Hyttemarkedet

Her vil folk flest ha hytte

Det er nå du gjør hyttekupp ved sjøen.

POPULÆRT HYTTEOMRÅDE: Her i Larvik ble det solgt 53 fritidsboliger ved sjøen i 2011. Det høyeste antallet i en enkeltkommune i fjor. Dernest følger Østfold kommunene Fredrikstad og Hvaler.
POPULÆRT HYTTEOMRÅDE: Her i Larvik ble det solgt 53 fritidsboliger ved sjøen i 2011. Det høyeste antallet i en enkeltkommune i fjor. Dernest følger Østfold kommunene Fredrikstad og Hvaler. Foto: FOTO: Finn.no/Krogsveen
Publisert Oppdatert

Det er kjøpers marked for fritidsboliger ved sjøen.

Gjennomsnittsprisen så langt i år ligger 6 prosent lavere enn for tilsvarende periode i 2011.

Erfaringsmessig går prisene på fritidsboliger ved sjøen noe ned i andre halvår fordi de største og dyreste hyttene ofte selges første halvår. Hvis denne trenden fortsetter, kan dette føre til en negativ prisvekst for hytter ved sjøen.

Slik oppsummerer nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) årets omsetninger.

Han forklarer at det likevel er variasjoner i prisutviklingen for de typiske og mest populære hytteområdene i Sør-Norge.

For mens flere kommuner i eksempelvis Østfold og Agder-fylkene har en relativ god prisutvikling, går prisene ned for noen kommuner i Vestfold, viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Larvik på topp

Analysen viser at nærhet til sjøen fortsatt har størst betydning for prisutviklingen i dette markedet.

Selve omsetningen var i 2011 litt høyere enn året før. I 2011 ble det solgt 1284 hytter, en økning på 2 prosent fra 2010. Hittil i år er det solgt 451 sjøhytter, det er også en oppgang på 5 prosent siden samme periode i fjor (431).

Det er Vestfold, Østfold og Agder-fylkene som fortsatt dominerer både omsetnings- og pristoppen. I 2011 ble det solgt 53 fritidsboliger i Larvik, det høyeste antallet i en enkeltkommune.

Dernest følger Østfold kommunene Fredrikstad og Hvaler med henholdsvis 50 og 46 solgte fritidsboliger. Så langt i år er det solgt flest fritidsboliger ved sjøen i Fredrikstad (23).

De mest populære hytteområdene ved sjøen i 2011

1. Larvik

53

2. Fredrikstad

50

3. Hvaler

46

4. Kragerø

42

5. Sarpsborg

32

6. Sandnes

31

7. Bamble

29

8. Søgne

29

9. Hurum

28

10. Sandefjord

24

Kilde: Eff, FINN og TNS Gallup (tallene viser antall solgte hytter ved sjøen i 2011)

Stor interesse

I år er det for øvrig solgt flere hytter i mars og april, men færre i mai, sammenliknet med fjoråret, melder meglerbransjen.

Ifølge salgsdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås viser besøkstallene deres en generelt stor interesse for det norske sjøhyttemarkedet. I årets fem første måneder har FINN i gjennomsnitt hatt om lag 153.000 unike brukere per uke på «Fritidsbolig til salgs».

For fritidsboliger med nærhet til sjøen er det Hvaler og Kragerø som peker seg ut som landets mest populære kommuner, basert på deres besøkstall.

Dyrest i Grimstad

De dyreste fritidsboligene ble solgt i Grimstad og Lillesand. Her var gjennomsnittsprisen i 2011 henholdsvis 6,1 og 5,7 millioner kroner. Disse kommunene topper også prisstatistikken så langt i år. Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris for fritidsboliger ved sjøen 2.439.000 kroner.

Landets dyreste hytte ble for øvrig i fjor solgt på Østerøya utenfor Sandefjord for 26,6 millioner kroner. Så langt i år er den dyreste hytta solgt på Ågerøya utenfor Lillesand for 22 millioner kroner.

Les også:

Denne hytta er bygget av søppel

Slik blir du kvitt bananfluer

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

Slik fjerner du fettflekker på møbler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning