Det kommer tider når en gammel hytte må fornyes. Noen gjør litt endringer her og der, andre tar grep og forandrer hele hytta.

Denne hytta i skjærgården utenfor Gøteborg var opprinnelig en sliten hytte fra 50-tallet som fikk et tilbygg på 70-tallet.

- Tanken var å bygge nytt, men huset ligger på en øy uten bilmuligheter, så da ble resultatet å renovere, forteller arkitekt Johannes Norlander til klikk.no.

Hytte i finér=

GAMMELT OG NYTT: Selv om man ikke kan se det ute i fra, er det meste av reisverket fra den gamle hytta beholdt. © Foto: Arkitekturfotograf Rasmus Norlander

Finér på alle kanter

House Morran, som hytta heter, er kledd i finérplater, både utvendig, innvendig og på taket.

- Dette er på sett og vis en flørt med den tradisjonelle trehusbevegelsen som finnes langs kysten, men samtidig skulle det også være litt mer moderne.

Furuinteriør=

FURUINTERIØR: Interiøret er holdt i furu fra gulv til tak. © Foto: Arkitekturfotograf Rasmus Norlander

House Morran

Byggeår: 2010

Arkitekt: Johannes Norlander Arkitektur AB

Beliggenhet: Gøteborgs skjærgård

Størrelse: 80 m2

Finérplater

Bruken av finérplater skulle også gi inntrykk av noe temporært og forenklet.

- Og så synes jeg det var kult med finér.

Utvendig er finérplatene behandlet med svart tjære.

- Dette er en ny type tretjære, med svart pigment, utdyper Norlander.

Enkelt og varmt=

ENKELT OG VARMT: Med den massive bruken av finérplater ble interiøret varmere enn det arkitekten vanligvis pleier å tegne. © Foto: Arkitekturfotograf Rasmus Norlander

Reisverket beholdt

Selv om hytta fra 50-tallet var sliten, ble likevel det meste av reisverket stående, samt at hytta beholdt mye av sin opprinnelige form.

Dette ble gjordt fordi ønsket var å beholde terrenget slik det var.

Enkelt=

FORENKLET: Ved bruk av finér ønsket arkitekt Johannes Norlander å skape et inntrykk av noe temporært og forenklet. © Foto: Arkitekturfotograf Rasmus Norlander

Stedet er til salgs

Sommerhuset ble ganske annerledes enn planlagt.

- Utfordringen var å skape noe av små midler, og interiøret ble mye varmere enn det jeg vanligvis tegner, sier arkitekten.

Ble du fascinert av hytta?

Norlander forteller avslutningsvis at stedet nå er til salgs.

Tjærebehandlet=

TJÆREBEHANDLET: Utvendig er finérplatene behandlet med svartpigmentert tretjære. © Foto: Arkitekturfotograf Rasmus Norlander

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!