre tett forbi hytte­veggen på ski.

Les også: Se arkitekttegnet hytte på Sjusjøen

VARIERT LANDSKAP: Området rundt hytta består av både flat mark og en spennende fjellheim som Heidi stadig utforsker på ski.
VARIERT LANDSKAP: Området rundt hytta består av både flat mark og en spennende fjellheim som Heidi stadig utforsker på ski. Foto: Kathrine Sørgård
60-TALLSHYTTA: Knatten ligger lunt til inntil en knaus på toppen av en bakke. Snøen skjuler en badestamp som brukes flittig. Hytta ble bygget i 1964 og bygget på i 2001. Den er på 60 m² med utvendig kledning i panel og torvtak. Hytta inneholder kjøkken og stue i ett, tre soverom, bad, entré. I tillegg er det en vedbod og grillhytte. Det er innlagt strøm, vann og wc på hytta som deler brønn med tre nabohytter.
60-TALLSHYTTA: Knatten ligger lunt til inntil en knaus på toppen av en bakke. Snøen skjuler en badestamp som brukes flittig. Hytta ble bygget i 1964 og bygget på i 2001. Den er på 60 m² med utvendig kledning i panel og torvtak. Hytta inneholder kjøkken og stue i ett, tre soverom, bad, entré. I tillegg er det en vedbod og grillhytte. Det er innlagt strøm, vann og wc på hytta som deler brønn med tre nabohytter. Foto: Kathrine Sørgård
FINE SKATTER: Krakken og den blå trebutten ble funnet i annekset under en opprydding, til stor glede for Heidi.
FINE SKATTER: Krakken og den blå trebutten ble funnet i annekset under en opprydding, til stor glede for Heidi. Foto: Kathrine Sørgård
VELKOMMEN: At gjesterommene er lune og hyggelige, synes Heidi er viktig. Hun er svært glad i å ha gjester på hytta.
VELKOMMEN: At gjesterommene er lune og hyggelige, synes Heidi er viktig. Hun er svært glad i å ha gjester på hytta. Foto: Kathrine Sørgård
GOD START PÅ DAGEN: Det gode hyttelivet for Heidi er å våkne opp til morgensola gjennom soveromsvinduet.
GOD START PÅ DAGEN: Det gode hyttelivet for Heidi er å våkne opp til morgensola gjennom soveromsvinduet. Foto: Kathrine Sørgård

Grillhytte og uteliv

– Vinterstid er det magisk å våkne opp til nysnø som glitrer i vakker morgen­sol. På Oppdal er det mye finvær i vinterhalvåret, og ut på tur drar vi så ofte vi kan. For å få med meg datteren min Mariann opp på Munkvolltoppen, som kalles Sukkertoppen, har jeg sagt at det vokser godteri der. Jeg gjemmer litt der oppe, så hun kan finne det, smiler Heidi.

Les også: Slik tar du vare på laftehytta

BÅLKOS: Heidi elsker å sitte ved bålpannen og kjenne varmen fra bålet.
BÅLKOS: Heidi elsker å sitte ved bålpannen og kjenne varmen fra bålet. Foto: Kathrine Sørgård

Siden det er mye snø her, er en av favorittaktivitetene til datteren å hoppe fra taket.

– Etter tur og uteaktiviteter koser vi oss med å sitte rundt grillpanna eller i grillhytta, lage god mat og kjenne varmen fra bålet. Vi varmer saus i kaffekjelen og koker potet i den store gryta, sier Heidi.

GRILLHYTTE: Heidi kjøpte også grillhytta på impuls, og siden har den vært i flittig bruk.
GRILLHYTTE: Heidi kjøpte også grillhytta på impuls, og siden har den vært i flittig bruk. Foto: Kathrine Sørgård

Grillhytta var også ett av hennes impulskjøp. Den ble solgt av en campingplass like ved, fraktet med kranbil og plassert rett ved hytta.

KAFFEKOS: Grillhytta blir flittig brukt vinterstid. Kaffekjelen bruker Heidi også til å varme saus i. I den store gryta kokes det poteter.
KAFFEKOS: Grillhytta blir flittig brukt vinterstid. Kaffekjelen bruker Heidi også til å varme saus i. I den store gryta kokes det poteter. Foto: Kathrine Sørgård

I 2001 ble hytta bygget på av de tidligere eierne, da fikk de ordentlig bad og innlagt vann. Før det ble utedoen i annekset benyttet.

– Jeg er vokst opp med hytte uten innlagt vann og med strøm kun fra solcelleanlegg. Men jeg romantiserer ikke det å vaske kopper og kar for hånd, og jeg savner vaskemaskin, innrømmer Heidi.

Til gjengjeld har hun stor glede av å steke egg i stekepannen på den gamle, lille vedovnen på kjøkkenet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning