Videoovervåking på hytta

Slik få du full kontroll på hytta med kamera

Innbrudd, snøbrøyting og temperatur. Det er enklere enn noensinne å ha full kontroll på hva som skjer på hytta.

ALT I ETT: Et kamera med bevegelsesdetektor varsler deg og sender video til telefonen når noe skjer.
ALT I ETT: Et kamera med bevegelsesdetektor varsler deg og sender video til telefonen når noe skjer. Foto: Produsenten
Publisert

Kameraene blir mer avanserte, montering og oppsett blir enklere, og du har full oversikt på din egen telefon.

Funksjonene blir også flere slik at du for eksempel kan styre temperatur inne i hytta, eller hente inn værdata.

Med andre ord, mulighetene er nesten ubegrenset, men det gjør det selvsagt vanskeligere å velge akkurat det opplegget som passer din hytte. Her gir vi deg oversikten.

Alarmselskaper

De selskapene som leverer boligalarm leverer vanligvis også egne opplegg for hytte.

Her er forutsetningen at hytta har strøm og wifi. Da er alarmen koblet til en alarmstasjon med operatører som verifiserer, og eventuelt setter i gang reaksjoner når alarmen går.

Hva tåler utstyret?

Et kamera som er plassert utendørs må tåle tøffe forhold. Da finnes det en egen standard som viser hvor vann og støvtette de er, det kalles ip-grad.

  • IP2x: Innendørs bruk.
  • IP4x: Utendørs
  • bruk under tak.
  • IP6x: Utendørs bruk
  • under åpen himmel.

I et slikt system følger det gjerne med ulike smartfunksjoner, for eksempel muligheter for å styre temperaturen på hytta.

Alarmsystem med sensorer

Et trådløst alarmsystem er aktuelt om hytta ikke har internett. Da kreves strøm og mobildekning.

Systemet består av en sentral som er koblet til magnetkontakter og sensorer. På noen systemer kan det også kobles til vannlekkasjesensor, brannmelder og et opplegg for ring hytta varm.

Disse systemene er gjerne trådløse, noe som gjør monteringen svært enkel.

SOLCELLEPANEL: Noen av kameratypene kan drives av tilhørende solcelle­paneler. Da slipper du å tenke på strømforsyning eller bytte av batterier.
SOLCELLEPANEL: Noen av kameratypene kan drives av tilhørende solcelle­paneler. Da slipper du å tenke på strømforsyning eller bytte av batterier. Foto: Produsenten

Kamera

Et sikkerhetskamera kan plasseres både ute og inne på hytta.

Vanligvis begynner det å filme når det registrerer bevegelse i bildet. Da får du et varsel på mobilen din via en app, slik at du kan du se på opptaket og gjøre nødvendige tiltak.

Det finnes ulike typer kameraer for ute- og innebruk. De kan være koblet til en sentral inne i hytta, eller de sender direkte fra selve kameraet.

Les også: Dette må du passe på om du skal kjøpe hytte

VILTKAMERA: Disse er egentlig beregnet for å filme dyr, men kan også brukes til overvåkning av hytta.
VILTKAMERA: Disse er egentlig beregnet for å filme dyr, men kan også brukes til overvåkning av hytta. Foto: Produsenten
INNENDØRS: Skal du ha et kamera inne i hytta, bør det ha pan/tilt/zoom-funksjon. Da kan du styre kameraet med telefonen, dreie linsen i alle retninger og zoome inn for å se bedre.
INNENDØRS: Skal du ha et kamera inne i hytta, bør det ha pan/tilt/zoom-funksjon. Da kan du styre kameraet med telefonen, dreie linsen i alle retninger og zoome inn for å se bedre. Foto: Produsenten

Plassering

– Det optimale er å plassere et kamera på hvert hjørne, forklarer Thorbjørn Ulseth, daglig leder i sikkerheten-selv.no.

– Kameraene bør være plassert oppe under takskjegget, og peke langs veggen. Der oppe er de skjermet for været, og beskyttet mot hærverk. Skal du plassere kun ett kamera, bør det stå på veggen ved siden av inngangsdøren.

Der skal det dekke selve dørpartiet, og så mye av gårdsplassen som mulig.

– I tillegg er det lurt å ha et kamera inne. Det bør ha ptz-funksjoner (pan/tilt/zoom) slik at du kan styre filmingen fra en app på mobilen. Kameraet bør plasseres innerst i hjørnet i stua.

Les også: Elektrikerarbeid: Dette betyr fargen på ledningene

Nettverk

Motere kamera? Husk dette:

  • Et kamera på hvert hjørne er det optimale om du skal ha flere
  • Skal du kun sette opp ett kamera utendørs, bør det plas­seres slik at det dekker inngangen og adkomsten foran hytta.
  • Du klarer seg som regel med kun ett kamera inne i hytta, det bør plasseres i hjørnet i stua.
  • Å montere trådløse sensorer på alle dører og vinduer er en enkel og billig metode. Disse kan også kombineres med bevegelsessensor inne.

Overføring går via kabel, wifi eller mobilnettet. Hvilke muligheter som finnes her er med på å bestemme hva slags system du skal velge.

Er det strøm på hytta, vil en kabel som kobles til kameraet fungere bedre enn et wifi-nettverk. Det er mer stabilt, og det blir bedre kvalitet på bildene.

Monteringen blir litt enklere om du velger en type kabel som gir strømforsyning og signal i samme ledning.

Velger du wifi, må kameraene ha nettverk for å fungere. Test dekningen med en mobiltelefon der du vil plassere kameraet.

Er det ikke internett på hytta, er det mobilnett som er løsningen. De enkleste kameraene som kun sender bilder, klarer seg med sim fra et kontantkort. De mer avanserte som sender video, må ha et 4G data-simkort. Det kan kjøpes som tillegg på det abonnementet du allerede har, 2–3 GB med data er tilstrekkelig.

Et alarmsystem med sensorer vil kun sende sms. Da kan alle simkort som har sms og tale aktivert brukes. Både kontantkort og abonnement.

Hjemmesystem

Disse kameraene og sensorene styres ofte fra det som kalles hjemmesystemer (smart home). De snakker ikke nødvendigvis sammen, og da er det lurt å gjøre en mer helhetlig vurdering før du handler. Særlig om du vurderer å bygge ut med flere funksjoner, eller du allerede har et system hjemme. Gjør du litt undersøkelser, kan du slippe unna med kun én app som gir deg full styring og kontroll hjemme
og på hytta.

Les også: Hytta måtte ha store vinduer i alle retninger

Bildekvalitet

Jo høyere oppløsningen på kameraet er, desto klarere blir video- og bildekvaliteten. De bør også ha nattsikt.

Hvis det skjer noe med hytta, er det mye lettere for politiet eller forsikringsselskapet å bruke informasjonen hvis bildekvaliteten er god. Det aller nyeste på teknologifronten er kameraer som gir fargebilder, selv om de filmer i stummende mørke.

Kameraovervåking skal ikke godkjennes av Datatilsynet. Den som overvåker har selv ansvaret for å overholde alle reglene i loven før overvåkingen settes i gang.

Du kan overvåke inne og ute, men kameraet kan ikke fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom. Et utendørs kamera med pan, tilt, zoom-funksjon kan være et problem om det er tett mellom hyttene.

Det viktigste er å ta en prat men naboene, og forsikre dem om at du kun filmer din egen tomt. Dette er konfliktstoff hvis den ene parten følerseg overvåket.

Les også: Vant tomt i loddtrekning, bygde drømmehytta

STRØMLØS: På denne hytta er det ikke strøm eller internett. Likevel har eieren full kontroll ved hjelp av sikkerhetskameraer.
STRØMLØS: På denne hytta er det ikke strøm eller internett. Likevel har eieren full kontroll ved hjelp av sikkerhetskameraer. Foto: Thomas Tovsen Savio

Kamera på hytte uten strøm eller internett

FULL KONTROLL: Med en app på telefonen har hytte­eieren full oversikt over hva som skjer på hytta.
FULL KONTROLL: Med en app på telefonen har hytte­eieren full oversikt over hva som skjer på hytta. Foto: Thomas Tovsen Savio

På hytta til Thomas Tovsen Savio i Fyresdal er det hverken strøm eller internett. Det gjorde det litt vanskeligere når det skulle velges overvåkningssystem til hytta.

– Vi var avhengige av kamera med 4G og batteridrift for utendørs bruk, så vi fant ikke så mange alternativer, forklarer hytteeieren.

De fleste løsninger trenger enten 12/230V strømtilgang eller wifi.

– Vi valgte et kamerasystem som kan lades via eget solcellepanel. Det har en brukervennlig og funksjonell app som ikke krever abonnement. I tillegg har vi samme system hjemme, slik at alt kommer opp i samme app, sier Tovsen Savio.

– Vi kjøpte to kameraer, begge ble plassert utendørs. Det ene gir oversikt over fronten på hytta med inngangspartiet, det andre ble plassert for å få oversikt over parkering og innkjørsel. Det fanger opp biler som kjører inn, og gir informasjon om det er behov for å bestille brøyting vinterstid.

Eneste ulempe med akkurat denne løsningen er at kameraene og solcellepanelene er ganske kostbare, pluss at man trenger et datakort til hvert av kameraene, avslutter Tovsen Savio.

Les også: Det er slutt på tiden da man pepret taket med downlights

ALARMPAKKE: En sentral med ulike sensorer er et enkelt og billig alternativ til kameraovervåkning.
ALARMPAKKE: En sentral med ulike sensorer er et enkelt og billig alternativ til kameraovervåkning. Foto: Produsenten
SENSOR: . Slike sensorer monteres på dører og vinduer. De kommuniserer trådløst med sentralen, og er svært enkle å montere.
SENSOR: . Slike sensorer monteres på dører og vinduer. De kommuniserer trådløst med sentralen, og er svært enkle å montere. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2020.

Les også