Oppussing av sommerhytte

Se sommerhytta før og etter

En totalrenovering gjorde denne mørke hytta til om til en romantisk, lyseblå drøm.

FØR OG ETTER: Forvandlingen av den sjarmerende sommerhytta er formidabel. Den har gått fra å være mørk og lukket til lys og åpen.
FØR OG ETTER: Forvandlingen av den sjarmerende sommerhytta er formidabel. Den har gått fra å være mørk og lukket til lys og åpen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert
KOSELIG INNGANG: Den lyse inngangen er delikat og inviterende med lekre detaljer i hvitt og blått.
KOSELIG INNGANG: Den lyse inngangen er delikat og inviterende med lekre detaljer i hvitt og blått. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SOMMERLIV: Om sommeren er det ekstra hyggelig å nyte utsikten med alle båtene på sjøen.
SOMMERLIV: Om sommeren er det ekstra hyggelig å nyte utsikten med alle båtene på sjøen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Blant snirklete veier, høyt oppe i høyden av Hurumlandet i Åros, ligger en sjarmerende hytte.

Den heter Himmelblå, og navnet er dekkende både med tanke på det gjennomførte interiøret i hvitt og blått, og den unike utsikten over Oslofjorden.

Hytta er blitt totalrenovert, og fremstår som en lyseblå drøm. Men slik har det ikke alltid vært.

Totalrenovering

- Vi var ganske fortvilet da vi kom hit første gangen, og lurte vel egentlig på hva vi hadde gjort, forteller hytteeier Torild. - Her var det mye som måtte gjøres, både utendørs og innendørs.

Hytta var nesten helt svart innvendig, og de smårutete vinduene spiste opp all den flotte utsikten.

Eierne har gjort det meste selv, med god hjelp av Torilds eldste bror.

Totalrenoveringen har omfattet både utbygging av terrasse, utskifting av vinduer og dører, ny utvendig panel, beising av gulv og mye maling.

- Det gikk med så mye som 28 liter maling innendørs, humrer Rolf.

- Og jeg prøvde å skrubbe gulvet med grønnsåpe uten hell. Vi valgte til slutt å beise det lyst, legger Torild til.

Utsikten avgjørende

Fra terrassen og stuen ser de rett over til Gråøya, med Håøya i bakgrunnen. På terrassen nyter de den flotte utsikten og lange, varme soldager.

- Hver eneste time av døgnet er vakker her, sier Torild. - Vi ville heller være oppe i høyden enn nede ved vannet. Her oppe er det mindre rått, og det er bare en fem minutters spasertur langs koselige stier ned til vannet.

- En dag jeg var her ute, var himmelen helt blå, og det føltes som om alt rundt meg også ble farget blått. Det var så vakkert, og da måtte bare navnet bli Himmelblå, forteller hytteeier Torild.

- Og annekset vårt er bygget skjevt, så det heter Himmelskrå, legger Rolf spøkefullt til.

SPISEPLASS: Her nyter 
Torild og Rolf lange måltider hele sommeren. De liker å sitte om kvelden og se utover havet.
SPISEPLASS: Her nyter Torild og Rolf lange måltider hele sommeren. De liker å sitte om kvelden og se utover havet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ÅPNET OPP: Da Torild og Rolf kjøpte hytta, var det bare smårutete vinduer som spiste opp utsikten. Alle vinduene er blitt byttet, bortsett fra på kjøkkenet og soverommet. Døren ut til terrassen er ny. Her var det bare en smal dør og et lite vindu.
ÅPNET OPP: Da Torild og Rolf kjøpte hytta, var det bare smårutete vinduer som spiste opp utsikten. Alle vinduene er blitt byttet, bortsett fra på kjøkkenet og soverommet. Døren ut til terrassen er ny. Her var det bare en smal dør og et lite vindu. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Lyseblått og hvitt

KJØKKENET FØR: Slik så det gamle kjøkkenet til Torild og Rolf ut
KJØKKENET FØR: Slik så det gamle kjøkkenet til Torild og Rolf ut Foto: FOTO: Privat

Hytta fremstår idyllisk og gjennomført.

Lyseblått og hvitt er de gjennomgående fargene, og en lekker blanding av nytt og gammelt gjør interiøret komplett.

Stua er nå lys og luftig. Innredningen er dus, lys og behagelig, med gjennomgående innslag av lyseblått.

Her er ingenting tilfeldig, og alt har sin plass.

Blanding av nytt og gammelt

Torild har ikke bare estetisk sans, men også et godt håndlag med fornyelse av møbler.

Hun har pusset opp og fornyet gamle møbler og gjenstander i mange år.

- Jeg har alltid vært opptatt av interiør, det har vel vært en slags hobby, forteller Torild.

Alt av oppussing har de gjort på egen hånd, og de to utgjør et godt team. Torild har mange ideer, og Rolf er nevenyttig.

Kjøkkeninnredningen har foreløpig fått bli, men den er malt i en lys farge. Torild ønsker å bytte innredningen etter hvert.

- Men jeg ønsker å beholde den gamle stilen på kjøkkenet, for jeg liker å blande nytt og gammelt. Vi tar vare på gamle gjenstander, og vi pleide å samle på antikviteter før.

Jeg har selv vokst opp på gård utenfor Narvik, og har alltid hatt sansen for gamle ting. I skapet står en salig blanding av gammelt porselen, krystall og nyervervelser fra lokale interiørbutikker.

Ønsket seg dette området

MALT: Eierne har beholdt det originale kjøkkenet, men har malt all innredningen. De tenker å bytte den ut etter hvert. Det sjarmerende sidebordet har Torild kjøpt i en interiørforretning.
MALT: Eierne har beholdt det originale kjøkkenet, men har malt all innredningen. De tenker å bytte den ut etter hvert. Det sjarmerende sidebordet har Torild kjøpt i en interiørforretning. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NOSTALGISKE INNSLAG: I det ene hjørnet på kjøkkenet er det en samling av nostalgiske matbokser.
NOSTALGISKE INNSLAG: I det ene hjørnet på kjøkkenet er det en samling av nostalgiske matbokser. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SETTEBORD: På kjøkkenet har de et praktisk sidebord til oppbevaring av frukt og grønnsaker.
SETTEBORD: På kjøkkenet har de et praktisk sidebord til oppbevaring av frukt og grønnsaker. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det var aldri noen tvil om hvor Torild ønsket å kjøpe hytte. Valget av område var bestemt på forhånd, så det gjaldt bare å vente på at den riktige hytta dukket opp. Beliggenheten er svært gunstig med kort vei til både jobben i Asker og Oslo, og hjemmet på Bærums Verk.

- Jeg har alltid sett etter noe i dette området, fordi en venninne av meg har hytte på Båtstø. Hun har tipset oss når det har vært hytter til salgs her.

Denne hytta fant vi imidlertid til salgs på Finn.no, og vi bestemte oss for å dra ut og se på den før visning. Dette var nok til at vi bestemte oss for at denne ville vi ha.

Selvkomponert interiør

På soverommet våkner Torild og Rolf hver morgen til en fantastisk utsikt, og på veggen over sengen henger en plakat som er et gammelt ferieminne.

DELIKAT FARGEBRUK: Torild og Rolf ønsket å lysne de trehvite veggene og furugulvet. De gamle møblene er også blitt byttet ut. Interiøret og fargene er sommerlige og innbydende. Torilds favorittfarge blått er gjennomgående i hele hytta.
DELIKAT FARGEBRUK: Torild og Rolf ønsket å lysne de trehvite veggene og furugulvet. De gamle møblene er også blitt byttet ut. Interiøret og fargene er sommerlige og innbydende. Torilds favorittfarge blått er gjennomgående i hele hytta. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ROMANTISK: Innredningen på hytta er romantisk og feminin.
ROMANTISK: Innredningen på hytta er romantisk og feminin. Foto: Per Erik Jæger

Gjesteværelset er malt i en nydelig babyblå, og den hvite kommoden har Torild selv malt.

TAPET: Istedenfor å male under køyesengen, har Torild stiftet tapet rundt bordene. Resultatet er kreativt og dekorativt. Tipset fikk hun fra søsteren sin.
TAPET: Istedenfor å male under køyesengen, har Torild stiftet tapet rundt bordene. Resultatet er kreativt og dekorativt. Tipset fikk hun fra søsteren sin. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Begge soverommene har mange sjarmerende detaljer i form av selvkomponerte speil, søte knagg­rekker og kleshengere.

De åpne hyllene på badet er en dekorativ og original løsning, og som i de andre rommene går fargene i hvitt og blått. Akkurat som det skal være når hytta heter Himmelblå.

Les også:

Slik innreder du sommerhytta

Ny hytte med smarte grep

TIL GJESTER: Gjesteværelset er malt i en delikat, babyblå farge, og her er ingenting tilfeldig. Torild liker å fornye gamle møbler, og kommoden har hun selv malt hvit. Den lyseblå jakken harmonerer med resten av interiøret.
TIL GJESTER: Gjesteværelset er malt i en delikat, babyblå farge, og her er ingenting tilfeldig. Torild liker å fornye gamle møbler, og kommoden har hun selv malt hvit. Den lyseblå jakken harmonerer med resten av interiøret. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
PASTELLER: Det duse soverommet er innredet med lyse pasteller, som resten av hytta. Plakaten fra Risør kammermusikkfestival over sengen er et ferieminne.
PASTELLER: Det duse soverommet er innredet med lyse pasteller, som resten av hytta. Plakaten fra Risør kammermusikkfestival over sengen er et ferieminne. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ROMANTISK:  Den lille krakken kjøpte Torild for 40 kroner i en bruktbutikk. Den er malt hvit og har fått et nytt trekk.
ROMANTISK: Den lille krakken kjøpte Torild for 40 kroner i en bruktbutikk. Den er malt hvit og har fått et nytt trekk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Hytta som ble ny

Test av fjellsko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning