Arkitektur i Norge

Her får du nærkontakt med påskefjellet på 1100 moh.

Den spektakulære hytta i Ål er tegnet av en arkitektstudent.

I SOLVEGGEN: Med denne beliggenheten ble det naturlig å invitere naturen inn. Hytta ligger i Ål ved Vesle Bergsjø, 1100 moh. Den er kledd med osp både utvendig og innvendig. Arkitekt er Torbjørn Tryti i taktil.no.
I SOLVEGGEN: Med denne beliggenheten ble det naturlig å invitere naturen inn. Hytta ligger i Ål ved Vesle Bergsjø, 1100 moh. Den er kledd med osp både utvendig og innvendig. Arkitekt er Torbjørn Tryti i taktil.no. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Hytta er tegnet til en aktiv familie på fem som ville komme i kontakt med den spektakulære og til tider voldsomme naturen like ved Reineskarvet i Ål.

I et værhardt klima på 1100 meter over havet, er den plassert med minst mulig terrenginngrep, og det er brukt ubehandlede norske materialer. Og de store vindusflatene bidrar til å invitere naturen inn.

- Vi er så utrolig godt fornøyd. Vi kan ikke sette fingeren på noe vi ikke liker. Det er rett og slett blitt et veldig flott familieprosjekt som vi tror vil fungere i alle livets faser, forteller hytteeierne.

Lette etter ung arkitekt

Det hele startet ganske utradisjonelt. Familien hengte opp en lapp ved Arkitekturog designhøgskolen i Oslo for å finne en ung, interessant og kanskje rimelig arkitekt til hytteplanene.

Lite ante de at de skulle få tak i et stort talent. Torbjørn Tryti (32) i taktil.no har siden 2009 vært ansatt som doktorgradsstipendiat ved fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU i Trondheim.

KLEDD FOR HØYFJELLET: Osp er en tresort som fungerer best i tørt klima. På denne hytta er den valgt av flere årsaker; ute er den værbestandig og får en fin overflate når den gråner. Den fliser heller ikke og kan minne litt om selskinnspels. Dessuten god å ta på og sitte inntil.
KLEDD FOR HØYFJELLET: Osp er en tresort som fungerer best i tørt klima. På denne hytta er den valgt av flere årsaker; ute er den værbestandig og får en fin overflate når den gråner. Den fliser heller ikke og kan minne litt om selskinnspels. Dessuten god å ta på og sitte inntil. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HERLIG UTSIKT: Allrommet med det store hjørnevinduet er favorittplassen. Utsikten omfatter Hardangervidda, Hallingskarvet og Jotunheimen.
HERLIG UTSIKT: Allrommet med det store hjørnevinduet er favorittplassen. Utsikten omfatter Hardangervidda, Hallingskarvet og Jotunheimen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
FIN I FORMEN: Familien er superfornøyd med resultatet. De fikk en praktisk, avlang hytte hvor samtlige oppholdsrom og soverom har fått utsikt over fjellheimen
FIN I FORMEN: Familien er superfornøyd med resultatet. De fikk en praktisk, avlang hytte hvor samtlige oppholdsrom og soverom har fått utsikt over fjellheimen Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Jeg har alltid hatt en sterk dragning mot høyfjellet, så dette virket umiddelbart interessant. Jeg likte spesielt godt tomtens plassering, dessuten merket jeg raskt at dialogen med hytteeierne var god, sier han.

Dermed ble «1100 meter over havet», Trytis første egentegnede hytteprosjekt, unnfanget. En avlang hytte der samtlige oppholdsrom og soverom har fått utsikt over fjellheimen.

- Selve formen er kanskje min strek. Nesten uansett hvordan jeg starter så ender det opp med noe avlangt til slutt. Samtidig passer det bra, fordi det blåser ganske mye på tomten. Vinden kommer nesten alltid fra samme retning. Den smale hyttekroppen bidrar til å blåse rent for snø ved inngangspartiene, forklarer han.

VELKOMMEN: Gangen består av teglstein på gulvet, eikebenk og selvtegnet skyvedørsgarderobe. Enkelt og funksjonelt.
VELKOMMEN: Gangen består av teglstein på gulvet, eikebenk og selvtegnet skyvedørsgarderobe. Enkelt og funksjonelt. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
BOKHYLLETRAPP: I biblioteket ved inngangspartiet har arkitekten laget en original trappehylle opp til hemsen. Trappen er laget av eikefiner, og har 60 cm brede trinn som er 40 cm høye.
BOKHYLLETRAPP: I biblioteket ved inngangspartiet har arkitekten laget en original trappehylle opp til hemsen. Trappen er laget av eikefiner, og har 60 cm brede trinn som er 40 cm høye. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GODT FØRSTEINNTRYKK: Det første som møter den som kommer inn i hytta er denne utsikten, noe som gir en umiddelbar godfølelse. Innvendig gir materialet en jevn, lys farge som ikke gulner fordi osp ikke inneholder harpiks. Treet har også svært gode akustiske egenskaper.
GODT FØRSTEINNTRYKK: Det første som møter den som kommer inn i hytta er denne utsikten, noe som gir en umiddelbar godfølelse. Innvendig gir materialet en jevn, lys farge som ikke gulner fordi osp ikke inneholder harpiks. Treet har også svært gode akustiske egenskaper. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Varige kvaliteter

Stil er egentlig ikke interessant for Tryti. En hytte med varige kvaliteter, som eldes og patineres med verdighet, men som samtidig tar hensyn til tradisjon og omgivelser, er viktigere. Det skal være noe unikt og individuelt tilpasset hvert prosjekt. Tryti har tegnet flere integrerte møbler og kjøkkenet spesielt til denne hytta. Han har også plukket ut alle lampene og designet putene.

HERLIG PEISGROP: Peisen som er bygget ned i stuegulvet er i svart bløtstekt, hardbanket Randers Tegl med innfarget mørtel. Den står i flott kontrast til den lyse kledningen.
HERLIG PEISGROP: Peisen som er bygget ned i stuegulvet er i svart bløtstekt, hardbanket Randers Tegl med innfarget mørtel. Den står i flott kontrast til den lyse kledningen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
PRAKTISK ALLROM: Hytteeierne er spesielt glad i allrommet som gir stor fleksibilitet. Lampene som går igjen heter Ball og er fra en dansk lampeprodusent. Disse får du blant annet kjøpt på Bolia i Norge.
PRAKTISK ALLROM: Hytteeierne er spesielt glad i allrommet som gir stor fleksibilitet. Lampene som går igjen heter Ball og er fra en dansk lampeprodusent. Disse får du blant annet kjøpt på Bolia i Norge. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
SLAPPER AV: Sittebenkene, putene og bordene har arkitekten tegnet selv. Bordene er i eik og stolbeina i svarte MDF-plater. Flere av de små avlastningsbordene kan skyves under sittebenken.
SLAPPER AV: Sittebenkene, putene og bordene har arkitekten tegnet selv. Bordene er i eik og stolbeina i svarte MDF-plater. Flere av de små avlastningsbordene kan skyves under sittebenken. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Hytteeierne innrømmer at prosessen har gjort noe med dem.

- Vi ser nå arkitektur på en ny måte. Bare det å bruke vinduer som bilder! Vi kunne ikke noe om dette fra før, men vi har ønsket å lære, sier de. De trekker frem allrommet som favorittplassen, på grunn av den store fleksibiliteten.

Vedlikeholdsfritt og miljøvennlig

TRYTIKJØKKEN: Kjøkkenet er tegnet spesielt til hytta av arkitekten.
TRYTIKJØKKEN: Kjøkkenet er tegnet spesielt til hytta av arkitekten. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
STJERNER I SIKTE: Hytteeierne ønsket et rom hvor de kunne se stjernene. Det fikk de på soverommet.
STJERNER I SIKTE: Hytteeierne ønsket et rom hvor de kunne se stjernene. Det fikk de på soverommet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Ubehandlet tre ble valgt fordi det både er vedlikeholdsfritt, miljøvennlig og passer inn på stedet. Osp er et materiale som kan vri seg, derfor ble kledningen lagt med planker som er smale, kun 60 millimeter brede. Med dette vil hytta også fremstå i ulike gråtoner.

Innvendig er det planlagt med enkle og naturlige overflater for å bringe inn lyset og naturen best mulig. Dette skaper rene rom som øker romfølelsen, mener Torbjørn Tryti.

- Hva er du mest fornøyd med?

REKREASJON: Den svarte teglsteinen står i fin kontrast til den lyse kledningen. Her fra hyttas badstue.
REKREASJON: Den svarte teglsteinen står i fin kontrast til den lyse kledningen. Her fra hyttas badstue. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- At familien som drømte om en høyfjellshytte er fornøyd med resultatet og følte at de fikk det de ønsket. Det handler jo om å bygge en hytte som gir svar på de utfordringene jeg får som arkitekt. Av detaljer er kanskje hjørnevinduet og peisgropa mine personlige favoritter.

Les også:

Her får du laftehytter til under millionen

Har du Norges drømmehytte? Bli med på konkurranse!

TIDLØS: Hytta er ny og moderne, men har fått en tidløs form. Utstikket er laget for at det skal være mulig å se Hallingskarvet fra arbeidsplassen på det ene soverommet, det eneste som ikke ligger på fremsiden av hytta. Vinduene er i kjerneved, malmfuru, fra Solfjelds møbelfabrikk.
TIDLØS: Hytta er ny og moderne, men har fått en tidløs form. Utstikket er laget for at det skal være mulig å se Hallingskarvet fra arbeidsplassen på det ene soverommet, det eneste som ikke ligger på fremsiden av hytta. Vinduene er i kjerneved, malmfuru, fra Solfjelds møbelfabrikk. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Hele 400 bidrag til fotokonkurransen "Vinter på hytta". Det ble en unik dokumentasjon av den norske hyttesjela.

Hyttedoen som passer for deg

NYANSER AV GRÅTT: Grunnmuren er forskalet med uhøvlet grov, liggende plank som viser treets struktur avstøpt i betongen. Den er valgt for å gi en passe grad av kontrast og samspill med kledningen på hytta. Ospekledning og grå betong gir en vakker fargepalett.
NYANSER AV GRÅTT: Grunnmuren er forskalet med uhøvlet grov, liggende plank som viser treets struktur avstøpt i betongen. Den er valgt for å gi en passe grad av kontrast og samspill med kledningen på hytta. Ospekledning og grå betong gir en vakker fargepalett. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
PLANLØSNING: Arkitekt Torbjørn Tryti i taktil.no forteller at det først og fremst handler om å bygge en hytte som gir svar på de utfordringene han får som arkitekt. Størrelse: 124 m². Rominndeling: Fem soverom, bibliotek, hems, allrom med stue åpent mot kjøkken, bad, badstue. En tommelfingerregel ved bruk av arkitekt er at prisen blir 10 prosent av totalkostnadene, eksklusivt tomtepris.
PLANLØSNING: Arkitekt Torbjørn Tryti i taktil.no forteller at det først og fremst handler om å bygge en hytte som gir svar på de utfordringene han får som arkitekt. Størrelse: 124 m². Rominndeling: Fem soverom, bibliotek, hems, allrom med stue åpent mot kjøkken, bad, badstue. En tommelfingerregel ved bruk av arkitekt er at prisen blir 10 prosent av totalkostnadene, eksklusivt tomtepris. Foto: Arkitekt Torbjørn Tryti i Taktil.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning