lys-tabber:

Ekspert: – Det er slutt på tiden da man pepret taket med downlights

Dette er de vanligste feilene folk gjør når de planlegger belysning.

PRAKTISK: Downlights er populært, men det kan bli for mye av det gode, ifølge lys-ekspert Kenneth Fossum. I denne artikkelen kommer han med sine beste tips til hvordan man skal planlegge belysningen hjemme
PRAKTISK: Downlights er populært, men det kan bli for mye av det gode, ifølge lys-ekspert Kenneth Fossum. I denne artikkelen kommer han med sine beste tips til hvordan man skal planlegge belysningen hjemme Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Muligheter for belysning hjemme er flere en noensinne, og det er en jungel av lamper og ikke minst lyspærer å velge mellom på markedet.

Mange kjøper gjerne en lampe de synes ser fin ut i butikken, og tenker ikke nevneverdig over hvilken lyspære de setter inn.

Resultatet kan bli at belysningen hjemme slett ikke blir som man hadde håpet og tenkt.

– Jeg synes alle bør sette seg inn i hvordan en lyspære virker. Jeg har vært i mange rom med feil belysning, som blir ubehagelige over tid. Kanskje sitter det folk rundt om i hjemmene sine med hodepine og slitne øyne, uten at de helt forstår sammenhengen, sa kulturviter og lys-ekspert Lise Hansen Fjellstad til Bonytt nylig.

Lys er blitt mer komplisert

Hun får støtte av Kenneth Fossum i SML Lighting, som mener den stadig mer avanserte lys-teknologien skaper flere fallgruver dersom man ikke vet hva man driver med.

– Belysning bør være funksjonell, tilpasset dine behov, din estetiske sans og ditt interiør, sier han til Maison Interiør.

Eksperten Kenneth Fossum jobber i SML Lighting, er opptatt av design samt å skape riktig stemning med belysning. SML Lighting designer, utvikler og leverer komplette belysningsløsninger mot private, bedrifter og det offentlige. De representerer også ledende belysningsleverandører.
Eksperten Kenneth Fossum jobber i SML Lighting, er opptatt av design samt å skape riktig stemning med belysning. SML Lighting designer, utvikler og leverer komplette belysningsløsninger mot private, bedrifter og det offentlige. De representerer også ledende belysningsleverandører.

Han merker at kunder ber mer om hjelp til belysning enn for bare få år siden.

– Det har skjedd store endringer på belysningsfronten, og den kanskje største av alle er at LED-belysning har kommet for å bli. LED er teknologi mer enn en lyspære slik vi kjenner den, noe som oppfattes mer komplisert. Samtidig har valgmulighetene nå blitt mange flere. Før var det enklere for en elektriker å selv planlegge all belysning, nettopp fordi det var færre valg og potensielle fallgruver.

Han forteller at lysdesigner-kompetansen har blitt mye viktigere for kundene ettersom de fleste er mer bevisst på hvordan de har det hjemme.

Slik jobber en lysdesigner

Det er flere måter å få hjelp til å planlegge belysning på – du kan kjøpe timer eller pakker. Først bør du avtale et møte slik at designeren kan bli kjent med stilen din, finne ut hva som er viktig for deg, og se gjennom tegninger.

Designeren drar også ofte ut på befaring, når det er nødvendig, spesielt på renoveringsprosjekter. Deretter utarbeides en lysplan med forslag til punkter der man har behov for det, og forslag til ulike typer produkter som kan benyttes.

Tabbe #1: Dårlig planlegging

Fossum forteller at en vanlig feil mange gjør, er å ikke planlegge belysningen tidlig nok i et bygge- eller renoveringsprosjekt.

– Det må være god variasjon i hvor lyset kommer fra og den vanligste feilen mange gjør, er at de lar belysningen komme i siste rekke i en byggeprosess. Belysning bør komme inn så tidlig som mulig for å kunne legge til rette for det elektriske, slik at resultatet blir som planlagt. Når tak og vegger lukkes, blir det vanskeligere å hente seg inn, forklarer Kenneth.

Har man gjort denne tabben, er det likevel håp. Noe av det som har gjort dette vanskelig er at teknisk belysning ofte trenger en driverenhet for å kunne fungere, og denne kan være vanskelig å plassere. Men fordi lysteknologien utvikler seg så raskt, kommer det nå stadig gode produkter som har integrerte drivere og likevel er dimbare. Nye trådløse eller appbaserte styringssystemer gjør det også enklere å planlegge lys i eksisterende anlegg.

<b>GJENNOMTENKT:</b> Spør deg selv hvor du trenger lyset og planlegg deretter. Det viktigste er at du har lyset nøyaktig der du trenger det. Bord- og vegglampe fra Occhio.
GJENNOMTENKT: Spør deg selv hvor du trenger lyset og planlegg deretter. Det viktigste er at du har lyset nøyaktig der du trenger det. Bord- og vegglampe fra Occhio.

Tabbe #2: Feil lyspærer

En annen fallgruve er å ikke sette seg inn i forskjellen på de ulike lyspærene.

JUNGEL: Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i lyspære-jungelen.
JUNGEL: Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i lyspære-jungelen. Foto: Getty Images

Man kan nemlig ikke lenger gå i butikken og sammenligne en 20W lyspære mot en 20W lyspære kjøpt et annet sted, da vil du mest sannsynlig ende opp med to ulike lyspærer. Man må også glemme tanken om at all LED-belysning er kjølig og kald.

– Det er to begreper du må kunne nå; kelvin og lumen. Kelvin er fargetemperatur, og jo lavere tallet er, desto varmere er lyset. Jo høyere det er, desto kaldere. I Norden bruker vi vanligvis 2700 kelvin, en varm hvit fargetemperatur. Lumen handler om hvor mye lys som kommer ut av en lyspære, mens watt beskriver hvor mye strøm pæren bruker. Taklys bør være 27000 til 3000 Kelvin, som er varmere farger. Lyset i led-pærene gir nemlig ikke «varmere» lys når du dimmer ned, slik glødepærene blir. Det blir bare mindre lys.

Les mer: Slik finner du frem i lyspære-jungelen

Tabbe #3: Ikke pøs på med downlights

– Det er lett å fokusere på den dekorative belysningen, og glemme det funksjonelle lyset, men en vakker stemningslampe vil komme mye bedre frem hvis den får lov til å være nettopp dekorativ – og ikke må forsøke å være funksjonell i tillegg. Tenk derfor alltid over hvilken funksjon du ønsker at lampen skal ha. Det er slutt på den tiden hvor vi «pepret» taket med downlights for å være sikker på at vi fikk nok lys. Ikke tenk så mye på symmetri, det viktigste spørsmålet du bør stille deg er: Hvor trenger jeg lys?

Ifølge Fossum er det viktig å finne en god kombinasjon mellom den funksjonelle og den dekorative belysningen, særlig i de viktigste rommene, som stuen.

– All belysning må ikke komme fra taket! Bruk veggene, gulvet, stålamper og dekorative pendler – det er helheten som teller. Har du i tillegg et enkelt styringssystem som kan lage ulike scenarioer, er du godt på vei!

– Bord-lamper og stålamper er tidløst og lekkert. Det er fint å få lyset fra et annet nivå, og det gjør rommet litt mer spennende og variert, siden lyset fra taket ofte gir en fast fargetemperatur.

<b>ARBEIDSLYS:</b> Her har man klart kunsten å kombinere både skjønnhet og funksjonalitet. Lampe, Hubert Suspension Frame, kr 6400, menu.as.
ARBEIDSLYS: Her har man klart kunsten å kombinere både skjønnhet og funksjonalitet. Lampe, Hubert Suspension Frame, kr 6400, menu.as.

Tabbe #4: Ikke velg den billigste løsningen

– Kvaliteten på LED kan variere veldig, kanskje mer nå enn før. Kvalitet vil nok dessverre alltid koste litt mer. Det er mange faktorer som spiller inn, blant annet evnen til å gjengi farger, og levetid. En LED-lyskilde kan jo ha en utrolig lang levetid, ofte minimum 50 000 timer, vi snakker flere år, avhengig av omgivelsene.

Dersom lampene er like, bør man holde seg til samme merke og samme pærer for å få mest mulig likt lys, men dersom det er to helt ulike lamper, er det ofte behov for helt ulike pærer.

– Om lampene har lik funksjon i rommet kan dette være lurt, men er ingen grunn til å holde seg til et merke om lampene har ulike funksjoner, eksempelvis dekorativ taklampe og gulvlampe eller teknisk spot og teknisk vegglampe.

Han anbefaler folk å benytte seg av etablerte merker, og gjerne kjøpe pærer i faghandel-butikker for å få kyndig veiledning.

– Det er alltid en fordel å benytte seg av merkevarer som har vært i markedet i lengre tid, og å gå for det samme merket når man kjøper nye pærer. Da der det ofte større sannsynlighet for at pærene lyser likt.

Tabbe #5: Ikke dropp dimmer

– Selv om noen fremdeles kan la seg fascinere av store styringspaneler med «uendelige» muligheter, vil de aller fleste ha det ganske enkelt. Det viktigste er å kunne skru av og på og dimme lyset, og for mange er det viktig å ha én felles bryter som kan slå av alt lys når man forlater hjemmet. Det er bare å se på Apple-teknologien, vi ønsker at ting skal være intuitive. App-baserte styringssystemer på telefonen blir stadig vanligere, men de må være enkle og brukervennlige, sier Fossum.

– Dersom man bor i et hus med gammelt utstyr - er det like greit å droppe dimmeren?

– Nei. Jeg vil alltid anbefale å ha mulighet til å dimme lysene. Det kan være med på å skape ulike typer soner og den riktige stemningen. Da kan man dimme grunnbelysningen etter det naturlige lyset i rommet, og heller få frem de dekorative lysene på en flott måte og la de få skinne og være dekorative.

<b>NYTT, MEN TIDLØST:</b> Den tradisjonelle lysekronen har fått konkurranse fra pendellamper satt sammen i klynger. Velg så mange du ønsker, men husk å se det i forhold til størrelsen på rommet eller spiseplassen. Og glem for all del ikke at du må kunne dimme! Ledning med sokkel, kr 819 pr. stk, glasskjerm, kr 879 pr. stk, fermliving.com.
NYTT, MEN TIDLØST: Den tradisjonelle lysekronen har fått konkurranse fra pendellamper satt sammen i klynger. Velg så mange du ønsker, men husk å se det i forhold til størrelsen på rommet eller spiseplassen. Og glem for all del ikke at du må kunne dimme! Ledning med sokkel, kr 819 pr. stk, glasskjerm, kr 879 pr. stk, fermliving.com.

Rom for rom

Mye av det Fossum han har vært innom, er generelle råd som gjelder for hele huset, men på oppdrag fra Klikk.no lister han opp hva være ekstra obs på når man skal planlegge belysning i huset – rom for rom.

Stuen:

– Stuen er et rom som skal fungere til så mangt og man bør ha dette i bakhodet når man planlegger belysningen. Stuen er ofte det viktigste rommet i huset og her mange ønsker å legge til det lille ekstra. Man bør tenke på belysningen i flere lag og soner. Med det mener vi at belysningen skal ha ulike funksjoner. Man skal kunne ha muligheten for å ha en god og jevn grunnbelysning i tillegg ønsker man å sette fokus på noen områder. Da kan man eksempelvis bruke punktbelysning for å sette ekstra fokus på noen elementer i rommet som gir en kontrast og fokuspunkter i rommet.

Fossum mener folk må være særlig obs på at lyset i tv-sonen ikke blir for svakt, men at man må ha en balanse også her.

– Til slutt kommer de dekorative lampene som skal sørge for hyggebelysningen i rommet og blir en del av interiøret. Dette i form av taklamper, vegglamper og gulvlamper. Et viktig området man fort glemmer er tv-sonen, og for å få en best mulig opplevelse av å se på tv er det viktig å ha belysning i forbindelse med tv-en for å ikke få for store kontraster mellom lyst og mørkt.

– Det er derfor viktig å kunne dimme lyset slik at man kan styre de ulike sonene og lagene med belysning fra om man skal slappe av, jobbe eller ha selskap.

Kjøkkenet:

– Det aller viktigste å tenke på når man planlegger belysning av et kjøkken er å få et godt arbeidslys. Og med det mener man et jevnt lys som gjerne kommer framfor arbeidsplassen slik at man ikke selv skygger for matlagingen. Nå som LED er kommet for å bli, er det viktig å tenke på fargegjengivelsen på lyset på kjøkkenet for at maten skal fremstå riktig og delikat.

<b>KJØKKEN:</b> Pendelen Orient Aluminium fra Lightyears har fine proporsjoner, kr 6595 pr. stk. fritzhansen.com.
KJØKKEN: Pendelen Orient Aluminium fra Lightyears har fine proporsjoner, kr 6595 pr. stk. fritzhansen.com.

Kjøkkenet er et viktig samlingsted for en familie og derfor må man legge til rette for dette. Det gjør man med elementer som skaper stemning som en kontrast til arbeidslyset, sier Fossum.

– Det kan være punktbelysning for å lyse opp et bildet eller en fin vegg. Vegglamper og eller dekorative pendellamper øver en øy eller lignende. Disse grepene er med på å skape en dynamikk i rommet. Styring av de forskjellige sonene er også viktig her.

Badet

– På badet er det viktig å skape en behagelig og avslappende stemning.

– Samtidig trenger man for eksempel godt sminkelys. Ved speilet kan det være en fordel å få lys fra veggen, da en downlight ovenfra vil gi harde skygger nedover ansiktet. Et speil med innebygd belysning kan være et godt alternativ, men vær litt kritisk her også, det er stor forskjell på kvaliteten.

Ulike soner også på badet er viktig. Tenk belysning i nisjer, ved dusjsoner og badekar, både direkte og indirekte. All slik belysning må selvfølgelig tilrettelegges og være godkjent for våtrom.

<b>BADET:</b> På hotellet 25 Hours i Zürich er speilet felt inn i veggen, og lyset kommer fra flere kanter. Belysningen er fra Baulmann, smllighting.no. Foto: Stephan Lemke/25hours
BADET: På hotellet 25 Hours i Zürich er speilet felt inn i veggen, og lyset kommer fra flere kanter. Belysningen er fra Baulmann, smllighting.no. Foto: Stephan Lemke/25hours
<b>MANGFOLD:</b> Interiørarkitekt Cecilie Claussen har designet dette badet med både skjult og synlig funksjonell belysning. De svarte spotene spiller på lag med den svarte baderomsarmaturen. Foto: Niklas Hart.
MANGFOLD: Interiørarkitekt Cecilie Claussen har designet dette badet med både skjult og synlig funksjonell belysning. De svarte spotene spiller på lag med den svarte baderomsarmaturen. Foto: Niklas Hart.

Soverommet

– Soverommet er et viktig rom. Det er mye inspirasjon å hente i hotellverdenen, også når det gjelder belysning. På et lite hotellrom skal man kunne skape flere ulike stemninger, og mange ønsker å ta dette med seg hjem. Pendler ned fra taket som et dekorativt element ved nattbordet er fint, og så kan du ha et lite leselys på veggen i tillegg slik at du ikke forstyrrer din partner. Tenk også at du bør ha funksjonelt lys for eksempel ved garderobeskapet.

– På hotell har man ofte svake nattlys for å navigere på natten – man finner frem uten å slå på full belysning og våkne mer enn nødvendig. Dette er jo utrolig praktisk, og det er ingen grunn til at man ikke kan ha dette hjemme!

<b>HARMONISK:</b> På et soverom er det mange ulike lysfunksjoner som skal inn. Her er det valgt enkle, hvite nattbordslamper, mens skyvedører i glass, Front Row fra Drømmekjøkkenet, slipper lys gjennom til garderobedelen, som også har funksjonell belysning i taket.
HARMONISK: På et soverom er det mange ulike lysfunksjoner som skal inn. Her er det valgt enkle, hvite nattbordslamper, mens skyvedører i glass, Front Row fra Drømmekjøkkenet, slipper lys gjennom til garderobedelen, som også har funksjonell belysning i taket.
<b>SOFISTIKERT TYNGDE:</b> Lampeserien Biba fra Intra Lighting består av små og fint formede LED-pendler som er overraskende tunge når man tar på dem, på bildet sees Biba Slim, pris på forespørsel, smllighting.no. 
SOFISTIKERT TYNGDE: Lampeserien Biba fra Intra Lighting består av små og fint formede LED-pendler som er overraskende tunge når man tar på dem, på bildet sees Biba Slim, pris på forespørsel, smllighting.no. 
<b>MARKERINGSLYS:</b> I mange lamper er lyskilden integrert i armaturen, noe som betyr at den ikke kan skiftes ut. Slike produkter har imidlertid svært lang levetid, ofte over 50 000 timer, Nobel Sferos er fra belgiske Tal, pris på forespørsel, smllighting.no.
MARKERINGSLYS: I mange lamper er lyskilden integrert i armaturen, noe som betyr at den ikke kan skiftes ut. Slike produkter har imidlertid svært lang levetid, ofte over 50 000 timer, Nobel Sferos er fra belgiske Tal, pris på forespørsel, smllighting.no.

Gangen

– Gangen og hallen er ofte det første man ser når man kommer inn i en bolig og det er lett å glemme når man planlegger belysningen. Alle vil vell gi et bra førsteinntrykk? Her er det grunnbelysningen som er det viktige. Men man bør forsøke å skape et spennende gang-rom. Bruk lyset til å få fram bilder eller dekorasjoner.

– Man kan også ha et markeringslys. De henger gjerne lenger nede på veggen - ofte i gangen ved toalettet. Det kan stå på om natten slik at man finner frem.

<b>GLØDENDE:</b> Lampen Heat, design Johanna Forsberg, har et reflekterende messingnett som gir illusjon av en glødende sky og er like fin både av og på, kr 8990, northern.no. 
GLØDENDE: Lampen Heat, design Johanna Forsberg, har et reflekterende messingnett som gir illusjon av en glødende sky og er like fin både av og på, kr 8990, northern.no. 
<b>SMYKKE:</b> Lysekronen Lucca vil gjøre seg godt i mange ulike interiører, alt etter hvilken annen type belysning du velger, <br/>ca. kr 30 000, artilleriet.se.
SMYKKE: Lysekronen Lucca vil gjøre seg godt i mange ulike interiører, alt etter hvilken annen type belysning du velger,
ca. kr 30 000, artilleriet.se.
<b>PLAFOND: </b>Lampeserien Lamella, design Takagi &amp; Homstvedt, er blitt utvidet til å inkludere en plafond til både vegg og tak, kr 4995, leklint.dk.
PLAFOND: Lampeserien Lamella, design Takagi & Homstvedt, er blitt utvidet til å inkludere en plafond til både vegg og tak, kr 4995, leklint.dk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning