Hyttemarkedet ved sjøen

Her er Norges mest populære hytteområde ved sjøen

Markedet for hytter går tregt de fleste steder. Men ikke her.

ØYHOPPING PÅ HVALER: Hytteeieren på Kjerringholmen på Hvaler har glade dager med øyhopping, lek og sene kvelder. Å selge hytte her er ikke vanskelig i øyeblikket.
ØYHOPPING PÅ HVALER: Hytteeieren på Kjerringholmen på Hvaler har glade dager med øyhopping, lek og sene kvelder. Å selge hytte her er ikke vanskelig i øyeblikket. Foto: FOTO: Hytteliv/Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris i sjøhyttemarkedet 2,293 millioner kroner. En nedgang på seks prosent fra samme periode i fjor, da snittprisen lå på 2,493 millioner kroner. De siste to årene har prisene falt med 11,3 prosent.

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup.

- Markedet for fritidsboliger ved sjøen går tregt. Sammenlignet med i fjor, er det betydelig nedgang både i antall omsetninger og antall fritidsboliger som legges ut for salg. Normalt legges de fleste sjøhyttene ut for salg i april-mai, men i år har mye dårlig vær forsinket markedet, tror Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Lokale variasjoner

Men det er store lokale variasjoner for de typiske og mest populære hytteområdene i Sør-Norge. Og det er særlig Hvaler som utmerker seg. Her ble det solgt flest hytter i fjor og det var også her hyttene ble solgt raskest. Hele 51 hytter ble solgt, det høyeste antallet i en enkeltkommune.

Kun 13 dager i snitt gikk det før en hytte ble lagt ut til salg før den ble solgt, mot eksempelvis 45 dager i Lillesand og hele 105 dager i Risør. Flest klikk på annonsene fikk også Hvaler-hyttene. Nesten 9000 klikk i snitt, til sammenligning fikk Larvik 5663 klikk.

POPULÆRT PÅ HVALER: Drømmer du om denne utsikten må du være kjapp på avtrekkeren. Kun 13 dager tar det å selge en hytte på Hvaler, mot 45 dager i Lillesand og hele 105 dager i Risør.
POPULÆRT PÅ HVALER: Drømmer du om denne utsikten må du være kjapp på avtrekkeren. Kun 13 dager tar det å selge en hytte på Hvaler, mot 45 dager i Lillesand og hele 105 dager i Risør. Foto: FOTO: Hytteliv/Per Erik Jæger

Reiseavstand viktig

Flere Østfold-kommuner utmerker seg. Fredrikstad og Halden inngår også på topp 10-listen over kommuner med flest solgte fritidsboliger ved sjøen, og har en gjennomgående positiv prisutvikling på mellom 10-25 prosent i 2012. For Agder kommunene er prisutviklingen annerledes.

I Risør gikk hytteprisene ned med hele 31,1 prosent i 2012.

- Det går et tydelig skille mellom Agder-fylkene, med positiv prisutvikling i Vest-Agder og prisfall i Aust-Agder. Det har i mange år vært stor prisforskjell mellom Vest- og Aust-Agder. Dette er i ferd med å utjevnes. Hovedgrunnen er Vest-Agders nærhet til vekstregionen Stavanger/Sandnes. Reiseavstand har stor betydning når vi skal kjøpe fritidsbolig, sier Dreyer.

HYTTEMARKEDET VED SJØEN: Det var på Hvaler det ble solgt flest hytter ved sjøen i fjor og det var også her hyttene ble solgt raskest. Bildet viser en hytte på idylliske Kjerringholmen.
HYTTEMARKEDET VED SJØEN: Det var på Hvaler det ble solgt flest hytter ved sjøen i fjor og det var også her hyttene ble solgt raskest. Bildet viser en hytte på idylliske Kjerringholmen. Foto: FOTO: Hytteliv/Per Erik Jæger

Dyrest i Lillesand

Generelt går salg av hytter ved sjøen ned. Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom opplyser at tilbudet av fritidsboliger ved sjøen er vesentlig lavere i år, enn for tilsvarende periode i fjor. I 2012 ble det i årets fem første måneder lagt ut 1014 sjøhytter for salg via megler og advokat på FINN. I år er det kun lagt ut 669 sjøhytter for salg i samme periode, en nedgang på hele 34 prosent fra i fjor, forklarer han.

Det er for øvrig fremdeles Østfold, Vestfold, og Agder-fylkene som dominerer både omsetnings- og pristoppen. Lillesand i Aust-Agder topper prisstatistikken blant de 20 kommunene med høyest salgsvolum i 2012. Her var gjennomsnittlig pris for fritidsbolig ved sjøen på 5,040 millioner kroner.

Salg av sjøhytter 2012 - topp ti kommuner:

Antall solgte hytter

Kvadratmeterpris

Antall dager før salg

Hvaler

51

39,655

13

Fredrikstad

48

28,571

16

Larvik

48

41,053

28

Mandal

33

32,353

45

Kragerø

31

27,517

24

Bamble

27

33,462

14

Lyngdal

27

27,389

35

Lindesnes

26

26,316

52

Halden

24

21,324

50

Risør

24

24,194

105

Les også:

Her er Norges drømmehytte

Sjekk det frekke tilbygget på hytta i Hedalen

I denne hytta får du nærkontakt med fjellet på 1100 moh

- Legg inn skambud på svenske hytter i år

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning