Jul på hytta

Se denne flotte hytta

Da den nye storfamilien begynte med julefeiring på hytta for fem år siden, var alle med på å forme det som nå er blitt en kjær tradisjon.

I GYLLENT OG RØDT: De gylne tømmerveggene gir en fin glød i rommet. Små, røde detaljer i pynt, puter og pledd frisker opp.
I GYLLENT OG RØDT: De gylne tømmerveggene gir en fin glød i rommet. Små, røde detaljer i pynt, puter og pledd frisker opp. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Du ser ikke masse røde nisser på denne hytta, men det må være røde tulipaner for at det skal være jul for Monica. Å samle hele familien på hytta er også en viktig, men forholdsvis ny juletradisjon. Da hun og mannen Helge kjøpte hytta på Geilo i 2008 var hovedgrunnen beliggenheten. Han har familie i Bergen og hun har familie i Oslo, der ekteparet også bor til daglig. Geilo ligger midt imellom.

- Vi kikket etter hytte i flere år, hadde leid i området ved mange anledninger, og kjente derfor stedet godt. Det var aldri noen tvil om at det måtte bli her.

Med plass til storfamilien

Det var flere faktorer som spilte inn da de skulle finne seg hytte. Beliggenheten var én ting og størrelsen var en annen. Med Helges tre barn og to barnebarn, og Monicas to barn måtte det være nok sengeplasser og tumleplass til alle sammen. Innlagt vann og strøm var et krav, siden de liker et minimum av komfort. Nærheten til tog var også et poeng, slik at adkomsten skulle bli enkel for alle parter.

Da de oppdaget tømmerhytta på Kikut, følte de at alle bitene falt på plass. Den hadde fire soverom og to stuer, og var stylet for visning. Utsikten var formidabel og nærheten til skiløyper og slalåmbakken var et stort pluss. Her følte de at de var nær alt, men likevel litt for seg selv.

Ekteparet likte godt materialene, fargevalgene og innredningen. Noen av møblene som var der under visningen likte de så godt at de valgte å beholde dem, som for eksempel sengen i hoved­soverommet. Dermed fikk de en ferdig oppredd seng som sto klar den første natten.

- Det var ennå ingen gardiner på soverommet, og den første morgenen våknet vi med sola i ansiktet og en skyfri himmel. Det gjorde noe med hele det første inntrykket av stedet.

BÅLPANNE: Foran hytta har de fyr på bålpannen. Her koser de seg med grillede pølser etter skitur.
BÅLPANNE: Foran hytta har de fyr på bålpannen. Her koser de seg med grillede pølser etter skitur. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
STEMNINGSFULLT UTEROM: I stuen er lysene tent, og adventsstjernen lyser opp i julekvelden. Helge og Monica koser seg med en kopp varm gløgg på terrassen.
STEMNINGSFULLT UTEROM: I stuen er lysene tent, og adventsstjernen lyser opp i julekvelden. Helge og Monica koser seg med en kopp varm gløgg på terrassen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LYST: Det lyse kjøkkenet har en rustikk og landlig stil. Også her friskes det opp med små, røde drypp.
LYST: Det lyse kjøkkenet har en rustikk og landlig stil. Også her friskes det opp med små, røde drypp. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
GJENNOMFØRT: På barnas rom er det lekkert innredet med koselige sengetepper og puter i jeansstoff. Det vesle nattbordet er også pyntet til jul med rådyr og lys.
GJENNOMFØRT: På barnas rom er det lekkert innredet med koselige sengetepper og puter i jeansstoff. Det vesle nattbordet er også pyntet til jul med rådyr og lys. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
RØDE DRYPP: Interiøret på hytta til Monica og Helge er hovedsakelig rolig og lunt med jordfarger. Men noen få røde drypp blir hentet frem i julen.
RØDE DRYPP: Interiøret på hytta til Monica og Helge er hovedsakelig rolig og lunt med jordfarger. Men noen få røde drypp blir hentet frem i julen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SAMLINGSPUNKT: Det er rundt spisebordet familien samles når de er på hytta. På det meste har de vært 13 til bords i julen.
SAMLINGSPUNKT: Det er rundt spisebordet familien samles når de er på hytta. På det meste har de vært 13 til bords i julen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nye tradisjoner

Helt siden de kjøpte hytta for fem år siden, har de feiret jul der. Og siden dette var et nytt sted for begge familiene, skulle nye tradisjoner skapes.

- Vi begynte litt fra start igjen, og ønsket å lage nye, koselige tradisjoner sammen, forteller hytteeierne.

Monica spurte alle i familien om hva som var viktig for dem i julen. Sammen har de utviklet sine egne rutiner og vaner. For Helge er det viktig med et høyt juletre, gjerne et som går helt opp i taket. Det har han nemlig selv vokst opp med. For Monica er det ingen jul uten røde tulipaner. Ellers pyntes hytta med det man kan kalle moderne julepynt i hvitt, sølv og naturfarger. På julaften synes hun det kan være litt rød pynt, men noen nissehytte skal det ikke være.

Julaften står det alltid pinnekjøtt på menyen, og første juledag er det ribbe. Familien varmer gjerne opp med flere pinnekjøttmiddager før jul. - Ett år spiste vi pinnekjøtt åtte ganger frem til og med julaften. Og vi spiser det gjerne frem til påske, forteller Helge.

Han kjøper julestrømper til hele familien og hun baker kransekake, pepperkaker og krumkaker. På dagtid julaften har de grøt med mandel, og barna ser på Reisen til julestjernen og Tre nøtter til Askepott.

- Vi tusler litt rundt i pysjen og bare koser oss. Men til middag skal alle pynte seg.

En rød tråd

PYNTET TRE: Det er blitt en tradisjon å kjøpe juletreet fra en lokal bonde. Det er viktig for Helge med et høyt tre, og det skal helst være så høyt at stjernen berører taket.
PYNTET TRE: Det er blitt en tradisjon å kjøpe juletreet fra en lokal bonde. Det er viktig for Helge med et høyt tre, og det skal helst være så høyt at stjernen berører taket. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NY VRI: I den hvite tallerkenhyllen over spisebordet har hytteeierne plassert kokebøker. De kjøpte hyllen med tanke på nettopp å oppbevare bøker og bilder. De røde tulipanene er som er spredd rundt i interiøret er viktige for Monica i julen.
NY VRI: I den hvite tallerkenhyllen over spisebordet har hytteeierne plassert kokebøker. De kjøpte hyllen med tanke på nettopp å oppbevare bøker og bilder. De røde tulipanene er som er spredd rundt i interiøret er viktige for Monica i julen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NOSTALGISK KROK: I stuehjørnet er det satt et gammeldags skrivebord i gamle materialer. Noen ganger bytter de ut den hvite stolen med en rød designstol for å skape kontrast.
NOSTALGISK KROK: I stuehjørnet er det satt et gammeldags skrivebord i gamle materialer. Noen ganger bytter de ut den hvite stolen med en rød designstol for å skape kontrast. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LEVENDE FLAMMER: Peisen er synlig fra både stuen og spisestuen. I julen pyntes den med lys, krans og reinsdyr.
LEVENDE FLAMMER: Peisen er synlig fra både stuen og spisestuen. I julen pyntes den med lys, krans og reinsdyr. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
BAKEGLAD: Fra kjøkkenet er det en flott utsikt over fjellheimen. Monica pleier å bake kransekake, pepperkaker og krumkaker til jul.
BAKEGLAD: Fra kjøkkenet er det en flott utsikt over fjellheimen. Monica pleier å bake kransekake, pepperkaker og krumkaker til jul. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Monica og Helge vil ikke ta med flere gjenstander til hytta enn de trenger. Den skal ikke bli en oppsamlingsplass.

- Julaften er vi 12 til bords og vi klarer oss fint med de tre kjelene vi har. Vi ønsker ikke å ha mer her enn det vi behøver.

Noe av interiøret sto på hytta fra før, men det meste har de kjøpt nytt. Det romslige spisebordet er samlingspunktet, det er rundt det alt skjer. Og på bordet liker Monica å pynte frodig til jul. Kvister, kongler og tulipaner gir en frisk og naturlig julestemning.

De gylne tømmerveggene og det hvitebeisede taket gir et lunt preg. De synes begge det blir feil med helt lyse vegger. Fargene og materialene var nettopp noe av det de falt for ved hytta. Monica liker i utgangspunktet en stram stil. Men hun ønsker likevel et varmt uttrykk. Derfor leker hun seg med kontraster, og setter moderne elementer inn i rustikke settinger.

- Men jeg synes det er viktig at interiøret og rommene henger sammen. Enkle detaljer som de små, røde dryppene bidrar til det. Jeg er ikke begeistret for for mye rødt, men litt synes jeg frisker opp. Og i julen hører det jo med.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

SKATTER FRA SKOGEN: Kvister fra skogen kan pyntes med julekuler for å skape en naturlig og delikat julestemning.
SKATTER FRA SKOGEN: Kvister fra skogen kan pyntes med julekuler for å skape en naturlig og delikat julestemning. Foto: Per Erik Jæger
JULEPYNT: Det er ikke bare treet som dekoreres. Fa og hyller t fylles med kongler, kvist og granbar.
JULEPYNT: Det er ikke bare treet som dekoreres. Fa og hyller t fylles med kongler, kvist og granbar. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
DEKKET BORD: Monica liker å gjøre seg flid med borddekkingen. Vakkert servise, julekuler og kongler gir et naturlig men delikat julebord.
DEKKET BORD: Monica liker å gjøre seg flid med borddekkingen. Vakkert servise, julekuler og kongler gir et naturlig men delikat julebord. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det er mange som ikke vil tjene på varmepumpe

Du oppbevarer vel ikke sølvtøyet slik?

ÅPENT: Fra spisestuen ser man rett på den julepyntede peisen. I stuehjørnet er det satt et gammeldags skrivebord.
ÅPENT: Fra spisestuen ser man rett på den julepyntede peisen. I stuehjørnet er det satt et gammeldags skrivebord. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning