500 søkere på 31 tomter

Vant tomt i loddtrekning - tegnet og bygde drømmehytta

Janne og Bård Ove realiserte drømmen.

Øyungen: Her er det gode fiskemuligheter, og familien benytter seg gjerne av det naturen har å by på.
Øyungen: Her er det gode fiskemuligheter, og familien benytter seg gjerne av det naturen har å by på. Foto: Helge Eek
Publisert Oppdatert

I flere år delte paret en liten seter med foreldrene til Janne. Det var veldig koselig, men ble etter hvert ganske trangt.

Da det dukket opp tomter i området, noe det sjelden gjør, leverte de inn en søknad.

Pause i hytteveggen. Det er ikke så ofte familien tar seg pauser, for de er glad i friluftsliv og liker å være i aktivitet. Samtidig går tiden litt saktere på hytta.
Pause i hytteveggen. Det er ikke så ofte familien tar seg pauser, for de er glad i friluftsliv og liker å være i aktivitet. Samtidig går tiden litt saktere på hytta. Foto: Helge Eek
Naturlig. Torvtaket på hytta gjør at den går mer i ett med omgivelsene. Familien ønsket seg at hytta ikke skulle skille seg ut i terrenget.
Naturlig. Torvtaket på hytta gjør at den går mer i ett med omgivelsene. Familien ønsket seg at hytta ikke skulle skille seg ut i terrenget. Foto: Helge Eek
Vakker utsikt. Familien har bygget en stor platting rundt hytta, og de spiser så mange måltider som mulig ute. Herfra har de også nydelig utsikt.
Vakker utsikt. Familien har bygget en stor platting rundt hytta, og de spiser så mange måltider som mulig ute. Herfra har de også nydelig utsikt. Foto: Helge Eek

– Det var nesten 500 søkere på 31 tomter. Vi hadde ikke særlig troen, men da vi trakk ett av vinnerloddene, sto jubelen i taket, forteller Janne Dragmyrhaug.

Øyungen betyr noe helt spesielt for henne, og i barndommen tilbrakte hun alle ferier her.

– Det er et flott område. Jeg kommer aldri til å vinne i lotto, men det er greit så lenge vi fikk bygge drømmehytta her, smiler hun.

Den vinteren de kjøpte tomta, brukte Janne god tid på å tegne hytta.

Hun og mannen Bård Ove tenkte nøye gjennom hva de ønsket å prioritere. Med to tvillingjenter på 7 år, var det viktig med plass til lek og ha venner på besøk.

Personlig preg

Valget falt på en tømmerhytte, siden begge er glad i naturen og liker den lune, koselige følelsen tømmeret gir.

Når det kom til farger og innredning, ønsket de å gi hytta et personlig preg.

Siden hele familien er mye ute og Bård Ove i tillegg jakter, gjenspeiles friluftsinteressen inne i hytta. Jordfargene fungerer som en rød tråd, og overalt er det spor av jaktglede.

Alle rommene, bortsett fra badet, er beiset i fargen Stølsbrun og taket i fargen Never.

– En og annen rype eller mår har vært uheldig og havnet som veggpryd. Men vi setter stor pris på å få servert mye godt vilt her på hytta. Jentene synes også det er stas å være med pappa på rypejakt. Da hjelper de til med å jage rypene, forteller Janne.

Tørketid
Janne er veldig fornøyd med tørkestativet over ovnen. Stativet har hun tegnet og Bård Ove sveiset. Å få tørket våte ullsokker på hytta, er alfa og omega. Veggen i bakgrunnen er laget av gamle materialer fra et fjøs.
Tørketid Janne er veldig fornøyd med tørkestativet over ovnen. Stativet har hun tegnet og Bård Ove sveiset. Å få tørket våte ullsokker på hytta, er alfa og omega. Veggen i bakgrunnen er laget av gamle materialer fra et fjøs. Foto: Helge Eek

Både hun og mannen er glad i gamle møbler og gjenbruk, og de lager gjerne utradisjonelle møbler av gamle materialer. Det er gjerne Janne som står for ideene, mens han snekrer.

Veggen rundt peisen er laget av gamle materialer fra et fjøs, og servantskapet på badet er bygget av solsvidd panel fra et uthus. Her finnes det mange unike detaljer i interiøret.

– Møbler bygget av gammelt, værbitt treverk blir så røft og fint, og vi får møbler som ingen andre har, forklarer hun.

Det mest praktiske de har bygget, er tørkestativet over peisen, som de ikke kunne ha vært foruten.

For hytta er i bruk året rundt, selv om de må ta seg dit med snøscooter vinterstid. Janne forteller om rundt 140 hyttedøgn per år, mye fordi den bare ligger en halvtime fra der de bor.

– Om sommeren pendler jeg ofte til jobben fra hytta, forteller hun.

Les også: Bygde hytte av et fjøs fra 1850

Allrom. Familien har kjøkken og stue i ett, men det går likevel et naturlig skille ved vaskestolen på hjørnet. Fra spiseplassen kan familien nyte favorittutsikten.
Allrom. Familien har kjøkken og stue i ett, men det går likevel et naturlig skille ved vaskestolen på hjørnet. Fra spiseplassen kan familien nyte favorittutsikten. Foto: Helge Eek
Personlig preg
Gevir og utstoppede dyr er brukt som pynt i hytta, noe som vitner om en jaktglad og friluftsinteressert familie.
Personlig preg Gevir og utstoppede dyr er brukt som pynt i hytta, noe som vitner om en jaktglad og friluftsinteressert familie. Foto: Helge Eek
Kjøkkenglede. Den lyse innredningen bryter mot alt det brune og utgjør et friskt pust på hytta..
Kjøkkenglede. Den lyse innredningen bryter mot alt det brune og utgjør et friskt pust på hytta.. Foto: Helge Eek
Skatter. Både Janne og Bård Ove har et hjerte for gjenbruk, og de blander gjerne gamle ting med det de har laget selv. Tallerkenhylla er full av skatter.
Skatter. Både Janne og Bård Ove har et hjerte for gjenbruk, og de blander gjerne gamle ting med det de har laget selv. Tallerkenhylla er full av skatter. Foto: Helge Eek
Kort vei. Fra kjøkkenet er det kort vei til vedovnen, noe som er praktisk når en kjele med vann skal kokes opp.
Kort vei. Fra kjøkkenet er det kort vei til vedovnen, noe som er praktisk når en kjele med vann skal kokes opp. Foto: Helge Eek

Nyter friluftslivet

Selve tomta ligger 851 meter over havet, ved sjøen Øyungen i Hessdalsfjella. Et område med flotte turmuligheter, sommer som vinter.

Her kan familien fiske hele året, og de har fått både ørret og røye på kroken. Jentene har blitt skikkelige gründere og solgt fisk for å tjene noen ekstra kroner.

Fersk fisk rett fra innsjøen er nemlig populært og smaker ekstra godt.

Rett i nærheten ligger også Forollhogna nasjonalpark, som byr på mange fine turmuligheter. De sitter med andre ord ikke mye inne på hytta og kjeder seg.

– Alle fire liker godt å være ute i naturen og i aktivitet. Planene vi har for hytta får vente, slik som å bygge bod til oppbevaring av mat. Uteområdet må vi også gjøre noe med etter hvert. Vi har bygget ferdig en platting og lagt skiferheller, men i tillegg vil vi gjerne ha en gapahuk. Da kan vi spise enda flere måltider ute.

– Men vi elsker det langsomme livet her også. Vi kan sitte i timevis ved bålpanna og bare nyte utsikten, sier Janne.

Kortreist. Det naturlige som finnes rett utenfor døra, er det som også passer best inne på hytta, synes Janne. Den tankegangen går igjen i hele innredningen.
Kortreist. Det naturlige som finnes rett utenfor døra, er det som også passer best inne på hytta, synes Janne. Den tankegangen går igjen i hele innredningen. Foto: Helge Eek
Selvfangst. Er det fisk familien 
har fisket selv som står på menyen 
i dag, mon tro? De er så heldige å kunne nyte både selvfangst og viltmiddager på hytta.
Selvfangst. Er det fisk familien har fisket selv som står på menyen i dag, mon tro? De er så heldige å kunne nyte både selvfangst og viltmiddager på hytta. Foto: Helge Eek
Varme farger. Ved å bruke jordfarger istedenfor grått, får hytta et lunt preg. Veggene er beiset i fargen Stølsbrun og taket med fargen Never, begge fra Tyrilin.
Varme farger. Ved å bruke jordfarger istedenfor grått, får hytta et lunt preg. Veggene er beiset i fargen Stølsbrun og taket med fargen Never, begge fra Tyrilin. Foto: Helge Eek
Låvedør. Etter mal fra en gammel låvedør, har Bård Ove bygget en tilsvarende dør. Materialene rundt er fra fjøset til foreldrene til Janne. Døra fører inn til parets soverom.
Låvedør. Etter mal fra en gammel låvedør, har Bård Ove bygget en tilsvarende dør. Materialene rundt er fra fjøset til foreldrene til Janne. Døra fører inn til parets soverom. Foto: Helge Eek
Maskinlaftet. Paret valgte maskinlaftet tømmer da de skulle bygge hytta. Det ble fraktet hit fra Lappland.
Maskinlaftet. Paret valgte maskinlaftet tømmer da de skulle bygge hytta. Det ble fraktet hit fra Lappland. Foto: Helge Eek
Patina
Denne baderomsinnredningen har paret snekret selv av gamle, værbitte materialer. Så lenge bordene ikke har råteskader, er det ikke noe problem. Vær og vind tilfører treverket ekstra patina og struktur.
Patina Denne baderomsinnredningen har paret snekret selv av gamle, værbitte materialer. Så lenge bordene ikke har råteskader, er det ikke noe problem. Vær og vind tilfører treverket ekstra patina og struktur. Foto: Helge Eek
Plassbygget
For å utnytte plassen maksimalt, har soverommet fått skap i høyden. En smart løsning som sparer gulvplass. Janne har tegnet løsningen, mens en lokal snekker har bygget skapene. Veggfargen er Stølsbrun fra Tyrilin, og skapfargen heter Sort pepper.
Plassbygget For å utnytte plassen maksimalt, har soverommet fått skap i høyden. En smart løsning som sparer gulvplass. Janne har tegnet løsningen, mens en lokal snekker har bygget skapene. Veggfargen er Stølsbrun fra Tyrilin, og skapfargen heter Sort pepper. Foto: Helge Eek
Jenterommet. Malin og Malene storkoser seg på rommet sitt. Her kan de være helt i fred, og de synes det er ekstra stas når de får ha med seg venner.
Jenterommet. Malin og Malene storkoser seg på rommet sitt. Her kan de være helt i fred, og de synes det er ekstra stas når de får ha med seg venner. Foto: Helge Eek
I full aktivitet. De to tvillingjentene er aktive, og de trives både på jakt med pappa og med å leke utenfor hytteveggen.
I full aktivitet. De to tvillingjentene er aktive, og de trives både på jakt med pappa og med å leke utenfor hytteveggen. Foto: Helge Eek

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning